Del 583: Basel och Hirschhorn

Imorgon, den 4 juni öppnar konstmässan i Basel. Mässorna har under de senaste åren stärkt sina positioner och i många avseenden liknar de biennaler. Den orenhet de bär med sig i konstsammanhang är att det trots allt handlar om att kränga mest möjligt. Naturligtvis är det inte fel att det kommer in lite pengar i branschen men frågan är vad en konstmässa i övrigt kan förmedla. Baselmässan är den tyngsta i sitt slag och den legitimerar sig på många fronter: Uppsättningen av konstnärer är det inte mycket att klaga på. Dessutom finns det goda möjligheter att möta en hel del nya namn. Spektakulära och provocerande projekt och installationer finns; inte heller saknar avancerad diskursbildning och inbjudna teoretiker som visas fram på seminarier och debatter.

Thomas Hirschhorn (120) intar en framträdande plats i årets upplaga. Efter en femårig bojkott av sitt hemland Schweiz återvänder han med en socialkritisk installation, Hotel Democracy (2003). Ett dockhus i stort format med pressbilder av människor som kämpar för demokrati.

Orsaken till att Hirschhorn inledde sin bojkott var framgångarna för Christoph Blocher och hans missnöjesparti. År 2004 lyckades han provocera fram en reaktion från de ultranationella leden genom sin utställning i det schweiziska kulturcentret i Paris, Swiss-Swiss Democracy. Under en av aktiviteterna fejkades en urinering på en affisch av Blocher och spya i en valurna. Ett resultat var att kulturbudgeten för institutet förlorade 60 miljoner kronor, en annan var ett stort mediegenomslag.

Men man kan naturligtvis fråga sig om Hirschhorns konstprotest har någon större betydelse. Att han nu återvänder till hemlandet beror på att Blocher förlorat sin ministerpost och ersatts av en mera moderat partimedlem. Hirschhorns försök att skapa debatt på Gladstone Gallery i New York (Superficial Engagement) med bilder av offer från kriget mot terrorismen lyckades inte.

”art exists as the absolute opposite of its time – as the absolute opposite of the reality of its time”, säger Hirschhorn, och vidare: “Freedom is what I am fighting for, and you only get freedom when you are fighting for it. The artist is fighting for absolute freedom. The decision to be an artist is absolute, for eternity”.

Romantiskt så det förslår. En vanlig tanke i konstsammanhang är att konstnären kan uppfatta och förmedla den tidsanda som ännu inte kan förstås av det övriga samhället. Utifrån en sådan teori befinner sig konstnären alltså i opposition med samtiden. Men hur oppositionell är egentligen Hirschhorn? Han väljer aktuella ämnen av socialkritisk art och är en utpräglad relationell estetiker. Hans kritik handlar om USA:s krig mot terrorism, främlingsfientlighet, den kapitalistiska globaliseringen. Knappast något som känns främmande i tidsandan.

Den utbredda uppfattningen att konstnären skulle uppfatta något i tiden som är fördolt för andra är lätt att förklara. Ett självklart krav i ett konstverk är ett mer eller mindre inslag av obegriplighet. Att illustrera en idé eller något socialt missförhållande går nästan aldrig för sig. Korten får blandas för att konsten skall kunna framträda med sin egenart av oförståelighet. Och i detta kan man läsa in vad man önskar. T ex att konstnären på ett gåtfullt sätt förstår den tid som för andra är ogenomtränglig.

Nu skall konstnären alltså slåss för friheten i Basel medan huvudintresset därstädes handlar om huruvida det kommer att bli nya försäljningsrekord för konstmarknaden. Ingen kan dock skylla mässan för ensidighet: De hade i alla fall med Hirschhorn.

hirschhorn-hot-demmind.JPG
Thomas Hirschhorn Hotel Democracy, 2003

swiss-p-p-korr.JPG
Den famösa valaffischen för Blochers populistiska parti i Schweiz

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Tillståndet i konsten 2008. Bokmärk permalänken.

13 svar på Del 583: Basel och Hirschhorn

 1. Politisk korrekt skriver:

  Har Lars Vilks haft fremgang på listen siden offentliggørelsen af Vilks’ Muhammed-tegninger?

 2. Politisk korrekt skriver:

  Den danske kunstnergruppe Surrend lavede en parafrase over den schweiziske valgplakat til deres omdiskuterede udstilling i Berlin (den med ”dumme sten”), som også har været omtalt her på bloggen.

 3. Politisk korrekt skriver:

  Dansk Folkepart har også lavet flere omdiskuterede valgplakater. Her en plakat med en tegning af Muhammed:

  http://ligegyldigtvalgnyt.files.wordpress.com/2007/10/df-tegning.jpg

 4. Politisk korrekt skriver:

  Kunstnergruppen Surrends parafrase af den schweiziske valgplakat:

  http://www.antisvp.antifa.net/wordpress/wp-content/uploads/2007/nazi.jpg

 5. Terrorlogik skriver:

  Jyllands-Posten:

  ”Leder: Terrorens antilogik

  Offentliggjort 04.06.08 kl. 03:00

  HVIS IKKE Morgenavisen Jyllands-Posten den 30. september 2005 havde bragt 12 tegninger af en profet, havde der ikke været noget terrorangreb mod den danske ambassade i Islamabad i mandags.

  Det hævdes som en historisk kendsgerning af i første omgang DR og TV2 og siden en hoben terroreksperter. Den logiske slutning er naturligvis, at man må bebrejde både tegnerne og avisens ledelse, at sagesløse pakistanere er dræbt. Hvis det var rigtigt, ville det blot understrege sagens vanvid.”

  http://jp.dk/meninger/leder/article1359708.ece

 6. Lars skriver:

  Politisk korrekt: Angående Vilks och artfactslistan. Muhammedteckningarna har inte påverkat Vilks position, han har varken fått eller förlorat några poänggivande utställningar.

