Del 465: Den första konstnären

Konsten har hamnat i en situation där det inte är lätt att säga vad som skall göras. Några avgörande nyorienteringar av större betydelse finns inte tillgängliga och fullt berättigat ställs frågan om vad konsten skall tjäna för syfte. Ett sätt att närma sig saken är att uppmärksamma de historiska förutsättningarna. Som jag nämnde i mitt föregående inlägg (utifrån Om Konsts serie av inlägg i ämnet) har konsten ingen lång historia. Vem var den första konstnären? Jag har tidigare velat framhålla Caspar David Friedrich. Ett mera vederhäftigt förslag är nog Gustave Courbet (1819-1877). Med Courbet introduceras en konstnärsmodell som ännu står sig och som därför kan kasta lite ljus över vad konsten kan tänkas handla om. Det pågår en stor Courbetutställning på Grand Palais i Paris. Varför det är intressant med Courbet just nu hänger åtminstone delvis samman med att forskningen på området kommit med nya synpunkter på Courbets konst och karriär. Man kan t ex se detta i Petra Ten-Doesschate Chus THE MOST ARROGANT MAN IN FRANCE: GUSTAVE COURBET AND THE NINETEENTH-CENTURY MEDIA CULTURE.

Nåväl, Courbet kom från landet till Paris beväpnad med självförtroende och med faderns republikanska visdomsord: “Skrik högt och gå rakt fram!” Konstnären var en upprorsman som på sitt naiva sätt vill ”måla som det är”. Bort, alltså, med akademier och estetiska ideal. Det känns igen, konsten skall genom den nya generationen opponera sig mot den etablerade. Ända in i våra dagar har det varit så, nu är det svårare eftersom de äldre generationerna är lika oppositionella.

Courbet förstår att skaffa sig intressanta vänner. Han vinner både skalders, som Baudelaire, kritikers och journalisters gunst. Men långt ifrån alla är med honom. Han har en rad kritiker och konstnärer emot sig. Därmed skapas det gunstiga klimatet Kontroversiell. Han blev verkligen det.

En konstnär behöver nödvändigtvis inte ha någon bra idé för att lyckas väl. Courbets ”realism” var en naiv föreställning om att det bara handlade om att måla det man såg. Men den var tillräcklig för att han skulle göra något som skilde honom från de andra samtida.

Hur det än är måste en konstnär bygga på konstens historia. Och det gjorde Courbet genom flitiga studier av holländarna och spanjorerna. Han var flitig och lärde sig på egen hand hantverket vilket ingav respekt. Även för hans motståndare framstod han som begåvad.

Och att inte vara försagd. Courbet hade svar på allt, vanligtvis på ett tämligen naivt sätt, men fullt tillräckligt för att ständigt kunna hävda sig. Historien om Napoleon III:s besök på salongen är en av de oemotståndliga berättelserna. Kejsaren stannade framför Courbets Badande och tilldelade den sedan ett piskrapp, medan kejsarinnan Eugénie undrade om det var ett ardennersto. Efter händelsen kunde Courbet triumfera bland jublande kroggäster: ”Hade jag vetat det skulle jag tagit en tunnare duk.”

Han fick sin teoretiker. Visst var konstnären också sin egen teoretiker, han strödde gärna diverse uttalande som ”realismen är en demokratisk konst”; han fick också tillfällen att hålla föredrag om sin konst, det vi idag kallar för ”artist’s talk”. Men i P. J. Proudhons socialistiska teorier fick han en förespråkare. Visserligen byggde detta på ett rent missförstånd, konstens uppgift var, enligt Proudhon, att påtala sociala orättvisor, men Courbet var smickrad.

Gustave Courbet fick dock sin största utmaning när han inträdde som kulturchef i den i Paris 1871 efter kejsardömets fall upprättade socialistiska Kommunen. Vi kan lära oss av detta att konstnärer skall vara varsamma att blanda samman konst och politik. Självfallet var det omöjligt för Courbet att estetisera sin roll och sina göranden, ännu låg den relationella estetiken långt i framtiden. Det hände med honom samma sak som den symbol han gav sig på: Vendômekolonnen, en symbol för kejsardömet, störtades av kommunen – med vederbörligt deltagande av kulturchefen.

Ja, i med våra dagars terminologi kunde man ha talat om en bokstavlig socialkritik, men det gick illa för Courbet som efter omständigheterna behandlades tämligen väl. Ett oöverskådligt antal misstänkta kommunarder sköts på gatorna utan omsvep. Konstnären fick efter hand erfara större ovilja och det slutade med landsflykt efter det att han ansetts ensam skyldig till hela företaget. Händelsen har inte missgynnat konstnären. Tvärtom, det ger den upproriske artisten den tragiska slutkomponent som toppar en välfylld biografi. Tiden har också hjälpt till att estetisera händelsen.

Det är sig rätt likt, från den ”första” konstnären till samtidens. Skillnaden finns framför allt i att för Courbet och ett sekel framöver handlade konsten om att överskrida konstspråkets och konstuttryckets gränser. Idag finns det inte särskilt mycket att göra inom den sektorn. Konstnärerna har fått kasta sig över den omgivande verkligheten(s) (språk). Man skall dock komma ihåg att formerna för språk och uttryck är vad konsten, i bästa fall, kan något så när behärska.

