Del 440: Mellan Skylla och Charybdis

Svårt, svårt och svårt för konsten. Andreas Ribbung, som arbetar på Candyland, kommenterade i fredags mitt inlägg om utställningen av Mari Kretz 7000 piskslag:

”Du skriver att Mari Kretz utställning på Candyland om spöstraff i Nigeria och i Saudiarabien blir problematisk eftersom den kan ge intryck av att representera den muslimska världen. Vi är medvetna om risken att spela anti-islamisterna i händerna och övervägde om vi skulle framhålla att Twon-Brass i Nigeria är kristet, men valde att inte blanda in religionen i presentationen av utställningen. Att det finns homofober bland kristna också är ingen nyhet.”

I full enlighet med att konstvärlden styrs av en vänsterorientering övertar man också den pedagogiska politik som innebär att ”skydda folket”. Folket är alltför enfaldigt för att kunna nyansera sådant som berör kritiken av islam. I en lätt förtvivlad gest ursäktar sig Ribbung med att det finns homofobi även bland de kristna. Man kan nog säga att riskerna som Candyland tar är begränsade eftersom all spridning skyddas av att utställningen är en intern angelägenhet för konstvärlden. Men man kan aldrig vara för säker! Bara tanken att några representanter för folket av misstag skulle slinka in på utställningen är beaktansvärd.

Annars finns det en fascinerande kollision mellan den islamiska gangsterregimen i Saudiarabien och homosexualitet. Candyland utgår alltså ifrån att varje antydan om omänskligt beteende i Saudiarabien kan bli en risk för den utsatta gruppen av muslimer i Sverige. Samtidigt drabbas dock en annan utsatt grupp vilken också står under konstvärldens särskilda beskydd: de homosexuella. Islam och homosexualitet går inte vidare väl tillhopa men inte ens det kan man riktigt säga eftersom det kan drabba….etc.

Jag vill också tacka för kommentarerna som inlett Eslövsbiennalens debatt om yttrandefriheten med kartläggningen av några av debattörerna. Vi kommer säkert att få höra en rad välkända argument. Pontus Kyander kommer att säga att mitt projekt är onödigt och tämligen ointressant men att detta inte i något avseende berättigar en censurering. Och sedan kommer han att flankeras av en argumentationsflora som ”skydda svag grupp”, ”att yttrandefriheten är en frihet under stort ansvar” och att ”konstnären är ute efter uppmärksamhet”. Men det kan också bli något fall framåt i den långa katalog av retoriska haranger som vi har fått leva med under de senaste månaderna.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

28 svar på Del 440: Mellan Skylla och Charybdis

 1. Mene Tekel skriver:

  Vad åsnor inte begriper!

  Åsnorna i Eslövs Kulturnämnd begriper inte att de, genom att censurera Vilks Rondellhundsteckningar, bidrar till att göra dem intressantare!

  Vad vore Vilks Rondellhundsteckningar om inte
  en massa åsnor gick ut och demonstrerade i Örebro och Uppsala och krävde, uppbackade av en massa åsnestater, censur mot Vilks,
  andra irakiska åsnor hotade att slakta honom som ett lamm
  och en ”åsninna” hotade honom til livet?!

  – Ingenting, vill jag påstå. Utan censur och hot skulle Vilks teckningar idag fallit i total glömska och hamnat i något förråd för att samla damm, som en oändligt massa andra verk som produceras och ställs ut runtom i världen varje dag!

  Man undrar ibland om alla dessa åsnor är Vilks lakejer, som har blivit uppköpta av honom för att marknadsföra hans konst?!

  Ps Viktigt att notera: Åsnedjuren är, till skillnad från åsnemänniskorna, fredliga och harmlösa varelser dessutom är dem intelligentare!
  Därför vill jag be åsnedjuren om ursäkt för den kränkning som ordförväxlingen här eventuellt kan orsaka!

 2. Cecilia skriver:

  Lars skriver:
  —I full enlighet med att konstvärlden styrs av en vänsterorientering övertar man också den pedagogiska politik som innebär att ”skydda folket”. Folket är alltför enfaldigt för att kunna nyansera sådant som berör kritiken av islam. I en lätt förtvivlad gest ursäktar sig Ribbung med att det finns homofobi även bland de kristna. Man kan nog säga att riskerna som Candyland tar är begränsade eftersom all spridning skyddas av att utställningen är en intern angelägenhet för konstvärlden. Men man kan aldrig vara för säker! Bara tanken att några representanter för folket av misstag skulle slinka in på utställningen är beaktansvärd.

  Annars finns det en fascinerande kollision mellan den islamiska gangsterregimen i Saudiarabien och homosexualitet. Candyland utgår alltså ifrån att varje antydan om omänskligt beteende i Saudiarabien kan bli en risk för den utsatta gruppen av muslimer i Sverige. Samtidigt drabbas dock en annan utsatt grupp vilken också står under konstvärldens särskilda beskydd: de homosexuella. Islam och homosexualitet går inte vidare väl tillhopa men inte ens det kan man riktigt säga eftersom det kan drabba….etc.—

  Nu börjar det bli riktigt kul!

  Tack igen Lars, för din osvikliga logik.

 3. mellis skriver:

  Mene Tekel är också en åsna. För Vilks hade inga som helst planer på att ställa ut några rondellhundsteckningar i Eslöv. En gång räckte för syftet och det nådde hela världen.
  https://www.osac.gov/Reports/report.cfm?contentID=72987

 4. Mene Tekel skriver:

  mellis älskling!

  Inlägget ovan var inte riktat till dig!

  V V Läs del 436, hänvisningen till Sydsvenskan där fäljande står:

  ”Eslöv kränker grundlagen
  Lars Vilks får inte vara med i Eslövsbiennalen. Det har den kommunala kulturnämnden beslutat och kränker därmed den svenska grundlagen, enligt Pontus Kyander”.

  Ps I övrigt kan det inte så sällan hända att ”även jag” tar/ gör/ begår fel; jag är bara människa, jag är ingen åsna, som du påstår! Det är bara åsnor som är felfria!
  Kränkte jag Påven nu?!
  Kors; oxå!

  Hälsningar!

  Mene Tekel
  med exceptionell förmåga att läsa skriften på väggen!

 5. stefan peterson skriver:

  Yttrandefrihetens gränser måste alltid testas, inom alla områden

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/elitserien/article1158819.ab

  kan idrotten verkligen få lov att ha EGNA gränser som står över Svensk grundlag ?
  Man får hoppas att Challe Berglund får detta testat i en Svensk domstol.
  Var går gränsen för att kunna kritisera, kass domare, urusel statsmininster, dålig konstnär,
  tokrolig pedofil profet, Allah och Gud är jävulens hantlangare, nej där går nog gränsen.
  Undrar om Challe Berglund sagt att det var en urusel Tysk domare,
  då är det väl troligen att anse som hets mot folkgrupp.
  Vad säger vår Idrottsmininster om detta, har vi full Yttrandefrihet även inom
  idrotten ? (men hon har väl som vanligt ingen åsikt i frågan)

 6. ln skriver:

  Litet att läsa på före! /Bättre sent än aldrig!
  ————————————————-
  http://sydsvenskan.se/kultur/article252230.ece

  Kultur

  Vilken känsla! Vilken skuld!
  Först publicerad: 17 juli 2007 23:33, Senast uppdaterad: 18 juli 2007 06:59

  Guilty pleasures brukar beskrivas som något man inte kan låta bli att uppskatta fast man vet att det i allmänhet uppfattas som dåligt, lågt eller pinsamt.
  Läs/Se mer
  • Ann Heberlein: Självbild i gungning (1) http://sydsvenskan.se/kultur/article247222.ece
  • Rakel Chukri: Halvvägs till feminismen (2) http://sydsvenskan.se/kultur/article248700.ece
  • Patrik Svensson: Vägarbete på klassresan (3) http://sydsvenskan.se/kultur/article250004.ece

  Vi bad några medarbetare att skriva om sina guilty pleasures och frågade dem också: Varför skäms man? Är det rätt att skämmas?
  Pernilla Ouis skriver om skammen som omgärdar konsumtionen, sammanfattat nedtill,.
  ———————————————————————————————————-
  Något att reflektera över.

