Del 442: Om projektets förträfflighet

Det slår mig när jag nu sitter på behörigt avstånd från händelsernas svenska centrum att rondellhundsprojektet har precis de kvaliteter som konstvärlden ständigt framhåller.

Konstnären tar risker. Det har vi hört otaliga gånger. I regel är det inga risker att tala om men i rondellhundsäventyret är det uppenbart så att konstnären tagit stora risker angående vad som anses lämpligt.

Konsten skall vara obekväm och ställa angelägna frågor samt starta en diskussion. Även dessa synpunkter har till fullo uppfyllts.

Institutionskritik är också en högoddsare i det här sammanhanget. Jodå, rondellhundarna har utmanat stora delar av konstvärlden och innebär därför ett förverkligande av institutionskritiken. Lägg märke till att den är så effektivt att institutionerna inte kan, som annars är brukligt, ta den till sig och visa den som ett exempel på hur toleranta och öppna man är inom konstinstitutionerna.

Ett konstprojekt som när utanför konstvärlden är också något som omhuldas. Att det faktiskt påverkar något inom ramen för det man kan kalla för social kritik i den värld som finns utanför konstinstitutionen.

Med andra ord, bör jag kunna luta mig tillbaka och invänta konstvärldens samlade beröm och applåder. När själva provokationen lagt sig och detta moment kan ses som det nödvändiga inslaget för att man skall kunna tala om effekt. Om inte konstvärlden reagerar med en negativ attityd har det inte egentligen hänt något.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

74 svar på Del 442: Om projektets förträfflighet

 1. Omar skriver:

  Hej
  Nu har jag skaffat ännu fler rondellhunds inspirerade bilder.
  En är Mohammed och den heliga grisen
  Och den andra är ”Islam” Chopped Porc and Ham” på burk med profetiskt ansikte!
  Bilderna finns på min blogg http://muhammedbilder.blogspot.com
  Omar

 2. Elisabeth skriver:

  ”Om konstens villkor under den rådande statsmakten.

  Konsten och dess utövare är, liksom övriga underhuggare i våra samhällen, beroende av välviljan hos ”husse”.

  Om makten ogillar de politiska opponenterna inom konsten, så kommer konstutövarna att tvingas in i ett symbolistiskt beteende. Graden av symbolism inom konsten kommer att bli en funktion av graden av fascism inom det rådande systemet.

  Matematiskt uttryckt:

  S = f (x)

  där x står för graden av fascism och S står för graden av symbolik.

  Om man skärskådar de bilder som av LV förespråkas som ”politiska” i Sverige så kan man se att de innehåller en hög grad av symbolism.

  Därav kan vi utläsa att vårt svenaka samhälle – faktiskt – är fascistiskt. Praktiskt taget ingen törs yppa en explicit kritik mot det rådande samhällssystemet.

  Kom gärna igen med en beräkningsbar formel, baserad på historiska statistiska studier av symbolistiskt inriktad konst visavi analys av rådande politisk maktstruktur!”

 3. Fredrikzon skriver:

  Bibbi Hansson, beklagar att svaret dröjde.

  ”Fredrikzon, du skriver (som en blåögd i massan) att: “Så småningom kommer dessa muslimska flickor att anpassa sig till våra normer, men låt det ta tid! Tvång får oftast motsatt effekt.”

  Du har inte insett att de muslimska flickorna står under ett oerhört starkt tvång – från sina egna.”

  Jorå, det har jag insett, men i meningen innan skrev jag just att tvång oftast får motsatt effekt. På sikt.

  Vad har du för alternativ att erbjuda? Ärligt?

  Bob Dylan är okej.

 4. Bibbi Hansson skriver:

  Till Fredrikzon (och andra intresserade):

  Om tvång.

  Ärligt: medborgarskap i Sverige ska grundas på att man uppfyller ett krav på att man lever upp till svensk lagstiftning, för förtroendet av medborgarskap. För utländska medborgare. (För ”infödingar” bör staten ställa upp med någon form av vård.)

  Annars: bye, bye!

  Gärna retroaktivt: ett erhållet svenskt medborgarskap ska inte hindra utvisning i den mån man på ett så uttalat sätt (= stridande mot svensk grundlagstiftning) väljer att hävda någon ”kulturell” särart.

  Anser alltså att ett tillräcklickt starkt motkrav skulle råda bot på ”heders”-relaterat förtryck. Och andra avarter av utövande av politisk/religiös makt på invånare i Sverige.

  Med dessa villkor kan de förtryckta inom de olika kulturella skikten hävda sin rätt. ”Staten Sverige kräver detta för att vi ska få stanna”.

  Lätt som en plätt!

 5. Bibbi Hansson skriver:

  Till Fredrikzon:

  ”Bob Dylan är okej”

  Jag ska hälsa Bob Dylan att ”Fredrikzon” tycker att han är ”okej”.

 6. Ateisten Pelle skriver:

  Stå på dig Lars,

  Vi är många som stödjer dig.

 7. There is a war going on skriver:

  Washington Times, November 7, 2007:

  ”Nazis and Islamists

  By Paul Belien

  – During the Second World War, the Nazis worked on plans to build the “Amerikabomber,” an airplane specially devised to fly suicide missions into Manhattan’s skyscrapers.