Det är alltså rekommendabelt att konsten inte ger sig på att försäkra förändra något. I ett sådant läge blir den ett svagt kort. Däremot kan den öppna diskussionerna.

courbet_bathers1.JPG
Gustave Courbet De badande 1853

d17vendomeliten.JPG
Kulturchef Courbet skakar hand efter väl förrättat värv i Paris 1871

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

50 svar på Del 465: Den första konstnären

 1. stefan peterson skriver:

  Flyttar fram
  Ingen likhet inför lagen, eller fel forum för anmälan ?
  http://www.expressen.se/1.958704

  Det hade varit mycket intressantare om kvinnorna hävdat “Religiösa” skäl för att vis brösten offentligt.
  Då hade vi kunnat få en intressant debatt om likhet inför lagen, mellan olika religiösa
  och kulturella rättigheter i Sverige.
  Vi är tvingade att acceptera Muslimska kvinnor som “måste” visa sin religiösa tillhörighet genom att täcka huvudet/ansiktet med slöjor, i det offentliga rummet. Trots att dom Inte passar in i vår kulturella miljö. Men det är helt omöjligt för dessa kvinnor att bada offentligt utan BH, vilket borde vara fullt naturligt.
  Kanske skulle även “nudister” kunna hävda religiösa skäl för att få bada hel näck ?
  Det är helt accepterat att man bara får visa vissa religiösa symboler och attribut, men inte andra,
  tex så är det lagligt för Falung Gong anhängare att ha “Svastikan” på en orange T-skirt men inte för “Skinnskallar” att ha samma symbol på en grön T-shirt. Idioti, symbol som symbol eller ?
  Vitsen med ett “mångkulturellt” samhälle är väl att ALLA har samma rättigheter att visa upp/eller INTE
  visa upp sin kulturella tillhörighet, eller ?
  Om nu någon (mot förmodan) skulle dö av att se ett par vanliga kvinnobröst i en simhall, och därför
  kräva FÖRBUD mot detta, då har vi väl ingen yttrandefrihet heller, Man kan ju “yttra sig” på många olika sätt, inte bara genom tal och skrift.
  UTAN NAKNA KVINNOKROPPAR VORE KONSTEN DÖD, stendöd !
  Att på olika sätt avbilda den nakna människokroppen är väl själva grunden i konstutbildningen. Finns det något “vackrare” att visa upp ? så är det i vartfall INTE kvinnor i slöja och burka !

 2. Fredrikzon skriver:

  Själv anser jag grottmålningarna i t.ex Chauvet vara stor konst. Minst 30 000 år gamla är dessa:

  http://www.culture.gouv.fr/culture/arcnat/chauvet/en/

  Och varför skulle inte våra fantastiska hällristningar räknas som konst?

 3. Rickard skriver:

  Fredrikzon: Antar att de inte kan räknas som konst med dagens defination av konst men visst kan man tycka att de är vackra och intressanta att beskåda.
  Beträffande Stefan Petersons förslag om att konsten vore stendöd utan nakna kvinnokroppar tycker jag nog det låter en aning överdrivet. Inte kan det väl vara så att just nakenhet i sig skulle vara av största vikt?

 4. Lars skriver:

  Fredrikzon. Grottmålningarna och hällristningarna är faktiskt konst. De blev det genom konstvärldens försorg i tidigt 1900-tal. Men i sig själva är de det inte. Alltså: Visst finns det utomordentliga grottmålningar och hällristningar. Men varför skall de kallas för konst?

  Vi har å ena sidan t ex målningar och å den andra målningar som kallas för konst. Inget märkvärdigt med det.

 5. Fredrikzon skriver:

  Varför ska grottmålningarna inte kallas för konst? Varför ska något kallas för konst? Varför ska rondellhunden kallas för konst? (Oj, nu får jag mellis på mig).

  Kanske hade grottmålarna inte vett att marknadsföra sig? Det är ju ingen höjdare att gömma sina verk längst in i en mörk grotta.

  Jag ser alltså fram emot en klar och pedagogisk förklaring som skiljer vanliga målningar från konstmålningar.

 6. Lars skriver:

  Fredrikzon. Skillnaden mellan konst och icke-konst är mitt expertområde. När konstvärlden kallar något för konst är det konst. När den inte gör det är det inte konst. Detta betyder, vilket är nog så väsentligt, att både god och dålig konst är konst.

  Ibland ser betraktaren inte att något är konst. Du kan hitta ett sådant exempel om du tittar på länken Konstvilks och 1991, Dan Wolgers.

  Grottmålarna hade ingen konstvärld som kunde kalla saker för konst. Men på 1900-talet fann konstvärlden att grottmålningar, som man jämförde med Picasso, var konst. De är alltså både konst och icke-konst.

  När något är konst tillhör det gruppen Fine Arts som den skapades från slutet av 1700-talet. Fine Arts ses då som en produkt av en annan skapelse som kom ungefär samtidigt: Det romantiska geniet.

