Del 522: Den brokiga utmaningen

Idag kom det glada tidender från Kulturnyheterna som kunde meddela att Carl Larssons Sundborn skall utmana svenskheten. Och det blir med klang, jubel och provokation. Som de skriver där på gården:

”Nu utmanar vi det svenskaste som finns och vänder upp och ner på det välbekanta och trygga!

Designkvartetten Front, glaskonstnärinnan Åsa Jungnelius och formgivaren Alexander Lervik är några av våra stjärnor. Dessutom kommer det provocerande konstnärsparet Peter Johansson och Barbro Westling att ge sin syn på Dalarna och Carl Larsson.”

Ja, vad innebär en sådan utmaning? Antagligen är det ännu en i raden av uppvisningar om hur icke-nationella svenskarna är eller åtminstone borde vara. Visst kan vi skoja med svenskheten. På kuppen blir svenskarna också mera mångkulturella eftersom svenskheten (vänligt) provoceras genom inflytande från andra kulturer.

Tanken har stöd från officiellt håll. Ulrika Kärnborg skriver i dagens DN:

”FORSKARNA I antologin ”Invandrare och integration i Danmark och Sverige” menar att det i praktiken inte är så stor skillnad mellan dansk och svensk integrationspolitik som vi vill tro. Skillnaden ligger i stället i de politiska och kulturella klimaten. I Sverige talar politikerna välvilligt om multikulturalism, medan den officiella retoriken i Danmark sedan länge går ut på att på att mångfald är farligt och att det avvikande till varje pris måste inlemmas i majoritetskulturen, annars hotas hela nationen.

Det är en bild som stämmer bra med vad som möter en när man läser dansk dagspress.”Information” och ”Politiken” har de senaste dagarna på olika sätt givit uttryck åt ett slags välfärdsnationalism som av enskilda individer kan uppfattas som väldigt exkluderande. För att förstå vad som händer i Köpenhamn, måste vi inse att inte bara materiell nöd, utan även kulturell marginalisering, kan leda till upplopp.”

”väldigt exkluderande” heter det som brukligt. Men så är det inte på Sundborn! Man kan tillägga att en överlägsen kultur kan kosta på sig multikulturalism. Alla kulturer klarar inte det. Trots allt mäktar nog Danmark med saken. På Charlottenborg har vi t ex utställningen Danskdjävlar. Emellertid är det mycket osannolikt att man exempelvis i Iran skulle ställa sig positiv till ett mångkulturår.

Den lättsamma karaktär som Sundbornmuseet lyfter in i begreppet ”provokation” är intressant. Johansson & Westling ordnar en riktig konstprovokation. Kvalitetssäkrad och garanterat fri från obekväma åsikter. Vi får se i ögonen ett nytt talesätt: Man kan provocera rejält utan att kränka fel. Alternativet till ”rätt tänkt” är ”rätt kränkt”. ”Den kränkningen visste var den tog och den kränkte fick med rätta vad han tålte”, skulle gå för sig om skymfen drabbar den som kan misstänkas vara exkluderande.

Skriften ”Invandrare och integration i Danmark och Sverige” från 2006 har recenserats av Thomas Hylland Eriksen i SDS. I recensionen nyanseras Kärnborgs förenklingar något: Danskarna talar öppet om sina problem medan svenskarna tiger och muttrar i lönndom.

En av mina absoluta favoriter, Erik Berggren, medverkar i denna skrift där han menar att danskarna är fascistoida. Han är en intensiv personlighet och på ett föredömligt sätt fördömande mot icke-rättrogna. Sådana naturer är som skapta att axla konstskulpturens skepnad.