 7. Anna Boook skriver:

  Smaka på detta; feminister!

  Exmakar nöjda med fransk dom
  Den franska tvisten om en domstol som upphävde äktenskapet mellan två unga muslimer har tagit en ny vändning.
  Flera ministrar har krävt en ny rättegång men nu säger kvinnans advokat att hon inte är intresserad.
  Enligt advokaten är hon nöjd med domen och rasande för att andra bestämt att de ska ”tänka åt henne”.
  Äktenskapet upplöstes på makens begäran sedan han funnit att kvinnan ljugit om att hon var oskuld. Domen har fått hård kritik och bl.a. kallats ”en fatwa mot kvinnors frigörelse”.
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22584&a=1163890&lid=is_search527895&lpos=0&queryArt527895=fransk+dom+oskuld&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0

  Arbetsförmedlingen stäms för diskriminering
  Diksrimineringsmannen, DO, stämmer nu Arbetsförmedlingen i Älmhult på ett rekordhögt sakdestånd efter att de har diskriminerat en ung muslim.
  Den muslimska mannen skulle söka praktikplats på ett företag i Älmhult, men av religiösa skäl skakade han inte hand med kvinnan som intervjuade honom, istället bugade han.
  Då mannen inte fick praktikplasten menade Arbetsföremedlingen att det berodde på att han inte hälsat på kvinnan och drog därför in hans ersättning.
  DO anser att det här ett tydigt fall av diskriminering och stämmer Arbetsförmedlingen för diskriminering och kräver drygt 180 000 kronor i skadestånd.
  – Företaget själva menar att det inte haft med den här hälsningsritualen att göra, att han inte fick praktikplats. Så det här är Arbetsförmedlingens tolkning, säger Katri Linna, ombudsman för etnisk diskriminiering.
  Arbetsföremedlingen vill inte kommentera det enskilda fallet men säger till Smålandsnytt att man välkomnar en en juridisk prövning. Ärendet kommer att avgöras i stockholms tingsrätt.
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33731&a=1152851&lid=is_search527895&lpos=0&queryArt527895=ung+muslim+do&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&

  Lars,
  Mina inlägg under förra kapitlet (Del 582) har troligen fastnat i spamfiltret! Vore tacksam om du i mån av tid och lust kunde fiska upp dem! Hälsningar!

 8. Norsk Muhammed skriver:

  Ny Muhammed-tegning i Norge:

  ”Absurdistan

  By Hans Rustadon Juni 4, 2008 9:32 FM

  Norge er ikke lenger Norge. Samtidig som Jonas Gahr Støre ønsker seg en ny nordmann er han/hun i ferd med å bli skapt foran våre øyne: Vi har importert store deler av harddisken til verdens muslimer og gjør deres nevroser til våre. Det er på en måte Freud i revers: journalister og akademikere har begynte å snakke et annet språk. Lydene er de samme gamle, men innholdet er et helt annet.”

  http://www.document.no/2008/06/absurdistan.html

 9. Norsk Muhammed skriver:

  Mere Muhammed:

  ”Prisen vi betaler

  By Hans Rustad on Juni 4, 2008 9:51 FM

  Adresseavisas tegner, Jan O. Henriksen, ville vise solidaritet med Danmark og markere avsky for terroristene. Det ender med at det er Henriksen som må bedyre at han ikke mente å fornærme profeten. NRK-journalisten spør Kari Vogt: ”Har vi ingenting lært?” og får til svar ”nei, det kan se slik ut”. Norge har definitivt lært noe av karikaturstriden, men det er stikk motsatt av hva danskene har lært.”

  http://www.document.no/2008/06/prisen_vi_betaler_1.html

 10. Dansk Muhammed skriver:

  Siad.dk :

  Som svar på terrorbombningen ved den Danske ambassade i Pakistan:

  Danske aviser var hurtige til at trykke muhammedtegningen sidst da Kurt Westergaard skulle være dræbt fordi han ifølge muslimerne havde generet profeten muhammed ved at tegne ham. Men denne gang reagerer de ikke! Er det selvcensur?? Eller er det udenrigsministeriets specialgruppe der har forpligtet dem?

  SIADs Fem-i-tolv er ikke den eneste avis der reagerer på terrorbombningen af den danske ambassade i Pakistan ved at bringe vores egen muhammedtegning. Det har den norske Adresseavis også gjort, læs her

  Vi opfordrer vores læsere til også at tegne deres egen muhammedtegning og sende den til den pakistanske ambassade: Valeursvej 17, 2900 Hellerup, eller til email: parepcopenhagen@hotmail.com

 11. stefan peterson skriver:

  ””svårt att låta bli att känna en viss oro.””
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=424398
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=424277
  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1263491.svd

  borde nog snarare vara anledning till mycket stor oro.
  http://www.sweden.gov.se/sb/d/10450/a/103288
  http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/10/33/02/aa1e5253.pdf

  och den politiska och mediala debatten är som vanligt ljudlös
  bara lite mumlande i vissa tidningar. Bland politikerna blir det väl
  som med det nya lagförslaget om sjukförsäkringen.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article2570319.ab
  Man vaknar för sent och genomför en meningslös debatt i riksdagen
  dagen innan man ser lagförslaget genomfört.
  DÅ vaknar media och beskriver konsekvenserna för oss medborgare
  när det är för sent och redan genomfört.
  Troligen kommer samma sak att hända med denna utredning..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.