 7. Fredrikzon skriver:

  Tack för expertutlåtandet. Har inga invändningar mot konstdefinitionen. Däremot ser jag det inte som osannolikt att även grottfolket hade en konstvärld. Eller målade grottmålarna bara för att få tiden (30 000 år) att gå?

 8. Muhammed som tomte skriver:

  Danska julkort med Muhammed som tomte!

  Dessa danskar! Inte nog med att de modigt står upp för Västerlandets frihet och värdighet – de är roliga också! Danska Trykkfrihedsselskabet säljer julkort med Muhammed som tomte, tecknad av Lars Vilks. Från Mitt Sverige, där information om hur man kan köpa korten finns.

 9. Fredrikzon skriver:

  Danskarna är ett roligt folk, ja.

 10. Lars skriver:

  Fredrikzon. Jo, det är mycket osannolikt. Varför grottmålarna målade vet man inte, men det kan ha rört sig om religiösa eller rituella motiv. För att vi skall ha konst i vår mening skall vi ha konstnärer som ambitiöst och i samspel med den filosofiestetiken arbetar med att överskrida det befintliga. Modell Courbet kunde grottmålarna inte ha en susning om.

  Vårt konstbegrepp är mycket specialisterat. Det existerar inte i någon annan kultur.

 11. Årets Julkort skriver:

  Årets julkort i Danmark är svenskt, skulle man kunna säga. Tryckfrihetssällskapet i Danmark har reagerat på Vilks öde på Eslövs Biennalen och har därför bett honom att teckna deras julkort.

  http://www.ministryofart.se/blog/archives/949

 12. Mediernes København skriver:

  Der findes ”mediernes København” og der findes det faktuelle København

  Mediernes København bliver vi fodret med dagligt, men spørgsmålet er om den reelle tilstand i København nogensinde kommer frem? SIAD hører jævnligt om overfald på danskere som sjovt nok aldrig finder vej til aviserne eller TV. For hvis sandheden nu kom frem, kunne det jo være at befolkningen vågnede op og det går jo ikke….

  Rapport fra læser:

  Mange lever i den vildfarelse, at der næsten ikke er nogen indvandrerproblemer i København, for man hører jo næsten aldrig om noget, men sandheden er en helt anden, de racistiske overfald mod ikke muslimer vokser måned for måned i styrke, men pressen går de politisk korrekte og islamisternes ærinde og nægter at berette om de racistiske overgreb. Her vil jeg fortælle om hele 3 overgreb på folk jeg kender. Overgrebene er alle sket bare på 1 uge.

  En lille kinesisk postmand holder med sin postbil i anden position for hurtigt at aflevere en pakke i en forretning. En indvandrer holder bagved og venter på, at postbuddet flytter bilen. Da postbuddet kommer tilbage 1 min. senere, går indvandreren amok og slår postbuddet ned, hvorefter han begynder at sparke ham i ansigtet, alt imens han skriger: Skævøjet abe!

  En invalidepensionist bliver et andet sted i byen passet op af en indvandrer, som spørger ham om, hvad klokken er, da han kigger på sit ur, slår indvandreren ham i hovedet med en jernstang. Ilde tilredt bliver han kørt på Hvidovre Hospital. På Hospitalet får førtidspensionisten at vide, at han er mere end heldig, at han ikke mister venstre øje.

  Et ungt par er ude at gå tur på Strøget kl. 23.30. Fra en sidegade kommer tre indvandrere der umotiveret begynder at slå løs på dem. Pigen får hjernerystelse og kæresten får brækket næsen.

  Tænk hvis det var etniske danskere der stod bag lignende overfald mod muslimer, så ville det være forsidestof på næsten alle aviser, og det ville blive kaldt grov racisme. Niels Hausgaard, Anne-Marie Helger og alle de andre skinhellige ville optræde på Rådhuspladen mod fremmedhad, der ville blive tændt stearinlys mod racisme osv., men når det går ud over etniske danskere, er det forståeligt og acceptabelt.

  siad.dk

 13. Kurdisk Flykting i Sverige skriver:

  Till borickan Fred Torssander

  Kurderna upplever idag under amerikansk ”ockupation” en trygghet som de aldrig tidigare upplevt!
  Den arabiska ockupationen av Kurdistan på Saddams tid var den mörkaste tiden i kurdernas historia! Miljoner kurder avrättades, gasades ihjäl, deporterades, försvann spårlöst eller tvingades på flykt under flera decennier av barbarabisk terror och diktatur.

  Enligt åsnan Fred Torssander och resten av det svenska vänsterslöddret är det en god världsordning att Kurdistan ockuperas av barbaraberna och att det kurdiska folket utplånas med senapsgas!

  Vi kurder vill hellre bli ”ockuperade” av USA och dess allierade än av barbaraberna. USA är inte våra fiender och vi behöver inte frukta dem!