Mångkulturens teoretiska sida är Cultural Studies. Boris Groys (den store konstteoretikern) skriver (Topologie der Kunst, 2003) om denna verksamhet att den har förälskat sig i det färggranna. Så ligger det säkert till även i den bredare utgåvan. Visserligen är det ytterst förbjudet att uppskatta det exotiska i främmande kulturer men det är vad saken handlar om. De grundläggande tankarna och värdenormerna har vi inte tänkt rubba på, möjligen suspendera dem en smula. Om man blandar karneval och orientalism med ett utspel mot svenskheten torde allt vara i ordning. Dock är det ofrånkomligt att det bakom alla slöjor och dragspel finns en och annan svårforcerad värdeskillnad.

haaning-danmark-xxlit.JPG
Jens Haaning, Danmark 2008

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

43 svar på Del 522: Den brokiga utmaningen

 1. Christer Eriksson skriver:

  Lars, jag är för det mesta enig med dig, du äger en fantastisk kunskapsbank. Däremot motsätter jag mig ett pragmatiska tänkande som övergår principer, och undrar bara vad du menar med att ett pragmatiskt förhållningssätt gentemot en statlig Imanutbildning ska vara bättre än det principiella förhållningssättet att stat och religion ska hållas isär och inte tillåtas inom samhällets institutioner?

 2. En muslimsk trusselskultur skriver:

  Jyllands-Posten:

  IT-firma fjerner Muhammed-tegning

  Af ANDERS RAAHAUGE

  Offentliggjort 21.02.08 kl. 17:35 – opdateret kl. 17:36

  Norske Human Rights Service har fået slettet sin turban-tegning af ængsteligt IT-selskab – andre iler til undsætning.

  Den norske organisation Human Rights Service (HRS) har lidt den tort, at deres IT-selskab af egen drift har fjernet Kurt Westergaards turban-tegning fra HRS’ hjemmeside.

  Firmaet frygtede sabotage mod sine servere. Det har ifølge e-handelsloven ret til dette indgreb.

  Det er uacceptabelt siger generalsekretæren i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold til NRK:

  ”Dette kan få ufattelige konsekvenser. Juraen er én ting, men dette føjer sig ind i meget af det vi ser omkring os, at plakater, billeder og ytringer fjernes eller eller teaterforestillinger ikke tør vises af frygt for ekstremister.”

  http://jp.dk/kultur/article1274188.ece

 3. Lars skriver:

  Jag har personligen inget emot imamutbildning. Jag tror i det fallet att mötet mellan religion och svensk utbildning/tjänstemannaanda kan vara en fördel. Det är dock knappast troligt att det kommer att bli så. Vem skall göra den nödvändiga tolkningen för att få skriften att överensstämma med högskoleverkets föreskrifter?

 4. Politisk korrekt skriver:

  Imamutbildning efter nordiske normer med indbygget religionskritik som en del af uddannelsen vil være en god ide. Uddannelsen skal naturligvis også være tilgængelig for eksempelvis bøsser og kvinder.

 5. Agderposten står fast skriver:

  ”Heftig Muhammed-debatt

  Roald Ankersen
  14. Februar 2008 00:00 – Sist oppdatert: 14. Februar 2008 10:32

  Agderpostens er en av få norske aviser som velger å trykke en av Muhammed-karikaturene. Nå raser debatten på våre nettsider.

  -Det har aktualisert seg et behov for å vise hva saken dreier seg om, sier Stein Gauslaa.
  I dag trykket elleve danske aviser igjen tegningene, som blant annet viser profeten Muhammed som en selvmordsbomber. Publiseringen kommer som en reaksjon på at tre personer ble arrestert mistenkt for å planlegge drap på tegneren.

  Normal journalistikk
  Gauslaa publiserer tegningen verken for å protestere eller provosere. I morgendagens avis skriver han en kommentarartikkel om striden rundt tegningene, og synes derfor det er naturlig å vise en av tegningene hele striden handler om.
  -Det er helt normal journalistikk. På samme måte som en kommentar om Manuela Ramin-Osmundsen ville vært ledsaget av et bilde av henne, må en kommentar om tegningene følges av tegningene, sier Agderpostens ansvarlige redaktør.”

  http://www.agderposten.no/article/20080213/LOKAL8/321752148/1021/ABONNEMENT&nocache=1

 6. Islamofob skriver:

  Panelens förnärvarande enda shiamuslim ”General Pussy” skriver: ” Dina paranoida vanföreställningar gör mig illa till mods”!

