Del 521: Efter att ha rest i två dagar

Jag har funderat lite över vad Yngve Rådberg skrev i en kommentar:

”Även många av inläggen på din sida delar vissa mindre smickrande egenskaper med den religiösa fanatism som den vänder sig mot: myter och ogrundade påståenden upphöjda till sanning, hätska utfall, grumliga argument, oförsonlig vi-mot-dem-mentalitet etc. Jag är alltså inte så benägen att placera dig i islamofobfacket, men om du i allmänhetens ögon ska hamna någonstans mellan islamofob och islamodul får du nog se till att distansera dig från den islamfientliga pamflettideologin, samt vissa av dina påhejare.”

Bortsett från att jag aldrig tidigare har stött på ”islamodul” (som jag antar ligger nära ”islamofil”) är det ett intressant förslag. Men jag har inget behov av att framstå som ren och oförfalskad. Mitt projekt är fortfarande ett konstprojekt och allt som strömmar dit gör bilden större och rikare. Jag är helt klar över att när man blir överentusiastisk kritiker börjar man odla samma tendenser som dem som finns i det man angriper. Det finns många som har behov av att kalla mig för islamofob och sådana sociala skulpturer äger också sin rätt att uttrycka sin harm. Nu är Vilks i detta sammanhang också en social skulptur och vi kan därför studera sam- och motspelet bland dessa objekt. I den stora och expanderande kören av kränkta människor kan det emellanåt ljuda något som inte är alltför slitet och banalt.

David kommenterar angående musikalen Dogs att jag och Schibli skriver i vår beryktade bok att man aldrig skall illustrera i konsten. Den saken är lite mera komplicerad i musikalen eftersom den utgångspunkt som lämnats till Neurobash är att göra en dokumentär framställning. Vad vi hittills sett är en trailer som kommer att följas av ytterligare en innan det blir dags för själva föreställningen vilken förmodligen kommer att ha sin urpremiär i Danmark. Hur det projektet kommer att utvecklas och vad som är vad i ett sådant är ännu svårt att säga något om. Man kan lugnt räkna med att det inte kommer att uppfattas som bra konst av konstvärlden eftersom projektet i sig är avvisat som opassande.

”Vad är medierna idag”?, tänkte jag igår i Oslo. Svaret är inte överraskande: Intensivt, känslofyllt och aktuellt samt växlande. Därför var matsedeln i programmet I Kveld: Muhammedteckningar med dödshot, en passionerad astronom som lovprisade den månförmörkelse som vi inte får se på grund av mulet väder samt en cuban som talade om sina barn- och ungdomsupplevelser av Castro och Cuba. Jo, förstås, interaktivet. Ett par telefonsamtal togs emot från tittarna. Detta torde vara vår tids ideologi.

dionysos-krankarenlit.JPG
Med vad som helst

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

29 svar på Del 521: Efter att ha rest i två dagar

 1. Yngve Rådberg skriver:

  Ej hel och ren behöver du vara
  Bara du följer ditt ödes bestämning
  Vad än de säger, de ängsligas skara
  Som vill till lag stifta sin egen hämning
  Alla moraliska hänsyn må fara
  När det är konst kan min egen beklämning
  Mot själva konstnärens avsikter svara

 2. Islamofob skriver:

  Yngve Rådberg har stora ambitioner!
  Han vill vara den som bestämmer kriterierna för vad som är islamofobi och vilka som är islamofober! Han har redan rentvått Lars Vilks från detta försmädliga epitet som ingen (förutom JAG) vill ha!
  Det skulle vara ytterst intressant att veta i vilken kategori Yngve Rådberg placerar flyktingarna i Sverige som har flytt hit undan islam och muslimsk terror! Dessa flyktingar som med förskräckelse ser hur Sverige dag från dag blir alltmer likt det helvete som de en gång flydde ifrån, tack vare den massiva okontrollerade muslimska invasionen!

  Själv är JAG som sagt islamofob! Ja; jag är rädd för islam. Islam skrämmer mig och min rädsla handlar inte om någon slags sjuklig inbillning! Min rädsla grundar sig på mer än ett halvt sekel av forskning och egna erfarenheter!

