Del 472: När själen törstar efter insikt

Jag uppskattar Fred Torssanders intresse för samtidskonstens interaktiva estetik. Vi diskuterar bland annat konstnärens roll som regissör. I gårdagens kommentarer skrev Torssander:

” ’Regissör för ett konstprojekt’ är förvisso inte någon regissör av teater. Det som är typiskt för enmansteaterskådespelare som stå-uppare är just att deras privata person lanseras som och ofta faktiskt är identisk med rollen.”

Jag tror att Fred har missförstått den magiska rondellhundsteatern. Inte är det frågan om någon enmansteater. Ett myller av skådespelare har vällt in under månader och antalet statister är oöverblickbart. Mycket regi behöver inte heller göras. Rollen som Fred spelas på ett enastående sätt av Fred själv. Jag tror inte heller att publiken kommer att uppfatta mig och Fred som identiska.

Sedan har vi ansvarsfrågan som är ett favoritämne för Fred:

”För övrigt när det gäller överlagringar, filter och reflexioner är den skapande konstnären givetvis ansvarig även för effekterna av dessa. Det konstnärliga medvetandet gör oss ansvariga för konstens effekter, även på världen utanför.”

Om vi tänker oss att Fred tolkar rondellhundsprojektets essens som en krigshetsning och låter sig påverkas så starkt att han bildar en opinion för saken. Vi föreställer oss vidare att opinionen får genomslag och som följd att ytterligare trupper sänds från USA och Sverige för att härja i Irak och Afghanistan. Då är det alltså konstnärens ansvar. Han borde ha tänkt sig för. Om jag förstår saken rätt.

Däremot har vi inte hört ett ljud om Freds engagemang för demokrati i Iran. Att man fängslar, misshandlar och avrättar demonstranter tycks inte beröra honom. Det upprop som nu kommer (se gårdagen) från ex-muslimerna föranleder nog inget engagemang där. Är det så att fiendens fiende är något som går före demokratiska rättigheter? Mot ex-muslimerna kan Fred knappast säga något. Där går argumenten i baklås. Det skulle också vara intressant att höra Freds synpunkter på Iran, landet som inte har några homosexuella.

Med denna fråga hamnar vi osökt i ett annat intressant baklås (som redan aviserats i gårdagens kommentarer). Det som uppstått i Haags Gemeentemuseum med avlägsnandet av bilden av Muhammed som homosexuell. I ett sådant fall får försvararna av den möjliga kränkningen av en utsatt grupp – ja varför inte med Sören Sommelius ord i gårdagens HD (där rondellhunden får ett obevekligt rapp): ”förstärker negativa attityder mot en redan utsatt grupp.” – avsevärda mödor. Ty även de homosexuella räknas som utsatt grupp. Dessutom är konstnären, Sooreh Hera, en kvinna från Iran och tillhör, hon också, en utsatt grupp. Pareringen ”islamofob” är i ett sådant fall inte brukbar. Och hur skall ”utsatta grupper” regleras inbördes? Vilken är mest utsatt? Inte lätt att svara på. Därför blir det att tassa tyst på tå tills det hela går över och ett solklart fall kan anmäla sig igen vilket med en lättnad föranleder en förnyad salva ”utsatt grupp”/”islamofob”.

Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren? Ja, inte är det klockan.

ahmadinejad_389646a.jpg
I Iran sitter universitetsläraren och presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Enligt inte helt enstämmiga uppgifter skall Iran vara ett demokratiskt land som har full yttrande- och tryckfrihet. Det finns många politiska partier och var och en som önskar bilda ett nytt är välkommen. Begränsningar är obetydliga, man skall endast visa respekt för sådant som är heligt och dessutom förstå att i ett förebildligt land uppstår inte perversioner som t ex homosexualitet. Om detta inte faller västerlänningen på läppen skall denne dock inte höja någon kritisk röst, den kan drabba en utsatt grupp och leda till islamofobi.
Ahmadinejad har en blogg där han i fjor önskade alla en god jul. Vi väntar nu med spänning på årets utgåva.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

29 svar på Del 472: När själen törstar efter insikt

 1. Allah ho Gaybar skriver:

  Udover fotografiet af Muhammed (og Ali) som bøsser har Sooreh Hera også lavet en video med det poetiske navn – Allah ho Gaybar. I videoen tager kunstneren profeten Muhammed med på bøssebar.