  ”Elin Andersson och Terése Burell i Örebro, unga kvinnor, uppvuxna i Sverige har valt bort sina tidigare liv. De har konverterat till islam och täcker sina kroppar helt, även sina ansikten. De gör det för att människor inte ska kunna se dem och för att de skall vara närmare Allah”;
  mera därom här: http://www.mufu.se/readarticle.php?article_id=1

  Jaha, insvepta i sina tygskynken tittande ut på den syndfulla verligheten genom en slits i
  trasorna — måntro Allah tycker det är kul att befinna sig därinne intimt nära det mjälla ungflicksfläsket? De här två unga och obildade damerna ännu inte mer än knappt 25 vårar vet nog inte riktigt vad dom sysslar med, så därför är de helt ointressanta.

  Men, vilken prykopatologi är orsak till att äldre, intelligenta och väl utbildade – så småningom filosofie doktorer – och till och med feministiska kvinnor av svensk etnicitet frivilligt väljer att konvertera till islam; denna helt idiotiska kult som är centrerad kring en av historiens i moraliskt avseende uslaste karlar, som på eget bevåg oblygt upphöjde sig till att vara sina troendes absoluta förebild.

  Damen jag refererar till hetter Pernilla Ouis och är verksam som lektor vid Malmö högskola. Hon skrev nyligen en artikel i Sydsvenskan (http://sydsvenskan.se/kultur/article252230.ece) betitlad *Vilken känsla! Vilken skuld!* som kanske kan ge en fingervisning om varför åtminstone hon ramlade dit. Hon berättar om hur hon i sina tonår utvecklade ett omfattande skuldkomplex, som fick om inte sin lösning, så sin lindring genom att hon engagerade sig i miljörörelsen. Miljörörelsen kunde erbjuda de förbud och den moral som krävdes för att hennes själsfrid tillsvidare skulle vara tillfredsställd. Inga hamburgare och inget mjukt toalettpapper, ty regnskogen skulle till varje pris skonas. Det individuella ansvaret för den egna konsumtionen förslog så småningom inte, förbud skall hotfullt resas av yttre krafter med maktanspråk om de skall vara något värda, och när inte ens politiker och systemet var beredda att göra valet åt miljörörelsefantasterna, så att det inte fanns andra varor på marknaden än de som producerats på ett miljövänligt och socialt schyst sätt, så var det dags att gå vidare i utveclklingen.

  Vad låg nu närmare till hands om inte en präktig så kallad lagrelion. Allah och hans förmedlare, uslingen Mohammed, måste med alla sina krav och hotelser ha varit gefundenes fressen för en miljörörelseavfälling med behov av en extra strikt regim. Året var 1976 när Mohammed slöt Pernilla i sin famn och hon höljde sig i trasor från topp till tå. Allahu Akbar! Idag synes hon inte vara trasembalerad utan ser till sitt yttre helt normal ut, men om ingen annan, så vet Allah vad som döljer sig bakom den alldagliga facaden: en förmodligen skärpt fiende till alla oss kafirer.
  http://www.mah.se/templates/Page____35734.aspx
  .
  Klicka på länken nedan och läs om Pernillas utveckling!
  http://sydsvenskan.se/kultur/article252230.ece

 7. Larish Ohlywood skriver:

  Demonstration på Lördag mot Chavez!

  Till alla vänsterpartisaner:
  Kamrater:
  Härmed vill er andliga ledare Larish Ohlywood, via detta forum, uppmana er alla vänsterpartisaner, att komma till den planerade massdemonstrationen mot Chavez på lördag. Vi ska å det skarpaste protestera mot Hugo Chavez´ senaste ändringar av grundlagen i Venezuela!
  Chavez har nu bl a
  1. Skrotat mandatgränsen för presidentposten
  2. Gett myndigheterna rätt att gripa personer utan formell anklagelse
  3. Gett myndigheterna rätt att censurera massmedier i politiska kriser
  Det är uppenbart att syftet med dessa ändringar är att inskränka de demokratiska rättigheterna för det venezuelanska folket och stärka Chavez dominans och ge honom möjlighet att sitta vid makten på obestämd tid!
  Vi, vänsterpartisaner, kan omöjligt acceptera dessa grundlagsändringar som för Venezuela flera steg närmare en diktatur!
  Kamrater: Därför är det viktigt att vi samlas och demonstrerar som vi alltid gjort varje gång demokratin hotats eller KRÄNKTS. Det är en gammal god vänstertradition som vi måste värna och föra vidare!

  Förslag till plakattext:
  Ja till yttrandefrihet Nej till Censur
  Ja till Demokrati Nej till Diktatur

  Plats: Himmelska fridens torg
  Tid: Lördag kl 13:00!

 8. IQ-Barometern skriver:

  Den svenska vänstern har tagit ställning för Muhammedanismen; en primitiv barbarisk lära från 500-talets arabiska öken!
  Det bevisar på vilken nivå den svenska vänstern ligger!

 9. Gote skriver:

  Elin Andersson och Terése Burells livshistoria visar att Islam, liksom andra sekter, kan utgöra en lockelse för sårbara människor som inte riktigt klara av att hantera den råa verkligheten. Det är inte ovanligt att sekter bedriver riktad rekrytering mot personer som befinner sig i en svår situation. Det är skrämmande och intressant att läsa hur stolt Elin Andersson var första gången hon uppträdde offentligt med slöja. Hon trodde plötsligt att hennes svaga och personlighet räckte till då den fick hjälp av den av det muslimska patriarkatet påtvingade kvinnouniformen. I sin enfald, som hon delar med miljoner andra lättledda ungdomar, tror hon att yttre attribut, uniformer, riter, tecken, idoler, disciplin och symboler kan ersätta den verkliga insikt och trygghet som kommer av att leva ett fritt liv fullt ut. Enfaldiga, enfaldiga religioner!

  Religiositet är ett psykiskt sjukdomstillstånd och religionerna är sjukdomarna. Då det gäller ovan nämnda personer behöver man inte vara psykolog för att förstå hur islam kom att bli en flyktväg. Det kunde lika gärna ha varit jehovas vittnen, LSD, självspäkning, alkohol, prostitution, en nazistgruppering, new age, kristendom etc. Tröst och flykt och försök att finna stabilitet och mening i tillvaron via genvägar.

  Vilka alternativ finns?
  Ett råare och hårdare samhälle där du riskerar att hamna på en parkbänk och gå under om du har oflyt, lär inte minska behovet av tröst och flykt. I ett nyliberalt samhälle enligt principen survival of the fittest, kommer människorna av överlevnadsinstinkt att gruppera i mindre etniska, kulturella, religiösa grupper, och dessa grupper kommer vid en given tidpunkt att upptäcka att de inte kan existera sida vid sida och kasta sig över varandra med våld.
  En kommunistdiktatur som faller sönder av sin egen ineffektivitet och av folkets krav på frihet.

