Del 516: Den spanske ryttaren

Lite uppståndelse har det blivit. Igår åkta jag till Stockholm för att i TV8 delta i Adaktussons kvällsprogram där man talade om Muhammedsaken. Flemming Rose var med på länk från Jyllandsposten och så var det jag i studion. Då hade jag fått veta om den nu så beryktade kartan över mitt hus och den terroistmisstänktes intresse för nattkikare.

Den nyheten kom att prägla denna dag. Det enda jag kan säga är att det alltså finns material som tyder på att någon eller några har haft vissa ganska konkreta idéer.

Något får jag företa mig för att öka säkerheten. Och det blir omedelbart en del av det konstnärliga projektet. Mina tidigare säkerhetsinstallationer som jag ordnat på egen hand emedan de polisiära insatserna är mycket små och dessutom grumliga. Säpo tycks vara så hemligt att sekretess blivit ett intresse i sig själv.

Dags att plocka fram mitt monster igen. Monstret, ”Den spanske ryttaren” har varit på plats tidigare, min topphemliga och egenkonstruerade terroristavvisare. Nu är den inte längre hemlig utan kan visas fram för världen. Det är besvärligt att montera den upp och ned men, för säkerhets skull, får den aktiveras. Den har några nackdelar. Jag har elektrifierat den. Inte min sport precis så jag har fått hjälp med det. Definitivt är den inte S-märkt utan ytterst farlig, ingen bör närma sig den utan att dra ut kontakten. Den är konstruerad av taggtråd och ståltråd och placeras innanför dörren. Jag kan då vara rätt säker på att det tar åtminstone avsevärd tid att passera den. Om nu inte den ovälkomne stannar kvar för gott i dess elektronsprittande famntag.

Jag ber samtidigt alla inbrottstjuvar att välja något annat hus än mitt. Det kan annars sluta mycket illa.

Därmed skulle den vägen vara säkrad. På gården kommer igen varningssignalen att sättas upp. Ingen kan passera över gårdsplanen utan att larmet går igång.

Min nästa åtgärd att säkra samtliga fönster. Det problemet har jag ännu inte löst utan vänder mig till läsekretsen för kreativa förslag.

spanske-ryttarenlit.JPG
Skiss av Den Spanske Ryttaren

Och i morgon eller på fredag kommer trailern för första akten av Dogs att läggas ut på YouTube. Några klipp visades i dagens Sydnytt. Neurobash har skapat musik, film och bildklipp, dessutom tillagt arabisk översättning. Den är ca 9 minuter lång.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

66 svar på Del 516: Den spanske ryttaren

 1. Radikale holdninger skriver:

  jp.dk:

  ”Terrormistænkte levede dobbeltliv

  Af KRISTOFFER PINHOLT | PERNILLE AMMITZBØLL

  Offentliggjort 14.02.08 kl. 23:08

  Udadtil ser de anholdte i den nye terrorsag helt almindelige ud, mens de i deres private liv lever efter strikse islamistiske regler.

  De to tunesere, som ifølge PET planlagde et mord på tegner Kurt Westergaard, har tilsyneladende levet et dobbeltliv. De er gift med kvinder, som er helt tildækkede, praktiserer kønsadskillelse i hjemmet og frekventerer en af de mest omtalte moskeer i Danmark, mens de udadtil ikke afslørede deres meget strikse, religiøse levevis.”

  http://jp.dk/indland/krimi/article1266652.ece

 2. Hellere slå et slag for bladtegningen end at gemme sig for voldsforbrydere og religiøse mørkemænd skriver:

  ”Slå et slag for satire

  Skrevet af Anders Jerichow 15. Feb 11:19

  Bladtegnere skal ikke behage, men spidde både magthavere og dogmer.

  Vi burde ikke være overraskede over afsløringen af et mordkomplot mod en af de tegnere, som deltog i Jyllands-Postens Muhammed-projekt.

