Del 453: Förlåtelseskulpturen reser sig

Den förtätade veckan är till slut över. Efter att ha levererat en föreläsning i Skövde anlände jag till Örebro under fredagen:

kronalit.JPG
Mina färder genom livet hade fört mig till att sitta under de ståtliga takkronorna på Hotel Elite i Örebro.

davidojaglit.JPG
I sällskap med förläggaren på Nya Doxa, David Stansvik.

panellit.JPG
Under lördagen avverkade jag ett framträdande på konstskolan i Örebro och sedan var det dags att under söndagsförmiddagen debattera Rondellhundar och Islam på slottet där bokmässan pågick. Professor Jan Hjärpe, ledarskribent Lars Ströman och jag satt i panelen.

vaktlit.JPG
Och här är de ståtliga vakterna.

forlatlit.JPG
Intressantaste inslag var kommentarer från två muslimer vilka avkrävde konstnär Vilks en ursäkt för att han kränkt deras religion. ”Förlåtelseskulpturen” blev därmed ett bestående monument i konstprojektet.

Någon förlåtelse var naturligtvis inte aktuell. Lika lite som impressionisterna behövde be om förlåtelse för att de med sina suddiga bilder kränkt de akademiskt skolade salongsmålarna under 1870-talet.

Torssander vill inte förstå västs överlägsenhet. Skall jag dra det igen: Mänskliga rättigheter, jämställdhet, demokrati, vetenskapligt baserad livssyn, klar skiljelinje mellan politik och religion osv. En helt annan sak är alla misslyckanden, övergrepp och egensinnigt maktutövande som kan skrivas på det västerländska kontot. Det senare ändrar inte att de förra principerna är den grundläggande vinsten och det faktum att vi inte kan finna någon annan kultur som presterat något sådant.

Efter en heroisk färd från Örebro till Lund kunde jag avsluta veckan med en föreläsning om konst och mat för Grandiosa Sällskapet.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

43 svar på Del 453: Förlåtelseskulpturen reser sig

 1. Kurdisk Flykting i Sverige skriver:

  Fred Torssander

  Det är inte du, din barnrumpa, som ska diktera för det kurdiska folket vad det ska välja!
  Att välja mellan att vara en amerikansk koloni (för att låna din missledande beskrivning) eller leva under barb(arab)isk ockupation har för det kurdiska folket varit ett lätt val!
  När Collin Powel kom till Sulejmaniya våren 2003 gick det kurdiska folket man ur huse och mottog honom som Messias!

  Kurdistan har inte blivit ”ockuperat” av amerikanerna, som du och den alltid diktaturkramande vänstern försöker göra gällande. Kurdistan har blivit BEFRIAT från barb(arab)isk diktatur tack vare USA och dess allierade!
  Så ser en förkrossande majoritet av kurderna på saken!

  Och du, din löjliga Halshuggarsjal, som våren 2003 gick ut och demonstrerade för att rädda kvar Saddam vid makten, bakom den falska skylten ”Nej till Krig”:
  Jag har genomskådat dig och dina gelikar. Ni är demokratins och det kurdiska folkets fiender! Genom att ställa er på bödeln; Saddams sida har ni för all framtid besudlat era händer med det kurdiska folkets blod!

  Ps Saddam är FINITO och det är för alltid!
  Än en gång; Släng dig i väggen!

 2. TJ skriver:

  Tack för en nöjsam söndags (Del) läsning. Takkronorna var magnifika.

 3. Pingback: dabluefairy » Del 453: Förlåtelseskulpturen reser sig

 4. Fred Torssander skriver:

  Lars Vilks hävdar ”västs överlägsenhet … Mänskliga rättigheter, jämställdhet, demokrati, vetenskapligt baserad livssyn, klar skiljelinje mellan konst och religion osv.”
  Detta är – även i de avseenden det delvis är eller åtminstone delvis har varit sant – inte någon ursäkt för det så kallade kriget mot terrorismen. Att anfalla, invadera och ockupera Afghanistan och Irak.
  Lars Vilks nidbild av Muhammed fungerar som en del av den ideologiska legitimeringen av detta orättfärdiga krig. Liksom även hans egennyttiga kulturchauvinistiska uttalanden.

  Nu verkar det ändå som att diskussionen glider krigshetsarna ur greppet. Vilket Vilks givetvis – om han är en konsekvent ”konstnärligt”-politisk opportunist – kan tillskriva sig förtjänsten av.

  Jag misstänker dock att han faktiskt anser att ”västs överlägsenhet” ger väst rätten att anfalla, invadera, ockupera och kolonisera sådana länder som inte för tillfället anses uppfylla västs önskemål.
  Det är en fråga om två alternativ. Antingen bejakar han denna nya kolonialism eller så är han en komplett idiot politiskt.

 5. uppsallah skriver:

  Til Lars Vilks

  ”…klar skiljelinje mellan konst och religion…”
  _

  Mener du ikke en klar skiljelinje mellan politik och religion?