  En sak är åtminstone klar, vägen till en islamistisk diktaturstat av det slag de enfaldiga konvertiterna ovan verkar önska sig, är den uppgivnes väg.

 10. ln skriver:

  Hallå Mene Tekel!

  Var hälsad av Belsassar.

  Du har en kompis här på bloggen som också nyttjar 3:e person pluralis objektform (=dem) i alla livets skiften. Har ni träffats och influerat varandra eller är ni rent av samma person?
  ”Du är vägd på våg och befunnen nästan likviktig” hävdar jag, Belsassar.

 11. Tobias skriver:

  Sådär ja! nu har jag skickat det här till Cramo (stolt sponsor av Eslövbiennalen 2007):

  ”Cramo figurerar som sponsor av Eslövbiennalen. Kulturnämnden i Eslöv har förbjudit konstnären Lars Vilks att deltaga i denna konstutställning. Min fråga avser om Cramo tycker det är rätt att förbjuda Lars Vilks att deltaga. Ni har valt att sponsra ett konstprojekt som har fått politiska dimensioner, vad avser yttrandefriheten i vårt land. På vilken sida står ni i denna fråga vad gäller yttrandefriheten. Jag tror att det är många, inte bara, inom bygg och anläggningsbranschen som delar mitt intresse av ert svar. Hälsningar Tobias Ahl.”

  Ska bli intressant att höra svaret. Jag lägger ut svaret så snart jag har fått det. Jag kan tipsa om att det finns fler sponsorer att skriva till.

 12. Mene Tekel skriver:

  Var hälsad Belsassar; Nabonids ställföreträdare i Babylon!

  Oss emellan:
  M n : G d. h r. r kn t. d tt. r k s. d g r. ch. gj rt. nd . p . d t.
  T k l: D . r. v gd. p . n. v g. ch. b f nn n. f r. l tt.
  D tt. r k . h r. bl v t. st ck t. ch. g v t. t. m d r. ch. p rs r!

  Mene Tekel
  med enastående förmåga att dechiffrera den vokallösa Kaldeiska ”skriften på väggen”!

 13. js skriver:

  I dagens Sydsvenska finns det en insändare som är kritisk till Eslövs kulturnämnds agerande mot Lars Vilks.

  Slutorden är följande:
  ”..Religionskritik, även kränkande, enhelt naturlig del av vår yttrande- och åsiktsfirhet. Också muslimer, hur många de än är, måse finna sig i att deras relgioin här inte har någon särställning.”

  Notera ordet ”här”. Insändadren menar alltså här i Sverige. Hur det är i andra länder är inte intressant.
  Det är vår yttrandefrihet som gäller.

  Vidare fortsätter insändaren:

  ”Åtskiljandet av religione och stat har våra förfäder utkämpat blodiga krig för. Denna landvinning får inte ges upp i mångkulturalismens namn. Därför känns denna blandning av feghet och självutnämnd religionspolis i Eslöv som mycket oroväckande.”

  Återigen har kultureliten tagit steg tillbaka i utvecklingen. De kanske skulle friska upp minnet med lite historieläsning. Hur har religionens roll i Sveriges historia varit?
  Att införa ämnet historia som kärnämne i skolan kanske inte är så dumt……?

  Sydsvenskan har också ett Porträtt av prästen i Svenska Kyrkan, Stoika Hristova.
  Hon får bl a frågan hur hon ser på Lars Vilks rondellhundar:
  ”Samma sak som Andreas Serranos ’Piss Christ’: en provokation mot religiös och ideologisk stagnation. Gud är evig, men världen rör på sig.”

  En pramatisk syn på saken. Gud finns men utvecklingen går framåt. Är det indirekt en hint om att det finns bromsklossar inom den religösa världen?

  Lars Vilks namn dyker upp lite här och där. Hur ska kultureliten tackla detta. De kan ju inte tysta saken, den måste ge sig ut i verkligheten och debattera.

  Det tål att upprepas; yttrandefrihet är inte gratis, det kostar. Du måste kämpa för den. Både i stort och smått. Hoten är många. Elitens taktik med självcensur ter sig idag som misslyckad.

  Det ska bli spännande och se resultatet av debatten i Eslöv.

  -Dyker det upp någar demonstranter som visar sitt stöd för Kulturnämndens beslut?
  -Blir Lars Vilks stämplad som rasist och islamofob?
  -Ska yttrandefriheten ha begränsningar när det just gäller religionen islam?
  ..eller kommer media att lägga locket på?

  Lars Vilks projekt fortsätter utan hans medverkan. Hans motståndare sköter detta utan att förstå det själva.

 14. ln skriver:

  MeneTekel

  Vemhelst som kan läsa denna vokallösa skrift
  och meddela mig dess uttydning,
  han (hon) skall bliva uppklädd i purpur
  och en gyllene kedja skall hängas om hans (hennes) hals
  och han (hon) skall bliva den tredje herren (damen) i riket
  efter Konungen och Herr Reinfeldt.
  Ex officio Belsassar

 15. Mene Tekel skriver:

  Belsassar!

  Jesus gick på vattnet!
  Muhammed flög från Mecka till Jerusalem och tillbaks på tre röda sekunder!

  Gör något större om du kan!

  Mene Tekel
  med extraordinär talang att tyda vokallösa skriftalster!

 16. PerOla Axelsson skriver:

  ”Skydda de svaga muslimerna”, ”yttrandefrihet under ansvar” och ”konstnären vill bara ha uppmärksamhet” – tre tydliga musikaltemata, eller hur? Jag kan lätt föreställa mej hur dessa tre vävs in i varandra.

 17. ln skriver:

  Tobias!

  Beträffande exkommuniceringen av Lars Vilks i Skånes pärla Eslöv:

  Varför gå som katten kring het gröt?

  Ne pas cherché la femme – cherché le muslim!

 18. ln skriver:

  Beträffande exkommuniceringen av Lars Vilks i Skånes pärla Eslöv:

  Varför gå som katten kring het gröt?

  Mohammed själv ligger bakom detta – han har ju en lydig representant i kulturnämnden.

  Jamais cherché une femme – cherché le muslim!

 19. Christer Eriksson skriver:

  Gote

  ”I ett nyliberalt samhälle enligt principen survival of the fittest, kommer människorna av överlevnadsinstinkt att gruppera i mindre etniska, kulturella, religiösa grupper, och dessa grupper kommer vid en given tidpunkt att upptäcka att de inte kan existera sida vid sida och kasta sig över varandra med våld.”

  Jag vänder mig mot detta uttryck och tror inte du har förstått innebörden av liberalismen.
  Adam Smith var upplysningens nationalekonom, och han förespråkade arbetsdelning som metod för att rationalisera näringslivet. Det fick dem positiva bieffekterna att alla fick en möjlighet att försörja sig.

  Idag betyder det att inte bara resursstarka människor har en chans till försörjning utan även om man bara är kompetent att sitta i en telefonväxel, så har man en chans till självständig försörjning!

