Del 395: Bland exmuslimer

Idag deltog jag i seminariet (i Stockholm) om yttrandefriheten där organisationen ex-muslimerna framträdde. Sådant är lärorikt. Man tog upp frågor som dödstraff i muslimska länder och den relativa frånvaron av medieintresse för detta. Att stena människor till döds är ur västs synpunkt mest en religiös fråga. Vi skall som bekant visa hänsyn till andra kulturers värderingar.

Det öppna seminariet hade flyttats till Berwaldhallen av säkerhetsskäl. Det var välbevakat. Trots att lokalen var stor räckte den inte till för alla intresserade.

Mest sensation väckte en traditionell muslim som höll ett predikoliknande anförande som slutade med ett förtäckt hot mot rondellhundstecknaren. ”Må hans öde bli andra till varnagel” vilket yttrades på arabiska men snabbt översattes av en ex-muslim.

Dylikt ger stark lokalfärg åt detta ännu expanderande konstprojekt.

Jag deltog också idag i en debatt i norsk radio. Intressant är att man i Norge har en lag om blasfemi. Lagen är vilande men en del norska muslimer kräver att lagen skall aktiveras. Detta diskuteras nu på fullt allvar i vårt västliga grannland.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

52 svar på Del 395: Bland exmuslimer

 1. hedjohan skriver:

  Jag var själv där på seminariet i kväll och fann det hela tämligen otäckt. Inte bara hotet, som inte var det minsta förtäckt utan snarare explicit, utan även predikanten och hans vänners agerande.

  Lars, all heder och beundran till dig!

 2. TJ skriver:

  Dick Erixon rapporterar klart och koncist från samma seminarium.
  http://www.erixon.com/
  Lägg på minnet att av kulturetablissemanget var endast Arne Ruth där, om man ska tro Erixon – och det gör jag.

 3. stefan peterson skriver:

  Hej Lars
  Noterade att Lena Adelsohn Liljeroth inte blev inbjuden till seminariet.
  eller avböjde hon ?
  Hon hade väl som vanligt inget att säga i frågan ”Till försvar av yttrandefriheten”
  men hon borde kanske tagit chansen att lyssna ?
  Verkar som att det varit en nyttig och givande ”konst upplevelse”.

 4. ln skriver:

  Kommentar av ln | 2007/09/17 kl. 20:06:50
  – – – – – – – –
  Från Grönköpings Veckoblads nyhetsofficin meddelas:

  Till följd av den pågående så kallade Vilks-affären har en betydligt viktigare angelägenhet hamnat i bakgrunden. Vi på Veckobladets redaktion finner det därför befrämjansvärt attfästa läsekretsens uppmärksamhet på vad som sig i Riksdagshuset utspelas.
  .
  Sverige, vårt forna fosterland, går emot nya tider. Vid Riksdagens högtidliga öppnande skall nu predikas mohammedansk kvinnofientlighet! Den utomäktenskapliga avhållsamheten från kvinnor som predikas av Islam, har i alla tider förkastats av svenska politiker av alla färgschatteringar. Också av Main Stream Media som t.ex Grönköpings Veckoblad och av rikets politiska partier.
  Den mohammedanska kvinnosynen har med rätta ansetts vara en förlegad 1700-tals syn, som gjort kvinnor till en handelsvara. Numera skall emellertid den synen inte bara respekteras, den skall ävenledes ges stöd av landets högsta instans, vår regering.

  FÖRLÅT – DET BLEV ETT FEL HÄR, DETTA VAR UR GÅRDSGENS GRÖNKÖPINGS VECKOBLAD!

  HÄR KOMMER NU DEN RIKTIGA TEXTEN – UR DAGENS *DAGENS NYHETER*

  Historisk dag i Storkyrkan

  ”Historiskt”, sade imamen Abd al Haqq Kielan (född Leif Karlsson). Han hade just läst ur Koranen i Storkyrkan inför kungafamiljen, regeringen och några hundra makthavare till, gräddan av det offentliga Sverige.

  Han hade föregåtts av den judiske kantorn Maynard Gerber som sjungit på hebreiska. För förs­ta gången hade representanter för dessa båda världsreligioner bjudits in att delta i Storkyrkan inför riksmötets öppnande.

  – Jag ser det som en historisk händelse, en bekräftelse på att det finns muslimer och judar i Sverige, sade Abd al Haqq Kielan.

  Men om det blir tradition vågade han inte gissa.
  – Det ligger inte i mina händer. (utan i Allahs?)
  – De kanske bjuder in andra grupper nästa år. / Vilka då – Livets Ord eller scientologerna?
  – – – – – – – –

  GRÖNKÖPINGS VECKOBLAD alltid före sin tid! GÖM EJ att prenumerera!
  ————————————————————————————–

 5. Carl Michael von Hausswolff skriver:

  Sorry Lars,

  Detta med hundmohammed är lite för opportunistiskt för mig … inte nog med att Du kopierade det koncept som jag och Leif Elggren startade med – att grunda en nation .. nu har Du också, antagligen med Din medvetna intellektuella kapacitet, inte bara (naivt eller?) kopierat den danska tecknaren … utan även, med den västerländska cyniska tryckfrihetsbibeln i hand, kopirerat den amerikanska (läs västerländska) imperialistiska strategiska invasionsmetoden, som går ut på att skymfa och nervärdera andra typer av samhällen i demokratins namn… för att till sist (om jag tittar på Dig som f.d. kollega) utgå med en seger som handlar om att bli berömd konstnär och upprätta ett positivt eftermäle. Copy – cat eh? Skylla på post-modernismen går inte i detta fall, tror jag ..