  Du kan se videoen her:

  http://www.dumpert.nl/mediabase/33434/98ff6c9b/allah_ho_gaybar.html

 2. mellis skriver:

  ”Egentligen handlar det om att försörja sig på en typ av mediateknisk perpetuum mobile – på att vara ”kändis” skriver Fred. Då kan väl Fred lämpligen klaga hos media i stället för hos konstnär Vilks? Här ett färskt exempel på att media oförtröttligt vevar runt mobilen utan att förstå eller befrämja någon förståelse. http://www.svd.se/kulturnoje/mer/kommentar/artikel_690047.svd

 3. stefan peterson skriver:

  Konst ?

  Profeten som Jultomte, eller ”In your dreams”

  http://www.subliminalworld.org/phallusl.jpg

 4. mellis skriver:

  Den där artikeln i Svd var droppen. Min prenumeration kommer inte att förnyas.

  Mediaetablissemanget fortsätter att göra rondellhundteckningen till en fråga om yttrandefrihet, censur eller ”onödig uppmärksamhet”. Trots att reaktionerna på den ledde till att ett allvarligt samhällshot uppmärksammades.

 5. Christer Eriksson skriver:

  Lars

  ”Och hur skall ”utsatta grupper” regleras inbördes? Vilken är mest utsatt? Inte lätt att svara på.”

  Kamrat Torssander borde förstå att muslimer som hetsar mot andra grupper såsom kvinnor och homosexuella inte själv kan åtnjuta status som ”utsatt grupp” bara för att dem av samma anledning kritiseras utifrån ett västligt perspektiv.

  När muslimerna kräver sin rätt att leva som koranen föreskriver så leder deras ”frihet” till andras ofrihet.

  Det skulle ha varit en lätt sak för kamrat Torssander att uppmärksamma detta om han bara slutade upp med att vända på lagen om orsak och verkan,

 6. stefan peterson skriver:

  Julevangelium 1984 (2007)

  http://www.youtube.com/watch?v=EQVL3_qffr0

  Och det hände sig vid den tiden att från statsminister Reinfeldt utgick ett påbud om att hela Sverige skulle kontrolleras, så att alla hade rent mjöl i påsen. Det var den första stora kontrollen, och den hölls när Beatrice var ståthållare i justitiedepartementet.

  Då färdades alla var och en till sin mjölpåsinspektör, för att visa upp sina loggfiler, i den heliga säkerhetens namn. Så gjorde ock Josef, och eftersom han var bördig från Telias nät och stam for han från staden Nacka upp till Ingvar Åkessons trakt, Försvarets Radioanstalt, på Lovön i Ekerö kommun, för att visa upp sina email och telefonlistor och bilens gps-minne, och samma sak gjorde Maria, hans trolovade, som var havande.

  Medan de var där, hände sig att tiden var inne, då hon skulle föda. Och hon födde sin förstfödde son, och injicerade statens mikrochip för övervakning i hans högra axel och la honom i baksätet, ty för vandrarhem hade de icke pengar.

  I samma trakt låg några sopspioner ute och vaktade sin återvinningsstation mot sopbrottslingar om natten. Då stod plötsligt statsministerns hologram framför dem och regeringskansliets härlighet lyste omkring dem och de blevo mycket förskräckta. Men hologrammet sade till dem: ”Varen icke förskräckta. Om ni har rent mjöl i påsen har ni intet att frukta.”

  God Jul
  alla ”övervakade” med rent mjöl eller
  nötter i påsen

 7. stefan peterson skriver:

  Förlåt
  glömde sända med länken till Storebror
  och Pär Ström som skrev Julevangelium1984

  http://www.stoppa-storebror.se/jul.htm

 8. Provokeret af Muhammed-tegninger skriver:

  pol.dk:

  ”12 års fængsel for mislykket terrorforsøg

  En libanesisk mand har fået sin dom for et mislykket forsøg på terrorangreb mod tyske tog.

  Af Line Prasz

  En libanesisk mand er blevet idømt 12 års fængsel for forsøg på terrorangreb på to tyske regionaltog i juli 2006.

  Tre andre er blevet frifundet i sagen, som kører i Libanon, mens en anden hovedperson i sagen blev idømt livstid in absentia, fordi hans sag er for domstolen i Tyskland.

  Terrorangrebene mod hovedbanegården i Köln mislykkedes på grund af konstruktionsfejl på bomberne.

  Provokeret af Muhammed-tegninger
  To af mændene blev fanget på stationens overvågningskameraer.

  Mændene har under retssagen ifølge Der Spiegel indrømmet, at de har placeret bomberne på regionaletogene og forklaret, at deres motiv var Muhammed-tegningerne, der blev trykt i Jyllands-Posten i september 2005.

  De tyske efterforskere har arbejdet ud fra en teori om, at mændene ikke arbejdede på egen hånd, men var medlemmer af en terrorcelle.