  Men du tror kanske att pengar är roten till allt ont? Har du nånsin frågat dig vad som är roten till pengar?
  Det är ett bytesmedel som inte kan existera om det inte produceras varor och inte finns människor som är kapabla att producera dem. Pengar är det materiella uttrycket för principen att människor som vill handla med varandra måste göra det genom att byta värde mot värde. Pengar är inte tiggarens instrument när han kräver dina produkter i utbyte mot sina tårar eller plundrarens som tar dem ifrån dig med våld. Pengar är möjliga bara bland människor som producerar. Är det vad du anser vara ont?

  När du tar emot pengar som betalning för ditt arbete gör du det bara för att du vet att du kommer att byta dem mot produkter av andras insatser. Det är inte tiggare eller plundrare som ger pengarna deras värde. Varken en ocean av tårar eller alla kanoner i världen kan förvandla de där pappersbitarna i din plånbok till det bröd du behöver för att överleva morgondagen. De pappersbitarna, som borde ha varit guld, är ärbarhetens signum – tecken på hederlighet – ditt anspråk på deras energi som producerar.
  Din plånbok är uttryck för hoppet att det någonstans i världen finns människor som inte sviker den moraliska princip som är upphovet till pengar. Är det vad du anser vara ont?

  Har du någonsin undersökt vad som är upphovet till produktion? Ta en titt på en elektrisk generator och våga sedan inte säga att den skapades av muskelstyrkan hos varelser som inte tänker. Försök få ett vetekorn att gro utan den kunskap du ärvt av människor som varit tvungen att förvärva den för första gången. Försök skaffa dig mat utan andra medel än kroppsrörelser och du kommer att lära dig att människans förnuft är upphovet till alla varor som produceras och all rikedom som någonsin funnits på jorden.
  Men du säger att pengar tjänas av de starka på bekostnad av de svaga. Vilken styrka talar du då om?

  Det är inte styrkan hos kanoner eller muskler. Rikedom är produkten av någons förmåga att tänka. Tjänas då pengar av människor som uppfinner en motor på bekostnad av dem som inte uppfinner den? Tjänar de intelligenta pengar på de dummas bekostnad? De flitiga på de latas bekostnad? Pengar måste förtjänas – innan de kan stjälas eller tiggas – förtjänas genom insatser från varje hederlig människa, var och en i förhållande till sin förmåga.
  En hederlig människa är den som vet att han inte kan konsumera mer än han producerar.

  Att byta värden med pengar som bytesmedel är principen för människor av god vilja.
  Pengar stöder sig på axiomet att varje människa äger sitt eget intellekt och sina egna insatser. Pengar tillåter ingen annan makt att bestämma värdet av ens insatser än det fria valet hos den som är villig att byta sina insatser mot våra. Pengar låter en få den ersättning för sin egendom och sitt arbete som de är värda för dem människor som köper dem, inte mer. Pengar tillåter inga byten utom dem som enligt parternas fria bedömning är till bådas fördel. Pengar kräver att man erkänner att människor måste arbeta för sitt eget bästa, inte för sin egen skada, för sin vinning, inte för sin förlust – erkänner att de inte är dragdjur, födda att digna under bördan av andras olyckor – att det man måste erbjuda dem är värden, inte sår – att det som förenar människor inte är utbyte av lidande utan utbyte av arbetsresultat. Pengar kräver att man säljer, inte sin svaghet till människors dumhet utan sin begåvning till deras förstånd, den kräver att man köper, inte det värdelösaste som erbjuds en utan det bästa ens pengar kan betala för. Och när människor lever av handel – med förnuft, inte våld som bärande princip – är det den bästa produkten som vinner, det bästa utförandet, de människor som erbjuder det bästa omdömet och den högsta förmågan – och graden av en människas produktivitet avgör graden av hennes belöning.
  Detta är den levnadsregel som har pengar till verktyg och symbol. Är det detta som du kallar ont?

  Men pengar är bara ett verktyg. Den hjälper en dit man vill, men den ersätter en inte som chaufför. Den ger ett medel att tillfredsställa önskningar, men den förser en inte med önskningar. Pengar tuktar människor som försöker vända på lagen om orsak och verkan – människor som försöker ersätta intellektet genom att bemäktiga sig intellektets produkter. Pengar kan inte köpa lycka åt den som inte har någon uppfattning om vad hon vill ha, pengar ger henne ingen värdeskala om hon underlåter att skapa sin egen, och den förser henne inte med ett mål om hon drar sig undan möjligheten att välja vad hon vill söka; pengar köper inte intelligens åt den dumme eller beundran hos den fege eller respekt åt den oduglige. Den som försöker köpa deras hjärnor som är honom överlägsna för att de ska tjäna honom kommer att bli offer för dem som är honom underlägsna. Människor med intelligens överger honom, men bedragarna och fuskarna flockas omkring honom, dragna av den lag han inte har upptäckt: att ingen människa får bli mindre än sina pengar. Är det orsaken till att du kallar pengar ett ont?

  Bara den som inte behöver pengar är värdig att ärva förmögenheter – den människa som skulle kunna skapa en förmögenhet själv, oberoende av utgångspunkt. Om en arvtagare är sina pengars like, tjänar de honom, om inte förstör de honom. Men du ser på och påstår att pengarna korrumperade honom. Gjorde de det? Eller var det han som korrumperade sina pengar? Avundas inte en ovärdig arvtagare, hans rikedom är inte din, och du skulle inte ha gjort någonting bättre med den. Tänk inte att den borde ha fördelats mellan er; att belasta världen med femtio parasiter istället för en skulle inte ha återuppväckt det döda värde som var rikedomen. Pengar är en levande kraft, men den dör utan sina rötter.Pengar tjänar inte det intellekt som inte står i nivå med den.
  Är det därför du kallar den ond?

  Pengar är ditt medel att överleva. Den dom du fäller över källan till ditt uppehälle är den dom du fäller över ditt liv. Om källan är skämd har du dömt ut din egen existens. Fick du dina pengar genom bedrägeri? Genom att snylta på människors laster eller människors dumhet? Genom tjänstaktighet mot narrar i förhoppningen att få mer än din förmåga motiverar? Genom att sänka dina anspråk? Genom att utföra arbete du föraktar för köpare du ringaktar? Då kommer dina pengar inte att ge dig glädje för ett ögonblick eller till ett öres värde. Då är alla de saker du köper inte en tribut åt dig utan en vanära, inte någon bedrift utan en påminnelse om din skam.
  Då kommer du att skrika att pengar är av ondo. Onda därför att de inte kunde ersätta din självaktning? Onda för att de inte gav dig något nöje av din lastbarhet? Är det roten till ditt hat mot pengar?

  Pengar kommer alltid att förbli en verkan och vägra ersätta dig som dess orsak. Pengar är en produkt av goda egenskaper; de ger dig inte goda egenskaper och de gottgör inte dina synder. Pengar skänker dig inte det oförtjänta, vare sig det är andligt eller materiellt. Är det roten till ditt hat till pengar?

  Eller sade du att det är kärleken till pengar som är roten till allt ont? Att älska något är att känna det och älska dess innebörd. Att älska pengar är att känna och älska det faktum att pengar är skapade av de bästa krafter du har inom dig, och din nyckel när du vill byta din insats mot de bästa insatser som görs av människor.
  Det är den som skulle sälja sin själ för småpengar som högljuddast proklamerar sitt hat till pengar, och han har alla goda skäl att hata dem. Dem som älskar pengar är villig att arbeta för dem. Han vet att han kan förtjäna dem. Låt mig tipsa om en ledtråd till en människas karaktär – den människa som förbannar pengar har förvärvat dem ohederligt, den som respekterar dem har förtjänat dem.
  Spring för livet från varje människa som säger att pengar är något ont. Den frasen är plundrarens spetälskeklocka. Så länge människor lever tillsammans på jorden och behöver ha med varandra att göra är det enda alternativet, om de överger pengar, en gevärsmynning.