  Krig Torssander:
  Det ryktas om att du har en speciell förkärlek för knivar! Jag skulle vilja råda dig att ta första bästa kamel och dra dit ingenting växer; dvs den arabiska öknen. Där kan du få möjligheten att bära stora knivar; kallas ”Sayf” på svenska Svärd, och du kan kanske t o m få glädjen att använda dem för att halshugga dina fiender de västerländska kuffar som kommer dit för att själa din olja!
  Du verkar inte må bra av att leva här. Västerlandet och dess värderingar passar dig illa. Därför vill jag ge dig ett gott råd:
  Försvinn härifrån!

 14. BA AB skriver:

  MODERN REALISM

  I något sammanhang har jag läst att Gustave Courbet lär ha yttrat att ”Konst är överdrift på rätt plats”. Inte så illa pinkat!

 15. Fredrikzon skriver:

  Lugna dig, Fobbe! Du som är för yttrandefrihet och allting. Och låtsas inte att du är kurdisk flykting.

 16. Fred Torssander skriver:

  När det gäller västerlandets värderingar så kan dessa givetvis beskrivas på många olika sätt. Ett klassiskt är Voltaires om att inte vara överens men ändå beredd att försvara sin meningsmotståndares yttrandefrihet – intill döden. Sådana den borgerliga revolutionens ståndpunkter har sedemera kommit att beränsas till att gälla enbart inom den egna imperialistiska staten. Dvs. inte omfattande ”vildarna” i de koloniserade. Och sedan ytterligare begränsats till att enbart gälla inom borgarklassen självt. Idag har denna klass och dess eftersägare även i transaktioner sinsemellan övergett i stort sett allt det som en gång var deras historiska framsteg. Frihet – jämlikhet – broderskap har gått samma väg som den klassiska undersökningen där USA-medborgare fick läsa en bit av konstitutionen och sedan svara på frågan var de trodde att texten hade hämtats ifrån.
  Så till uppfattningen om vad som definierar konst. Lars Vilks hävdar det synnerligen föråldrade ”Sturm und drang” idealet att konsverk skall betecknas som sådana om och endast om de skapats av ”Det romantiska geniet.” Och vem avgör vilka som räknas som romantiska genier – jo konstvärlden.
  En filosofisk rundgång av liknande slag som den funktionella definitionen av intelligens: Den eller de egenskaper som den genomsnittlige psykologen anser sig ha mätt med hjälp av ett intelligenstest.

 17. Christer Eriksson skriver:

  Jag finner det intressant att grottmålningarna är 30.000 år gamla.
  Med modern DNA-teknik har man spårat alla människors urfader till Afrika, närmare bestämt i östra Tanzania omkring Dar-es-salam. Det är beräknat till för 70.000 år sedan. Ergo har den moderna människan, med sin intellektuella kapacitet, egentligen en historia som sträcker sig betydligt längre än dem 5000 år av historia som vi någorlunda har lärt oss att överblicka.

  Under 5000 år har vi lärt oss att högkulturer skapades runt dem stora floderna där man lärde sig behärska konstbevattning. Nilen i Egypten, Tigris och Eufrat i Mesopotamien, Induskulturen i Indien och runt floderna i Kina.
  Det jag har läst är att man då inte behövde avsätta all sin tid för att skaffa föda för dagen utan kunde bygga ett lager av mat och fick på det sättet tid över för reflektion, och därmed ”uppfanns” religionen, som en ”förklaringsmodell” för meningen med livet.

  Vi vet också att kulturer med jämna mellanrum har gått in i en mörkertid, t.ex. ca: 500-1000 e.kr och 1100-600 f.kr där mycket av tidigare kunskap gått förlorad p.g.a. att dem skriftlärda decimerades eller helt försvann. ”Hjulet” har alltså uppfunnits på nytt flera gånger.

  Det sekulärade samhälle som vi har idag saknar motstycke i historien, d.v.s. den historien som vi kan överblicka under 5000 år, eftersom alla andra kulturer grundades på religion.

  Följdaktligen förstår vi också att tidigare ”konst” blev något som skapades i religionens tjänst.
  Fast kan vi egentligen veta något alls vad dem egentligen hade för motiv eller syfte med gruttmålningarna för 30.000 år sedan eftersom vi inte vet om deras kultur grundades på religion eller annan filosofisk spekulation?

  Eftersom vi potentionellt har haft samma intellektuella förmågor under 70.000 år så kan man inte vara helt säkra på att det inte har funnits högkulturer som varje fall har nått upp till antikens nivå, med ett skrivspråk och filosofi som har fallit i glömska för all tid?

 18. mellis skriver:

  Torssander, för att återgå till din ursprungliga kritik mot den tecknade rondellhunden. Vad fanns det för anledning att förvänta sig att den skulle bli införd i dagstidningar och att svenska muslimer skulle börja mordhota tidningsredaktioner och konstnär Vilks? Vi hade ju fått lära oss att muslimernas våldsamma reaktion på karikatyrerna i Jyllandsposten orsakades av att danska regeringen stöddes av det främlingsfientliga Dansk Folkeparti och att danske statsministern avböjt möte med ambassadörer från muslimska länder som ville diskutera karikatyrerna? Alltså fanns inget att oroa sig för. Eller?