  Albert Speer, the Nazi minister for armaments, recalled in his diary: “It was almost as if [Hitler] was in a delirium when he described to us how New York would go up in flames. He imagined how the skyscrapers would turn into huge blazing torches. How they would crumble while the reflection of the flames would light the skyline against the dark sky.” Hitler hated Manhattan. It was, he said, “the center of world Jewry.” Less than 60 years later, Hitler’s plans were executed by Muslim immigrants living in Germany. At the 2003 trial of the network around Mohamed Atta (the pilot who flew into the World Trade Center), Shahid Nickels, a German convert to Islam and a friend of Atta’s, said that the Islamists had targeted Manhattan because it is “the center of world Jewry, and the world of finance and commerce controlled by it.”

  ”The parallels between Nazism and Islamism are overwhelming. Yet the subject is a taboo. When last March the German historian Matthias Kuentzel, author of “Jihad and Jew-Hatred: Islamism, Nazism and the Roots of 9/11,” was to give a lecture at the University of Leeds (Britain), the university authorities cancelled the lecture after threats from Muslim students.

  There is a war going on between the Jihadists and the West. We are losing the battle because, as so often in man’s history, our political leaders think that they are still fighting the previous war. Europeans who warn against the danger of Islamism are considered — and sometimes even prosecuted — as xenophobes, racists, even neo-Nazis.

  The European left, in league with the Islamists, is constantly reminding the Europeans of Hitler and the Nazis, accusing Europe’s identity, the very core of its being, of being intrinsically evil. Hence, attempts to rob Europe of its identity are seen as “good,” even when those eager to eradicate this identity leave no doubt that they will eradicate the Jews first.

  Unfortunately, some American “conservatives” are also blind. Last year, Ralph Peters wrote in the New York Post that Europe’s identity is stained by “ineradicable viciousness.” He said that the Europeans are “world-champion haters,” who have “perfected genocide and ethnic cleansing.” Mr. Peters’ message is similar to that of Ayyub Axel Koehler. Last June, Mr. Koehler, a convert to Islam and the chairman of the German Council of Muslims, told German church leaders that Europe should be ashamed of the “trail of blood” that it had left throughout the world down the centuries.

  To some, defending Europe’s identity is seen as a characteristic of neo-Nazism, while they fail to realize that Hitler’s real successors are the Jihadists. To many Europeans it now seems that the only way in which Europe can atone for the crimes of the Holocaust is by looking on passively while others prepare a new holocaust.

  And so, ironically, Hitler will get his way and win the war after all. Contrary to what is generally acknowledged, the Fuehrer did not care about Europe’s or even Germany’s identity. Those European nationalists who today take their inspiration from Charles Martel, the Germanic leader who beat the Arabs in 732 at the Battle of Tours, cannot be neo-Nazis for the simple reason that Hitler explicitly wished Martel had lost the battle.

  “Had Charles Martel not been victorious,” Hitler told his inner crowd in August 1942, “then we should in all probability have been converted to Mohammedanism, that cult which glorifies the heroism and which opens up the seventh Heaven to the bold warrior alone. Then the Germanic races would have conquered the world.” Hitler told Mr. Speer that Islam is “perfectly suited to the Germanic temperament.” If the Muslims had won in Tours, the whole of Europe would have become Muslim in the 8th century; and “the conquering Arabs, because of their racial inferiority, would in the long run have been unable to contend with the harsher climate and conditions of [Europe]. They could not have kept down the more vigorous natives, so that ultimately not Arabs but Islamized Germans could have stood at the head of this Mohammedan Empire.” Today, Germany, like the rest of Western Europe, is rapidly turning Islamic. In addition to the many Muslim immigrants, 4,000 Germans convert to Islam each year. As always the converts are among the most radical. Last September, Fritz Gelowicz and Daniel Schneider, two young German converts to Islam, were arrested as they were preparing to bomb Frankfurt International Airport. Hitler would have been proud of them. And he would have loathed the so-called “racists” who worry about their country losing its national identity.

  Paul Belien is editor of the Brussels Journal and an adjunct fellow of the Hudson Institute.”

 8. Fredrikzon skriver:

  Elisabeth

  ”Därav kan vi utläsa att vårt svenaka samhälle – faktiskt – är fascistiskt. Praktiskt taget ingen törs yppa en explicit kritik mot det rådande samhällssystemet.”

  Jag säger inte att du har fel. Men jag skulle gärna vilja se ett tänkt exempel på explicit kritik mot det rådande samhällssystemet, en sådan kritik som alltså ingen vågar yppa. Det borde åtminstone gå att framföra i skydd av anonymiteten, eller hur? Och Vilks censurerar ingenting.

 9. Fredrikzon skriver:

  Och Bibbi Hansson igen,

  ”Så: låt oss göra gemensam sak för mänsklig solidaritet och värme och låt oss gå emot dess motsats – med en realistisk syn på vad som krävs. Låt inte de oseende maktens ombud som utövar påtryckningar på oupplysta underhuggare beröva oss på eller utnyttja våra ideal. Protestera mot fascisterna och deras metoder!”