  Vi havde ingen grund til at tro, at rabiate voldsmænd og fundamentalister ville glemme deres trusler mod tegnerne. Deres trusler har ingen udløbsdato.”

  http://blog.politiken.dk/kommentar/

 3. "Men nej." skriver:

  Kristeligt Dagblad 15. feb 2008:

  ”Ytringsfrihed under ansvar

  DEN NYE MUHAMMED-SAG: Friheden indebærer ikke, at man skal have lov til at håne eller fornærme eller såre andre mennesker

  Else Hyldahl

  NU ER MUHAMMED-krisen blusset op igen. Denne krise har dog kun slumret siden 2005. Dengang kunne krisen og alt, hvad derpå skete, have været undgået, hvis statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) venligt og imødekommende – som det er dansk skik – havde modtaget de gæster fra diplomatiet, ja, ambassadører i Danmark, som ønskede møde i håb om samtale og forståelse. Men nej.”

  http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/277958:Debat–Ytringsfrihed-under-ansvar

 4. Profeten Muhammed som en gimmick skriver:

  Kristeligt Dagblad (15. feb 2008):

  ”Når grænsen for ytringsfriheden undersøges

  KRONIK: Muhammed-tegningerne har ændret på vores forståelse af begreberne tro og ytringsfrihed i den offentlighed, som vi har opdaget er blevet en global offentlighed

  Signe Kjær Jørgensen

  Onsdag skete det. Det, som alle havde ventet, men som ingen alligevel rigtig havde regnet med. Minimum 16 danske aviser og dagblade valgte at genoptrykke Muhammed-tegningerne, der for to et halvt år siden satte Danmark på det religiøse verdenskort, og som medførte den største udenrigspolitiske krise i nyere tid.

  Genoptrykkene har givet anledning til refleksion både over krisen som forløb for nøjagtig to år siden og i mere bred forstand over grænserne for henholdsvis tro og ytringsfrihed. Hvad betyder begreberne tro og ytringsfrihed i den offentlighed, som vi i vinteren 2005/06 pludselig opdagede var blevet en global offentlighed? I det forholdsvis sekulære demokrati, som vi tager for givet, er ytringsfriheden blevet anskuet som en absolut rettighed. Denne holdning kom blandt andet til udtryk på Venstres landsmøde i 2004, hvor statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) udtalte, at ”Ytringsfriheden er en fælles værdi, og den er absolut inden for de rammer, som loven sætter”.”

  http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/277941:Kronik–Naar-graensen-for-ytringsfriheden-undersoeges

 5. Muhammed med bombe i turbanen skriver:

  Kristeligt Dagblad:

  ”Var det rigtigt af danske aviser at trykke tegningen af Muhammed med bombe i turbanen?

  Ja
  50 %

  Nej
  40 %

  Ved ikke”

 6. Drabsplaner skriver:

  Weekendavisen:

  ”Drabsplaner. Den dødstruede tegner fik lov at være offer i et døgn. Så overtog de anholdte rollen.

  Bekymringsugen

  Af HANS MORTENSEN

  NR. 07, 15. – 21. februar 2008

  DER har indsneget sig en lille fejl i den omdelte pressemeddelelse, forklarer Kasem Ahmed fra Det Islamiske Trossamfund. De fremmødte journalister skal lige strege ordet »religionskrig«. Der skal i stedet stå »sammenstød«.

  Da der jo ikke er tale om nogen helt ubetydelig nuanceforskel, skal det retfærdigvis nævnes, at Ahmed ikke ønsker nogen af delene – hverken religionskrig eller sammenstød. Tværtimod opfordrer han til, at alle holder sammen mod »de kræfter«, der vil noget sådant. Hvem de kræfter så er, lykkes det trods gentagne spørgsmål aldrig at få noget klart svar på.”

  http://www.weekendavisen.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080215/SAMFUND/702150073

 7. Bevare mig från blodtörstiga feministmedusor! skriver:

  Ohelig allians mellan feminism och Muhammedanism!