 19. Yngve Rådberg skriver:

  Den förste konstnären i modern mening var snarare Francisco Goya, som på sitt sätt stakade ut precis vad konsten sedan dess varit upptagen av. Medan Friedrich kan ses som en illustratör till Kants estetik hänger Goya ihop med den franska upplysningen. Utifrån dess ideal och senare förfall drar han sina egna politiska och filosofiska slutsatser i sina kontroversiella etsningsserier. Sen drar han sig undan från sin uppburna position och målar sin svit med mörka okonventionella målningar på väggarna i sin ateljé.

  Kant skräddarsyr den särskilda estetiken för att passa en blotta i hans annars heltäckande filosofiska system. Men vid denna tid har idén om det särskilda sköna inte någon självklar bärare. Den är ett förhållningssätt inför vad som helst som upplevs som skönt, naturen likaväl som artefakter. Det är detta förhållningssätt som på ett mirakulöst sätt ska kunna läka klyftan mellan förnuft och plikt. Goya däremot formulerar i sina bilder ett fortfarande aktuellt dilemma: kampen mellan det upplysta förnuftet och de av förnuftet skapade demonerna. Och han är betydligt mer kompromisslös – han erbjuder ingen försoning.

  /Yngve

 20. Joanna skriver:

  Om konstvärlden definierar vad som är konst och inte, bör man också definiera konstvärlden. Några av mina vänner skulle kunna vara en del av konstvärlden, men de bor inte alla i Stockholm, är det ett hinder?

  Vad är konstvärlden, vem ingår och vem ingår inte?

 21. Rasmus West skriver:

  Lars: jag vet inte om du sett det, men det kan vara en idé att ta en flukt på Southpark, säsong elva, avsnitt 10-12 som har vissa beröringspunkter med ditt projekt. Sanslöst roligt och intressant. SP plockar väldigt snabbt upp trender och vänder och vrider på dom.. utan hämningar. Inte bara de avsnitten som är intressanta, kolla gärna in hela säsongen om tiden och andan faller på.

 22. Kurdisk Flykting nr 2 skriver:

  Kurdfrågan en anomali i vänsterns paradigm!

  Den svenska vänsterns infantila världsbild är välkänd! Den är enkel! Man har identifierat fienden som står för all ondska i världen: USA och västvärlden! Resten av världen är offer!
  Det är lätt att pracka denna puerila världsbild på folk med begränsad matematisk kunnighet.

  Så kom våren 2003!
  USA gick in i Irak för att en gång för alla eliminera Saddams barbariska regim och befria landet. Den svenska vänstern gick först ut och protesterade vilt för att rädda kvar Saddam vid makten. När det inte gick började man hoppas på att Irak skulle utvecklas till ett nytt Vietnam!
  Men det visade sig, till den svenska vänsterns förvåning och förtret, att det kurdiska folket välkomnade amerikanerna med öppna armar. Folket gick ut man ur huse för att ta emot befriarna och kvinnor och barn kastade blommor till marinkårssoldaterna när de marscherade genom kurdiska byar och städer!
  Så gott som varje hem i Kurdistan pryds idag av en amerikansk flagga och en bild av kurdernas skyddshelgon G W Bush!

  Detta faktum passar inte in i vänsterns världsbild! Och det gör att vänsteranhängarna blir frustrerade. De kan inte hitta något bra sätt att förklara detta. En del försöker förtränga kurdfrågan. Andra mer fanatiska typer har sällat kurderna till fiendelägret och kallar dem för “landsförrädare“ (Vilket land kurderna förråder är dock oklart)!

  De enda grupper som har levt upp till vänsterns förhoppningar och gjort motstånd mot amerikanerna är: antingen Saddamanhängare, Bin Laden-anhängare eller AlSadr-anhängare! Det vill säga antingen extremt religiösa eller ultra arabisknationalistiska grupper! Och ingen av dessa grupper är särskilt förtjust i vänstern och dess ideologi!
  Den svenska vänstern har hittills förgäves sökt hitta någon motståndsgrupp som man kunde alliera sig med.
  Vänsterns simpla förklaringsmodell håller inte och det skapar enorm frustration i leden!
  Som klen tröst i vänsterns bedrövelse jublar de idag varje gång en bomb exploderar i Irak och oskyldiga människor dör! Ju fler bomber desto större chans att rädda paradigmet!
  För vänsterns dårar tycks paradigmet vara viktigare än människoliv!

 23. Rasmus West skriver:

  Det kunde ju finnas vissa poänger med att försöka få teamet bakom serien att ta upp diskussionen som rör karikatyrerna. Iofs har de tangerat frågan redan och det låter sig kanske inte så lätt göras – men det skulle onekligen kunna bli en intressant pol i hela föreställningen. Emedan musikalen är en bra idé så vore det strået vassare att få ”oberoende” samtidssatiriker att ta sig an saken i en redan existerande form..

 24. Rasmus West skriver:

  Kurdisk flykting nr2: det börjar bli uppenbart att det inte funkar med enkla förklaringsmodeller. När det kommer till feminism och postkolonialism så har man börjat plocka upp ett begrepp som intersektionalitet. Räkna med att höra mer utav det framöver i takt med att ideologiers likriktning/enkelspårighet sätts i ljusan dager.