  Men pengar kräver de högsta dygderna av dig om du vill förtjäna eller behålla dem. Människor som saknar mod, stolthet eller självkänsla, människor som inte känner sig ha moralisk rätt till sina pengar och inte är villiga att försvara dem som de försvarar livet självt, människor som ber om förlåtelse för att de är rika – kommer inte länge att förbli rika. De är det naturliga bytet för den plundrarsvärm som lurat i grottor i århundraden men kommer utkrypande så snart de känner lukten av en människa som tigger om förlåtelse från sin synd att äga rikedom. De skyndar sig att befria honom från skuldkänslan – och från livet, så som han förtjänar.
  I deras ställe reser sig människor med dubbla värdeskalor, de som lever av våld men ändå räknar med att de som lever av att producera ska ge värde åt deras stulna pengar – människor som är dygdens fripassagerare.
  I ett moraliskt samhälle är det de som är brottslingarna och lagarna är skrivna för att skydda er mot dem.
  Men när ett samhälle sanktionerar brott och ger lagens stöd åt plundrare – åt människor som använder våld för att plundra värnlösa offer – då kommer pengar att bli sin upphovsmans hämnare. Sådana parasiter tror att det är ofarligt att plundra försvarslösa människor som de har avväpnat genom en lag. Men bytet blir en magnet för andra plundrare som som tar ifrån dem som först tog det. Så fortgår kapplöpningen, och priset går inte till de mest produktiva utan till de mest hänsynslöst brutala. När våld är moralkoden, då vinner mördaren över ficktjuven. Och då dör samhället i ett kaos av ruiner och slaktande.

  Vill du veta om den dagen närmar sig? Håll ögonen på pengar. Pengar är den barometer som visar ett samhälles dygder. När du ser att handel bedrivs inte av fritt val utan av tvång – när du ser att man för att kunna producera måste ha tillstånd av människor som ingenting producerar – när du ser att pengar dras till dem som handlar inte med varor utan med förmåner – när du ser att människor blir rikare av inflytande och lobbande än av arbete och att lagarna inte skyddar dig mot dem men dem mot dig, när du ser korruption bli belönad och hederlighet bestraffad – då är samhället dömt. Pengar är ett så ädelt medel att den inte konkurrerar med kanoner och inte sluter avtal med brutalitet. Den tillåter inte ett land att överleva när människors tillgångar bara till hälften är egendom men till lika stor del är rövarbyte.
  När förgörare visar sig bland människor börjar de med att förgöra pengar, därför att pengar är människors beskyddare och grunden för en moralisk tillvaro. Förgörare stjäl guld och lämnar ägarna en bunt falska sedlar.
  Detta dödar alla objektiva normer och utlämnar människor till godtycklig tillämpning av godtyckliga värdeskalor.
  Guld är ett objektivt värde, en motsvarighet till producerad rikedom. Papper är en inteckning i en förmögenhet som inte finns, garanterad av ett gevär riktad mot dem som väntas producera den. Papper är en check dragen av legaliserade plundrare på ett konto som inte är deras: på offrens dygder. Se upp för den dag när checken avvisas med stämpeln ’kontot överskridet’.

  När du förklarar medlen att överleva för onda bör du inte vänta dig att människor ska förbli goda.
  Vänta dig inte att de kommer att förbli moraliska och gå under för att utfodra de omoraliska.
  Vänta dig inte att de ska producera när produktion bestraffas och rofferi belönas.
  Fråga inte: ’Vem är det som fördärvar världen?’ Det är du.
  Du står bland de mest storslagna verken av den främsta produktiva civilisationen och undrar varför den rasar samman omkring dig medan du förbannar dess livgivande blod – pengar. Du ser på pengar som vildarna gjorde före dig och du undrar varför djungeln kommer krypande tillbaka i utkanterna av städerna. Genom människans hela historia har pengar alltid beslagtagits av plundrare av det ena eller andra slaget, med olika namn men samma metod: de bemäktigade sig rikedom med våld och höll producenterna i bojor, avväpnade, uthungrade, berövade sin heder. Den fras om pengars ondskap som du rabblar med sådan rättfärdig oförvägenhet härstammar från en tid när rikedom producerades med slavars arbete – slavar som upprepade de rörelser någon skarp hjärna en gång tänkt ut och som inte förbättrades på århundraden. Så länge produktionen styrdes av våld och rikedom förvärvades med vapen, fanns det inte mycket att erövra. Ändå har människor genom alla århundraden av stagnation och svält hyllat plundrarna som svärdets aristokrati, och föraktat producenterna som slavar, som krämare, som borgarbrackor – som industriledare.

  Till mänsklighetens ära fanns det, för första och enda gången i historien, ett penningens land – och jag kan inte ge Amerika någon större hyllning än den, därför att det betyder ett land av förnuft, rättvisa, produktion, framsteg. För första gången frigjordes både människans intellekt och pengarna; där fanns inga konfiskerade rikedomar, bara skapade förmögenheter, och istället för krigare och slavar framträdde den verkliga skaparen av rikedom, den största arbetaren, den förnämsta av människor – människan som var sin egen lyckas smed – den amerikanska industriledaren.

  Om du ber mig ange amerikanernas ädlaste egenskap skulle jag – därför att det inbegriper alla de andra – välja det faktum att de var det folk som myntade frasen ’to make money’. Inget annat språk eller land hade någonsin
  använt det uttrycket utan alltid tänkt på pengar som en statisk kvantitet – att erövras, tiggas, ärvas, stjälas eller förvärvas som förmån. Amerikanerna var de första som förstod att pengar måste skapas – förtjänas.
  Ordet ’make money’ innehåller kärnan av mänsklig moral.

  Ändå var det för de ordens skull amerikanerna förtalades av oss i Europa. Nu har plundrarnas trosbekännelse fått amerikanerna dithän att dem betraktar sina stoltaste framsteg som skammens brännmärke, sitt välstånd som skuld, sina största män, industriidkarna, som skojare, och sina storslagna fabriker som om de tillverkades och ägdes av människor som bara består av muskler, som vore de piskade slavars verk.
  Det kräk som tillgjort hävdar att han inte ser någon skillnad på pengars makt och piskans makt borde få känna skillnaden på sitt eget skinn – vilket jag också tror att han kommer att få.

  Intill dess du upptäcker att pengar är roten till allt gott tigger du om din egen undergång. När pengar upphör att vara det medel människor använder för att byta med varandra förvandlas människor till bytesmedel för människor. Blod, piskor och kanoner – eller pengar. Där har du alternativen, det finns inget annat – och tiden börjar bli knapp.

 20. Gottfrid G skriver:

  Fredrikzon har, enligt egen utsaga, inte läst islam! Han vill inte bemöda sig om att göra det heller! Men han fortsätter ändå med en åsnas envishet att försvara den! Han har ingen aning om vad han pratar om och han verkar inte veta vad han egentligen vill!
  Den människan kan inte vara frisk i huvudet! Det är synd om honom!

