Del 396: Överblicken

Tack för alla intressanta kommentarer. Jag läser och lär. Återigen skall jag påminna om att intet censureras. Hamnar man i spamfiltret kommer jag så snart som möjligt att hämta upp eventuella kommentarer därifrån.

Konstprojektet börjar se lovande ut. Jag får visserligen leva ett hukande liv och varje dag får jag kräla under mina bilar för att plocka bort eventuella bomber. Ännu är antalet funna objekt blygsamt.

Konstvärlden lämnar ett stigande antal fängslande bidrag. Särskilt vill jag naturligtvis tacka min dyre kollega Carl Michael von Hausswolff för hans säkerligen välmenta utskåpning av mitt konstnärskap. En sådan litania är ju precis vad jag både förutsett och önskat. Vare det härmed ännu en gång bekräftat att jag är på rätt väg när det handlar om att kartlägga konstvärldens agenda och gränsdragningar. Jag blev dock rörd av att Carl Michael erbjöd mig sitt gästrum. Mänskligt, alltför mänskligt (se hans rappa text under gårdagens kommentarer).

Pål Hollender har fattat min poäng vilket inte Joanna Rytel mäktar. Hon går fortfarande på den så ofta förekommande kränkbänken. Detta i Kulturnytt P1.

Självfallet skall man läsa Natalia Kazmierska i Expressen. Berwaldhallens afton som en afton på Cabaret Voltaire.

Helsingborgs Dagblad är min nu lite haltande hembygds tidning. Denna skrift framhärdar i beslutet om icke-publicering. Lars Johansson skriver med tydligt stigande irritaion. Även han begagnar sig av kränkbänksargumentet och kompletterar med en numera välkänd klassiker: taskiga teckningar.

Om det vore så att jag mottogs stående applåder hade det inte varit mycket bevänt med projektet.

Jag försöker att bibehålla överblicken. Konstprojektet skall formas och komponeras på ett sådant sätt som gör det tillgängligt för konstvärlden. Och med hela företeelsen som konst vandrar den in i fiktionens värld. Så länge den håller sig där blir den konstruktiv och utan att det spills något blod. Själv substansen kan jag inte säga annat än att jag är nöjd med. Hur skall man få igång en debatt om en av de viktigaste kulturfrågorna? Även den värsta motståndare borde kunna inse att helt utan en het potatis det nog inte går.

Vi får förstå en sak. Det är omöjligt att låta politiken och religionen blandas samman. Genom att framtona en vänlig attityd och undvika kränkningar av saker som är så heliga att muslimer kan bli ledsna antyder hugade brobyggare att det faktiskt skall göras ett undantag. Att det skall bli en blasfemiparagraf, antingen som en lag eller som en moralisk överenskommelse. Men det måste vara ett falskt löfte som senare, alltså när muslimerna blivit mogna medborgare, skall annulleras.

Kränkningen är, som åtskilliga av betraktarna med viss triumf framkastat, en tom provokation. alltså ren och fin och utan biavsikter. Låt oss se på denna vänliga kränkning och diskutera hur den verkar och om den ur alla omständigheter verkligen är omöjlig att ta sig förbi.

Oavsett är det bara så här: Inte en centimeter kan man rygga på denna punkt: Om det är något som är heligt är det kränkningen ty den är ej av ondo.

Gårdagens mässande muslim var ett autentiskt tillskott till konstprojektet. Spontant, äkta och expressivt. Hann någon ta en bild? Allt jag kan bidra med är en liten teckning:

muslimens-fatwalit.JPG
Muslimen i Berwaldhallen i förbannelsetagen

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

64 svar på Del 396: Överblicken

 1. Ekrem TOS; lawyer-interpreter skriver:

  Kära bordellhund Lasse Fix! Arne Ruth sitter bakom dig? Vad är hans uppdrag att han ofta såhär hetsar bordellhundar mot muslimer och vem är den Arne Ruth i verkligheten? Då Taslima Nasrin och Salman Rusdie också sponsrades av den samma figuren; eller hur?! Har jag fel?

 2. per skriver:

  Ekrem TOS; lawyer-interpreter! Lär dig svenska för helvete så att folk förstår vad du skriver!

 3. Cecilia skriver:

  Suveränt beskrivet Göran! Tack!

 4. devadatta skriver:

  Lars!

  Antar att du läst DN-artikeln om den danske konstnären Kristian von Hornsleths projekt ”Hornsleth Village Project Uganda” (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2206&a=694474) med ingressen ”Kristian von Hornsleths projekt i Uganda får alla Muhammed­karikatyrer att framstå som barnkammarvisor, skriver Stefan Jonsson.”

  Det skulle vara intressant att se din kommentar om det. Likheter och skillnader med dina teckningar?