  Alle de involverede i sagen har dog afvist forbindelsen til al-Qaeda.”

 9. Iransk Homosexuell Flykting skriver:

  Fred Torssander
  är fast i ett primitivt och förlegat rastänkande! VI och DEM!
  Det som händer folket i Iran angår, enligt honom, inte oss! Vi är olika raser!
  Vilks får inte raljera med muslimer eftersom han tillhör en annan ras!
  Och till detta hör föreställningen om att den västerländska rasen är överlägsen!
  Det är så den inkurable rasisten Fred Torssander och resten av den rasistiska vänstern tänker!

 10. Kurdisk Flykting från Qanaquin skriver:

  Varför gråter Fred Torssander?!

  Vi Kurder är glada över att Kurdistan har befriats från barbaraberna och vi tackar främst G W Bush för denna goda gärning!
  Men varför gråter Fred Torssander?!

 11. mellis skriver:

  Fred Torssander har flera anledningar gråta. Muslimer har visat sig ha andra prioriteringar än vänstern. Som att hålla nere de otrogna, särskilt de som håller religion för att vara opium för folket. Bland muslimer finns uppenbarligen människor som inte drar sig för att utöva dödligt våld om man kränker deras älsklingsfantasi eller fantasiälskling.

  Finns anledning förmoda att muslimer har mer respekt för människor som ingick i Waffen-SS än för kommunister.
  http://en.wikipedia.org/wiki/13th_Waffen_Mountain_Division_of_the_SS_Handschar_(1st_Croatian)
  http://www.feldgrau.com/13ss.html
  Vänstern har ingen respekt att vänta från muslimer annat än som nyttiga idioter.

 12. Fred Torssander skriver:

  Lars Vilks undviker nogsamt att beröra det som till och med USA:s tidigare centralbankschef Alan Greenspan nu medger. Att kriget mot muslimer/araber i Mellanöstern gäller deras oljetillgångar. (http://hd.se/utrikes/2007/09/17/greenspan-irakkrig-om-olja/ ). Förutsättningen för den västliga vällevnad han kritiserar är faktiskt det krig mot de råvaruproducernade ländernas folk som han tiger om.

  I den mån de svenska ”anti-islamisterna” – till exempel på denna lista – faktiskt är ärliga i sitt uppsåt borde de också förskräckas av rapporterna från Basra, där den brittiska ockupationsarmén nu kommit så långt att de omvandlat det tidigare sekulära och Saddamkritiska området till – kontrollerat av islamska fundamentalister. (http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1780336 ) Religionhets är en metod britterna alltid använt för att söndra och härska. Modellen prövades på Irland, och det skrivs fortfarande om ”Katoliker” och ”Protestanter” när det gäller Nordirland i media.

  Att det förekommer att kurder offentligt uttrycker tillfredställelse med ockupationen är till stor del ett resultat av den etniska rensning som skett i de oljebärande distrikten i norra Irak. (http://www.proletaren.se/index.php?option=com_content&task=view&id=84&Itemid=47 )

  Förutsättningen för att folken i de tidigare kolonierna skall kunna utveckla ett civiliserat samhälle för sina medborgare är alltså att de ”mera civiliserade” imperialistiska ländernas rövartåg stoppas. Vilket faktiskt borde vara en uppgift konstnärer i de länder som deltar i krigen att påvisa. Till exempel i Sverige.
  Men givetvis kan detta att undertecknad inte har gett upp inför polisens trakasserier eller medias tystnad också räknas Lars Vilks tillgodo. Undertecknad tillhör ju mänskligheten utanför konstvärlden som inte räknas som jämlikar – ”regissörer”.

 13. stefan peterson skriver:

  ”Profeten” Muhammed 2007, intet nytt på 1400 år
  http://www.aftonbladet.se/kvinna/article1482336.ab

 14. mellis skriver:

  Om ”kriget mot muslimer/araber i Mellanöstern gäller deras oljetillgångar” kan kanske Torssander förklara varför inte USA ockuperar Saudiarabien? Ett lättare byte och mer olja.

  Har vänsterpolitiska forum tröttnat på Torssander? Eller får han bara bättre uppmärksamhet här – utan att tillföra något?

 15. Christer Eriksson skriver:

  mellis

  ”Om “kriget mot muslimer/araber i Mellanöstern gäller deras oljetillgångar” kan kanske Torssander förklara varför inte USA ockuperar Saudiarabien? Ett lättare byte och mer olja.”

  Jag läste att USA’s flotta av hangarfartyg är på väg mot NORGE.!!