 21. "I Iran har vi ikke dette fænomen" skriver:

  ”Et valg mellem kønsskifteoperation og dødsstraf

  Irans præstestyre tolererer ikke homoseksuelle. »I Iran har vi ikke dette fænomen,« sagde Irans præsident Ahmadinejad for nylig i USA. Men Iran anerkender transseksuelle og udfører – efter Thailand – verdens højeste antal kønsskifteoperationer. Berlingske har mødt nogle af de opererede.

  Af Louise Stigsgaard

  Onsdag den 14. november 2007, 03:00

  Fatime har pink læber, markante høje kindben og mørke øjne, der ransager én nøje. Men det man især hæfter sig ved er hendes fødder. De er store og kraftige og har svært ved at være i de elegante sorte kvindesko.

  Det er 43 dage siden, at 26-årige Fatime blev opereret. Før operationen, der varede otte timer, var hun en mand. Resultatet af indgrebet »er perfekt,« siger Fatime med en mørk, dyb stemme, som dirrer lidt, når hun fortæller om det drastiske indgreb.

  »Mit liv er 100% bedre nu. Men det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke stadig er problemer, for eksempel når folk kalder mig ved mit forrige navn,« siger Fatime og understreger med en kæmpestor udstrakt hånd, hvor ubehagelig denne type hændelse er.

  Mahmoud Ahmadinejad, Irans præsident, sagde i september på Columbia Universitet i New York, at Iran ikke har bøsser i vestlig forstand: »I Iran har vi ikke dette fænomen,« sagde han.

  Iran sondrer mellem homoseksualitet og transseksualitet.

  Homoseksualitet regnes for at være en synd, som kan straffes med døden, mens transseksualitet anerkendes som en »sygdom,« som det er muligt at kurere. Iran har ifølge officielle statistikker mellem 15.000 og 20.000 transseksuelle, mens uofficielle tal anslår, at antallet kan være op til ti gange så stort.

  Ifølge aktivister, der kæmper for homoseksuelles rettigheder, er nogle af dem, der undergår kønsskifteoperationer homoseksuelle mere end transseksuelle. Operationen gør det muligt for dem at have et almindeligt sexliv uden at sætte livet på spil.

  Selv om regeringen går stille med dørene, er det kendt, at statens støtte til kønsskifteoperationer er blevet øget, siden Ahmadinejad kom til magten i 2005. Hans regering uddeler stipendier på omkring 25.000 kroner og yderligere støtte til hormon-terapi. I dag udfører Iran flere kønsskifteoperationer end noget andet land, med undtagelse af Thailand.

  Kønsskifteoperationer har været lovlige, siden Ayatollah Ruhollah Khomeini, den åndelige leder af den islamiske revolution i 1979, for 25 år siden udstedte en fatwa, som gav grønt lys for dem.

  Samtidig er Iran formodentlig det mellemøstlige land, der slår hårdest ned på bøsser.

  Da juridiske autoriteter i juli annoncerede henrettelsen af 12 fanger i Teherans Evin fængsel, forlød det, at flere af de dømte var »sodomitter.« Ifølge aktivister er adskillige bøsser blevet fanget i en bølge af offentlige hængninger i løbet af sommeren, men oplysningerne er svære at få bekræftet.

  Psykologisk angreb

  Vejen til operationen har for Fatime været lang og strabadserende.

  »Jeg blev stillet over for en kommission med syv læger, der psykologisk angreb mig for at verificere, at jeg nu også var transseksuel og havde brug for operationen. 15 dage senere fik jeg besked om, at jeg var godkendt til at få statsstøtte. Men mange af mine venner blev afvist.«

  I første omgang har Fatimes mandlige kæreste hjulpet hende med at betale operationen, som har kostet op mod fem millioner iranske rialer (ca 25.000 kr.) Men staten vil senere refundere beløbet.

  Og udgifterne har været det hele værd, understreger Fatime.

  »Før operationen var al ting et problem. Vi kunne ikke have vores forhold og mødte stor fordømmelse i samfundet.«

  En anden 23-årig opereret kvinde med guldarmbånd og sorte høje støvler beskriver sit liv efter operationen »som at blive født igen.«

  »Min operation udstyrede mig med en kolossal ny frihed, som jeg aldrig tidligere havde kendt,« siger den 23-årige kvinde.

  Den iranske regering ændrede for fire år siden kurs og begyndte at støtte kønsskifteoperationer.

  »For tyve år siden ville de have halshugget folk,« siger professor Mir-Djalali, der er Irans førende ekspert i kønsskifteoperationer.

  Iran har lige så mange homoseksuelle som andre lande, siger Mir-Djalali. Selv om transseksualitet og homoseksualitet kan ligge tæt op ad hinanden i grænsetilfælde, betoner lægen den markante forskel mellem homoseksuelle og transseksuelle:

  »Hvis jeg opererer en homoseksuel, vil vedkommende ikke blive tilfreds på sigt. For det er ikke kønsskifte, en homoseksuels lyst går ud på. Den homoseksuelle ønsker at forblive homoseksuel. Kun socialt pres kan få ham eller hende til at skifte køn.«

  Men i Iran er der flere homoseksuelle end transseksuelle, der ønsker at skifte køn.

  »Jeg har mange konsultationer, hvor jeg bliver opsøgt af homoseksuelle, der ønsker at skifte til det modsatte køn for at kunne have et »normalt« sexliv.«

  Ifølge lægen er der for hver 100 personer fire-fem transseksuelle og syv-ti homoseksuelle.

  Teenagere henrettet

  Truslen for homoseksuelle i Iran er til at tage og føle på. I sommeren 2005 blev to teenagere Mahmoud Asgari og Ayaz Marhoni hængt offentligt i den nordøstlige by Mashhad, efter de tilstod at have haft sex.

  Teherans ledende statsanklager Saeed Mortazavi udtalte i et interview i maj, at politiet var på udkig efter mænd, der klædte sig som homoseksuelle.

  Alligevel er der flere berømte områder, der er tilholdssteder for homoseksuelle i Teheran, blandt andet Karim-Khan Street, Laleh park og Daneshjoo park. Og der er i dusinvis af hjemmesider og chatrooms, som myndighederne overvåger og blokerer – eksempelvis Hamjens.com.

  En 18-årig mand i en stribet La Coste t-shirt og feminint, halvlangt krøllet hår fortæller med gru i stemmen om episoder, hvor han er blevet taget for at være homoseksuel.

  »For eksempel hvis jeg bestilte mad, oplevede jeg, at folk først tiltalte mig som mand – derpå som kvinde. Det er den type situationer, man helst vil undgå i Iran,« siger han og smiler.

  »Men nu vil det heller ikke vare særligt meget længere, før min situation bliver afklaret.«

  Den 18-årige har fået accept fra staten, der vil støtte hans operation.

  »I morgen får jeg at vide, hvornår indgrebet bliver.«”

  ”Dødsstraf eller piskeslag
  Iransk lov har viet et afsnit til homoseksualitet.

  Mænds homoseksualitet kaldes lavat [sodomi] og kan straffes med døden. Kvinders kaldes mosahegheh. Hvis kvinder begår en forbrydelse op til tre gange er straffen 100 piskeslag. Den fjerde gang er straffen henrettelse.”

 22. Voldtægtsoffer i Saudi dømt til pisk og fængsel skriver:

  ”Voldtægtsoffer i Saudi dømt til pisk og fængsel.