  Nu ser jag dig som en tråkigt gemen typ; en konstnär som jag först respekterade i det at jag även klättrade runt på Nimis och njöt, sedan (i Helsingfors när vi sågs) uppfattede som en fjant som hade ett land (Ladonia) och som hade startat krig med San Marino!!! .. och nu endast ser som en wanna-be … den typen av konstnär som aldrig riktigt känner sig glad över någon av sina utställningar såvida omvärlden inte är fast övertygad om att konstnären uträttar mer än den gör …

  sorry lars …. du fär ett litet L nu som den stackare du är – … men om Du behöver ett rum i Din flykt så ställer jag kollegialt upp på Dig och erbjuder Dig mitt gästrum ..

 6. Hej Lars!

  Gratulerar till framgångarna. Jag har varit med och tagit fram GIF bilden med flaggan och din teckning, som redan börjar sprida sig på nätet:
  http://gatesofvienna.blogspot.com/2007/09/join-art-project.html

  Jag hoppas att du gillar den. Jag märkte att det redan skakade i startgroparna bland folk att dra igång något på bloggar och sånt på Internet. Men det är så lätt att det blir fel. T.ex en kampanj för stödköp av svenska varor. Senast gången var det ju folk som stödköpte dansk ost från Arla. Stödköp från Arla är aldrig en bra idé om man vill slå ett slag för yttrandefriheten.

  Så jag tänkte att en liten Internet-kampanj i själva initiativtagarens anda skulle passa.

  Ditt konstprojekt är mycket intressant, och i min smak ur många aspekter. Själv bedriver jag ett sorts kulturhistoriskt projekt, som man kanske skulle kunna kalla Resan till Jordens mittpunkt. Jag s.a.s gräver mig genom de arkeologiska lagrena av vår historia, genom Vietnamkriget, genom Andra Världskriget, genom Första Världkriget, genom Franska Revolutionen, osv ner genom jordlagren.

  I varje lager öppnas en ny värld, helt nya sätt att se på vad som är rätt och fel. Bara som ett exempel är det oerhört intressant att se hur USA-bilden förändras när man färdas genom de olika lagrena. Starkt eller svagt, gott eller ont, det växlar flera gånger.

  Just nu befinner jag mig i Romarriket, och jag tror att jag tänker stanna där. Får här når man fast mark. Namnet på min blogg, Conservative Swede, tog jag mig när jag befann mig in den Franska Revolutionen. Namnet Conservative Swede är ju lite roligt eftersom det är en paradox och en omöjlighet. Men jag funderar på att byta ut det. Privat är jag inte särskilt konservativ, och politiskt finns jag inte mer på kartan än vad Romarriket gör idag. Jag har börjat använda bilden av Tony Rome redan, så det kanske det får bli det. Frank Sinatra var ju ingen Romare, men han sjöng himla bra.

  Tills vidare heter min blogg: http://conswede.blogspot.com/

 7. golge skriver:

  TILL ALLA RÄTTSKAFFENS MUSLIMER (som förmodligen sitter och läser på denna blogg)

  Det har med all tydlighet framgått att ni känner er kränkta över denna teckning som föreställer profeten Muhammed i skepnad av rondellhund. Ni har all rätt att känna er kränkta och ni har rätt att uttrycka detta, vilket ni också gjort. Men svara mej, var är ni när islamistiska terrorister begår sina sprängdåd, sina avrättningar och och uttalar sina fatwor i guds och muhammeds namn. Här kan man väl ändå tala om en kränkning som får Lars Vilks lilla rondellhund att framstå som en mycket löjlig liten bagatell. Var är ni när Al Qaida drar er store profet i smutsen på detta sätt. Var är ni När Bin Ladin utgjuter sina hotelser i islams namn? Varför går ni inte man ur huse och ställer er på gator och torg? bjud in TV och tidningar och låt nyheten kablas ut över hela världen så muslimer runt om får se att ni inte accepterar denna typ av islamistisk terror. Kanske rättrogna muslimer runt om i europa rent av skulle göra detsamma. När det är gjort tror jag att ni skulle få större sympatier över att vara kränkta av en liten teckning, men inte förr…

 8. von Hausswolff,

  När gjorde någon något senast i konstvärlden som var genuint nytt? Som jag brukar säga ”Det är konst att stjäla”. Finns det något som du har gjort som du tycker var genuint nytt?