 6. uppsallah skriver:

  Angående Fred Torssander

  Fred Torssander i Expressen:

  ”Vad tycker du om Lars Vilks?
  – De vill att muslimer ska behandlas som hundar. Och de slipper de stå till svar förs. Nu kom de undan utan att få svara för sig. Men jag hade absolut inte för avsikt att skada honom fysiskt, däremot verbalt.”
  _

  Det er sigende, at Fred Torssander betjener sig af en sprogbrug, hvor han taler om at skade Lars Vilks (selvom det efter Fred Torssanders egne oplysninger altså ikke skal forstås derhen, at han ville skade Lars Vilks fysisk). Fred Torssander burde i stedet deltage i debatten med det erklærede formål at indgå i en diskussion, hvor argumenter og meninger afprøves.
  _

  Det ville sikkert være gavnligt for Fred Torssander, hvis han blev tildelt en rolle i Vilks’ musical som en del af et længere terapeutisk forløb.

 7. Fred Torssander skriver:

  Signaturen uppsallah skulle faktiskt kunna framstå som något mera hederlig – dvs. bortsett från att han/hon gömmer sig bakom en signatur – genom att bemöta några av de argument eller svar på de frågor jag ställt.
  Det grundläggande är: Har ”Väst” dvs. USA, Storbritannien och övriga medlemmar i de (krigs-) villigas koalitioner rätt att starta anfallskrig, invadera ockupera och kolonisera länder som de finner fel hos?
  Är det rätt och riktigt att Sverige (och för den delen Danmark) deltar och/eller understöder jakten på muslimska/arabiska motståndsrörelser mot ”västs” aggresion och koloniseringspolitik?

  När det gäller de irakiska kurdernas läge är detta jämförbart med befolkningens i södra Irak och i Kuwait. Oljan finns som bekant i norr och söder.
  I fall befolkningen i dessa områden väljer att underkasta sig USA/Brittisk kontroll är det möjligen att även en inhemsk kompradorborgeoisi som får del i vinsterna på utförsäljningen av självständigheten. Koloniernas ekonomiska och sociala utveckling begränsas till vad kolonialmakten anser nyttigt – för dem. Vilket är förklaringen till att den fattiga världen förblivit fattig, trots sina råvarutillgångar.

 8. Fred Torssander skriver:

  Liksom i sin övriga verksamhet svär sig Lars Vilks fri från ansvaret när det gäller den egna bloggen. Han menar att ansvaret för det automatiska spamfiltrets inställningar – och konsekvensen för debatten – inte är hans ansvar.
  Bloggen är dock givetvis en del av det konstnärliga projekt han bedriver.
  I fall han var en konstnär av mera seriös slag skulle han faktiskt försöka skaffa sig ett grepp om hantverket. Och lyfta censuren.

 9. ln skriver:

  APROPÅ FRÄMLINGSFIENTLIGHETEN, som inte omhuldas av herr Torssander och t.ex. svenska kvinnor med feministiskt engagemang.
  – – – – –
  Top police officer warns that nuclear attack is inevitable

  By Rob Edwards, Environment Editor, SundayHerald
  Scotland must prepare for ‘absolute terror’
  Comments (91)

  A NUCLEAR attack by terrorists causing widespread panic, chaos and death is inevitable and will happen soon, a senior Scottish police officer has warned. Ian Dickinson, who leads the police response to chemical, biological and nuclear threats in Scotland, has painted the bleakest picture yet of the dangers the world now faces.
  Dickinson is assistant chief constable with Lothian and Borders Police, and has responsibility through the Association of Chief Police Officers in Scotland for protecting Scotland from chemical and nuclear attacks. He has been closely involved in co-ordinating the country’s counter-terrorism response. Dickinson delivered his dire warnings to an international conference in Edinburgh last week. More than 300 experts from 70 countries were taking part in a high-level meeting organised by the UN International Atomic Energy Agency on the risks of nuclear terrorism.
  LÄS HELA ARTIKELN HÄR:
  http://www.sundayherald.com/news/heraldnews/display.var.1857656.0.top_police_officer_warns_that_nuclear_attack_is_inevitable.php

 10. Gote skriver:

  Det är inte ofta man upplever att en välkänd kulturpersonlighet i dagens Sverige gör ett uttalande som detta

  Lars V:
  ”Torssander vill inte förstå västs överlägsenhet. Skall jag dra det igen: Mänskliga rättigheter, jämställdhet, demokrati, vetenskapligt baserad livssyn, klar skiljelinje mellan konst och religion osv. En helt annan sak är alla misslyckanden, övergrepp och egensinnigt maktutövande som kan skrivas på det västerländska kontot. Det senare ändrar inte att de förra principerna är den grundläggande vinsten och det faktum att vi inte kan finna någon annan kultur som presterat något sådant.”

  Vilks tar tydligt ställning! Han positionerar sig mot det värderelativistiska och självhatande synsätt som majoriteten av sveriges kulturprofiler, intellektuella, skribenter mfl reflexmässigt tillämpar.

  Hoppas detta är tecken på ett brott mot den negativa trend som pågått sedan 60-talet. Och hoppas att de flesta är sansade nog att dra lärdom av historien och inte låta pendeln svänga över i den andra ytterlighetens idioti. Det behövs offentliga förebilder som även kan stå för en positiv definition av Sverige och det sk väst, istället för de som endast framhåller felen. Jag tror att människan bara kan ta ”so much” när det gäller ensidig självkritik som gränsar till rent kulturellt självhat alá Mona Sahlin.