  Har Yngve Rådberg läst Koranen förresten; så han vet vad han pratar om?!
  I vilket fall som helst smaka här på ett par tre exempel:
  ”Vi ska göra så att blodet i FÖRNEKARNAS ådror isas av skräck att de vågade sätta andra vid ALLAH´s sida”! Sura 3 Vers 151
  ”Vi ska låta FÖRNEKARNA grillas i denna eld. I den takt som deras hud förbränns ska vi ersätta den med ny hud så att de får pröva straffet helt och fullt! Allah är allsmäktig och vis”! Sura 4 Vers 56
  ”Döda dem (dvs FÖRNEKARNA) för att det inte ska bli någon tvedräkt och för att ALLAH´s religion ska vara allena rådande”! Sura 2 Vers 193
  Och så rullar det på i koranen; den ena hotelsen avlöser den andra!
  Om man nu dessutom skulle betänka de makabra brott muslimer begår dagligen runtom i världen inspirerade av koranen och islams blodiga historia i stort; Är det då konstigt att man kan bli rädd?!

 3. Christer Eriksson skriver:

  Dagens fråga: Är Yngve Rådberg 1) Islamofil 2) Muslimofil 3) Arabofil ?

  P.s. Flera alternativ är möjliga att kryssa för. D.s.

 4. Christer Eriksson skriver:

  Inte heller Torssander har efter flera påstötningar lyckats översätta den arabiska texten varpå det torde stå klart att hans irakiske kompis är ett lika stort fantasispöke som allt annat han påstår. Han fyller ändå en viktig funktion på den här bloggen eftersom erfarenheterna har lärt oss att den säkraste vägen till sann kunskap är att inta antitesen av Torssander’s påståenden.

 5. RURIK skriver:

  Lars !
  Det är uppenbart att ditt konstprojekt har sitt berättigande tack vare de klarlägganden det skapar – inte bara av projektet i sig självt – där även processen är ett slags klarläggande , utan också som ett samhällsfenomen där den sociala skulpturen Vilks framträder i kontrapunkt med den ikke existerande rondellhundskulpturen. I spänningsfältet dem emellan skapas otaliga klarlägganden som förser konstverket med all nödvändig energi.
  Till och med Yngve Åkerberg verkar ha låtit sig inspirera !

 6. RURIK skriver:

  . . . förlåt – Rådberg skulle det visst vara. . .

 7. Fred Torssander skriver:

  Att idag försöka göra kriget om Mellanösterns rikedomar och handelsvägar till en fråga om för eller mot islam, borde för den historiskt bevandrade framstå som en synnerligen omotiverad repris. Av de så kallade korstågen.
  Det handlar nu som då om ideologi i ordets sämsta bemärkelse. Falskt medvetande som sprids i syfte att driva de fattiga i västvärlden till krig mot de fattiga i öst. Så att de rika i väst får bättre villkor – billigare råvaror.
  Nu liksom då kompletteras religionsmotivet med rasism. Detta för att kunna kringgå även religionernas krav på medmänsklighet, som till exempel att du skall icke döda.
  Här kommer möjligen någon att invända att Koranen inte innehåller tio guds bud, men ärligt talat borde det sakana betydelse, då dessa stentavlornas bud inte gör några undantag. Fast nästa steg igen är att påpeka att buden var ursprungligen givetvis enbart avsedda att gälla troende emellan. Varför de är irrelevanta för alla utom – judar.

  Ovanstående visar hur varje religiöst idealistiskt resonemang kan vändas runt.
  Vad som däremot bygger på materiell grundval – strävan efter fred och rättvisa – är det som folken i Afghanistan och Irak kämpar för. Nationell självbestämmanderätt. Och denna kamp kommer självklart att fortsätta tills den segrar.

 8. general Bussig skriver:

  För att vara islamofob har signaturen med det skojiga namnet en sällsynt fundamentalistisk syn på Koranen.
  Men hav hopp! Att du är islamofob har snarare med att du är en idiot att göra än någon reell fara för generellt blodtörstiga muselmaner. En liten tröst trots allt?