 25. f d palestinsk flykting skriver:

  Fred Torssander
  har fått en massa kurdiska flyktingar på halsen!
  Det var inte det han hade hoppats på när han gav sig in i Rondellhundsprojektet. Han ville bara ha en roll i musikalen!

  Som före detta palestinsk flykting från Betlehem har jag länge funderat över den svenska vänsterns omåttliga ömmande för det palestinska folket!
  En gång i tiden utgjorde de kristna trefjärde delar av Betlehems befolkning! Idag är staden en så gott som etniskt och religiöst totalt rensad stad med bara muhammedanister! (Och det var inte Israel som tvingade människorna på flykt, som den svenska vänstern försöker göra gällande)!
  Den svenska vänsterns patologiskt enorma engagemang i Palestinafrågan har väckt många frågor hos mig!
  Vad är deras egentliga bevekelsegrunder?! Är det ”kärleken” till det palestinska folket som är drivkraften; månntro?!
  Varför engagerar sig vänstern inte för det kurdiska folket och andra förtryckta och landlösa folk?!
  Med tiden förstod jag att det inte var ”kärleken” till det palestinska folket som var drivkraften bakom vänsterns engagemang, utan ”hatet” mot USA och Israel!

  Ps En gång i tiden engagerade sig vänstern för Vietnam, när USA var där. Hur många vänsteranhängare bryr sig idag om vad som händer i Vietnam? Hur många av dem vet vilket parti som har makten eller vem statsministern är?
  Jag tvivlar på att några av dem ens vet vad huvudstaden i Vietnam heter?!

 26. BA AB skriver:

  DEN ANDRE KONSTNÄREN

  Var en kritiker som kritiserade den förste konstnären, vilket i sin förlängning fick betydelse för den tredje konstnärens utveckling i sitt skapande, och för konstvärldens apostlar, samt kommande generationer för vilka konstens uttryckssätt avslöjat för dem, ett och annat om mänskliga förehavanden, samt ett och annat om människans natur. En lärdoms-saga i kolossalformat.

 27. Rasmus West skriver:

  Southpark säsong 10, avsnitt 3-4 handlar iofs bl.a. om porträttering av Muhammed.. bra det med.

 28. Rasmus West skriver:

  De omtalade avsnitten kan ses på nätet här: http://www.southparkzone.com/season-sid-10.htm

 29. Gote skriver:

  Intersektionalitet

  Tack för upplysningen om intersektionalitet Rasmus West. Jag har bara skummat igenom lite info på nätet ännu, men anar åtminstone vad det betyder (även om det visst finns olika sätt att förstå begreppet).
  Fattade det som att man inte endast kan förlita sig på enkla uppställningar som Kapitalister – Arbetarklass eller Män – Kvinnor eller Svarta – Vita osv, utan måste ta med flera parametrar när man försöker beskriva situationen??

  Kurderna, palestinierna och Bush

  ”Kurdisk Flykting i Sverige”, ”Kurdisk Flykting nr 2” och ”f d palestinsk flykting”, gjorde tre inlägg som jag finner både intressanta och jävligt roliga (skit samma om det är samma person bakom inläggen).

  Vänstern

  När vilksmuhammedrondellhundsaffären pågick som intensivast roade jag mig med att försöka debattera saken på ett utpräglat vänsterforum. Inläggen där befann sig på en skala mellan total förnekelse för att det finns ett demokratiskt problem med islam, till ett svagt erkännande om att yttrandefriheten är värd att försvara. En del verkade anse att man kunde slänga Vilks till hundarna medan andra insåg att konstnären varken gjort något olagligt eller våldsamt och därför kanske förtjänade skydd av den svenska staten.

  Jag blev kickad några gånger och till slut spärrade de mitt ip-nummer (så mycket för yttrandefriheten), men jag följde utvecklingen på vänsterforumet och en del debattörer som varit medlemmar ett tag, visade faktiskt prov på både humanism och respekt för yttrandefriheten. Helt mörkt var det inte.

  Men det blev årminstone klart för mig att här finns tolv dussin ömma tår att trampa på. Konflikten som islamisterna skapade genom att hota Vilks, berodde enligt socialistforummoderatorns egen stasiagent, på borgarna och kapitalisterna i väst (alltså Vilks) skapar falska motsättningar som hindrar det verkliga målet – Kommunism.
  Att islamisterna knappast verkar intresserade av att byta den totalitära islamsitiska ideologin mot den totalitära kommunistiska ideologin, verkade man dock ignorera.

 30. Fred Torssander skriver:

  Mellis verkar (fortfarande!) vara helt omedveten om att Sverige har hjälptrupper till USA:s ockupation av Afghanistan. Trupper vilka närmast arbetar med skyddet av krigsförbrytaren och opiumhandlaren Dostum. (se http://tusenpennor.se/Fred_Torssander/TexterFT3/leniGP.htm )
  Inte heller verka mellis ha klart för sig att Sverige trots att våra egna lagstiftare förbjudit detta säljer vapen till krigförande, både USA och Storbritannien eller att USA nu gått upp på första plats när det gäller köpare.
  Möjligen är det utifrån sådan okunnighet om relevanta fakta som han/hon försvarar Lars Vilks text på rondellhundsteckningen.