  – Skönt att höra, det gläder mig, det var just meningen!
  Vidare…
  Det billigaste sättet att få en muslim (shia som sunni) att hoppa jämfota är att konfrontera honom med texter ur koranen! Muslimer tål uppenbarligen inte det pinsamma innehållet i sin oheliga bok!
  Nu kommer General Pussy garanterat att hoppa jämfota och bli ”illa till mods” igen när jag serverar honom ännu en smaskens koransk pralin, smaka på det här du General Pussy:
  ” Och döda dem då (dvs FÖRNEKARNA) var ni än möter dem och fördriv dem ur deras platser”! Koranens andra sura, vers 191

  Ps För dem som ännu inte vet: Koranen är freds- och toleransreligionen islams heliga bok!
  Ha Ha Ha!!!

 7. stefan peterson skriver:

  Censur ivern sprider sig
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=403099

  vågar vi inte visa upp ett ”Svenskt Lejon” med STÅND, då är det illa, mycket illa
  men kanke politiskt korrekt bland moral tanterna nere i Bryssel.
  Kanske vi borde ha en reklambild med den ”Stålte Svenske soldaten” redo för en
  sväng om bland ”liljekullarna” i Afganistan. 😉 🙂 😉

 8. Christer Eriksson skriver:

  Lars: ”Vem skall göra den nödvändiga tolkningen för att få skriften att överensstämma med högskoleverkets föreskrifter?
  Där har vi kanske den springande frågan, Blir det dem svenska muslmerna eller dem hitskickade sändebuden från Saudiarabien eller Iran?

 9. Islamofob skriver:

  Koranen uppmanar öppet till våld mot kvinnor!

  “Männen är härskare över kvinnorna, i kraft av den styrka och de andra företräden som ALLAH har givit dem!…….
  Om ni ser tecken på utsvävning hos era kvinnor förmana dem då och varna dem, håll er borta från deras nattläger, och tillrättavisa dem handgripligen (På arabiska: “idhriboohunnah”, direkt översatt: Slå dem)!
  Fjärde suran, Vers 34

 10. Gottfrid G skriver:

  Lars: “Vem skall göra den nödvändiga tolkningen för att få skriften att överensstämma med högskoleverkets föreskrifter?

  Svar: Fred Torssander!

 11. Tapani skriver:

  Vad vet egentligen redaktörerna för DN:s B-sidor om det mångkulturella Sverige? Inte de små högkulturella vattenhålen typ Re-Orient vid Mosebacke, utan stadsdelarna där vardagsmänniskor med helt olika vardagskulturer ska försöka leva tillsammans. Områden alltså där man inte läser DN, utan på sin höjd – åtminstone om man är under 25 och läser svenska utan direkta problem – gratisbladen, typ Metro.

  Mitt bestämda intryck är att detta är terra incognita för DN Kultur. Och inte bara för den avdelningen. För en del år sedan ville DN skriva från Skärholmen och Botkyrka, och kom med en del fullt läsvärda reportage, men det tog slut snart.

  Bakom detta låg, tror jag, att Lena Andersson (född 1970) år 1999 kommit med romanen ”Var det bra så?” från ett lite utsuddat Tensta-Rinkeby. Fullt läsvärd, och med en rätt realistisk bild av livet i en bland-förort cirka 1985 – blandat svennar och invandrare. Men detta var tydligen något helt nytt för kulturskribenterna, som inte visste till sig av förtjusning över skildringen av en ny, okänd miljö.

  Att situationen ute i betongen var betydligt hårdare 1999 än det rätt idylliska 1985, det visste man ingenting om på redaktionerna.