  Med all respekt och ta inte illa upp: Vilket ordbajs! Vad menar du? Ska vi starta en namninsamling mot fascisterna?

 10. Elisabet skriver:

  Fredrikzon påstår ”Vilks censurerar ingenting”

  Jaså? Men han tidsförskjuter kommentarer. Och: jag hittar inte alla inlägg som jag vet om.

  Fredrikzon: ”jag skulle gärna vilja se ett tänkt exempel på explicit kritik mot det rådande samhällssystemet”

  Svar: är du dum?

  FREDRIKZON: om du uppger ditt verkliga namn, så skall jag besvara din fråga.

 11. Bibbi Hansson skriver:

  Om ”fredrikzon” – eller vem det nu är, av ”fredrikzon”s tvärsäkra yttranden om att ”Vilks censurerar ingenting” kan man bara dra slutsatsen att ”fredrikzon” är en pseudonym för Lars Vilks själv: vilken annan än Lars Vilks kan garantera censurfrihet? –

  – ”med all respekt” – ett inte ovanligt uttryck när man vill uttrycka sig nedlåtande –

  inte kan finna egna metoder att motverka fascismen
  så är ”fredrikzon” bara att beklaga.

  Har inget annat att tillägga faktiskt. Bye!

 12. Gote skriver:

  Kolla hur det gick då SIOE (Stop Islamisation Of Europe) skulle hålla en fredlig demo den 9/11 i Bryssel:

  http://siad.wordpress.com/2007/09/19/eyewitness-report-from-schuman-place-911-2007/

  http://www.youtube.com/watch?v=xR-J8cXYVIo

  http://www.youtube.com/watch?v=_-spuoCMBJw

  http://www.youtube.com/watch?v=xR-J8cXYVIo

  http://www.youtube.com/watch?v=zn6IYiKN7g0

  Flera videor finns på You Tube. Kanske fick George Orwell rätt ändå den gamle surkarten…

  Också lite fnitter mitt i eländet:

  http://omislam.weebly.com/satir.html

 13. Omar skriver:

  Hej
  Angående muhammediseringen av sverige och europa, kan jag säga att en stor del av araber ifrån Irak faktiskt är kristna och det är en stor del. De har svårt atti utöva sin religion i Irak.
  Flera unga muslimer lämnar sin tro. Enligt Dn:s artikel om Ramadan så var 100000 av 400000 muslimer och fd muslimer ifrån mellanöstern, firade Ramadan. Om man gör det är man praktiserande muslim. Om man inte gör det är man ganska sekulariserad för ramadan är en mycket stor helg för muslimer.
  Men jag tycker att det är dags att begränsa invandringen till Sverige, för det skapar ganska mycket problem och kostar mycket pengar. Har någon läst artikeln i Gp för förra veckan om somalier i Göteborg. Enligt GP är det en folkgrupp som håller på att gå under i Göteborg.
  Omar

 14. ritzau/TT skriver:

  Ritzau Online | 08.11.2007 kl. 4:21:

  ”Svenskere vil til bunds i Muhammed-krise

  Stockholm, torsdag /ritzau/TT

  Det svenske kriseberedskab vil have overblik over, hvad der skridt for skridt skete, efter en avis tidligere i år trykte billeder af profeten Muhammed som hund.

  Den svenske stats myndighed for kriseberedskab vil nu have et nøjagtigt overblik over hændelsesforløbet, efter avisen Nerikes Allehanda tidligere i år trykte kunstneren Lars Vilks ’ billeder af den muslimske profet Muhammed som en hund. Derfor har Krisberedskapsmyndigheten givet 430.000 svenske kroner – 345.000 danske – til en gruppe forskere ved Örebro Universitet. De skal kortlægge hele forløbet under det, der blev kaldt den svenske Muhammedkrise, fordi flere muslimer reagerede vredt, ligesom da Jyllands Posten trykte sine tegninger af profeten.

  Forskernes rapport kommer i maj næste år, og resultaterne skal til den tid sammenlignes med lignende forskning i den danske Muhammedkrise.

  /ritzau/TT”

 15. The Art Project Advances skriver:

  Gates of Vienna November 7, 2007 Wednesday 10:58 AM EST:

  ”The Art Project Advances

  Baron Bodissey

  Nov. 7, 2007 — Lars Vilks, the Swedish artist who created the infamous Modoggies, is being censored again, but that hasn’t stopped his Art Project from proceeding as planned. In fact, it’s quite likely that the latest censorship is part of the Art
  According to an article last weekend by Flemming
  [Lars Vilks] was supposed to present his work at the Esloev Biennale in south Sweden. But Vilks, who is under police protection, was denied access to the exhibition. Nobody knows what Mr. Vilks was planning to put on view, but the decision to exclude him had to do with his drawings of
  ”It’s an unnecessary provocation to allow Vilks to join the exhibition…Many people are offended by his art,” comments Celilia Lind, socialdemocratic member of the city council, to Skaanska
  […]>
  Eva Hallberg, head of the city’s culture department, told Mr. Vilks that the invitation to put his work on view had been cancelled. She feared that his very presence would create
  Khalid El-Haj, another socialdemocratic member of the city council, explained his position on Vilks to Skaanska
  ”I don’t want to say he is a bad artist, but I do think so. It would create negative attention around Esloev if we allowed him to join the exhibition, and that’s the reason why we don’t want him
  El-Haj added the often repeated insult to millions of Muslims that he as a Muslim was offended on behalf of 1 billion Muslims around the Mr. Vilks is not the only one who understands the true nature of the Art Project. Take, for example, Uwe Max Jensen:
  – – – – – – – – Some of Vilks’ supporters in Esloev invited the Danish artist and free speech activist Uwe Max Jensen to take his place, and at today’s opening he performed a brilliant stunt. A few days ago Uwe Max Jensen received a copy of one of Mr. Vilks’ drawings of Mohammed, and today he put it on a table and started to erase the drawing with a piece of rubber. Before initiating this operation Mr. Jensen said that he did it to protest the censorship of Lars Vilks. The final product, a piece of white paper will be put on view in the room where Mr. Vilks’ work was supposed to be shown.
  >According to Mr. Jensen his Erased Mohammed is a paraphrase of Robert Rauschenberg’s Erased de Kooening. In 1953 Rauschenberg erased a drawing made by the expressionist Wilem de Kooning. It’s a classic work of modern conceptual art.
  Normally I curl my lip and reach for my Luger whenever I hear the words ”conceptual art”, but this time I will offer Mr. Jensen my kudos. In a single stroke he has used the effete aesthetic apparatus of the cultural elites in order to hoist them with their own
  Whether the best and brightest of Sweden are paying attention is another matter,
  Mr. Vilks is applying himself with vigor to an expansion of his part in the Art Project. According to The Local:>
  Muhammad cartoon inspires musical in
  A Swedish cartoonist already facing a slew of death threats over his depiction of the Muslim prophet Muhammad as a dog is working on a musical based on the drawing called ”Dogs”, a newspaper reported
  Lars Vilks, whose cartoon featuring Muhammad’s head on a dog’s body provoked massive protests by Muslims when it was published in August, compared his new project with musicals like ”Jesus Christ Superstar” and
  ”Muhammad is also a superstar in the modern sense of the term,” Vilks told the Dagens Nyheter daily from New York, adding that around a dozen people were part of the project, carrying the working title
  ”We haven’t decided yet if Muhammad will be portrayed by one or several people,” he
  ”Other characters featured will be the prime minister (of Sweden, Fredrik Reinfeldt), Iran’s president (Mahmoud Ahmadinejad) and Al-Qaeda. They are best portrayed in musical form. We will also have an elegy by the ’choir of the offended’,” he This is priceless. The choice of ”Dogs” for the title is truly inspired. And, by invoking ”Jesus Christ Superstar”, Mr. Vilks has forced into the open a discussion about what precisely it is that makes Islam different from all other religions. This is not a discussion that the elites of Sweden (or anywhere else in the West, for that matter) would have joined voluntarily.
  >The Modoggie Crisis has been dormant for the last few weeks, but it’s not over. Lars Vilks’ Art Project is far from complete.
  >
  Hat
  For previous posts on Lars Vilks and the Roundabout Dogs, see the Modoggie Archives.>”

 16. The Swedes Pull Our Legs skriver:

  Gates of Vienna September 23, 2007 Sunday 12:04 PM EST:

  ”The Swedes Pull Our Legs

  Baron Bodissey

  Sep. 23, 2007 — Our Swedish correspondent LN left a comment on yesterday’s post about the Swede who nominated Adolf Hitler for the Nobel Peace Prize. According to LN, the whole thing was a put-up job, conceived in the same spirit that animated Lars Vilks’ in his drawings of Mohammed as a Rondellhund.>
  Here’s what LN has to
  ”This little gem” has got many more carats than the good Baron could
  Neither does this story speak for itself, as the Baron thinks without knowing anything of the historical background of Mr. Brandt’s letter to the Nobel Committee in Oslo — and to suggest in this case that ”those Nobel folks aren’t too bright” falls back on its originator Associate Professor of Political Science Mr. Donald Douglas, Long Beach, California, showing that his lack of brightness is not small. He will never become a
  To mock at stupidity can become dangerous, the nitwits and the fools and the idiots are, as also Ibsen pointed out, enormously
  We see this again and again and especially now once more in the case of Mr. Lars Vilks’ Mohammed roundabout doggies. The idiots are popping up as croci in springtime, Muslim idiots and kaffir idiots — the number of Muslim idiots, however, seems to be many, many times bigger than the number of kaffir ones (mostly halal hippies), and this may be a slight
  Mr. Brandt and Mr. Vilks were/are playing on the same team. Both challenge the establishment, playing pranks on its members, who then are compelled to show the the
  Back in 1939 almost the whole Swedish establishment fell for this ironic, magnificent joke, inclusive of the MSM of those days with one exception Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning — Sweden’s one and only daily paper with a spine and manly equipment, capable of giving a true and uncensored picture of the doings of Herr Adolf Hitler and his
  The fate of the commendable men and women who dare to lead the high and the mighty by the nose is often hard. Mr. Vilks may be compelled to exile to keep his throat unslashed, and Mr. Brandt, social democratic member of the then Senate of the Parliament and a convinced anti-Nazi, had leave — here I am not sure — the parliament, and go back to his old profession as Elementary-School Inspector.
  > (1) is Mr. Brandt’s letter to the Norwegian Nobel Committee — a wonderfully ironic document; (2) and (3) are articles from the Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning — especially number (3) is a glorious attack on common and established stupidity.
  >What is lacking, I think, is some kind understanding and even praise for Mr. Brandt’s deed! But those were the days — harsh and cruel, in February 1939.
  >Baron, I will suggest that you engage your expert translators, and write a post in honor of Mr. Brandt and his joke of the century.
  >And lastly, the Norwegian Nobel Committee and the Swedish Nobel Committee are as night to day.
  LN, you are quite my leg was pulled. Kudos to you for bringing it to my
  Below the jump are his attachments in – – – – – – – – Are any of our translators willing to take up LN’s challenge, and put some of the following material into English? I await the results with great anticipation…
  >Till Det Norske Stortings Nobelkomité.
  >Undertecknad tillåter sig hármed vördsamt föreslå, att Nobels fredspris för 1939 måtte tilldelas Tysklands rikskansler och Führer Adolf Hitler, vilken enligt miljoner mánniskors uppfattning framför varje annan man i hela várlden ár förtjánt av denna höga utmárkelse.
  >Det framgår av autentiska dokument, att várldsfreden var i stor fara i september 1938 samt att det hángde på timmar, att ett stort europeiskt krig skulle utbryta. Den som i detta farofyllda láge (GE) ráddade vår várldsdel från den fruktansvárda katastrofen var utan minsta tvivel i frámsta rummet det tyska folkets store ledare, vilken i det avgörande ögonblicket frivilligt avstod från att låta minan springa, ehuruvál han hade fullkomlig makt att sláppa loss várldskriget.
  >Av sin glödande fredskárlek, tidigare bást dokumenterad i hans berömda bok Mein Kampf — nást Bibeln várldslitteraturens kanske yppersta och mest spridda verk — och hans utomordentliga gárning att med enbart fredliga medel, utan blodsutgjutelse, med Tyskland införliva Österrike, förmÃ¥ddes Adolf Hitler vid ovannámnda kritiska tillfálle att avstÃ¥ frÃ¥n vÃ¥ld vid befrielsen av sina hemlángtande landsmán i Sudeterna och i sin legitima strávan att göra sitt fádernesland stort och máktigt. Det ár högst sannolikt, att Hitler, dárest han ostörd av ánnu förefintliga krigshetsare fÃ¥r i fred fullfölja sitt höga syfte, inom överskÃ¥dlig tid kommer att pacificera Europa och kanske hela várlden.
  >Emellertid finns det tyvárr ánnu ganska många mánniskor, vilka icke förmå inse storheten i Adolf Hitlers fredsstrávanden, och jag skulle av hánsyn till detta faktum icke ha funnit tiden redan nu mogen för ett framförande av Hitler som kandidat till Nobels fredspris, dárest icke ett antal medlemmar av Sveriges riksdag föreslagit en annan kandidat, námligen Englands premiárminister Neville Chamberlain. Ett sådant förslag förefaller föga genomtánkt. Ty visserligen ár det sant, att Chamberlain genom sin utomordentliga hánsynsfullhet och förståelse för Hitlers pacificeringsstrávanden i hög grad bidragit att rádda várldsfreden, men i sista hand låg dock avgörandet hos Hitler och icke hos Chamberlain! Det ár Adolf Hitler och ingen annan som vi frámst ha att tacka för att fred ánnu råder i större delen av Europa, och till honom knytas också förhoppningarna om framtida fred.