 11. Hobbit skriver:

  Aha.. nu förstår jag. Eftersom USA ville piska lite talibanstjärt så får man inte tycka att Norges syn på demokrati och kvinnors rättigheter är något bättre än exempelvis Saudiarabiens dito?
  För eller emot, svart eller vitt, rätt eller fel… Ibland är det skönt att vara så oinsatt att man kan ha tvärsäkra åsikter. Allt kan förklaras a la Marx…

 12. Fred Torssander skriver:

  Hobbit har synpunkter på demokratin i Norge och Saudiarabien.
  När det gällde Norge hade som bekant även Hitler synpunkter på regeringen och tillsatte i stället herr Quisling. Som genom detta blev historisk. Dvs. som beteckning på landsförrädare.
  Vad gäller Saudiarabien finns det mycket att säga. Dock har deras brister hittils inte motiverat USAmerikansk ockupation. Saudiarabien står – i likhet med Norge – inte ens med på listan över skurkstater. Vilket gör att anhängare av USA:s ockupationsdemokratisering rimligtvis måste anse att Saudiarabiens demokrati är väl jämförbar med Norges.

 13. An Army of Midgets skriver:

  Gates of Vienna November 23, 2007 Friday 11:08 AM EST:

  ”An Army of Midgets

  Baron Bodissey

  Nov. 23, 2007 — Accept disgrace Accept misfortune as the human condition.
  What do you mean by ”Accept disgrace Accept being unimportant.
  Do not be concerned with loss or This is called ”accepting disgrace willingly.”
  >– Lao Tzu, from The Tao Te Ching (XIII)>
  Everybody knows the old joke about the man who encounters an elderly gentleman looking for something intently along the gutter under a
  ”What are you looking for, old fellow?” asks the first
  ”My car keys,” says the old man. ”I know I dropped them somewhere in the
  ”The park!? The park’s across the road! Why don’t you look for them over
  ”The light’s better over
  And so it is with the Counterjihad. Here at Gates of Vienna you’ll find a little zone of illumination, the place where we gather to talk and argue and discuss. Somewhere out there in the murky dark beyond the circle of light the real Counterjihad is going on, but here we the light’s better over
  * * * * * * * * * * * * * * I bring all of this up because during the past twenty-four hours the intense hostility directed at Gates of Vienna has expanded to include the Center for Vigilant Freedom. I’ll be dealing with all the latest pernicious nonsense in a future post, but this morning I’d like to harken back to the early days of the current unpleasantness.
  >The other day, in a long Gates of Vienna comment thread, AngleofRepose reminded me this comment by ”Tasty Beverage” in a thread on Little Green Footballs:>
  LGF has around eight times as many members — something like 20,000, with thousands and thousands more non-members who come here daily just to read the front
  Gates of Vienna and Brussels Journal are lucky if they get eight comments in a thread. These are marginal people reaching out to other marginal people, i.e., SD and
  So all of you bloggers who deigned to set yourselves up as our ”leaders” in the Anti-Jihad movement (what you called ”Counter Jihad”) — and who organized a conference without talking to or asking us about it first — what we want, what we think — and then decided all on your own that our movement was going to ally with these ”questionable” political parties in Europe — you had the unbelievable chutzpah to piss and moan at us lowly peons when we had the nerve to say to you, (our self-appointed leaders, deciding all on your own that we must ally with these people), ”NO WAY IN HELL!”
  Get this in your
  We don’t need
  You need US. Without us, without LGF, you are for the most part isolated backwaters on the internet. LGF is the mainstream, you are the fringe, or otherwise just minor in the grand scheme. Understand? And after the inevitable denunciation and repudiation you are going to receive from LGF if you do not immediately disassociate from these political parties, what you call your ”Counter-Jihad” is going to remain fringe and discredited as a cynical, dishonest vehicle of neo-nazis and bigots who aren’t really opposed to islam so much as anyone duskier than you, because they can’t possibly assimilate and believe in ”European culture”, even if they are born and raised in it, as their genes preclude them from doing so.- – – – – – – – You are never going to convince us that your new ”friends” and fellow-thinkers can be trusted. Never — they have too much baggage, even if they have ”reformed”, which I doubt. Get this through your thick skulls.
  >So the decision is yours. You will be formally and publically separated from this flagship, denounced, and you will remain on small, pathetic sites with twenty commenters, where you can all talk to each other about how much smarter you are than LGFers, and how you guys are the ones who will save Western Civilization.
  >(what a joke)
  >I suspect Charles is not going to allow all of his incredibly hard work, 365 days a year for the last six years, to be utterly and irreversibly ruined by association with your friends.
  >Meanwhile, the Lizard Nation will grow ever bigger and more influential, and you will only be able to watch in envy from the sidelines, self-marginalized, and thoroughly convinced that you guys are the real saviors of us all. You couldn’t be more wrong. [emphasis added]
  I read this comment when it first appeared, and it’s one of the reasons I quit reading LGF. When people are saying that kind of thing about you in a public forum, you realize that it’s not a place you want to hang
  Consider the implications of the bolded phrases in the above
  organized a conference without talking to or asking us about it ”questionable” political parties
  self-appointed leaders, deciding all on your LGF is the mainstream, you are the fringe
  the inevitable denunciation and repudiation you are going to receive from You will be formally and publically separated from this flagship
  Charles is not going to you will only be able to watch in envy from the sidelines
  Admittedly, these words are from a lizardoid reader, and were not written by Charles Johnson himself. And I’m sure that Mr. Johnson would deny that the sentiments expressed by Tasty Beverage reflect the official policy of Little Green
  Still… Mr. Johnson has banned people for saying things like, ”I don’t agree with this.” One is led to assume that these words reflect the party line, given the tendency of the leader to bring commenters quickly to heel when their views do not align with his
  Ignoring for a moment the fact that Charles Johnson was indeed invited to Counterjihad Brussels 2007, and has acknowledged that he received the three invitational emails, consider the implications of these It is expected that Charles Johnson, the proprietor of the blog Little Green Footballs, shall approve in advance any gathering of anti-jihad groups.