  Kärnborg: ”Kulturell marginalisering föder våld.” Skulle DN B vänligen kunna förklara hur den som står helt främmande för svensk kultur skulle kunna bli annat än marginaliserad och utanförstående? Kultur – inte att kunna citera Strindberg, men sådant som att veta hur man hälsar, hur man småpratar, veta vad som kan tas illa upp av svenskar.

 12. general Bussig skriver:

  Lars, om designvärlden hade motsvarande artfacts skulle man kunna säga att startfältet ser lovande ut. Bådde Front och Lervik är oklanderliga med bra nivå och med lagom gränsöverskridning på programmet. Jag är övertygad om att du liksom Olafur inte anser att samtidskonsten har så mycket att hämta av designen, men sett från ett samhälls- och designperspektiv så är det både uppfriskande och bra. Bra designkvalitet helt enkelt, och i sammanhanget med korrekt diskurs.

  Islamofob, jag förstår att mina kommentarer glädjer dig. Jag är en glädjespridare och du, om du bara tog och samlade dig, kan få vara min lilla apa i ett koppel. Du hoppar till så fint när man rycker i det.

 13. Islamofob skriver:

  General Pussy,
  Har du inte gått och lagt dig än?!
  Ta en paus från muhammedbråket och gå in på lite roligare sajter ex:

  http://www.abbywinters.com

  Titta på de ”hoorun iin”; de undersköna jungfrurna i Allah´s paradis, som ni muslimer fantiserar om,
  titta och njut!

 14. Christer Eriksson skriver:

  General Bussig

  Dina kommentarer tycks lika överflödiga som Torssander’s eftersom dem dem inte är konstruktiva..så sluta nu!

 15. stefan peterson skriver:

  Lars: “Vem skall göra den nödvändiga tolkningen för att få skriften att överensstämma med högskoleverkets föreskrifter?
  Svar: Lars Lejonborg ?

  Nej, Naturligtvis skall vi inte ha varsig Imamutbildning eller Prästutbildning baserad på skattepengar.
  Om nu samhället verkligen vill stå upp för att vara sekulärt, så måste all form av inbillning och
  trosuppfattningar få skötas på det privata planet.
  Första åtgärd borde vara att SLUTA prata om folk i form av religiös tillhörighet. det är ointressant.
  Samma lagar och regler skall naturligtvis gälla för ALLA. Den SÄRBEHANDLUNG som nu sker,
  önsvärd eller inte, av muslimer, är till skada för alla medborgare. framförallt för oss ICKE TROENDE som nu förväntas anpassa OSS efter olika religiösa hänsynstagande till höger och vänster.

 16. Bastion Styrbiskop skriver:

  Bra att du forts?tter dina betraktelser i detta ?mne. Med Sundborn-tjafset g?r du i allt vidare cirklar. Du ?r vad jag vet ensam i det svenska konstlivet.

  K?r p? – du s?ker och finner och nosar r?tt p? allt mer i den politiskt korrekta kulturella sf?ren.

 17. Svensklärarn skriver:

  Ett tips till Christer Eriksson:
  Om man känner sig osäker på den grammatiska skillnaden mellan subjekt och objekt (alltså mellan ”de” och ”dem”), kan man använda pronomenet ”dom”. Det blir enklare och ser inte lika korkat ut.

 18. Christer Eriksson skriver:

  Svensklärarn
  Jag tror knappast en lärare i svenska skulle skriva ”dom” istället för ”dem” om man inte är ”dum”.

 19. Intet demokrati uden religionskritik skriver:

  Jyllands-Posten:

  Intet demokrati uden religionskritik

  Af TINA MAGAARD

  Offentliggjort 20.02.08 kl. 03:00

  Folk går ikke automatisk ind for demokrati, blot fordi de ved, hvad det er.