 5. jazz skriver:

  Hej alla trogna läsare. Ber att få bidraga med ”Dagens Hadith” hämtad från: islamguiden.com

  Profeten Muhammad (saw) sade:

  ”Jag har fått fem saker som ingen tidigare profet fått: Allah har gjort mig segrande genom skräck (som fyller fiendens hjärta) inom en distans av två månaders resa.”

  Klarar man resan Mecka-Skåne på två månader med kamel? (Min kommentar)

  ”Jorden har gjorts till en plats för bön och ett sätt att rena sig på (tayammum eller torr wudu) för mig; därför kan mina följeslagare be när tiden är inne.
  Krigsbyte har gjorts tillåtet för mig; det har det inte varit för någon tidigare.”

  Det som nu betingar det högsta kommersiella värdet som krigsbyte hemma hos Lars är förmodligen rondellhundsteckningarna. (Min kommentar)

  ”Alla tidigare Profeter har blivit sända till sitt folk; medan jag blivit sänd till hela mänskligheten och Profetskapet slutar med mig.[Bukhaari och Muslim] ”

  Amen

  Med vänliga hälsningar
  Jazz

 6. TJ skriver:

  Göran E:
  En korrekt jämförelse tycker jag. Den stora skillnaden i mottagande förklaras bra av Vilks egen teori; favören av att utpekas som svag grupp.

 7. TJ skriver:

  forts:
  Jag glömde lägga till Vilks teori nummer två; teorin om fiendens fiende. Tar man med båda förklaras det hela ännu bättre.

 8. Stolt västerlänning skriver:

  Lars, du är strålande! Dina teckningar fungerar som Sokrates frågor: motståndarens
  uppblåsta idioti läggs i öppen dag!

 9. Lars S skriver:

  Malin har rätt.

  Herregud vad svårt det är att stå ut med folk som tror på något när man själv
  inte håller nåt för heligt.

  Vilks är nog den ende i Sverige som kan försörja sig på att rita rondellhundar.
  Vilket jävla jobb. Tack gode gud för de offentliga medlen. Det är åtmistonde en
  födkrok.

  Och du, Lars: akta knäna. Det är så lätt att få förslitningsskador.

 10. Lena skriver:

  Varje gång jag försöker få igenom ett inlägg hamnar jag i ”spamfiltret”! Och de två inlägg jag till en början fick igenom tog du bort, liksom en rad andras. En feg och lögnaktig krake!

 11. js skriver:

  Ang Pierre Schoris artikel i Svd:

  http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_17129539.asp

  Tydligen vill han att vi inte ska framföra någon kritik mot de religiösa dogmerna.
  Självcensur verkar vara ett annat sätt att undvika debatt.

  Yttrandefrihet är inget som vi kan ta förgivet.

  Bara för att det har gjorts provokationer tidigare så betyder detta inte att vi inte
  kan göra det nu. Var tid behöver sin påminnelse om det som vi nu tycker är självklart.

 12. Kommentarer överflödiga skriver:

  Med ovanstående signatur borde jag väl egentligen inte skriva mer.

  Men Göran E:s jämförelse mellan denna affär och spektaklet på Historiska museet 2004 är så pass läsvärd att den borde uppmärksammas eller publiceras.

  Carl Michael von Hausswolffs utspel förkroppsligar inte bara det svenska kulturetablissemangets exceptionella hyckleri.

  Det förkroppsligar dess öppna vurm för NIHILISM och FASCISM (för det är exakt vad det är frågan om).

  Vi talar om islamiska jihad, som ju också var namnet på den organisation som den beslöjade dödsängeln Hanadi Jaradat tillhörde.

  Som synes har vi nu kommit till en punkt i vår historia då allt och alla framträder i sin rätta belysning.

  Precis som åren runt 1939.

  Det vore nästan kul om det inte vore så fruktansvärt tragiskt

 13. Dogfood Halal skriver:

  Här finns ingen rasism. Wilks har ju själv numera bekänt sig vara muhammeds följeslagare! Eller så är det muhammed som blivit wilks underdåniga följeslagare! Muhammed går numera i hans ledband! Han är ju bara för söt. Vem vill inte ha en sån söt liten krabat?. Att han är hund sörjer han inte över,.. eller till och med en hon! Hon behöver inte gå i slöja. Hon är fri fast lite bunden. Bunden vid sin matte! Läs lite Koranen för henne och sätt en liten slöja på huvet så blir hon säkert glad….. om det inte är varje dag! Muhammed har det bra ,och gläfser varje dag. hon är en hund som springer i vår lund ,numera hela sveriges rondell-hund! Helgat varde ditt namn muhammed,vi är din följeslagare o trofaste vän !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.