Del 562: När konsthunden löper vill

Hundar i konsten som hamnar utanför konstvärlden kan ställa till en del. I dagens globala konstvärld kan sådant inträffa var som helst. Ty det är ju så att den konsensus i konsten som Merete Sanderhoff klagade över (se gårdagen) för med sig att konstvärldens aktiviteter blir läsbara i hela världen enligt samma norm. Detta gäller naturligtvis också för Centralamerika.

Vi har en konstnär Guillermo Vargas (32.485) med artistnamnet Habacuc som ger oss en lektion i regionens geografi: Han bor i Cartago utanför San José, Costa Rica, deltog 2006 i den centralamerikanska Bienal de Artes Visuales del Istmo Centroamericano i El Salvador. Konstnären är inbjuden till den kommande sjätte upplagan i Tegucigalpa, Honduras. Och 2007 hade han en installation i Codice Gallery i Managua, Nicaragua.

Sistnämnda utställning har i olika omgångar spridit sig över världen. Under de senaste veckorna har utställningen fått ännu mera uppmärksamhet. Det hänger samman med protester mot Habacucs invitation till den kommande biennalen.

Nå, det rör sig om en hund. Konstnären genomförde efter helt gångbara principer ett socialkritiskt projekt. En nicaraguansk narkoman, Natividad Canda, blev 2005 ihjälbiten av två vakthundar medan myndigheterna förblev passiva.

Habacuc menar att immigranter ”nicos” behandlas på ett omänskligt sätt och det blev utgångspunkten för installationen Exhibition #1. Han placerade en herrelös hund bunden i galleriet, satte upp texten “Eres lo que leer” (du är vad du läser), nationalsången spelades upp baklänges m.m.

Allt detta är gott och väl och passar in i den mera hårdföra delen av den internationella socialkritiken. Men det utgick ett rykte om att konstnären hade låtit svälta hunden till döds. Och se då var det kokta fläsket stekt. Den fruktansvärde hundplågaren fick global uppmärksamhet dock inte från konstvärlden utan från allehanda politiskt korrekta djurvänner. Även svenska hundbloggare presterade snyfthistorier. En petition finns att underskriva för att protestera mot konstnärens deltagande i den kommande biennalen i Honduras. Hittills har den fått mer än 1 300 000 underskrifter.

Men en annan version är förmodligen den korrekta. Galleriägaren uppger att hunden utfodrades av konstnären och stod bunden endast under de timmar som galleriet var öppet. Troligen blev hunden sedan återbördad till sitt fria liv som ingens hund. Konstnären vägrar att informera om detaljer, tydligen väl medveten om att bibehållandet av spänningen ökar projektets värde.

habacucnavitividad3yi5.jpg
Den omdisputerade hunden

habacuc-ma-pres-lit.JPG
Habacuc: Installation med röd matta av tomater vid invigningen av biennalen i El Salvador 2006. I bakgrunden president Antonio Saca

habacuc-matta-rod-presidentlit.JPG
Presidenten med bispringare

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

87 svar på Del 562: När konsthunden löper vill

 1. Skämt åsido skriver:

  Cecilia skriver: “Du är rätt ordentligt tjatig… Du kan gå vidare… har du något annat att säga?

  Cecilia vad vill du höra?
  Jag glömmer det varje gång
  Det finns något i mitt öra
  som kanske kan bli en sång

  Det darrar ju i gitarren
  den ber om ett vackert grepp
  Nu öppnar jag etuiet
  och kysser din underläpp

  Cornelis Vreeswijk
  “Till Linnea via Leonard Cohen”
  Ur Linnéas fina visor 1973

 2. General Bussig skriver:

  Hallå skämtet! Dags att göra hemläxan: Var har jag kommit med hot? Du förkunnade det så tydligt, du ville säkert väl, men jag är rädd att du blir svaret skyldig.

 3. General Bussig skriver:

  Oc h skämtis, har du läst vad Vilks skriver i dagens post? Ser du kopplingen till mitt inlägg om att förklara saker (kanske debatt-teknik, kanske konst) för en död hare. Knyt ihop det med en Coyote och du finner en tjusig cirkelkomposition.

 4. Skämt åsido skriver:

  Del: 385, Kommentar av General Bussig | 2007/09/07 kl. 10:47:51
  “Finns det en överhängande risk att du kommer dö i Kampen för Friheten inom en närstående framtid?”