 31. BA AB skriver:

  VÄRRE ÄN RONDELLHUNDAR?

  Kolla in artikel i Corren:

  http://www.corren.se/archive/2007/12/10/jhwddwdf87f3kuq.xml

 32. Omar skriver:

  Hej
  Det är inlagt massa nya Profeten muhammedbilder på
  http://mohammedbilder.blogspot.com
  Om ni vill skicka en egen bild, skicka till imam_islam@hotmail.com så publicerar jag den.
  Omar

 33. Osama som kravlenisse skriver:

  Danskerne går juleamok

  Først Muhammed som tomte
  Nu Osama som nisse

  Dagens kravlenisse: Osama med julelys
  Bob Katzenelson har tegnet Osama bin Laden som den femte af 15 kravlenisser

  Fra avisen MetroXpress

  http://www.metroxpress.dk/dk/article/2007/12/03/10/5119-51/index.xml

 34. Man skal passe på med at lege julemand i disse tider skriver:

  Julenisse udløste bombealarm

  En sort sæk uden for en svensk politistation førte til bombealarm

  I weekenden oplevede betjentene på en svensk politistation i Kungsbacka syd for Göteborg at blive evakueret, efter at en sort sæk var blevet efterladt uden for stationens lokaler.

  Pladsen foran politistationen blev også spærret af, da politiet mistænkte, at sækken indeholdt en sprængladning, skriver Dn.no.

  Først efter flere timer kunne bombeteknikere med røntgenudstyr afsløre indholdet af sækken – en julenisse. Ifølge vagthavende Andreas Bengtsson viste nissen sig at være en gave fra en privatperson.

 35. mellis skriver:

  Håller med konstnär Thalberg om att Sverige håller på att gå åt helvete. Det var bara sju minuter mellan dessa bägge artiklar i Corren.

  http://www.corren.se/archive/2007/12/10/jhwddwdf87f3kuq.xml
  http://www.corren.se/archive/2007/12/10/jhwdfbko391xfhv.xml

  Inte för att jag förmenar 16-åringen skydd från pappan och övrig släkt. Men kostnaderna för att ge ett mångårigt skydd åt henne löper på miljoner. Såvida vi inte bygger inverterade flyktingläger – för skydd åt barnen inom de hederskulturer som invaderar vårt land. Kanske kommer behöva inrättas flyktingläger också för våra egna konstnärer? Nya tidens ”konstnärskollektiv”.

 36. Britisk debat om blasfemiparagraf skriver:

  Kristeligt Dagblad 08. dec 2007:

  ”Britisk debat om blasfemiparagraf

  Voksende kritik af blasfemi som et retligt anliggende

  Jens Ravn-Olesen

  Den kristne tænketank Ekklesia, der har foreslået blasfemiparagraffen fjernet fra engelsk lovgivning, fik for nylig i en debatudsendelse i BBC tilslutning til tanken fra den tidligere ærkebiskop af Canterbury – efter sin pensionering lord Carey of Clifton. Denne, der er et fremtrædende medlem af den konservative fløj i den anglikanske kirke, svarede på udtalelser fra Ekklesias meddirektør, Jonathan Bartley i det ugentlige debatprogram ”De store spørgsmål”.

  Vækst i materiale mod kristendommen
  Den tidligere ærkebiskop protesterede mod, hvad han kaldte en vækst i ”offensivt” materiale mod kristendommen i det offentlige rum og henviste bl.a. til ”Jerry Springer – the Opera”, hvor Stephen Green fra organisationen Kristen Stemme søger at etablere et sagsanlæg mod BBC. Men lord Carey pointerer, at Kristus opfordrede dem, der fulgte ham, til at stikke deres sværd i skeden, og han søgte aldrig at forsvare troen med våben.

  Ekklesias Jonathan Bartley fremhævede i udsendelsen, at Kristus netop blev dømt til døden på en anklage om blasfemi. En kristen dramakonsulent på showet erklærede, at en af figurerne i stykket netop viste, at mange af Jesu lignelser og kommentarer påkaldte sig mange protester i hans samtid.

  I udsendelsen blev blasfemiparagraffen forsvaret af det konservative medlem af parlamentet Anne Widecomme. Hun, der er konverteret fra den anglikanske kirke til den katolske, mente, at der bør være en blasfemiparagraf, så længe der er en etableret kristen kirke i England. Forfatteren og videnskabsmanden Richard Dawkin, hvis aktuelle bog mod kristendommen udkommer i store oplag i en række lande, erklærede, at ytringsfriheden er udelelig og henviste til, hvorledes blasfemianklager førte til den fatwa, der fik grundlæggende indflydelse på forfatteren Salman Rushdies liv.”