  Offentliggjort 16.11.07 kl. 00:09

  En pige, der blev udsat for massevoldtægt, er i Saudi-Arabien dømt til pisk og et halvt års fængsel.

  En saudiarabisk domstol har dømt et 19-årigt offer for massevoldtægt en straf på et halvt års fængsel og 200 piskeslag. Dommen faldt i en appelsag, og straffen er mere end dobbelt så hård som den straf, hun fik i den oprindelige retssag.

  De syv gerningsmænd fik også skærpet deres straf, rapporterer den saudiarabiske avis Arab News. De er nu dømt fra to til 10 års fængsel.

  Pigens forbrydelse er, at hun kørte i bil med en mand, hun ikke var i familie med, da hun blev voldtaget. Det er en alvorlig ting i det dybt islamiske Saudi-Arabien, hvor der er love for adskillelse mellem kønnene.

  Ifølge avisen har domstolen fortalt pigen, at hendes straf er skærpet i forhold til den tidligere dom, fordi hun har forsøgt at påvirke dommerne via medier. Hendes forsvarer, der appellerede dommen, fik frataget sin licens, så i appelsagen havde hun ingen forsvarer.

  Ritzau”

 23. The Times skriver:

  The Times November 13, 2007:

  ”Gays should be hanged, says Iranian minister

  Dominic Kennedy

  Homosexuals deserve to be executed or tortured and possibly both, an Iranian leader told British MPs during a private meeting at a peace conference, The Times has learnt.

  Mohsen Yahyavi is the highest-ranked politician to admit that Iran believes in the death penalty for homosexuality after a spate of reports that gay youths were being hanged.

  President Ahmadinejad, questioned by students in New York two months ago about the executions, dodged the issue by suggesting that there were no gays in his country.

  Britain regularly challenges Iran about its gay hangings, stonings and executions of adulterers and perceived moral criminals, Foreign and Commonwealth Office (FCO) papers show.

  The latest row involves a woman hanged this June in the town of Gorgan after becoming pregnant by her brother. He was absolved after expressing his remorse. Britain said that this demonstrated the unequal treatment of men and women in law and breached Iran’s pledge to restrict the death penalty to the most serious crimes.

  A series of reported executions of gays, including two underage boys whose public hanging was posted on the internet, has alarmed human rights campaigners.

  The Pet Shop Boys dedicated Fundamental, their Grammy-nominated album, to Mahmoud Asqari and Ayad Marhouni, who were hanged in Justice Square in Mashhad in 2005. Graphic photographs of the execution of the youths, who were under 18 when arrested, were released by the Iranian Students News Agency.

  Gay rights groups in Britain, such as Outrage!, accuse Iran of cloaking executions for homosexuality with bogus charges for more serious crimes.

  Under the Freedom of Information Act, the FCO released papers to The Times about the death penalty being used in Iran for homosexuality, adultery and sex outside marriage.

  Minutes taken by an official describe a meeting between British and Iranian MPs at the Inter-Parliamentary Union, a peace body, in May. When the Britons raised the hangings of Asqari and Marhouni, the leader of the Iranian delegation, Mr Yahyavi, a member of his parliament’s energy committee, was unflinching. He “explained that according to Islam gays and lesbianism were not permitted”, the record states. “He said that if homosexual activity is in private there is no problem, but those in overt activity should be executed [he initially said tortured but changed it to executed]. He argued that homosexuality is against human nature and that humans are here to reproduce. Homosexuals do not reproduce.”

  Nicole Pichet, a researcher who also took notes of the gathering, told The Times that the discussion began with British MPs discussing the underage gay hangings. Mr Yahyavi responded by saying homosexuality was to blame for a lot of diseases such as Aids.

  Ann Clwyd, the Labour MP and head of Britain’s delegation, said yesterday: “It is of great concern that these attitudes persist and we made it clear what we felt.”

  Iran, Mauritania, Saudi Arabia, Sudan, the United Arab Emirates, Yemen and Nigeria apply the death penalty for homosexuality, according to the International Lesbian and Gay Association.”

  ”Sharia’s victims

  2005

  — Homosexuals Farbod Mostaar and Ahmad Chooka sentenced to death. Iran said Chooka had kidnapped, knifed and raped a student

  — A woman called Soghra was sentenced to stoning for adultery and being an accomplice to her husband’s murder

  — Two men executed in public after being found guilty of a homosexual relationship. A newspaper said they were convicted of sodomy, rape and kidnapping

  — Zhila Izadi, 13, sentenced to stoning after becoming pregnant with her brother’s child

  2006

  — Malek Ghorbany sentenced to stoning for adultery

  — Leila Qomi sentenced to stoning for adultery and assisting a man who killed her husband. He received 100 lashes

  2007

  — Jafar Kiana stoned for adultery. His female lover Mokarrameh Ebrahimi sentenced to the same fate

  Source: Foreign and Commonwealth Office documents released under Freedom of Information Act”

 24. AFP skriver:

  AFP Nov 11, 2007:

  ”Afghan demonstrators demand death penalty for ’Koran abuse’

  JALALABAD, Afghanistan (AFP) — More than 1,000 university students demonstrated in eastern Afghanistan Sunday to demand the death penalty for an official accused of insulting the Koran, police and witnesses said.

  The attorney general’s spokesman, former journalist Mohammad Ghaws Zalmai, was arrested at the Pakistan border a week ago trying to flee after being accused of misinterpreting the Muslim holy book in a new translation.

  ”Death to Ghaws Zalmai!” shouted the angry mob in the eastern town of Jalalabad, an AFP reporter in the crowd said. ”We want him hanged!”

  ”He has insulted our religion and must be killed,” the group said.

  The demonstrators blocked a main road linking the eastern town to the capital, Kabul, for several hours. Dozens of police officers were on hand to prevent violence.

  The conservative parliament last week banned Zalmai from leaving the country days after the distribution of about 6,000 copies of his Dari-language translation, called ”Koran-i-Pak” or ”clean Koran”.

  A commission of clerics and prosecutors is examining the text, which does not include the original Arab verses and is said to differ on several issues, including homosexuality and adultery.

  Zalmai is meanwhile being interrogated and police are searching for a cleric who approved his version, said Abdul Rauf Arab, an official in the attorney general’s office.

  The Afghan branch of the International Federation of Journalists has said its information was that Zalmai, president of a media union, was accused of not having his version of the holy book certified by an authorised scholar.

  Afghanistan is a deeply devout country, with its 10-year resistance of the Soviet invasion called a ”holy war”, and issues of religion have in the past triggered massive demonstrations.

  The constitution is based on Islamic Sharia law, which allows the death penalty in some circumstances.”

 25. The Times skriver:

  The Times November 7, 2007:

  ”Christian web editor in gay row wins appeal

  Ruth Gledhill, Religion Correspondent of The Times

  A Christian website editor who was sentenced to two months in prison for inciting hatred against homosexuals has been cleared by the Supreme Court in Sweden.

  Leif Liljeström, who had already had his sentence cut to one month by the Court of Appeal, was cleared after the court ruled that he may not have been aware that anti-gay comments posted by visitors to his website, Bibeltemplet or The Bible Temple, consituted incitement to hatred.

  Mr Liljeström, aged 50, was told of today’s Supreme Court’s decision by news agency TT.

  ”Has the verdict arrived? A not guilty verdict? That’s very good to hear. I actually had a feeling that it would turn out like this. I did what Christians do and asked God. I then got a feeling that it was going to work out well,” he said.