 16. carl skriver:

  Lars

  skulle vara intressant och höra hur du ser på utilitarismenen. Anta att en konstnärs projekt diskuterar en fråga som är mörklagd eller tabuartad. Och att projektet utgör droppen för ett grundat hat, en fördom etc. Och att projektet blir startskottet för något katastrofalt, UTAN att konstnärens handling är moraliskt (principiellt) ”fel”.

  Är det inte den mätbara olyckan som projektet orsakar som är betydande?
  Kan man i alla lägen stå på sig och säga: ”om jag inte hade gjort det skulle jag vara offer för ett förtryck”.?

  Många västerlänningar (liksom talibaner!) vill gärna se sig som förtryckta. Fast av den lättkränkte muslimen istället. Tycker liksom att de flesta bär på samma ”syndrom” som intoleranta religiösa.

 17. Fred Torssander skriver:

  Det blir smått komiskt när USA/Storbritanniens svenska eftersägare hävdar andra motiv till ockupationen och koloniseringen av Irak än synnerligen insatta USA-medborgare. Och frågan till mellis (och eventuellt Christer Eriksson i fall han nu menar något) blir givetvis vilken annan anledning ockupationen av Irak skulle ha. Inte heller det mest hjärtknipande, den hycklande omsorgen om kvinnans rättigheter och demokratin – mot islamska fundamentalister och sharialagar – har omsatts i praktiken. I stället handlar det om klassisk kolonialpolitik.

  Den som skaffar sig en lite bättre överblick över historia, världsekonomin och -politiken ser att USA strävar efter att stoppa sina konkurrenter, idag främst Kina, liksom de inför andra världskriget – före Pearl Habor – stoppade oljeleveranserna till Japan.

  Saudiarabien behöver USA inte ockupera. Det saudiska kungahuset sitter liksom tidigare shahen av Iran bara kvar så länge USA håller dem vid makten. Samma sak gällde – fast med brittisk uppbackning – för kung Feisal i Irak fram till 1958.
  I fall de så kallade civiliserade länderna inte intervenerar så inför de mindre(?) civiliserade folken republik. Och nationaliserar dessutom råvarutillgångarna.

 18. stefan peterson skriver:

  Krav odlad Konst, eller – in your dreams III

  http://newmedia.funnyjunk.com/pictures/wactus.jpg

 19. Christer Eriksson skriver:

  Torssander

  Jag har analyserat dig länge och efter noggranna övervägningar har jag kommit fram till att du är i ett kritiskt behov av en präst, en katolsk präst.
  Jag har äntligen funnit en sådan och med Lars tillstånd vill jag utföra en exorcism här på bloggen.

 20. Cecilia skriver:

  Fred skrev:
  — I fall de så kallade civiliserade länderna inte intervenerar så inför de mindre(?) civiliserade folken republik. Och nationaliserar dessutom råvarutillgångarna.—

  Ja, det var ju så det var i Irak under Saddam. Och i andra alla icke-intervenerade länder också. Det vet ju alla! 😉

  Sen letade jag förgäves efter ett inlägg av Fred, där han klagade på USA:s agerande i
  Irak efter det han först skrivit väldigt negativt om Iraks situation under Saddam. Jag minns det, eftersom jag funderade på att skriva och undra om logiken i det hela – om det var som pest-eller-kolera… och lägga dit länkar till de i svensk media väldigt lite uppmärksammade rapporterna nyligen, om en avsevärd förbättring av läget i Irak.
  Sen get jag inte riktigt… tänkte att jag skulle ”spara” det till annan gång. Eftersom diskussionen redan tagit nytt spår.
  Men Nu… är det ju aktuellt igen. Får väl leta lite ”länk”…. för att hålla ord.

  Förresten – välfärd handlar om mer än råvarutillgångar. Tror jag…?
  Attityd t ex. Och det förändras väl hela tiden. Speciellt när det gäller Freds hjärtefrågor.

 21. Christer Eriksson skriver:

  Exorcisten: I faderns, sonens och den heliga andens namn vem är du som har tagit denna kropp i besittning!

  Torssander: Det ska du skita i!

  Exorcisten: I guds namn lämna denna människokropp och vik hädan du mörkrets furste..

  Torssander: Fuck you, mitt namn är Lucifer, och låt mig vara i fred!

  Exorcisten: Försvinn från denna guds tjänare din onda ande! [Stänker vigvatten]

  Torssander: Aj, aj, aj

 22. Cecilia skriver:

  Christer – jag är rörd över att du bryr så dig om Fred! Jag tror bloggen gör honom gott också.