  No group or groups opposing the Great Jihad may gather for that purpose without notifying Mr. Johnson in advance and obtaining his approval. No party or organization may be represented at such meetings without being cleared with Mr. Johnson, nor may attendees associate themselves with proscribed parties or organizations. No one who has been friends with, talked to, had his photograph taken with, or indeed been in the same room with people belonging to suspicious groups may be invited to such a Violation of these edicts will be punished swiftly and severely by irrevocable excommunication.
  Let’s overlook the arrogance, grandiosity, and megalomania implied by the policies outlined above. What about their practical
  The weapons of punishment employed to maintain lizardoid ideological purity consist mainly of the flame war and the email spam attack. There is no gainsaying the effectiveness of these methods in dividing and demoralizing the Counterjihad. But how well will they serve our common cause, the struggle to confront and roll back the encroachment of sharia in the
  LGF fields no candidates in any elections, and is not consulted in the making of government policy. The lizardoids send no lobbyists to Capitol Hill, nor do they introduce legislation in any parliaments. Charles Johnson does not appoint ambassadors to journey to Strasbourg and discuss the latest immigration issues with their EU counterparts. His order does not mobilize armies or scramble air force
  Little Green Footballs is, in short, simply a talk shop, just as Gates of Vienna is. Its traffic profile is an order of magnitude greater than ours, but it’s still nothing more than a talk
  Real action occurs
  * * * * * * * * * * * * * * The LGF comment quoted above includes the gleeful assertion that Gates of Vienna and the Brussels Journal are pitifully small in traffic and comments compared to the huge and influential numbers displayed at Little Green Footballs.
  >The number of comments at LGF is indeed huge — although quantity does not guarantee quality — and Charles Johnson’s blog is mighty indeed in its number of visitors.
  >But focusing on the traffic or comments at any given blog obscures more important facts. When you consider one blog’s traffic, you’re circling the lamppost looking intently at the sidewalk. Out there in the darkness beyond the little circle of light are more interesting facts; they’re just not as easy to see.
  >The relative traffic numbers are only significant if you let your ego get snared by such concerns and become pridefully attached to a single blog or website.
  >What’s being overlooked is the enormous new network that has formed, and is still forming. I don’t know how many bloggers are involved — there are a lot of them — but their numbers collectively amount to far more than those of LGF in terms of traffic or comments.
  >Add in the forums and other types of websites, the members of political parties, activists, and ordinary folk who are involved but only lurk at the blogs, and the Counterjihad becomes huge.
  >It just doesn’t show on Technorati, Alexa, or TTLB.
  >Nobody has a site meter that can track it.
  >That’s why all of this recent nonsense is not significant. It’s full of sound and fury. It’s annoying and oocasionally infuriating, but it’s trivial and transient, and it will pass.
  >Something is happening out there in the dark that’s real and good and true, something that will make a difference. It can’t be seriously impeded by bloggers, journalists, or even politicians, because it arises from a source which is inherently the people themselves.
  >I know this because I’m actively involved with it.
  >Tasty Beverage is I’m a nobody. I’m just one guy bloviating here at GoV and emailing people I know and occasionally taking planes to discuss things at meetings. My part is insignificant.
  >But when all the parts are aggregated, something major takes form. It won’t be obvious for some time yet, but it’s happening out there in the dark all the same.
  >Everyone is welcome to stay here circling the lamppost, but rest your keys are elsewhere.
  >* * * * * * * * * * * * * * *
  Prominent people and politicians will be the last to climb aboard the Counterjihad because they are so attuned to conventional wisdom and received opinion. Their careers and reputations depend on it. They flee in terror from the accusations of ”racism”, ”xenophobia”, ”Islamophobia”, and ”neo-Nazism” flung so indiscriminately in all
  Journalists, political leaders, major academics, and CEOs of large corporations will not be among those who initiate dramatic change. They have too much to lose; their stake in the existing system is too
  Real change does not occur in these circles. It starts out there in the dark and only moves into the light when it has become too large to escape notice. Then, without warning, the tipping point is reached, an alternative way of thinking arrives, and a new consensus
  In order to bring these changes about, thousands of unimportant people throughout the West will have to labor without recognition for years. It’s already people are organizing in groups to stop the building of mosques, protest the Islamization of school textbooks, object to the separation of the sexes in public swimming pools, and insist on the enforcement of immigration laws. These efforts will continue, whether or not they obtain the Lizardoid Seal of
  And CVF, along with innumerable other coordinating groups, will help bring these various networks together and keep them in communication. That’s our
  Trivial and tedious though these tasks may be, they are not without risk. Consider the example of Lars Vilks, the Swedish artist who decided to draw a picture of Mohammed as a roundabout dog. Such a small and innocuous act! But now he has a price on his
  Someone asked him if drawing the Modoggies was worth dying for, and he said simply, ”Yes, it
  We’re nothing special. We’re all nobodies. Our blogs are small, and nobody important reads them. We’ll never be interviewed by Wolf Blitzer or make the cover of Wired. We don’t get to hang out with the movers and shakers or ride first class on
  However…>
  Even though we’re midgets, there are a lot of
  We’re an army of
  * * * * * * * * * * * * * * In times of stress or difficulty I find solace in mathematics or poetry, which are my two great passions. Nothing combines both disciplines as effectively as The Tao Te Ching. Within its eighty-one chapters can be found an economy of wisdom, guaranteed to provide a calming focus for the task at hand.
  >I began this rumination with a passage from Lao Tzu, and am returning to his words, this time from Chapter II, for its
  Under heaven all can see beauty as beauty only because there is All can know good as good only because there is evil.
  Therefore having and not having arise Difficult and easy complement each other.
  Long and short contrast each High and low rest upon each other;
  Voice and sound harmonize each Front and back follow one another.
  >Therefore the sage goes about doing nothing, teaching no-talking.
  The ten thousand things rise and fall without Creating, yet not.
  Working, yet not taking Work is done, then forgotten.
  Therefore it lasts”