  I ARTIKLEN ”Værdidebat eller meningstyranni” (JP 30/01) er jeg blevet fejlciteret, og det vil jeg hermed gerne rette op på. Artiklen omhandler den demokratikanon, som et udvalg nedsat af regeringen er ved at udarbejde, plus den del af regeringsgrundlaget, som omhandler radikalisering.

  Min analyse af den problematik er følgende: Som udgangspunkt er det en god idé at udarbejde en demokratikanon, som alle skolebørn uanset religiøst tilhørsforhold kan få glæde af at stifte bekendtskab med.

  Man skal bare huske på, at en sådan kanon ikke nødvendigvis afmonterer radikaliseringsmekanismer. Folk går ikke automatisk ind for demokrati, blot fordi de ved, hvad det er.

  http://jp.dk/meninger/breve/article1271608.ece

 20. Minister of Art skriver:

  Allt debackel som uppstått runt de Danska och de Vilksksa ”Muhammed-teckningarna” (jag uppfattar inga av dom är väl särskilt Muhammedanska, utan snarare speglande vår tids terrorhot kontra terror-rädsla – nåväl…) bevisar bara hur viktigt det är att diskutera samtiden och dess situationer. Ett favorit-citat ringer i bakhuvudet: ”Även om man skriver om en stoppnål, så är det alltid någon enögd djävel som känner igen sig.” [Fritiof Nilsson Piraten]. Man kunde nästan tro att det handlade om våran tid, Kränkningarnas Tid.

 21. RURIK skriver:

  Politisk styrning av konsten blev mycket populär i 30-talets diktaturer. Dessvärre har populariteten inte avtagit – styrningen utövas numera bara av andra makthavare.
  Och i bakgrunden står svenskarna och muttrar . . .

 22. RURIK skriver:

  Christer Eriksson: Dina välformulerade inlägg blir faktiskt mindre slagkraftiga när du genomgående använder ”dem” i stället för ”de”. Här borde du nog följa ”Svensklärarens” goda råd.

 23. It wasn't me skriver:

  Freedom and Islam in Denmark . . .
  By Flemming RoseThe Wall Street Journal Europe
  Word Count: 984

  COPENHAGEN — At a lunch last year celebrating his 25th anniversary with Jyllands-Posten, Kurt Westergaard proposed a toast. The 72-year-old cartoonist told an anecdote that is said to be true. During World War II Pablo Picasso met a German officer in southern France, and they got into a conversation. When the German officer figured out whom he was talking to he said:

  ”Oh, you are the one who created Guernica?” referring to the famous painting of the German bombing of a Basque town by that name in 1937.

  Picasso paused for a second, and replied, ”No, it wasn’t me, it …

  http://online.wsj.com/article/SB120302713456669609.html

 24. RURIK skriver:

  För 70-talets unga revolutionära kommunister fanns det i alla fall ett hedervärt alternativ. Man kunde alltid bli journalist och ägna sitt liv åt att upplysa proletariatet om dess makt och möjligheter. Då skulle ju revolutionen starta alldeles av sig självt! Åsikter är som spikar – lätta att slå i – men svåra att dra ut !
  Idag har dessa åsikters barn och barnbarn etablerat total hegemoni på våra medieredaktioner. Den öppna debatten får därför lov att föras i andra fora.

 25. Cecilia skriver:

  Detta om Sundborn, knyter an till resonemanget i Sydsvenskan av recensionen av boken heter Vems islam av Mohammad Fazlhashemi – docent i idéhistoria – som är född i Iran och kom till Sverige som student.

  — ”Utvecklingen där (Europa) beskrivs som… — …varje ny epok bryter mot traditionen för att i nästa skede återkoppla till den. Det har skapat en kontinuitet som innebär en ständigt pågående förnyelse som föds ur traditionen.

  http://sydsvenskan.se/kultur/article302063.ece

  Till Svenskläraren och Christer.
  Jag har sett att Christer ofta skriver ”dem”. Men då istället för ”de”. Så ”dom” är inget bra förslag – är du verkligen svensklärare? 😀
  Och att detta skulle se korkat ut, tycker jag låter lite dumt……….. innehållet är väl vad som gäller?
  Så jag ser det snarare som ett personligt signum ;-).