 23. Christer Eriksson skriver:

  Cecilia

  ”Jag tror bloggen gör honom gott också.”

  Därom råder inget tvivel, men försök ställa samma fråga i omvänd form. 🙂

 24. Fred Torssander skriver:

  Cecilia har möjligen inte klart för sig hur Saddam kom till makten. Eller så har hon glömt. Sådan mediastödd glömska är synnerligen vanligt i kolonialpolitiken. Vi kan vänta oss att få se ett liknande vaktombyte i Pakistan framöver.
  Om Saddams maktövertagande:
  ”… det som verkligen kom att besegla Arifs öde var att han gav sig på de utländska oljebolagen i Iraq Petroleum Company. I augusti tog han koncessionsrättigheterna från IPC vad gäller den oljerika Rumailah-regionen och förde över dessa rättigheter till ett statsägt bolag. Därefter spelade han ut IPC mot den helfranska oljekoncernen ERAP som han gav exploateringsrättigheter i de centrala delarna av landet. Och till slut slöt han ett samarbetsavtal med Sovjetunionen om oljeutvinning i norra Rumailah. Samtidigt nekade han det amerikanska bolaget Pan-American Company en sulfakoncession. Det var inte bra. Amerikanerna intrigerade och den 17 juli 1968 genomförde de konservativa militärerna tillsammans med baathisterna en kupp. Nu skulle alltså exploateringsrätten av Rumailah åter gå till IPC och amerikanska PAC få sin sulfakoncession. Men därav blev intet. Baathisterna lurade både konservativa militärer och imperialistiska amerikaner. Den 30 juli genomförde de en andra kupp, rent baathistisk.

  Baathisternas återkomst

  Baathpartiet av 1968 var ett annat än det av 1963; lika elitistiskt visserligen men mera homogent. 1963 hade Baathpartiet bestått av lika delar sunniter och shiiter, men nu, 1968, var den sunnitiska dominansen påfallande. Dessutom hade partiet vunnit stöd från arméofficerare och då särskilt officerare härstammande från den lilla staden Tikrit norr om Bagdad. Baathpartiets ledning låg i händerna på generalsekreteraren Ahmad Hasan al-Bakr och biträdande generalsekreteraren Saddam Hussein, båda från Tikrit, båda tillhörande samma stam, och dessutom nära släkt med varandra.

  Men Saddam Hussein – den reelle ledaren redan då – byggde inte sin makt uteslutande på klanlojalitet. Han sökte också folkets stöd genom att sätta igång det reformarbete på landsbygden som avstannat under bröderna Arif.”
  Resten av historien finns på http://tusenpennor.se/Henrik_Skrak/TexterHS/NuriAS.htm

 25. Cecilia skriver:

  Nja… är nog ingen höjdare….

  Fast vi har nog i alla fall en sak gemensamt med Fred – att bry sig om andra. Stor klubb, det där.

 26. Kurdisk Flykting från Qanaquin skriver:

  Fred Torssander
  och hans vänster klagade aldrig när barbaraberna ockuperade Kurdistan och i fyra decennier stal kurdernas olja (Iraks största oljekällor finns i de kurdiska områdena Qanaquin och Kirkuk)!
  Fred Torssander brydde sig inte stort när Saddam 1988 attackerade den kurdiska staden Halabja med senapsgas och dödade fler än 6000 människor! Fred Torssander och hans vänster fortsatte trots det, med en åsnas envishet, hävda att Saddam inte hade tillgång till några massförstörelsevapen!
  Fred Torssander och hans vänster protesterade heller inte nämnvärt under det stora Anfal-attacken mot kurderna då fler än 200 000 människor dödades och många fler drevs på flykt!
  Det angick liksom inte honom/ dem! Det var Iraks inre angelägenheter!

  Fred Torssanders och vänsterns intresse och engagemang för Irak började, av lättförklarliga skäl, först våren 2003! Räkna med att detta intresse kommer att fortsätta så länge USA är där! Den dag USA lämnar Irak kommer Fred Torssanders och vänsterns Irakintresse att oförtövat upphöra!
  Det vet vi av tidigare erfarenheter från bl a Vietnam!

 27. Fred Torssander skriver:

  Den kurdiska flyktingen ovan vet uppenbarligen mycket lite om vilka som utvecklade stöd för kurderna (PKK) i Sverige. Men så är det givetvis också skillnad på kurder och kurder.

 28. mellis skriver:

  Jag vet inte heller ”vilka som utvecklade stöd för kurderna (PKK) i Sverige”. Berätta gärna för oss fåkunniga som kanske liksom du sätter Sverige i solsystemets centrum. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.