 37. Fröken Sverige skriver:

  Här kan ni hitta IBAN och SWIFT och priser, om ni vill beställa de fina julkorten/konstverken av Lars av Trykkfrihetsselskabet:

  http://imittsverige.blogspot.com/2007/12/trykkfrihedsselskabets-julkort-p-profet.html

  Kan ni bara skriva ”korta” meddelande på betalningar i er bank, så skriv till exempel en egen ”kod” typ ”JOHAN78SE”, maila dem sedan på trykkefrihed@trykkefrihed.dk och berätta detta, samt skriv ditt namn och adress.

  /FS

 38. Christer Eriksson skriver:

  Fröken Sverige

  http://imittsverige.blogspot.com/2007/12/trykkfrihedsselskabets-julkort-p-profet.html

  Kan ni bara skriva “korta” meddelande på betalningar i er bank, så skriv till exempel en egen “kod” typ “JOHAN78SE”, maila dem sedan på trykkefrihed@trykkefrihed.dk och berätta detta, samt skriv ditt namn och adress.

  /FS

  Detta ska kodkännan av lars

 39. Wise men´s committee skriver:

  Sarkozy´s platonskt inspirerade förslag om en ”Wise men´s committee”; en 10-12 mannaexpertgrupp som skulle ha till uppgift att analysera EU´s framtid och svara på frågan: Vad för slags Europa vill vi ha 2020-2030 och vad skulle dess mission vara?!, har röstats ner av…
  gissa vilket land?!

 40. Christer Eriksson skriver:

  Sarkozy´s platonskt inspirerade förslag om en “Wise men´s committee”; en 10-12 mannaexpertgrupp som skulle ha till uppgift att analysera EU´s framtid och svara på frågan: Vad för slags Europa vill vi ha 2020-2030 och vad skulle dess mission vara?!, har röstats ner av…
  gissa vilket land?!

  Du kan inte göra nåt åt detta..eller hur

 41. mellis skriver:

  Christer,

  Ett kontonummer åt oss som vill ge ett substantiellt direkt stöd till Lars vore bra. Om Lars accepterar förstås.

 42. Christer Eriksson skriver:

  mellis

  Lars e alldeles för stolt för å acceptera något sådant..

 43. Christer Eriksson skriver:

  Vårt stöd görs här genom att han inte ska behöva känna sig ensam..

 44. mellis skriver:

  Torssander, jag vet mycket väl att Sverige har ”hjälptrupper” i Afghanistan och att vi säljer vapen till USA. För det är fredsbevarande att hålla sig väl med de mäktiga. Enkelt i det här fallet eftersom Sverige sägs vara europas mest amerikaniserade land. Var själv krigsplacerad på ett amerikansk-tillverkat luftvärnssystem. Tjänster och gentjänster. Det är väl fint?

  Eftersom en del muslimer reagerade vettlöst på rondellhundsteckningen har väl stödet för USA ökat bland svenskar i gemen. Det kan inte konstnär Vilks på minsta sätt hållas ”ansvarig” för.

  Liksom Torssander vet jag att den mest envise vinner. He has met his match. Såg det här på Ministry of Art & Jump ”If you have any questions or if you like this website, please let us know! If you want to complain about the blog or the site it belongs to – contact your therapist.” Anvisning för Torssander. 🙂

 45. Christer Eriksson skriver:

  mellis

  Du kan aldrig vara trevlig gentemot en kommunist eftersom enligtt deras egen filosofi så är det borgerligt att vara artig gentemot varandra och att använda en titel är bara ett sätt att visa underkastelse..

 46. mellis skriver:

  Christer E,

  Då får jag vara trevlig mot dig i stället och senkommet tacka för stödet.

  Tja, titeln terapibehövande är ju ett slags titel. De som tror på Marx och Lenin är väl lika oemottagllga för argument som religiöst troende så det får bli något annat än samtalsterapi åt Fred. Finns förresten ett negativt samband mellan intelligens och olika slags trosbekännande. http://en.wikipedia.org/wiki/Religiosity_and_intelligence

  Intressant synpunkt att människorna haft oförändrad intellektuell förmåga under typ 70.000 år. Men det moderna välfärdssamhället har väl medfört att medelintelligensen nu är på väg nedåt? Relativa nativiteten hos de lågintelligenta förefaller ha ökat.

 47. mellis skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/usavalet/article1439523.ab

  Glädjande nyheter för människovännen Fred Torssander?

 48. Minister of Art skriver:

  Oj, bara 718 döda civila i månaden. Då förstår man ju hur mysigt det är i Irak och att flyktingar därifrån inte har nåt att gnälla om. Det dör väl fler i bilolyckor i Småland på en midsommar för fan. Bush är ju fantastisk till att få till det, man skulle kunna tro att han manipulerat opinionssiffrorna… Nääää, jag bara skojade! 🙂 Inte skulle väl han – han fuskade ju inte ens i Presidentvalet! Höjdarkille. Och han verkar ha så måga trevliga medarbetare också.

 49. mellis skriver:

  Största felet med Bush och amerikaner i allmänhet är väl att de är så naiva. Har själv mellan skål och vägg hört amerikaner i höga positioner ifrågasätta varför baltländerna sökte självständighet efter Sovjetunionens fall. För Ryssland hade ju blivit en demokrati?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.