  Häromdagen såg jag en gammal bedagad feministmedusa på SVT (var annars?) som påstod att kvinnor var mer jämställda i Afghanistan än i Sverige!
  Och som bevis på detta hänvisade kärringen till klädstilen! Män och kvinnor är nästan lika klädda i Afghanistan; alla är insvepta i en massa tyg från topp till tå oavsett väder!

  Jag vill rekommendera alla feministnuckor som plågar det här landet att lämna det omedelbart och sticka till (just det) Afghanistan i utbyte mot att alla vackra unga afghanska flickor som vill leva i frihet kommer hit!

  Människor med olika kulturer ska bo i olika länder! Så är det bäst för freden!
  JAG slipper se apan och apan slipper se MIG! (Gammalt gyjusariskt ordspråk)!

 8. Christer Eriksson skriver:

  080215: Vilks: Stå upp för yttrandefriheten

  För några dagar sedan blev det känt att en karta över Lars Vilks hus har hittats hos en terrorutpekad man. Och nyligen publicerade flera danska dagstidningar den mordhotade danske tecknaren Kurt Westergaards teckning av profeten Muhammed med en bomb i turbanen. Protesterna i den muslimska världen växer.
  I dag skriver Lars Vilks om sin syn på hur svenska medier hanterar frågan, att han med sin konst har sparkat uppåt och att en debatt kring yttrandefrihet är nödvändig.
  I Holland tog diskussionen fart först efter mordet på Theo van Gogh. Det vore bättre om vi tog den diskussionen redan i dag, innan någon mördas i Sverige.

  Med den aktuella publiceringen av de danska karikatyrteckningarna har frågan om yttrandefriheten fortsatt att väcka uppmärksamhet. De danska bladen publicerar en karikatyr för att markera för yttrandefrihet.
  Men endast en svensk tidning, Sydsvenskan, har visat samma intresse.

  Orsaken till att det är så i Sverige är numera välkänd, och kan sammanfattas i det som chefredaktören på Aftonbladet Jan Helin upprepade i morgon-tv i går, i ett inslag tillsammans med Ulf Johansson.
  Helin säger sig inte förstå muslimernas känsla för profeten och han kan därför inte utgå från sig själv. Och så har vi det andra argumentet: man skall inte slå neråt mot en svag och utsatt grupp.
  Bildpubliceringar blir som att gå på tå runt den heta gröten.
  Ulf Johansson som på Nerikes Allehanda tidigare lät publicera Rondellhunden anförde högst rimliga journalistiska motiv. Men det är ändå inte problemfritt.
  Min teckning provocerar och kan uppfattas som en kränkning.
  En sak var de båda herrarna i morgonsoffan överens om. För att publicera Westergaards bild krävs ett mord på tecknaren. Då hade det varit motiverat. Indicier räcker inte.

  Förståelsen för hur kränka muslimer resonerar är kanske inte så komplicerad. Det är bara att lyssna på vad en muslimsk intellektuell som Tariq Ramadan säger i danska Weekendavisen när han jämför hädelse av profeten och hädelse av Förintelsen:
  ”Det är inte en religiös auktoritet. Det är min mor. Det är profeten. Det är han som kom med boken. Det motsvarar att jag gick fram till en jude och sade ’Vad talar du om? Det är din farfar och inte dig de skrattar åt. Du lider ju inte nu, eller hur?’ Det skulle vara absurt. Kan du förstå det?”
  Inte så svårt att förstå men desto svårare att köpa lösningen: att offra yttrandefriheten för att inte häda eller kränka troende.
  Vi har dessutom all anledning att betona skillnaden mellan religiösa symboler och faktiskt inträffade händelser. Jag har också kritiserats för att sparka neråt.

  Förvisso är muslimerna en grupp bland andra som anses vara utsatt. Men saken är mer komplicerad än så. Den muslimska världen är som helhet inte svag och utsatt. När det publiceras en profetteckning dyker numera Irans president Mahmoud Ahmadinejad upp som gubben ur lådan för att fördöma. Han är inte ensam om det.
  Skulle dessa vara ”svaga och utsatta” personer? Frågan blir också om man skall visa särskild respekt för en religion som används för att förtrycka exempelvis homosexuella och kvinnor med medeltida metoder.