  – Detta var en av många direkta och indirekta hotelser som skickades till Lars vilks i den vevan av muslimska terrorister och deras sympatisörer.
  Formuleringen ovan avslöjar att avsändaren “Genera bussig” är inget annat än ett uselt ryggradslöst kräk!

 5. Christer Eriksson skriver:

  Det är bäst att sätta koppel på sin hund så den inte hamnar i fel händer. 🙂

 6. Skämt åsido skriver:

  General Bussig,

  Måhända att Lars Vilks har förlåtit dig och låtit bli att polisanmäla din kriminella handling, och kanske t o m glömt det helt och hållet. Vilks är, som alla vid det här laget vet, en människa med ett varmt och stort hjärta som inte fäster stor vikt vid den typen av mänskliga dumheter.

  Men… om du verkligen vill rentvå ditt till synes rastlösa samvete så tycker jag att du ska fatta mod och vidgå din dumhet här på denna blogg.

 7. General Bussig skriver:

  Skämtet, du får gräva djupare, förslagsvis i dig själv, innan du kan verkligen kan hitta något hotfullt i det jag skriver. Jag är en glad supporter av Vilks verksamhet. Du vet den där sorten som inte kommer ligga honom till last, till skillnad från Dig.

  Chrille, du har visat lite ärligt menat intresse för vad som försiggår i konstvärlden på sista tiden, reducera inte dig själv till hejaklack. Du avskyr mig med någon slags stil. Heder åt det. Inte ens du med alla dina smärtsamt uppenbara brister kan väl tro att jag har någon så lömsk avsikt? Försök höja er avgrundsdjupa lägstanivå med ett uns av – ja – finess?

  Smilfinksikoner är för övrigt sällsynt osmickrande.

 8. Christer Eriksson skriver:

  General Bussig

  Den dagen jag skulle reducera mig till hejaklack så väljar jag sida med större noggrannhet, mitt inlägg var riktat till en intellektuell person och har ingenting med dig eller “Skämt åsido” att göra. Fast jag måste erkänna att han väcker min största beundran med sin research om vad alla har sagt här på bloggen långt innan han själv började delta, det visar på vissa ambitioner!

 9. Jazz skriver:

  SvD 22 april 2008.
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1162509.svd

  Elva danska chefredaktörer och en tecknare väntas bli åtalade i sin frånvaro i en jordansk domstol.

  Åtalet gäller hädelse, förolämpning av profet samt försök att splittra Jordaniens nationella enhet.
  Åklagaren Hassan Abdullat har däremot strukit en punkt om majestätsbrott från åtalet, rapporterar danska tidningen Politiken på tisdagen.
  Politikens chefredaktör Töger Seidenfaden är bland de åtalade. Det är också Kurt Westergaard, tecknaren bakom Muhammed med bombturban

 10. Lars skriver:

  Jazz. Tack för upplysningen om Jordanien. Så blev Seidenfaden åtalad, redaktören som är motståndare till Jyllands-postens publiceringar.

  Nu väntar vi bara på att de åtalde utlämnas till de jordanska myndigheterna genom Interpol.

 11. Christer Eriksson skriver:

  Lars: “Nu väntar vi bara på att de åtalde utlämnas till de jordanska myndigheterna genom Interpol.”

  Först trodde jag att det tredje världskriget stod på lut, och som jag i så fall frivilligt hade anmält mig till, men blev lugnare när jag läste följande:

  “Interpols stadgar tillåter inte att organisationen engagerar sig i brott som inte överskrider gränserna mellan flera medlemsstater, eller i brott som har politisk, militär, religiös grund.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Interpol

 12. RURIK skriver:

  Lars !
  När de fällande domarna avkunnats i Amman står sannolikt du och Gert Wilders på tur.
  Till skillnad från danska och holländska myndigheter tvekar inte svenska att utvisa och utlämna misstänkta till länder som bryter de mänskliga rättigheterna.

 13. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Den dagen som svenska myndigheter utlämnar Lars till en fascistisk diktatur, vilket i och för sig inte ens hände under Hitlers glansdagar, då får vi lov att återuppleva RIA och sedan kan Jordanien få smaka på JAS, Boforskanoner och andra vapen från ett land som har Europas största krigsindustri efter England och Frankrike.

 14. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Svenska myndigheter överlämnade en del norska motståndsmän till norska myndigheter och därigenom indirekt till Gestapo under kriget.
  De flesta blev avrättade av tyskarna.
  Ett stort antal judar som nekades asyl i Sverige under kriget hamnade så småningom i Auschwitz.