 26. Cecilia skriver:

  Sammantaget är Sarkozys uttalande om religion mycket roliga, tycker jag.
  När jag läste denna artikeln, så fick jag en helt ny syn på honom…

  Rubrik: Sarkozys religiösa utspel väcker ont blod
  http://sydsvenskan.se/varlden/article302951.ece

  — Enligt grundlagen (franska staten) är den inte bara skild från kyrkan. Den förbinder sig också att iaktta en strikt neutralitet i allt som rör tro och andlighet.—

  Och Sarkozy har strött snälla uttalande runt sig, om alla han kommit på. Han har några kvar… Tror han gillar att retas – en god egenskap, eller hur? 🙂

  http://sydsvenskan.se/varlden/article302951.ece

 27. RURIK skriver:

  Cecilia :
  Europas alla religionskrig , den amerikanska kristna fundamentalismen , islams globala frammarsch – allt detta borde få oss alla att ifrågasätta religionens plats i vårt samhälle.
  Den franska grundlagen gör just det.
  Det vore förödande om detta föredömme gick förlorat på grund av en ungersk katoliks impulsiva ”retsamhet” .

 28. Christer Eriksson skriver:

  Tack Cecilia
  ’Dom’ är talspråk och ’dem’ är skriftspråk lärde min gamle lärarinna mig.
  Naturligtvis går det att variera ’dem’ med ’de’ om det tillför debatten något nytt!

 29. Cecilia skriver:

  Rurik – tror du egentligen är historiker?

  Men historiskt perspektiv sträcker sig över årtusenden – inte ettårs- eller femårsperspektiv.

  Även om våra politiker för några årtionde sedan, bara sysslade med ”nuet” (inga årsplaner alls…) – så har de bytt strategi idag. Ett-års säljs nu som insiktsfullt istället 🙂

  Ditt 30-40-års-perspektiv är helt OK för mig. Men lite kort, tycker jag.
  Du tappar liksom den historiska kontinuiteten; snävt perspektiv?

  Eller är jag ude? Tacksam för komplettering – andra infallsvinklar.

 30. Lars skriver:

  Cecilia. Bra att du nämner Mohammad Fazlhashemi. Hans bok har jag inte läst ännu men den verkar vara värd att ödsla lite energi på. Jag hade äran av att debattera med Mohammad Fazlhashemi i Umeå. Han var då kränkt och for ut mot mina teckningar vilka han menade att hans lilla dotter kunde göra minst lika bra. Sådant värmer naturligtvis en konstnärssjäl som ser verket i betraktarens passionerade sinne.

 31. Islamofob skriver:

  General Pussy är ett levande bevis på att debatten här på vilks.net kan vara välgörande och positivt utvecklande även för en primat!
  Jag har haft ögonen på General Pussy under lång tid; han har nämligen varit/ fortfarande är en av mina absolut största favoriter på bloggen, inte minst pga det fuktiga namnet, och jag har märkt hur han från att börja med att skicka förtäckta hot och försöka driva psykologisk krigföring mot Vilks i stil med Al-Qaida´s, har nu börjat diskutera konst och design!
  Det är väl bra; va?!
  Men General Pussy har, trots den lilla ljusglimten fortfarande långt kvar till att bli regelrätt helbrägda och lära sig uppträda som en civiliserad människa!
  Jag tror personligen inte att det går att råda bot på primaten inom honom endast med hjälp av samtalsterapi!

 32. Cecilia skriver:

  Lars – Jag har inte läst boken – bara recensionen. Och om jag fattar det rätt – så har han rätt bra koll på läget, intellektuellt sett. Att han sen är människa med, ränder väl bara honom till heders egentligen…?