  Jag antar att de som tror att Islam är en väg till demokrati och samförstånd sätter sitt hopp till moderata muslimer som sökt sig till Europa, och som efter hand skall integreras i västerländska normer.
  För att inte störa denna process och uppröra denna grupp bör man tydligen begränsa kritiken, enligt dem.
  Förespråkare för respekt och försiktighet säger sig önska en debatt, men inte utifrån karikatyrteckningar.
  Problemet är att det inte är så enkelt att starta det man vill kalla en ”värdig” debatt.
  Debattutrymmet är begränsat och endast om det sker något som väcker mediernas intressen kan man räkna med att det kommer att bli diskussion. Vi har haft och har fortsatt en omfattande debatt i Sverige om den här frågan och jag kan inte se annat än att alla sidor har kommit till tals och att det har lett till en rimligt nyanserad bild.

  En smula tröstlöst är att vänsterfalangerna ständigt kallar sina motdebattörer för ”islamofober”. Orsaken till detta hänger nog samman med att frågan handlar om en integration av västerländska värderingar. Så länge ”muslimernas försvarare” definierar muslimer som en homogen svag grupp är muslimer inte mogna för ett så stort steg, resonerar de.
  Kanske är det lätt för kulturskribenter och andra att bli irriterade över att en svensk man som jag ger mig in i diskussioner som denna.
  Men inte ens när en kvinna från Iran vill ställa ut konst hörs särskilt många röster för hennes yttrandefrihet.
  Jag tänker på fallet med den iranska konstnären Sooreh Heera vars bilder av profeten som homosexuell ledde till att Gemeentemuseum i Haag, efter många om och men, censurerade dem.
  Här var annars det mesta rätt. Sooreh Heera, iransk kvinna, alltså med vederbörlig rätt att uttala sig inifrån om svaga och utsatta grupper och att rikta en kritik mot den iranska regimens vidriga behandling av de homosexuella (utsatt grupp).
  Men hennes konst upprörde muslimer som också är en utsatt grupp.
  Den senare gruppen blev slutligen bedömd som ”svagast”, dock med tillägget att museichefen också var orolig för möjliga terrordåd.
  Hur skall vi reda ut dessa frågor?
  I Holland tog diskussionen fart först efter mordet på Theo van Gogh.
  Skulle något liknande mord ske i Sverige får man anta att svenska medier tydligt tar ställning för yttrandefrihet.
  Men det vore bättre att ta den diskussionen redan i dag.

  LARS VILKS
  Konstnär

 9. carl skriver:

  Flykting i Sverige,
  jag tänker inte ens kommentera seperatsister. Dina åsilkter är lika extrema och korkade som en nazists eller en ras-seperatists. Skilj på muslim och intolerant extrem-islamist.

 10. Christer Eriksson skriver:

  carl: ”Skilj på muslim och intolerant extrem-islamist.”

  Om det är någon som äger legitimitet och trovärdighet att yttra sig i den frågan bör det nog vara ”Flykting i Sverige undan Islam och muslimer”.

 11. Fred Torssander skriver:

  Nu försvann ett av mina inlägg helt. Var det kanske uppmaningen till Lars att ta avstånd från ockupationerna av Afghanistan och Irak som blev för mycket?
  Eller det oförmätna i att kräva att sådana som kallar sig högst liberala försvarar sådana liberala rättigheter som habeas corpus, i stället för att finna förmildrande omständigheter för nazismen.

 12. Cecilia skriver:

  Carl skrev:
  Här frodas fördommarna rikt. Alla som längtat efter att få klanka ner på muslimer utan att få en rasist-stämpel passar givetvis på. Det lustiga är att det inte är extremister (som likväl skulle kunna stå på fotbolls-läktaren) ni, här i forumet, rackar ner på utan “muslimerna”(-de, de där borta som lever i det där konstiga landet som är mot alla typer av mänskliga rättigheter). Karikatyrerna är bra! De behövs liksom konstnärer som ständigt testar och ifrågasätter mönster, tabun och normer. Men ni, ni som sitter vid era datorer och får ut er dynga genom att driva med muslimer (men inte med religion!!) behövs inte…inte för någon alls..