 14. Daniel skriver:

  TORSSANDER STOPPADES MED KNIV PÅ VÄG IN TILL UPPSALA DEBATTEN:

  http://www.flashback.info/showthread.php?t=574695

  Mr.Swiss Army Knife är tydligen ett passande namn för honom. Jag tror inte en sekund på att det här är en slump. 😉

 15. Daniel skriver:

  Jag tar tillbaka kommentaren ovan. Torssander hade inte blivit stoppad med kniv i Uppsaladebatten utan vid debatten i Örebro. Läs hela tråden jag länkade till ovan.

  Mycket underhållande. Ett klart tecken på nedsatt intelligens att ens ta med ett vasst objekt när han vet hur känsligt det är med säkerheten beträffande Vilks debatter.

  Jag kan inte annat än njuta. Mer kommentarer från Vilks om detta ämne efterfrågas.

 16. Hobbit skriver:

  Jaha? Så alla som inte är kroniska USA-hatare anser således att Saudiarabiens demokrati är väl jämförbar med Norges? Svart eller vitt någon?
  Nåväl… alla kan inte få njuta av Nordkoreas och Kubas underbart folkliga demokrati 😉

 17. mellis skriver:

  Har marxisten Torssander sovit ända sedan innan berlinmuren föll? Vaknat upp nu och ser quislingare och förrädare överallt? Hans drömmar om att förvandla Sverige till en islamsk trojahäst för kamp mot papperstigern (a.k.a store satan) har nog passerat bäst-före-datum.

 18. mellis skriver:

  Aha, nu tror jag mig förstått Torssanders vrede. Amerikanska militäroperationer i muslimska länder har gjort att vi fått hit en massa jobbiga muslimer. Med resultat att ingen längre orkar intressera sig för klasskamp.

 19. Tapani skriver:

  ’Du skall (icke) döda’ i Holland — ett treårsminne:
  I Rotterdam inspirerades konstnären Chris Ripke — sedan Theo Van Gogh fått halsen avskuren av en jihadist — att på en mur måla en duva och texten ”Du skall icke döda”. I en moské i närheten blev man upprörd: ’rasistiskt’ och ’utmanande’ ! Polisen kom, tittade, och instämde i kritiken. Så det kom gubbar dit som sandblästrade bort texten.
  Bilden finns här i bloggen Live from Brussels.

  Klicka i bloggen på ”Updates here”, så får du se resultatet. Gammal reklam för en livsmedelsaffär kom fram — skinka och korv. Så kan det gå.

 20. Dumle skriver:

  Fred Torssander verkar vara en skojig prick. Att analysera omvärlden enligt devisen ”allt USA är för. är jag emot” passar kanske lågstadiebarn, men knappast någon annan. Betydelsen av Demokrati, yttrandefrihet och jämlikhet mellan man och kvinna verkar inte stå högt i kurs hos dig. Att det sedan skulle ha någon betydelse för hur en nation utvecklas eller behandlar sina medborgare verkar än mer främmande. Mitt tips är att ta en kurs i Idéhistoria, krydda med Nationalekonomi och avsluta med Freds- och Konfliktkunskap. Sedan kan vi ta en diskussion om hur man skapar goda samhällen, där folk kan leva i fred och frihet.

 21. Christer Eriksson skriver:

  Torssander är precis lika irrationell som alla andra socialister när dem t.ex. gör anspråk på att älska både muslimer och homosexuella lika mycket på samma gång.

  Det bevisas bäst i syllogistisk form, där man drar en säker slutsats från två premisser:

  1) Socialister motarbetar aktivt homofobi

  2) Muslimer är homofober

  Slutsats: Socialister motarbetar muslimer

  Ja, i varje fall om socialister hade varit rationellt tänkande människor.

 22. Cecilia skriver:

  Mitt i alltihopa – så funderar jag lite runt diskussionerna om ekonomisk invandring och politiska flyktingar för ett tag sedan.

  Någon hade lagt ut statistik som visade att invandringen i Sverige fortfarande består till väldigt liten del av politiska flyktingar – vilket väl är en viktig del av vår svenska stolthet när det gäller att vara så öppna, förstående och demokratiska – mer än något annat land i världen :-).
  Javisst tycks det som om det fundamentalaste i vår flyktingpolitik.

  Men om det nu är så, att väldigt liten del kommer hit som politiska flyktingar – så är det kanske dax att uppdatera hela grunden för dessa diskussioner i samhället. Till att gälla verkligheten och inte en önskad identitet gentemot omvärlden.