 15. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Om det du säger är sant vill jag gärna veta mer om det. Däremot vet jag att många svenska officerare på den tiden var nazister, det låg tydligen i tidsandan. Min gamla far var stationerad i Limhamn i Malmö under kriget och fick vid ett tillfälle order att skjuta ner ett amerikansk bombflyg som hade förvillat sig över Malmö. Befälet skrek åt honom att skjuta men han nekade bestämt med hänvisning till att “det är ju våra vänner” varpå befälet putte undan honom och skulle skjuta ner det själv. Farsan slog då till honom på käften så han svimmade av. Påföljden blev en månads fängelse för min gamla far, men det var det värt.

 16. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Utvisningen av norrmän debatterades en del i samband med att Jan Guillou gav ut “Den hedervärde mördaren” 1990 och avvisningen av judarna har återkommit i media med jämna mellanrum under årens lopp.
  Maria-Pia Boetsius bok ( tror det var -91) genererade också en omfattande debatt.
  Tyvärr är mitt klipparkiv i oordning så det är f n inte möjligt att ange exakta referenser.
  Annars kan jag rekommendera en bokserie på Probus förlag om andra världskriget från svenskt perspektiv.

 17. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Anledningen till att jag avkräver bevis är att jag inte har sett några själv, däremot känner jag flera norrmän som säger att deras föräldrar hatar svenskar för deras feghet under kriget. Först trodde jag att det berodde på landstransporten av tyskar via Sverige, men min far, som själv var kaptensbefäl under kriget, har berättat historier om hur andra befäl ville alliera sig med tyskland. Det enda som räddade min egen far från ett ännu värre straff var hans befälsgrad.

 18. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Angående allierade kränkningar av svenskt luftrum 1943-45.
  Tiotusentals allierade bombplan flög avsiktligt i svenskt luftrum under dessa år på väg till eller från angrepp mot tyska mål.
  Svenskt luftvärn beslöt regelmässigt dessa plan men träffade nästan aldrig då planen flög för högt.
  Så protesterade man i London och de allierade avvisade protesten.
  I praktiken accepterade den svenska regeringen överflygningarna men ville hålla skenet uppe gentemot tyskarna.

 19. Christer Eriksson skriver:

  Rurik

  Att det fanns en stor grad av nazism och rastänkande på den tiden är ett faktum men frågan är om vi har gjort upp med vårat förflutna på samma sätt som Norge har gjort i samband med Quisling-affären?

 20. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Norrmännens föräldrar var efter den 9:e april 1940 avskurna från information om vad som hände i eget land och i omvärlden. Många rykten florerade självsagt.
  Nästan 100 000 norrmänn dömdes som landsförrädare efter kriget. Regeringen borde ha ställts inför riksrätt men skonades av politiska skäl.
  Dessutom bröt man Karlstadstraktaten med Sverige och försatte oss i ett hopplöst strategiskt läge. Men avvisningarna av judar skedde även före kriget .

 21. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Jag försöker bara finna en förklaring på varför Sverige under de sista 20 åren har upplevt både Ny demokrati och Sverigedemokrater, emedan Norge inte har visat några som som helst sådana politiska tendenser?

 22. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Endast ett fåtal svenskar var nazister.
  Men den svenska regeringen förde en framgångsrik politik som syftade till att hålla Sverige utanför kriget utan att uppge vår självständighet.
  Inget land gick i krig mot Hitler-Tyskland av moraliska eller etiska skäl.
  ( Storbritannien och Frankrike gjorde det av maktpolitiska skäl)

 23. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: I Norge finns Fremskrittspartiet som f n ligger över 20% i opinionsmätningarna.
  Politiskt ligger det till höger om Sd.
  I Danmark finns Danskt Folkeparti som ligger ändå ett stycke till höger på ca 13% .

 24. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Jag försvarar också den svenska neutraliteten under andra världskriget, tycker själv att det var riktigt att hålla sig undan kriget. Så länge vi hade ett försvar som baserade sig på hästar för att flytta kanonerna, så hade vi inget alternativ.

 25. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Ja, det är är helt riktigt att danskt folkeparti har en speciell retorik, men den retoriken existerar inte i fremskrittspartiet i Norge som främst exponerar sig som ett nyliberalt alternativ.