  Carl, jag är villig att betala dig en semester i Mellanöstern. Kontakta Lars, så kan han förmedla kontakten.
  Livet väntar runt hörnet.

 13. Cecilia skriver:

  Carl:
  OBS, jag har ett övre tak som du får hålla dig inom. Vill du bara extravagant, är det på egen bekostnad.

  Jag menar allvar – och det är inte första gången. Men Fred nappade inte. Så än så länge har jag ekonomin på banan. 🙂

 14. Carl skriver:

  Hej Carl gå in på min blogg och titta på lite amatörmässigt gjorda muhammedbilder!

  Eller så kan du göra en egen och maila den till mig!
  http://mohammedbilder.blogspot.com

 15. maxx skriver:

  hej lars, jag gjorde en cutp up på en del av din text al la burroughs, i en s k cut up maskin, semantisk slumpgenerator. tycker att det blev ett rätt lyckat resultat – the art of paranoia, eh?
  hoppas du slipper använda den spanske ryttaren!

  sättas kommer igen varningssignalen att sättas upp. Ingen kan passera över upp. Ingen kan passera över gårdsplanen utan att larmet går gårdsplanen utan att larmet går igång. Min nästa åtgärd att säkra igång. Min nästa åtgärd att säkra samtliga fönster. Det problemet har samtliga fönster. Det problemet har jag ännu inte löst utan jag ännu inte löst utan vänder mig till läsekretsen för vänder mig till läsekretsen för kreativa förslag. kreativa förslag. Om nu inte den ovälkomne stannar kvar inte den ovälkomne stannar kvar för gott i dess elektronsprittande för gott i dess elektronsprittande famntag. Jag ber samtidigt alla inbrottstjuvar famntag. Jag ber samtidigt alla inbrottstjuvar att välja något annat hus att välja något annat hus än mitt. Det kan annars än mitt. Det kan annars sluta mycket illa. Därmed skulle den sluta mycket illa. Därmed skulle den vägen vara säkrad. På gården vägen vara säkrad. På gården kommer igen varningssignalen att bör närma sig farlig, ingen bör närma sig den utan att dra ut den utan att dra ut kontakten. Den är konstruerad av kontakten. Den är konstruerad av taggtråd och ståltråd och placeras taggtråd och ståltråd och placeras innanför dörren. Jag kan då innanför dörren. Jag kan då vara rätt säker på att vara rätt säker på att det tar åtminstone avsevärd tid det tar åtminstone avsevärd tid att passera den. Om nu att passera den. att montera den upp och ned men, för säkerhets och ned men, för säkerhets skull, får den aktiveras. Den skull, får den aktiveras. Den har några nackdelar. Jag har har några nackdelar. Jag har elektrifierat den. Inte min sport elektrifierat den. Inte min sport precis så jag har fått precis så jag har fått hjälp med det. Definitivt är hjälp med det. Definitivt är den inte S-märkt utan ytterst den inte S-märkt utan ytterst farlig, ingen Dags att plocka fram mitt Dags att plocka fram mitt monster igen. Monstret, “Den spanske monster igen. Monstret, “Den spanske ryttaren” har varit på plats ryttaren” har varit på plats tidigare, min topphemliga och egenkonstruerade tidigare, min topphemliga och egenkonstruerade terroristavvisare. Nu är den inte terroristavvisare. Nu är den inte längre hemlig utan kan visas längre hemlig utan kan visas fram för världen. Det är fram för världen. Det är besvärligt att montera den upp besvärligt

 16. mellis skriver:

  ”… , i stället för att finna förmildrande omständigheter för nazismen.”

  Torssander, vad var skillnaden mellan Hitlers nationalsocialism och Stalins nationalkommunism?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.