 9. Kurt Westergaard er blevet et symbol for ytringsfriheden skriver:

  Filosoffen Kai Sørlander om udvisningen af de to tunesere:

  ”Sørlander: »Demokrati og retssikkerhed«

  For kort tid siden afslørede Politiets Efterretningstjeneste (PET) en kreds af islamister, som planlagde at myrde tegneren Kurt Westergaard, fordi han var ophavsmand til den mest berømte af de såkaldte Muhammed-karikaturer: den, hvor Muhammed optræder med en bombe i turbanen.

  Hvor medierne i første omgang havde hensynet til Kurt Westergaard i centrum, så skete der hurtigt en påfaldende forskydning af fokus. Man begyndte mere og mere at koncentrere interessen om retssikkerheden for dem, som planlagde mordet. To af dem er ikke danske statsborgere, men tunesere, og de trues nu med udvisning af landet. Det springende punkt er, at de står til udvisning, uden at deres sag bliver prøvet ved en uafhængig juridisk instans. Efter den gældende lovgivning kan udvisningen finde sted alene efter en indstilling fra PET, som bekræftes af justitsministeren og integrationsministeren. Der er altså i sidste instans tale om en politisk afgørelse.”

  http://snaphanen.dk/2008/02/21/s%c3%b8rlander-%c2%bbdemokrati-og-retssikkerhed%c2%ab/

 10. Frykt for ekstremister skriver:

  Document.no:

  Human Rights sensurert

  Internettleverandøren til Human Rights Service gikk inn og strøk Kurt Westergaards turbantegning. -De hadde retten på sin side, men forholdet er betenkelig sier professor i rettsinformatikk Jon Bing. -Hårreiseende, sier generalsekretær i Presseforbundet Per Edgar Kokkvold.

  Leverandøren Imbera er juridisk ansvarlig for innholdet som legges ut ut fra e-handelsloven. Men i en sak som karkaturtegningene åpner det for skjønn, og skjønnet kan forvandles til sensur.

  – Konsekvensen av loven kan bli at teknikere bestemmer hva du skal kunne lese på nettet, sier Bing. .. B- Denne Internett-leverandøren har kommet mellom barken og veden. Jeg har forståelse for at vedkommende ønsker å sikre seg mot represalier både i form av offentlig straff eller erstatning, men også i forhold til andre kunder.

  – Men loven er problematisk fordi den pålegger de som tilbyr en lagringstjeneste selvstendig å vurdere om noe er straffbart eller ikke. Det er av og til en vanskelig vurdering, sier Bing.

  http://www.document.no/2008/02/human_rights_sensurert.html

 11. Samuel skriver:

  Hej Lars. Tidningen är klar, skickar inom kort. Det blev ett uppslag i färg. På tal om färg så undrar jag om du har tips på någon bra litteratur på ämnet?

  Bästa hälsn/ Samuel

 12. isla skriver:

  Nä..men tjena General Bussig din gamle spyfluga, vad fan.. lever du?! det var länge sedan vi ”stötte ihop”! jag får tacka för de tröstande orden, hoppas du har rätt, islam är kanske inte så farlig som jag och många andra tror! tja vad fan.. en bomb i tunnelbanan då och då några sporadiska flygkapningar en och annan halshuggning eller hedersmord är väl inget att förfasa sig över, jag menar.. vaddå…folk kommer att dö ändå liksom,

  som ett litet tack för ditt fina trevliga inlägg vill jag skänka dig en liten koranisk pralin, varsågod och smaska:
  ”För dem som väljer FÖRNEKELSENS väg har vi kedjor och järn och en flammande eld i beredskap”! Sura 76 Vers 4

 13. Islamofob skriver:

  Nä..men tjena General Bussig din gamle spyfluga, vad fan.. lever du?! det var länge sedan vi ”stötte ihop”! jag får tacka för de tröstande orden, hoppas du har rätt, islam är kanske inte så farlig som jag och många andra ”idioter” tror! tja vad fan.. en bomb i tunnelban (turban) då och då, några sporadiska flygkapningar, en och annan halshuggning eller hedersmord är väl inget att förfasa sig över, jag menar.. vaddå…folk kommer att dö ändå… liksom!!!

  som ett litet tack för ditt fina mycket trevliga inlägg vill jag skänka dig en liten koranisk pralin, varsågod och smaska:
  ”För dem som väljer FÖRNEKELSENS väg har vi kedjor och järn och en flammande eld i beredskap”! Sura 76 Vers 4.