 33. RURIK skriver:

  Cecilia :
  På 60-talet och tidigare såg mediasverige annorlunda ut. De stora tidningarna drev sina egna politiska linjer och SR/SVT hade BBC`s ”objektiva” roll som förebild. Vårt nuvarande medieklimat har sina rötter i 70-talets radikalism. Om vi ska förstå varför det är så svårt att debattera känsliga frågor är det naturligt att beskriva utvecklingen med 70-talet som utgångspunkt.

 34. RURIK skriver:

  Lars !
  Som du märker fastnar fortfarande alla mina inlägg i spamfiltret.
  Har varit inne på på ”dr Dave`s ” och tror mig kunna utläsa att om du använder något som heter SK 2`s tools istället för WP`s built-in management screen, så ska programmet lära sig att känna igen mig och därmed ge fortsatt access.
  Vet självfallet inte om detta är riktigt uppfattat men det kan vara värt ett försök. ( Saknar fortfarande ett tidigare inlägg )

 35. Lars skriver:

  Rurik!

  Jag skall skicka din uppgift vidare till min administratör. Beklagar om ett av dina inlägg försvunnit. Jag kan ha missat något när det spammar som värst emellanåt är det otroliga mängder. Det finns i varje fall inte något att plocka upp nu.

 36. RURIK skriver:

  Lars !
  Efter att jag sände mitt sista inlägg har det förlorade inlägget kommit på plats.

 37. Svensklärarn skriver:

  Christer Eriksson.
  Det är en stilistisk fråga; i vissa officiella sammanhang håller man sig i regel till ”de” och ”dem”. Om man är journalist eller politiker eller så ger det ett mer myndigt intryck. Men det är också upp till var och en vad man föredrar. ”Dom” är ju mer talspråkligt och passar därför jättebra på en blogg.

 38. Svensklärarn skriver:

  Däremot ser det ju väldigt konstigt ut att konsekvent ersätta ”de” med ”dem”. Det indikerar att det är en inte alltför van skribent som för pennan.

 39. Svensklärarn skriver:

  Cecilia, du kanske inte är helt rätt person att avgöra vad som ser korkat ut i skrift. För den som är ovanligt kort framstår ju alla andra som någorlunda normallånga…

 40. Christer Eriksson skriver:

  Svenskläraren
  Om ditt påpekande har ett konstruktivt och klargörande syfte så är jag tacksam för dina synpunkter.
  Däremot misstänker jag att du också skriver under signaturen ”General Bussig” eftersom hela syftet med mitt inlägg handlade om just vikten av konstruktiva inlägg, vilket gör ett grammatiskt påpekande en aning ironiskt. Innehåll är viktigare än form som Cecilia mycket riktigt påpekade. Personligen anstränger jag mig också för att vara pedagogisk. Dessutom hamnar du i en självmotsägelse när du först framhåller vikten av grammatisk korrekthet för att sedan hävda att på bloggar som denna går det utmärkt att skriva i talform såsom ’dom’.

 41. RURIK skriver:

  Lars !
  Ser att jag kan vara tydligare; Om du kontaktar din i administratör ska du meddela att jag tror du ska använda SK 2 `s tools istället för W P `s built-in management screen när du hämtar ut inlägg från spamfiltret. Detta skall då leda till att programmet kommer ihåg mig och ger mig fortsatt acces.

 42. mellis skriver:

  Jaså, Ulrika Kärnborg menar att slöddret blivit till slödder för att de blivit ”kulturellt marginaliserade”. Eftersom jag menar att det beror på föräldrarna behöver jag antagligen kulturell omskolning.

 43. RURIK skriver:

  Mellis :
  Du kan lugnt avvakta med omskolningen – i dansk debatt är det ingen som förklarar upploppen med så generella teorier. Inte ens extremisterna i Hibt-ut-tharir vill ha kulturell tolerans – dom vill ha makt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.