  >På grund av Chamberlains likvál obestridliga förtjánster om freden kunde det möjligen synas påkallat, att en mindre del av fredspriset tilldel
  ades honom, men riktigast torde dock vara, att intet namn får stállas vid sidan av Adolf Hitlers och fördunkla detta. Adolf Hitler ár dock vår tids oförliknelige, gudabenådade frihetskámpe, och miljoner mánniskor blicka upp till honom såsom fridsfursten på
  Stockholm den 27 januari
  E. G. C. Brandt, ledamot av riksdagens första
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 30/1
  Fredspristagare
  En senator pÃ¥ Helgeandsholmen E. G. C. Brandt — i det civila folkskoleinspektör i Dalarna — har föreslagit, att Adolf Hitler skall fÃ¥ fredspriset. Ty han hade makten att sláppa lös kriget i höstas, men han gjorde det
  Det hela ár förstås en drift med det dussin av hr Brandts riksdagskamrater, som skrivit till stortinget och bett för
  Men som det lustigaste i hela historien ár att man nárapÃ¥ böjd att betrakta det högtidliga allvar, varmed T. T. och dess radioredaktion tog sig an denna sak, och dess seriösa referat i lördags. Hr Brandt ár visserligen en herre, som man inte tar dár man slápper honom och han tillhör lÃ¥ngt ifrÃ¥n ’likschaltningsmánnen’ inom regeringspartiet. Men man behöver inte lása mÃ¥nga rader för att veta, vad han
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
  Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 2/2
  I
  Riksdagsman Brandt har Ã¥terkallat den skrivelse till norska stortingets nobelkommitté, i vilken han föreslog herr Hitler till fredspriset. Ã,,nnu har icke nÃ¥gon underráttelse ingÃ¥tt att de herrar riksdagsmán, vilka framförde Mr. Chamberlain som kandidat, Ã¥terkallat sin
  Herr Brandt hade icke riktigt beráknat effekten av sin åtgárd. Eller kanske hade han det verkligen. Var det månne hans avsikt att anstálla ett intelligensprov bland dem som tala å den svenska allmánhetens vágnar? I så fall lyckades han ganska bra. Gycklet kom många hjártans tankar att uppenbara sig. Många klevo fram och tryckte bildlikt talat rörda och tacksamma kardan på denne modige socialdemokrat, vilken vågat uttala, vad som rörde sig i deras
  Ã,,ldre och yngre herrar i framskjuten stállning ságes skriftligen hava betygat hr Brandt sin uppriktiga högaktning, tacksamhet och beundran. Andra anstállde högaktningsfulla betraktelser över förslaget, bugade sig sju resor för Hitler, för att hans anhángare icke skulle misstycka och reserverade sig sedan med kládsam grÃ¥tmildhet mot förslaget att hylla honom just som fredsapostel. Som drift betraktat var alltsÃ¥ Brandts tilltag mycket
  För hr Brandt sjálv bli följderna kanske icke odelat angenáma. Att driva gáck med dumheten ár ett farligt tilltag. De dumma áro, som Ibsen framhåller, fruktansvárt många. En viss andens gemenskap existerar också mellan
  Hade förslaget att tilldela herr Hitler nobelpriset framförts på allvar, skulle hr Brandt vunnit ánnu större anseende án de högermán, vilka lanserat Mr Chamberlain. Deras handling var förvisso behjártad och vinner gillande. Det ár något förtroendeingivande och solitt, något jönssonskt och oförgripligt över deras förslag. Det ár en bekánnelsehandling, som blottar deras andes plyschmöblemang. Och Brandt kunde ha varit ánnu
  SÃ¥ avslöjar han sig som gyckelmakare, som en man den dár icke hÃ¥ller allvaret i helgd, en smádeandens företrádare som hÃ¥nar dumheten. Det ár en synd, som aldrig förlÃ¥tes. Hr Brandt kan Ã¥tergÃ¥ till sin syssla som folkskoleinspektör — om han fÃ¥r behÃ¥lla den. SpefÃ¥glar ha vi icke bruk för i vÃ¥rt offentliga
  Man måste taga saker och ting och mánniskor, framför allt dumma mánniskorna, mycket allvarligt. Ingen hatar skámtet i alla dess former så innerligt som den, vilken plågas av en hemlig misstanke att vara en smula löjlig. Hur skulle det gå, om löjet slápptes lös bland dessa folk, som ha lyckan att styras av statsmán i övernaturlig storlek? Spioner, bödelsdrángar och andra dignitárer skulle inte lángre kunna tillförsákra folken lyckan att sválta och hundsvotteras. Allvaret ár a och o i det offentliga livet.
  >Vi fÃ¥ hÃ¥lla ihop (IHP) pÃ¥ denna punkt, hÃ¥lla vakt vid fasaderna och vÃ¥rda fasadbelysningen. Alla upptÃ¥g skola begapas med andakt, alla officiella stupiditeter vördas. Spyflugor kunna icke tolereras i det offentliga livet. Skenet ár det vásentliga. En författare illustrerar tesen med en anekdot. Det var en betydelsefull akt som gick av stapeln, en kröning. Drottningen sÃ¥g djupt gripen ut. Alla reporter skildrade i kánslosamma vándningar det allvar, som práglade hennes anletsdrag och som sÃ¥ helt harmonierade med stundens betydelse. Man sÃ¥g, att hon lyssnade till suset av historiens vingslag nár hon under andlös tystnad mottog kronan. I sjálva verket, pÃ¥stÃ¥r författaren, var det bara en enda tanke som fyllde den höga damen, och det var ’mÃ¥tte det nu inte kurra i magen pÃ¥ mig mitt i denna förfárliga tystnad.’
  >Det gick bra. Den stámningsfulla akten stördes inte.
  >Brandt bör för framtiden, om han fÃ¥r nÃ¥gon framtid, hava detta höga föredöme för ögonen. Han kan ocksÃ¥ tánka pÃ¥ en latinsk vers han fick lára sig i ’risum teneatis amici’.”