 26. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Vi får nog erkänna att vi har lämnat den ursprungliga frågan huruvida Sverige utlämnar Svenska medborgare till andra diktaturer, och det skedde nog inte ens under Hitlertyskland.

 27. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Fremskrittspartiets fanesak är motståndet mot invandring och invandrare.
  Då man aldrig tillåtits delta i någon regering har man inte fått samma inflytande som Dansk Folkeparti men retoriken är väl på spetsad som den Dansk Folkeparti presterar.

 28. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Det är möjligt att du känner till den saken bättre än mig , det enda jag vet är att den norska konstitutionen från 1814 hämtade sin inspiration från upplysningstidens frihetsbegrepp.

 29. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Före kriget gjorde Sverige långt ifrån så stora eftergifter gentemot tyska krav som den nuvarande svenska regeringen f n gör gentemot de muslimska ländernas anspråk på inblandning i interna svenska angelägenheter.
  Skillnaden är naturligtvis att vi nu har uppemot 5% muslimer som en del av det svenska samhället.
  Så många nazister fanns det aldrig under kriget även om många svenskar kände sympati för Tyskland , ofta av historiska skäl.

 30. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Jag säger bara hur det såg ut i den svenska officerskåren. Det finns exempelvisvis åtskilliga vittnesuppgifter om hur civila räddade norrmän över gränsen. Men om din fråga berör dagsläget, så är det en politisk fråga.

 31. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: F n tror jag inte att den svenska regeringen är beredd att utlämna svenska medborgare till Jordanien men 1937 fanns det inte en människa som kunde föreställa sig att tyskarna skulle inleda likvidering av judar med industriella metoder bara 5 år senare.
  Men varningslamporna borde ha tänts. Det gjorde de inte.

 32. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Jag anser också att Irakflyktingar borde fördelas bättre över hela världen, än att Sverige ska vara hela världens dåliga samvete. Om det är det som du vill komma fram till.

 33. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Eller ta den beryktade svenska eftergiftspolitiken de första krigsåren.
  Den var också omöjlig att förutse 1937.

 34. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Ser att exemplet med nazisternas utrotningsläger kan missförstås.
  Min poäng är att det som vi anser för omöjligt faktiskt kan ske och fortare än vi anar.

 35. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Om vi nu exempelvis skulle lyssna på SD’s argument och handla därefter, ville vi då få behålla våra värden och friheter? Religionsfriheten vill då försvinna i samma stund som man inte tillåter exempelvis Islam. Ett samhälle som byggs upp utifrån en kristen värdegrund vill knappast ha något till övers för religionskritik och därmed yttrandefriheten. Dessutom vill den svenska rasåtskillnaden gentemot andra folkgrupper strax delas upp i interna rasskillnader mellan svenskar som bidrar till den svenska rasens fortlevnad, och homosexuella, kvinnor i karriären, och andra att riskera att hamna utanför och de mänskliga rättigheterna blir ett minne blott. Vad har vi då kvar?

 36. Cecilia skriver:

  Rurik skrev:
  — Min poäng är att det som vi anser för omöjligt faktiskt kan ske och fortare än vi anar. —

  Det är bra att inte vara naiv. Men det är också bra att se positivt. Mycket negativt kommer kanske aldrig till skott då?
  Eller är jag naiv nu? 🙂

 37. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Om Sd sedan satt i riksdagen och opinionsmätningarna förutsåg en ren Sd-majoritet efter nästa val skulle också jag känna mig olustig till mods. Ett mera sannolikt scenario är att Obama vinner presidentvalet och avvecklar USA`s utrikespolitik samt återgår till den klassiska amerikanska isolationismen.
  Då kommer det muslimska trycket på Europa att öka mycket kraftigt.
  Hur kommer Sverige att reagera? (Och EU ?)

 38. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Jag är helt övertygad om att du och jag delar samma uppfattningar gentemot Islam, men min uppfattning är att vårat samhälle skulle inte skilja sig från den muslimska världen av idag om Sverigedemokraterna fick styra.

 39. Christer Eriksson skriver:

  RURIK: “Hur kommer Sverige att reagera? (Och EU ?)”

  Du ställer en mycket intressant fråga.

 40. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Själv hoppas jag på MCcain. Jag är inte helt enig i att USA bedriver en cowboypolitik. Jag menar att det är bättre att ha ett kavelleri som skyddar oss mot indianerna än ingenting alls!