  En hel del rent praktiska problem, skulle kanske se helt annorlunda ut och vara lättare att lösa, med en sådan självinsikt?

  För övrigt… kan jag inte få in i mitt huvud att fundamentalistiska muslimer – varken i Sverige eller i Europa – tillhör gruppen politiska flyktingar. Eller ekonomiskt invandring. De är nog något helt annat… åtminstone har de väl inte flytt undan sharia… eller vad tror du, Fred?

 23. Stefan skriver:

  Hej Lars

  Jag tycker att din livsuppgift – att testa konstens gränser – är intressant och jag har med intresse genom åren följt hur du i olika projekt ömsom involverar, ömsom provocerar fram reaktioner. Jag kan till och med hålla med om att dessa reaktioner har ett stort värde för vårt samhälle och vår samtid eftersom det ställer viktiga frågor på sin spets.

  Dina senare verk är ju inte så fysiskt imponerande som de tidigare, men däremot så får man väl påstå att du slog ann rätt strängar om du var ute efter konsekvenser. Mordhot, bloggar, brinnande flaggor, stadsministeruttalanden, vakter och poliser och en landsomfattande turne – det är ju något av ett mastodontverk ur ett sådant perspektiv.

  Min fråga till dig är om du någon gång under hela denna processen känner ett tvivel, kanske att din strävan att låta ditt verk få konsekvenser är överordnad andra värden och ideal. Och att du kaske själv tappat förmågan att göra sådana bedömningar. Ta något så trivialt som pengar – finns det någon ekonomisk gräns för vad du anser att din konst får kosta, för en individ eller ett samhälle?

  Eller låt säga att din konst skulle leda till att någon dog, skulle det på något vis påverka den aktuella konstens rätt till existens? Eller skulle en sådan tragedi bara understrycka verkets betydelse?

  Mvh
  Stefan

 24. ln skriver:

  Apropå Lars Vilks’ trogna vovve (tik) Mohammed, som numera tyvärr synes lysa med sin frånvaro:
  – – – – –
  A British teacher is facing 40 lashes from police in Sudan where she has been accused of insulting Islam after naming a Teddy bear Mohamed.
  Gillian Gibbons, 54, was being questioned at a police station in the capital Khartoum. She had been working at one of the city’s exclusive British schools for the past three months since giving up her job in Liverpool. Police arrived at the old-fashioned brick and stone buildings of the Unity High School on Sunday to arrest Miss Gibbons after a complaint from parents that she had named the bear after Islam’s most holy prophet Mohamed. An angry mob shouted death threats as she was taken away. The school remained closed yesterday and children were sent home for fear of reprisals from Islamic extremists.
  – – – – – – – – –
  http://gatesofvienna.blogspot.com/2007/11/some-days-bear-eats-you.html
  ———————————————————————————————————-
  Om herr Torssander lyckas hålla sig vid liv fram till 2040-2050 så lär han nog kunna avnjuta motsvarigheter till ovanstående också här. Eja vore vi där, Fred?

 25. Fred Torssander skriver:

  Det är egendomligt att så många som är motståndare till flyktingströmmarna till Sverige är ovilliga att kritisera det anfallskrig och den anfallande som gjort en avsevärd del av Afghanistans och Iraks befolkning till flyktingar.
  Men det är av allt att döma flyktingarna som människor betraktade de är emot, inte att dessa människor har tvingas att fly.

  En sådan ståndpunkt företräder tex. mellis när han skriver ”Att ta emot ’flyktingar’ från Irak är att sabotera den amerikanska interventionen där. Finns väl inget att vinna på det?”
  Nu är det lyckligtvis bara borgarklassen – och deras ödmjuka politiska tjänstefolk – som låter vinstintresset gå före alla mänskliga hänsyn.

  Christer Erikssons bygger sin analys på fördomar och okunnighet. Därför blir den formellt logiska behandlingen meningslös. Vi som någon gång sysslat lite mera seriöst med elektronisk databehandling vet att den viktigaste funktionen är shisho. Dvs. shit in – shit out. Och detta gäller givetvis i minst lika hög grad när data behandlas av människor.

 26. Christer Eriksson skriver:

  Stefan

  Du undrar om Lars tvivlar där du skriver: ”kanske att din strävan att låta ditt verk få konsekvenser är överordnad andra värden och ideal.
  Låt mig ställa den till dig i omvänd form:

  Är dina värden och ideal överordnad konsekvenserna?

 27. ln skriver:

  Back to Basics – till Freddy Torssander som är ute och cyklar en hel del!
  Med ryggsäck och Swiss Army Knifes?

  Adolf H. tillsatte inte Quisling – Vidkun tillsatte sig själv – på kvällen den 9 april 1940 tillkännagivet genom radiotal, vilket inte germanerna gillade, så dom avsatte honom. Emellertid fanns det ingen bättre att sätta in, så Terboven var tvungen att släppa fram honom den 25 september 1940 och först den 1 februari 1942 utsågs Quisling till ministerialpresident. Vidkun var uppenbarligen hela tiden primus motor och eftersom Adolf gillade honom, gick det för sig för Vidkun att trixa och stå i för att nå ”toppen”.