 14. rana skriver:

  Försvenskade imamer – nej tack!
  Om den senaste diskussionen kring imamutbildningStöd våra protestkrav – underteckna vår namninsamling!Vi vill framföra våra protester emot Lars Lejonborg, den svenska regeringens högskoleministers planer när det gäller imamskolor. Våra krav består av:- inga statliga pengar till religiösa verksamheter och i synnerhet de islamiska rörelserna- principerna för ett sekulärt samhälle som finns i den svenska grundlagen ska gälla även för invånare med annan härkomst- islam liksom andra religioner är en fri – och privat val för vuxna människor därför bör all inblandning av imamer och islamiska rörelser i offentlig verksamhet förbjudas
  skriv under här
  http://nej-tack.blogspot.com/

 15. general Bussig skriver:

  Bäste Islamofob.
  Skönt att du fann mina ord träffande. Att du har en samling idiotvänner du kan finna tröst hos är också på sätt och viss hoppingivande. Gör inget galet bara.

 16. mellis skriver:

  http://xkcd.com/386/

  Länk tillägnad Torssander – ”givetvis”

 17. Islamofob skriver:

  Lars Vilks tror och hoppas att islam kan saneras med hjälp av svensk genusvetenskap!

  – Världens bäste Lasse, sma(s)ka bara på denna utsökta koraniska pralin hämtad ur fjärde suran, som heter ”Kvinnor” (just!), Vers 34:

  ”Männen är härskare över kvinnorna, i kraft av den styrka och de andra företräden som ALLAH har givit dem!…….
  Om ni ser tecken på utsvävning hos era kvinnor förmana dem då och varna dem, håll er borta från deras nattläger, och tillrättavisa dem handgripligen (På arabiska: ”idhriboohunnah”, direkt översatt: Slå dem)!

  För muslimer är ALLAH´s ord överordnat allt annat! Hur hanterar ”genusvetenskapen” denna direkta uppmaning till våld mot kvinnor, som kommer från självaste ALLAH?!

  I övrigt har jag aldrig hört någon av genusvetenskapens rabiata företrädare (det finns många sådana i det här landet) säga ett enda ont ord om koranen eller islam! Tvärtom! Genusvetenskapens StorAyatollah Mona Salin (S) m fl, ex: Josefin Brink (V), Ulla Hoffman (V), Maria Wetterstrand (mp), Birgitta (Argbiggan) Nilsson (fp), har alltid gått i bräschen för ”multikultisamhället” och arbetat hårt för att Sverige ska ta emot fler korananhängare och imamer!
  Bilden av Ayatollah Mona Salin när hon besökte moskén vid Björns Trädgård i Stockholm tillsammans med sin vapendragerska Maj- Britt Theorin, båda iklädda islamiska kläder med sjal runt huvudet, talade sitt tydliga språk! (Två löjeväckande svenska halabalootanter utklädda till talibaner; det var en syn för ALLAH)! Signalen till muslimerna var klar: Ni behöver inte anpassa er efter oss, vi anpassar oss efter er! Vi är bara glada och tacksamma över att ni är här!

 18. Flykting i Sverige undan islam och muslimer! skriver:

  Christer Eriksson,

  Yngve Rådberg är Porrientofil!

 19. Islamofob skriver:

  General Bussig,

  Har du inget annat än invektiv att komma med?!

  Dina nedriga ord till trots vill jag servera dig ännu en härlig koranisk pralin, hoppas den faller dig i smaken:

  ”Ett strängt straff väntar dem som FÖRNEKAR Allah´s budskap. Ja, Allah är allsmäktig och hämnden är hans”!
  Sura 3 Vers 4.

 20. Islamofob skriver:

  Lars Vilks efterlyser en medelväg mellan islamofobi och islamofili!

  Sma(s)ka på dessa koraniska praliner:
  ”DE som säger: Vi tror på vissa delar av läran men avvisar andra och försöker gå en medelväg mellan tro och otro;
  dessa människor har FÖRNEKAT sanningen och för FÖRNEKELSEN har Allah i beredskap ett förnedrande straff”!
  Sura 4, Vers 150-151
  ”Tror ni på vissa delar av skriften och FÖRNEKAR andra?! Vilken lön förtjänar dem som gör så om inte skam och vanära i denna värld, och på uppståndelsens dag ska de utlämnas till de strängaste straff”!
  Sura 2 Vers 85

  Är det svårt då att, i ljuset (mörkret) av texterna ovan, förstå varför det är så svårt att kompromissa sig till en medelväg?!