 17. Sweden: Surrender or Resistance? skriver:

  Gates of Vienna September 22, 2007 Saturday 2:59 PM EST:

  ”Sweden: Surrender or Resistance?

  Baron Bodissey

  Sep. 22, 2007 — Conservative Swede and I have been exchanging a lot of correspondence recently concerning Lars Vilks, the Modoggies, and the general situation in
  Our Swedish commenters and emailers are generally much more optimistic about Sweden in the wake of the Modoggie Affair than are the Danes, other Europeans, or Americans. Being closer to the pulse of the Swedish political crisis, they have a better feeling for the chances of resuscitating their country. The consensus seems to be that their politicians are a lost cause, but that ordinary Swedes are beginning to rouse
  After a discussion about Fredrik Reinfeldt’s meeting with Muslim ambassadors, I asked Conservative Swede if he thought the Danes’ pessimism about Sweden was based on a lack of understanding of his country, on the traditional enmity between Denmark and Sweden, or on something else. This was his reply, which I am posting with his
  It’s not that your Danish commenters don’t understand Sweden in general. And I don’t think that our old history matters so much — currents events are enough for anyone to take a very negative view of Sweden from a Danish
  It’s true that [Prime Minister] Reinfeldt’s meeting with the Muslim ambassodors can in itself be seen as a surrender. And in the dynamics launched by Vilks, so do many Swedes
  Some of your Danish commenters made a prediction about what would happen during the meeting, a sacrifice of the principle of free speech. But, as I said before, this never happened.- – – – – – – – A critic might change his mind after the meeting and say that it was a surrender anyway, because the meeting in itself represents a surrender. But that is clearly not a prediction, unless the only substance of the claim was that the meeting would take place as announced (nobody questioned that)

  Free speech is clearly not defended as uncompromisingly by Sweden as by Denmark, but it’s not beeing sacrificed, as so many people said beforehand at Gates of Vienna. All thanks to the setup by Lars
  It is important to see this, and what is really happening, and not just react emotionally to it. And the most important aspect when talking about Sweden is how so many people today are reacting against the cowardice of
  It’s similar to what happened after I confronted Zerosumgame, when someone suggested that it was a clash of pride, and that Zero should respect my Swedish pride. This is a complete
  I truly hate Sweden. My only issue is about truth. I might hate Sweden even more than some of your Danish commenters do. So this is not the
  But I live here and can see what is happening. And I do not base my writing on emotion but on some analysis, appreciating the complexity of the”

 18. Weekend Australian skriver:

  Weekend Australian September 22, 2007 Saturday:

  ”CULTURE – DOGGED PURSUIT

  AL-QA’IDA’S supposed leader in Iraq, Abu Omar al-Baghdadi, offered a $US100,000 reward for the killing of Swedish cartoonist Lars Vilks and $US50,000 for the editor of Nerikes Allehanda, the Swedish paper that printed his cartoon of the prophet Mohammed with a dog’s body last month.

  The paper said it acted in defence of free speech. ”This is unacceptable self-censorship,” the newspaper wrote in an editorial about the reluctance of galleries to exhibit Vilks’s drawings. ”The right to freedom of religion and the right to blaspheme religions go together.”

  That was not the view of Sumayyah Meehan in Dubai’s Khaleej Times: ”Freedom of expression does not mean that you insult the most beloved prophet of Islam and slap the faces of more than 1.6 billion Muslims worldwide. This latest insult is not freedom of expression. It is an all-out provocation. The symbolism of the dog is a deliberate attempt to infuriate Muslims. The dog is considered an impure creature in Islam and is not even welcome in the Muslim home because angels are afraid of it and will not enter.”

  Until the bounties were offered, reaction to Vilks’s cartoon had been somewhat muted compared with the protests that erupted after a Danish newspaper published Mohammed-related cartoons last year. The Economist put the difference down to Sweden being a ”more inclusive place”.

  Copenhagen’s Politiken praised Sweden’s Prime Minister Fredrik Reinfeldt for speaking out in favour of continuing the dialogue with Muslims and contrasted it with the confrontational attitude the Danish head of Government adopted towards certain Muslim organisations. ”It would be oversimplifying to say the Swedes are acting more sensibly. The Swedish crisis is basically a repeat, but Sweden has learned from Denmark’s mistakes … the Swedish Government doesn’t have to contend with a supporting party (the right-wing populist Danish People’s Party) which regards Islam as a plague for Europe.”

  The Brussels Journal drew a different conclusion: ”It is hardly humanly possible to appease and grovel for Muslims more than Sweden has done, yet for some strange reason Muslims don’t get less aggressive because of this. On the contrary. Maybe there is a lesson to be learned here somewhere?””

 19. Nilofar, Lars, Mahmoud, and immigration, all in the podcast skriver:

  Fausta’s Blog September 21, 2007 Friday 9:54 AM EST:

  ”Nilofar, Lars, Mahmoud, and immigration, all in the podcast

  Fausta

  Sep. 21, 2007 — Dymphna, Siggy, Baron Bodissey and I discussed four different topics last Wednesday night:>
  I opened by mentioning Nilofar Bakhtiar, whose France2 interview aired right before the podcast started. Ms Bakhtiar went skydiving in France last April and has a fatwa on her head because she hugged her male skydiving instructor. Following the scandal, she offered to resign but the Pakistani Prime Minister refused her resignation.>
  During the France2 interview, Ms Bakhtiar calmly discussed In February a female provincial minister was shot dead by a man who, police said, did not think women should be in politics.Mrs. Bakhtiar is unveiled, her daughter is unveiled, her two sons are proud of their mom, and her husband in firmly on her side.
  >They all live under 24-hr armed custody.
  >Mrs. Bakhtiar’s situation illustrates ”the two Pakistans”, the way Ahmadinejad illustrates ”the two Irans”, so we went on to talk about Ahmadinejad’s upcoming visit to New York next week. I’m sure you won’t be surprised that we all agree with Mitt Romney’s position that the UN indict Ahmadinejad under the Genocide
  The latest on ’Jad is that he won’t be visiting Ground Zero but Columbia University said it does not plan to call off his upcoming speech. As Roger (who was not in the podcast) I have a question for the Columbia crowd, since Holocaust deniers are welcome, would you allow a speaker in favor of a return to black slavery?Certainly Columbia can’t be hosting ’Jad for his scholarship or for his legitimacy as a world leader.
  >From there we talked about how Lars Vilks’s artwork earned him a fatwa, and a $100,000 bounty on his head, with an additional $50,000 if he’s decapitated. Gates of Vienna has been following the story from the start, and the latest is that the chairman the Muslim Association of Sweden wants ”a clear law to protect the Muslim minority in this
  Siggy refers to Wednesday’s as Podcast As Slugfest, because we got into the subject of the DREAM act. I am totally against providing in-state tuition breaks to illegal aliens if the dependents of the taxpayers of that state can not get the same in-state (lower) fees, but Siggy is equally adamant that we should educate them at tax payer expense – even when the taxpayers don’t get the same break.>
  Yesterday I heard from the friend that I mentioned in my post. She was hoppin’ mad, because, aside from being the taxpayer I mentioned in the podcast, the DREAM 1. denies in-state tuition to legal aliens with student visas
  and>2. repeals a 1966 Federal law that requires that states offer all US citizens in-state tuition if it’s to provide it to illegals.
  >She was ready for a slugfest, but turned down my offer to come on the podcast to discuss it.
  >If this podcast was a slugest, I’d say it’s a couth, gentle, slugfest, but you must listen and tell me, was it a slugfest?”

 20. Islamists Targeting Swedish Cartoonist, Firms skriver:

  The Jawa Report September 21, 2007 Friday 7:41 AM EST:

  ”Islamists Targeting Swedish Cartoonist, Firms

  Sep. 21, 2007 — (Stockholm, Sweden) No surprise here, again the followers of the religion of peace and tolerance and diversity are furious about a cartoon.Websites run by militant Islamists have listed the names of over 100 Swedish companies as possible targets in the ongoing row surrounding the publication in Swedish newspapers of a caricature of the Muslim prophet Muhammad. Detailing the addresses, maps and logos of Swedish businesses, the websites called for their readers to boycott these firms and ”take revenge” on Sweden for the publication of a controversial cartoon by artist Las Vilks.The cartoon is a caricature of Muhammad as a ”roundabout dog” and it was drawn to test the limits of art, says cartoonist Vilks. A few days earlier, a bounty was offered for the death of Vilks.An al-Qaeda front organization in Iraq, the self-proclaimed Islamic State in Iraq, issued a statement on the Internet on Saturday offering $150,000 to anyone who slit the throat of Lars Vilks, whose sketch depicted Muhammad as a dog. It also offered $50,000 for the death of the editor-in-chief of the Nerikes Allehanda newspaper, Ulf Johansson, who published the caricature.Additionally, the Swedish government has received formal complaints from Iran, Egypt and Pakistan. Naturally, the situation is being taken seriously by the government and Vilks is in hiding under police”

 21. hobbit skriver:

  Allvarligt?!?! Kan du inte skriva ut länkarna i stället för att klistra in kilometervis med text?

 22. js skriver:

  Ämne: Konsten och yttrandefriheten

  Debatten i Eslöv söndagen den 2/11-07

  Ӏmne: Konsten och yttrandefriheten
  Moderator: Dan Jönsson (konstkritiker i DN).
  I panelen:
  • Ann Heberlein (doktor i etik)
  • Ulf Johansson-Dahre (forskare på social-antropologen på Lunds Universitet)
  • Pontus Kyander (konstkritiker sydsvenskan)
  • Pernilla Ouis (lektor Malmö Högskola)
  • Uwe Max Jensen (dansk konstnär och journalist) ”

  Är det någon som har läst någon recension eller artikel efter söndagens debatt??????

  Är ämnet ”Konsten och yttrandefriheten” så ointressant att ingen journalist vill skriva om det?

 23. Daniel skriver:

  Jag skulle vilja köpa en rondellhundteckning. Det vore underbart om Herr Vilks skulle rita upp några stycken och sälja dem, jag är intresserad av konst som märker ut en specifik tidsperiod utan att nämna årtal och datum och det gör verkligen Vilks rondellhund.

  Den här ”kontroversen” är något som jag alltid kommer komma ihåg var jag än befinner mig i livet. Vilks, är inte det här något att tänka på? Att sprida sjävla bilden till allmänheten på detta sätt vore väl ett fint inslag?

  Jag lovar att hunden skulle få en hedersplats i mitt hem.

 24. mellis skriver:

  Även jag önskar köpa en rondellhundteckning från Lars. Helst ska priset inte överstiga 10 000 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.