 41. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Kan inte förstå att du jämställer Sd`s politik med förtrycket i t ex Iran eller Afganistan under talibanregimen.
  Också i Somalia och Sudan är förtrycket bland muslimerna på en nivå som vi inte sett maken till i Europa sedan Hitlers och Stalins dagar om ens då.
  Har måste du förklara dig !

 42. RURIK skriver:

  Cecilia :
  Har skrivit en kommentar till dig som sitter i spamfiltret.
  Du har rätt i att mycket av det som kan befaras inte kommer att ske och därför är i varje fall jag försiktig med att fastslå vad som ska göras.
  Men vi är eniga i att det finns en del problem och det blir ju upp till var och en att försöka bedöma hur allvarliga de är.

 43. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Min poäng är att SD hotar samma värden och rättigheter som du och jag försöker beskydda. Konsekvensen av SD’s politik visar sig först när deras partiprogram ska omformas i verkligheten. Så var fallet med Ny Demokrati för snart 20 år sedan. Det finns inga ideologiska skillnader mellan dessa partier. Det visade sig att att den enda substansen i Ny Demokrati bestod av ett förakt för alla andra människor som inte hade möjlighet eller vilja att bidra till den svenska rasens fortplantning, och det blev för mycket för varje människa som äger en humanistisk livsåskådning, och just därför försvann dem ganska snabbt efter nästa val. Idag är dem tillbaka och har lärt sig av misstagen genom att bara presentera den del av sitt partiprogram som vi kan relatera vår fruktan till.

  Det innebär inte att jag försvarar några andra religiösa grupperingar, utan tvärtom, vi måste fortsätta att bygga ett samhälle som förhåller sig helt neutralt till religiösa irrläror.

 44. Christer Eriksson skriver:

  RURIK

  Jag fasar också mest för för att våra poltiker gör eftergifter som dem inte har vårat mandat för, och som inte stämmer överens med konstitutionen, men ser ändå att det sker en positiv förändring idag med många av på högsta nivå där våra värsta farhågor faktiskt tas på allvar.

 45. Lars skriver:

  RURIK. Det finns ingen kommentar från dig i spamfiltret. Jag kan ha gjort ett misstag när jag tömt filtret vilket denna dag sker i ny och nedan eftersom det är en otrolig spamtrafik.

 46. Cecilia skriver:

  Rurik:
  Ibland räcker inte försiktig… problem kan t o m uppstå ur försiktighet… “Missförstå” mig rätt nu 😉

  Sen skrev du:
  — Christer Eriksson: Kan inte förstå att du jämställer Sd`s politik med förtrycket i t ex Iran eller Afganistan under talibanregimen. —
  Dogma och totalirism är i min värld alltid Nej, nej. Oavsett förtecken, förutsättningar,”smyg-mjukt demokratisk eller va’ vete fanken vad man allt kan hitta på för att rättfärdiga. Dogma är fascism. För mig. I vilka kläder som det än har…

 47. Cecilia skriver:

  PS. Dogma och fascism innebär förakt. Och rädsla. Tror jag. Frånvaro av acceptans. Makt. Åsså rädsla igen…

  Då ingår även “jag har rätt och vet vad som är bra”.

  Nä..hä. Det är väl så långt ifrån det västerländska samhället och vad som ingår av demokrati, yttrandefrihet, tolerans etc.

  Att sen naivitet finns – ja, det är väl en helt annan sak och bör både “ses” och hanteras annorlunda än. Vem det än gäller… 🙂

 48. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Vi är överens om att religion är en privatsak och att statsmakten ska hålla sig undan allt vad religion heter.
  Men islam är i första hand ett samhällssystem som utmanar vårt eget och som varje muslim är skyldig att försöka införa istället för vår nuvarande demokrati. De anser dessutom att de fått denna uppmaning från Gud.
  Kan inte se att några av Sd`förslag kan jämföras med detta.
  Dessutom måste man i politik beakta de relativa styrkeförhållandena. Sd har stöd av 3% av svenskarna.

 49. Cecilia skriver:

  PPS. Gäller i högsta grad SD! Visst är de lika t ex talibanerna. National-dogma och “jag har rätt” 🙂
  T ex.

 50. RURIK skriver:

  Cecilia :
  Sänder det förkommna inlägget på nytt.

  Du har naturligtvis rätt i att det finns mycket positivt som också kommer att ske men när jag kan inte låta bli att oroa mig lite för Lars.
  Tycker att vi är skyldiga honom en hel del och kunde inte låta bli att skicka en förtäckt varning och så var det hela igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.