 21. Flykting i Sverige undan islam och muslimer! skriver:

  Fred Torssander

  ”“För dem som väljer FÖRNEKELSENS väg har vi kedjor och järn och en flammande eld i beredskap””!
  Koranen, Sura 76, Vers 4.

  Du vet nu vad som väntar dig om du inte konverterar till islam; OMEDELBUMS!

 22. muslim kompis skriver:

  brorsan General Bussig
  salam alaykom
  du mycket mycket fin. islamofob gå till jahannam helvete brinna. du jag gå till jannah paradis äta kebab dricka ayran. brorsan många fin arabesk flikka i jannah 72 st gratis. oj oj oj! arabesk flikka mycket fin bra sex. nej svenska flikka frigid feminist.
  Allah akbar

 23. general Bussig skriver:

  Islamofob, ta nu inte idiotstämpeln för hårt. Okunnigheten är säll.

 24. Islamofob skriver:

  General Pussy,

  Du tycks ha fått mersmak för koranska praliner! Här kommer ännu en smaskens:
  ”Vi ska låta FÖRNEKARNA grillas i denna eld. I den takt som deras hud förbränns ska vi ersätta den med ny hud så att de får pröva straffet helt och fullt! Allah är allsmäktig och vis”!
  Koranen, fjärde Suran, vers 56.

  Eller skäms du över att jag drar ner brallorna på din ”fredsreligion” på det här sättet?!

 25. Wall Street-Muhammed skriver:

  Kulturredaktør Flemming Roses blog February 21, 2008:

  ”Egypt bans the Wall Street Journal

  Egypt has banned an edition of the Wall Street Journal because it ran an illustration of the prophet Muammed that the Egyptian authorities found offensive.

  On February 15 the Journal published my commentary to the foiled murder plot against catoonist Kurt Westergaard who has been in hiding for the past three months. The oped was illustrated with a photograph showing the front pages of Danish newspapers that republished Westergaard’s cartoon depicting Muhammed with a bomb in his turban. The cartoon was on many of the papers’s front page, so readers were able to identify it in the Journal.

  According to a statement on the Journal’s website no one told the newspaper about the decision by the Egypt government.

  “We have not received any notification from the Egyptian government about its banning of sales of the Journal in Egypt,” a spokesman said.”

  http://pajamasmedia.com/xpress/flemmingrose/

 26. mellis skriver:

  Lars får vara glad att han inte är kanadensare. För då hade väl rondellhunden hamnat inför deras ”human rights commission”.
  http://www.macleans.ca/canada/opinions/article.jsp?content=20080117_24131_24131&page=1

  Artikelförfattaren Mark Steyn har en hel del annat intressant att berätta.
  http://www.macleans.ca/article.jsp?content=20061023_134898_134898&source

 27. general Bussig skriver:

  Islamofob, jag ser nu att jag gjort dig upprörd. Låt nu inte din ärthjärna hetta över för det kan leda till huvudvärk. Och med dina ytterst begränsade medel låter det väl riskfyllt. Din fobiska läggning gör också att du drar de mest hårresande slutsatser. Min fredsreligion!?! Dina paranoida vanföreställningar gör mig illa till mods. Tyckte bättre om dig när du var en glad idiot.

 28. Christer Eriksson skriver:

  Ett pragmatiskt beteende visar sina svagheter när man ger efter för fundamentalistiska religiösa krafter. Först vid oljekrisen -73 som ledde till den s.k. kulturrelativismen..sedan i nutid vid accepterandet av kosovo av vissa länder. Detsamma gäller kanske Lars Leijonbergs förslag om att införliva Islam i våra offentliga institutioner till trots för att religion och stat inte ska ha något närmare samarbete enligt våra upplysningsvänliga filosofer!

 29. Macdonald skriver:

  Hela tråden känns mer som trolltyg i tomteskogen än en debatt….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.