 28. "Thou Shalt Not Kill" = racist skriver:

  ”Thou Shalt Not Kill” = racist

  (via LVB: Tolerantie (1).) In the Netherlands, artist Chris Ripke reacted to the murder on Theo Van Gogh by an islamic fundamentalist by painting a mural with the text ”Gij zult niet doden” (”Thou Shalt Not Kill”), one of the ten commandments of the Christian religion.

  But because the head of the nearby mosque complained to the police that this was ’offensive’ and ’racist’, the cops came and sent in city workers to sandblast the mural. A local journalist, Wim Nottroth, who wanted to protest against this by standing in front of the mural was arrested. His story, in Dutch, here. Video of the event, here.
  It has come to this.

  In my opinion, free speech is something absolute. ”Thou Shalt Not Kill” or ”All infidels must die” both deserve equal protection. Mind you, as speech. Not as actions. I firmly believe that if everybody is free to shout out his opinions as loudly as possible, it becomes a whole lot easier to spot the dangerous people.

  And then, via more free speech, it becomes possible to make them see the error of their way, or at least drive away supporters by exposing their ’funny’ ideas.

  Also, the moment they make a move to put ideas into practice that harm others, it’s a whole other ballgame. Talking about killing somebody is okay, buying a gun to do it and staking out his house is not.

  And it would be a whole lot easier for the cops to arrest some loon on a stakeout if he has been allowed to loudly trumpet his intentions before that. I’m just saying…

 29. "Thou Shalt not Kill" skriver:

  ”Thou Shalt not Kill”

  LVB has updates on the story: Tolerantie (3) (in Dutch). Basically the mayor apologized for having issued the order to the police to remove the mural. He did not apologize for the arrest of Wim Nottroth, the cameraman who tried to prevent the removal by standing in front of it. According to the mayor, citizens have to obey orders from the police.

  Another funny fact mentioned by LVB is that by removing the mural an old advertisement became visible that belonged to the supermarket that used to be located there. If a mural with the words ”Thou Shalt Not Kill” is offensive to the leader of the local mosque, how about a picture of sausages and hams, right next to the mosque in the middle of Ramadan?

  Also note my earlier post on this story. I’d also like to clear up some confusion that has arisen for my use of the word ’racist’ in the title and the article. Looking at more sources, it seems the imam never claimed racism. He ’just’ took offense. The reason I did use this word is because of the original source of the story, the 2525 blog of Francisco van Jole, states: ”’Gij zult niet doden’ is volgens de gemeente Rotterdam een opruiende racistische kreet waarvoor ze je arresteren.” (According to the city of Rotterdam, ’Thou Shalt Not Kill’ is an inciting, racist slur you can be arrested for).

 30. uppsallah skriver:

  Til Stefan

  ”Eller låt säga att din konst skulle leda till att någon dog, skulle det på något vis påverka den aktuella konstens rätt till existens? Eller skulle en sådan tragedi bara understrycka verkets betydelse?”

  Du synes at pålægge Lars Vilks ansvaret for eventuelle voldshandlinger. Det er ikke rimeligt. Hverken etisk eller juridisk.

  De personer, der måtte vælge at gribe til vold eller trusler, må selv stå til ansvar for deres handlnger.

 31. Fred Torssander skriver:

  Uppsallah anser att det vore orimligt att ”pålægge Lars Vilks ansvaret for eventuelle voldshandlinger”.
  Naturligtvis gäller detta bara inom visa gränser. I fall han uppmuntrar åsikter som de signaturen mellis publicerar på denna blogg, att det vore ”performance konst” att spränga eller med hans egna ord ”sekundsnabbt lyfta av taket på en moské”, i så fall är Lars Vilks givetvis medansvarig till åtminstone mellis eventuella dåd.
  Av allt att döma gör Gote ovan bedömningen att Lars Vilks ställer upp åtminstone i viss grad inte bara genom tystnad och kritiklöshet utan genom att försvara den västliga chauvinismen. Som Gote skriver: ”Vilks tar tydligt ställning! Han positionerar sig mot det värderelativistiska och självhatande synsätt som majoriteten av sveriges kulturprofiler, intellektuella, skribenter mfl reflexmässigt tillämpar.”
  Dock är det fortfarande inte helt klart att Vilks ställer upp på anfallskrig, ockupation och kolonisering som metod för att etablera det han anser vara rätt, att: ”Världen skall anpassa sig till den västerländska kulturens grunder. Även om det finns stora brister finns det inget rimligt alternativ.”

  Faktiskt ännu mindre om han ställer upp på terrorism av det slag mellis förespråkar.

 32. Christer Eriksson skriver:

  Torssander

  ”Men det är av allt att döma flyktingarna som människor betraktade de är emot, inte att dessa människor har tvingas att fly.”

  Naturligtvis finns det massor av flyktingar från Irak idag efetrsom dem inte fick möjlighet tidigare när Saddam styrde landet, dessutom är det du som drar alla över en kam eftersom jag förordar obegränsad arbetskraftsinvandring, under förutsättning att dem inte belastar svenska skattebetalare utan kan försörja sig själv.

  ”Christer Erikssons bygger sin analys på fördomar och okunnighet.”

  På vilket sätt är premisserna och slutsatsen fel?

 33. Cecilia skriver:

  Torssander verkar inte ha läst så mycket av tidigare diskussioner – en hel del om flyktingsituationen har varit uppe till diskussion tidigare.
  Jag tror fortfarande inte att någon betvivlar att väldigt många har det svårt på många håll i världen. Så det är väl inget ”argument” i sig?
  Och att vara på flykt ger väl inte heller automatiskt rättighet att kräva att det ställe man flytt till, ska anpassa sig efter ens egna värderingar? Nog gäller väl det gamla ”In Rome do as the Romans”. Var sig det är en irakier i Sverige eller jag som svensk i England, Irak eller… Rom.