  Mr Liljeström told the court that he had thought long and hard about removing the offending posts before eventually allowing them to remain on the site where they could serve to generate further discussion.

  One of the more extreme comments was posted by a visitor to a discussion forum thread entitled ”Sodomy”. The commenter stated that ”men who cannot summon up the energy to abstain from intercourse with other men should be sentenced to death and hanged from posts in the town square.” Although he did not remove it, Leifström did in fact criticise this statement and several others on the site’s discussion forum.

  According to the first court to hear the case, Stenungsund District Court, as website administrator he was guilty of ”incitement against a group of people” for statements he himself had written, and for crime against ”the law on electronic bulletin boards” for guest-messages which he neglected to delete.

  The administrator, Leif Liljeström, told the court that his purpose is to preach the gospel and win people for Jesus, and that the truth was needed to awake people.

  Among the statements that led to the verdict were the following: ”The modern homophilia is the source and engine behind the AIDS-epidemic”, and ”AIDS is a punishment from God against sodomy”.

  One commenter said there should be a ”death penalty for homosexual acts”. Mr Liljeström was convicted for this even though he debated against it himself on the website forum.

  Two judges, Per Virdesten and Ella Nyström, dissented from the ruling. They argued that ”the statements [posted to the website] went far beyond the bounds of reasoned debate and can be considered deeply insulting to homosexuals as a group”.”

 26. Aftenposten skriver:

  Aftenposten 18.11.07:

  ”Homofile sendes til utlandet for å bli hetero

  – Foreldrene mener alt vil gå bra når de får giftet ham bort og barn kommer inn i bildet, akkurat som om det finnes en mirakelkur, sier Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

  Ideelle organisasjoner slår alarm og frykter for livene til homofile innvandrere som tvangssendes til foreldrenes hjemland, skriver Dagsavisen.

  I hjemlandene skal ungdommene «bli heterofile» ved hjelp av koranlesning og tvangsekteskap. Blant disse ungdommene er en gutt i slutten av tenårene. Nå er han et sted i Midtøsten. Foreldrene har tatt fra ham passet og plassert ham hos en imam for å lese Koranen.

  – Vi er helt fortvilet og utrolig redd for ham, sier organisasjonsleder Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

  Hun ser på gutten som et av de mest ekstreme tilfellene av forsøkene på å omvende og tvangsgifte en homofil.

  – Foreldrene mener alt vil gå bra når de får giftet ham bort og barn kommer inn i bildet, akkurat som om det finnes en mirakelkur, sier Fleischer.

  SEIF har hittil i år satt i gang undersøkelser i fem saker som handler om homofile som er sendt bort for å bli «reorienterte» og tvangsgiftet.

  Også Røde Kors arbeider med problemstillingen. En norsk homofil mann i 20-årene som nå er i Midtøsten, har bedt om hjelp.

  – Vi samarbeider med Utenriksdepartementet og ambassaden i landet om å få ham hjem. Vi er glade for at ambassaden og departementet er velvillige til å hjelpe norske statsborgere, sier Monica Berge, som leder Røde Kors’ telefon om tvangsekteskap.

  Røde Kors jobber også med to andre gutter i begynnelsen av 20-årene. De er opprinnelig fra Pakistan.”

 27. Expressen skriver:

  Expressen Måndag 19 november 2007 :

  ”Homosexuella muslimer skickas utomlands

  Homosexuella män tvingas gifta sig med kvinnor – eller skickas utomlands för att omvändas med koranstudier.
  Nu slår organisationer larm om situationen för homo-, bi- och transsexuella muslimer i Sverige.
  – Myndigheterna tar inte sitt ansvar, säger Aredeshir Bibakabadi, 40, från föreningen Homan, till Expressen.se.

  Varje dag tvingas människor att förneka sin sexuella läggning på grund av sin religion.
  Här i Sverige lever många homo-, bi- och transsexuella i garderoben – bara för att deras familjer, vänner och släktingar inte accepterar att de föredrar människor av samma kön.
  Men det finns fall där det har gått ännu längre.
  Där unga bögar har tvingats tillbaka till föräldrarnas ursprungsland för att ingå tvångsäktenskap med kvinnor eller ”omvändas” med hjälp av stränga koranstudier. Där de hålls fångna av släktingar som har tagit deras pass.
  Kämpar med fem fall

  Just nu kämpar norska myndigheter och organisationer med fem sådana fall.
  Även om det inte är bekräftat förekommer det troligen också i Sverige.
  – Jag känner till två fall i Sverige, en kille från Libanon och en från Egypten, säger Ardeshir Bibakabadi, 40, som driver Homan, en stödförening för homo-, bi- och transsexuella invandrare.
  – Det är väldigt kränkande och frustrerande med den här typen av oförståelse, säger Sören Juvas, ordförande i RFSL.
  Ardeshir Bibakabadi berättar att många män pressas till heterosexuella äktenskap.
  – En kille har varit med en svensk man i många år, men han älskar sina föräldrar så för att göra dem till viljes har han träffat en kvinna att gifta sig och skaffa barn med. Nu lever han dubbelliv. Det är väldigt tragiskt.
  Valt bort religionen

  Ardeshir Bibakabadi har egen erfarenhet av problemet.
  Fram till 1994 levde han tillsammans med en kvinna eftersom han inte vågade komma ut. Men han har aldrig tvingats till någonting, och i dag har han valt bort religionen eftersom islam inte accepterar honom som han är.
  – Min mamma är väldigt religiös. Hon förnekar min läggning och säger att jag hamnar i helvetet. Men här i Sverige kan jag leva som jag vill.
  ”Tar inte sitt ansvar”

  Trots det är han mycket kritisk till de svenska myndigheternas agerande.
  – De tar inte sitt ansvar. Det verkar inte finnas mycket intresse för de här människorna, man tycker väl inte att de gör någon nytta i det svenska samhället.
  Sören Juvas har själv ingen kännedom om att man skickar muslimska killar på avprogrammering.
  – Men man får absolut inte göra detta till en muslimsk företeelse. De här tankarna finns hos väldigt många människor i Sverige, både muslimer och kristna extremister, säger RFLS-ordföranden.”

 28. De saudiske kvindeundertrykkere skriver:

  siad.dk:

  ”Demonstration søndag mod de Saudiske kvindeundertrykkere

  Under parolen ”Støtter du, at voldtagne kvinder skal straffes med pisk? Hvis ja, så sov bare videre! Hvis nej, så vis din vrede!” har Enhedslisten taget initiativ til en demonstration foran Saudi Arabiens ambassade, Lille Strandvej 26 i Hellerup, kl. 13.00.

  Hermed lever de så op til det de siger at de går ind for ligeret mellem kønnene. Lad os så ikke håbe at fru Bente Hansen, Jaleh Tavakoli og Johanne Schmidt-Nielsen bliver angrebet af autonome med jernkøller og knive fordi de formaster sig til at demonstrere mod uret og uretfærdigheder i verden. For folk der sætter sig op mod Saudi Arabien ser ud til at skulle ryddes af vejen, sidst set da en fredelig demonstration i oktober mod en Saudi Arabisk menneskerettighedskommission blev slået i hovedet med jenstænger og flasker og stukket med knive af autonome. Disse mennesker ønskede også blot at demonstrere mod uretfærdigheder såsom de såkaldte Saudiske menneskerettigheder, hvilket vil sige pisk, stokkeslag og hånds- og halsafhugninger.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.