  Läs t ex https://www.vilks.net/?p=1113

 34. mellis skriver:

  Stefan frågar om det finns någon ekonomisk gräns för vad Lars anser att hans konst får kosta, för en individ eller ett samhälle. Skulle konstprojektet påvisa att ledarna för de invandrade muslimerna tänker göra oss i ursprungsbefolkningen till gisslan för att behålla sin makt över det egna folket får det för min del kosta hur mycket som helst. Islam handlar om makt och underkastelse.

 35. Christer Eriksson skriver:

  Cecilia

  Jag undrar just om Torssander kanske inte har läst så mycket överhuvudtaget!

  Då han skriver: ”Vi som någon gång sysslat lite mera seriöst med elektronisk databehandling vet att den viktigaste funktionen är shisho. Dvs. shit in – shit out.”

  Det tyder på att när argumenten sinar så vill man göra sig märkvärdig med formella meriter.
  Utan att för den skull veta vilka akademiska meriter vi själva har som deltar här.
  Om han åtminstone hade sagt det på latin:”Purgamentum init exit purgamentum.”

 36. Fred Torssander skriver:

  Christer Eriksson förklarar och reder utt på ett sätt som gör hans lojaliteter synnerligen påtagliga:
  ”Naturligtvis finns det massor av flyktingar från Irak idag efetrsom dem inte fick möjlighet tidigare när Saddam styrde landet,” skriver han.
  Som om det inte hade funnits massor av flyktingar – bland annat här i Sverige – från just Saddams Irak. Det som blir problem för de som försöker försvara USA:s och Britternas ockupation är att befolkningen i Irak inte verkar vara mer nöjda idag än under Saddam. Fast det är klart. Omvärlden räddades ju från hotet av Iraks massförstörlsevapen?

  Mellis ägnar sig åt förebyggande krig – just som jag tidigare skrev med motiveringen att ” – slagsmålet började med att han slog tillbaka”. Eller vad sägs om att motivera sprängattentat mot moskéer med att ”ledarna för de invandrade muslimerna tänker göra oss i ursprungsbefolkningen till gisslan”.
  Det går inte heller ihop med bilden av den västliga kulturen som självklart överlägsen. För om den vore överlägsen skulle den självklart vinna i fredlig tävlan. Speciellt med tanke på den numerära överlägsenheten.

 37. uppsallah skriver:

  Til Fred Torssander

  ”Är det rätt och riktigt att Sverige (och för den delen Danmark) deltar och/eller understöder jakten på muslimska/arabiska motståndsrörelser mot “västs” aggresion och koloniseringspolitik?”
  _
  Hvis Fred Torssander med betegnelsen ”muslimska/arabiska motståndsrörelser” mener terrorister, der truer vesten, så er det naturligvis nødvendigt, at vesten dæmmer op for deres indflydelse og mulighed for at udføre terror.

 38. Fred Torssander skriver:

  Egentligen ligger problemet i definitionen av terrorism. Det står helt klart att angreppet mot WTC skall betecknas som sådan. Men vad skall man säga om till exempel angreppet på Fallujah, ett antal år senare i ett land – Irak – som inte på något sätt var inblandade i WTC?
  Var detta icke att beteckna som terrorism därför att Irak då redan var ockuperat och ockupationsmakten får göra vad den vill med befolkningen/motståndet/”terroristerna”?
  Eller för att USA före invasionen påstod sig tro att Saddam utgjorde ett hot mot freden pga. massförstörelsevapnen, och därmed kan antas ha ockuperat Irak så att säga i god tro?

 39. Fred Torssander skriver:

  Vad signaturen upsallah menar med ”truer vesten” är inte helt självklart. Men när det gäller USA/Storbritannien och de övriga (krigs-) villigas kolaition innebär varje försök från afghaners eller irakers sida att kasta ut ockupationsmakten – även fast detta är tillåtet enligt krigets lagar med alla därtill nödvändiga medel – som terrorism.
  Samma uppfattning om terroism hade hitlertyskland när det gällde de ockuperade länderna i Europa. Se http://tusenpennor.se/Jan_Myrdal/TexterJM/iraktribunal.htm

 40. uppsallah skriver:

  Fred Torssander

  ”Egentligen ligger problemet i definitionen av terrorism. Det står helt klart att angreppet mot WTC skall betecknas som sådan.”
  _

  Du mener altså ikke, at jøderne eller Bush stod bag angrebet på World Trade Center?

 41. Pingback: Terrorism och Wilks « Samtidens Weblog

 42. Aerottlet skriver:

  [B]wineaeratorinfo.blogspot.com[/B]
  Ingenious construction complemented with optimal convenience, this on-bottle wine aerator does it all serves up a perfect pour, eliminates drips, and fully aerates and oxidates your wine for maximum flavor and quality. Using innovative technology, this wine aerator has a specially designed, dual venturi chamber that pulls twice the vacuum as the leading venturi aerators to more fully oxygenate your wine (unlocking premium flavors and aromas), while the sleek, compact size makes for effortless portability.

  [URL=http://wineaeratorinfo.blogspot.com][B]wine aerators[/B][/URL]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.