  Och angående det du säger om ”den västerländska cyniska tryckfrihetsbibeln”. Som Arne Ruth påpekade igår, angående konstverket som plockades ner på Göteborgs världskulturmuseum:

  ”Konstverket som upprörde vissa muslimer var gjort av en algerisk-fransk konstnär. Det den statliga kulturinstitutionen i Göteborg gjorde genom att ta ner hennes konstverk var inget annat än att förneka henne som har muslimsk bakgrund rätten att kritisera sin kultur. Vi kan inte ge människor sämre rättigheter bara därför att man kommer ur annan kultur än vår egen, sa han.”

  Vem är det som är cynisk egentligen, von Hausswolff? Hur mycket bryr du dig om människor från muslimsk bakgrund och deras rättigheter egentligen?

  Och när du skriver om att ”skymfa och nervärdera andra typer av samhällen” undrar jag verkligen på vilken sida du hade stått i kampen mot kyrkans makt för 100-200 år sedan. Du förefaller blind för de små människornas lott. och alltför benägen att stödja prästerskapet.

  Fast du skriver ju mycket riktigt ”andra samhällen”. Kanske bryr du dig inte om andra samhällen än ditt eget?

 9. TJ skriver:

  Att kalla ”detta med hundmohammed” för opportunistiskt är väl ändå bra korkat.

 10. Göran E skriver:

  BERÖRINGSSKRÄCKEN MED DEN MUSLIMSKA RELIGIONEN:

  In:

  För att kunna hålla ordning på kamelerna kanske det är bäst att försöka hålla paranoian stången och lägga myggsilen åt sidan. Exakt vad är ditt problem med den högst sansade och imamen Abd al Haqq Kielan i ekumenisk och försonande anda läser ur Koranen för Hans Majestät Konungen i Storkyrkan?

  Är du djupt kristen och känner dig kränkt å Kristi vägnar? Eller är du rädd att Konungen skall konvertera till Islam och vända sitt svärd emot dig? Och exakt vad är det för problem att Kielan har hetat Karlsson? Ett exempel på en av en handfull svenskar som konverterat till Islam. Skall vi inte ha religionsfrihet i detta land?

  Och vad gäller den ”judiske kantorn Maynard Gerber som sjungit på hebreiska”: Känner du överhuvud taget inte till något om vårt lands kultur och den kristna religionen eller stör du dig bara att några verser ur Bibeln (Gamla Testamentet) framförs på originalspråket? I Storkyrkan.

  Kanske har vi fått en bra definition av islamofobi till slut. Eller bara vanlig xenofobi.

 11. Muslims Against Sharia praise the courage of Lars Vilks, Ulf Johansson, Thorbjorn Larsson and the staff of Nerikes Allehanda and Dagens Nyheter and condemn threats issued by Abu Omar Al Baghdadi and the Islamic State of Iraq. Muslims Against Sharia will provide a payment of 100,000kr (about $15,000) for the information leading to capture or neutralization of Abu Omar Al Baghdadi.

  Muslimer mot Sharia berömmer Lars Vilks, Ulf Johansson, Torbjörn Larsson och övriga anställda på Nerikes Allehanda och Dagens Nyheter för deras tapperhet och fördömer hotet från Abu Omar Al Baghdadi och Islamistiska Iraq. Muslimer mot Sharia betalar 100 000 SEK (ca 15 000$) för information som leder till gripande eller oskadligörande av Abu Omar Al Baghdadi.

  Muslims Against Sharia

 12. Fredrik skriver:

  Hej Lars!

  Jag måste ge dig en eloge för din fantastiskt sköna humor! (Den är betydligt bättre än din ibland högst mediokra konst, om du ursäktar). Jag har garvat käken ur led av dina snuskigt roliga kommentarer i media de senaste dagarna. Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att det gömde sig en sådan humoristisk ådra i din sargade konstnärssjäl.

  Ett tips är att svänga över karriären mot komiken – stand up kan man ha som gott leverne om man har den talangen som du besitter. Vänligen observera att jag på intet sätt är ironisk, utan på fullt allvar menar vad jag skriver – din humor är verkligen obetalbar!

  Stå nu på dig mot muhammedanerna för den svenska yttrandefriheten!

  Vänliga hälsningar

  / Fredrik

 13. Kent skriver:

  Jag skulle vilja se en teckning med Mohammed och hans 6-ariga fru dar de ar ”intima”. Skulle bli en bra T-troja som nog skulle salja bra ocksa. Vagar du? Jag hoppas!

  MVH

 14. Fröken Sverige skriver:

  Lars, om du inte har haft möjlighet att kolla dina mail, så är här lite mer från våra svenska muslimer på Sindbad.

  http://i1.tinypic.com/5zgc310.jpg
  http://i19.tinypic.com/677np89.jpg
  http://i13.tinypic.com/66cvp14.jpg
  http://i14.tinypic.com/4zwn85x.jpg

  Var rädd om dig!

  Mvh

  /FS

 15. Fröken Sverige skriver:

  Gudmundson: Islamisterna kom med förtäckta hot mot oss otrogna

  ”Den kallas islamofobi, den känslan jag fick.

  Två timmar in i seminariet stormar sex eller åtta män nerför trapporna. De hade inte varit med och lyssnat på föredragen, utan suttit en våning upp i kafeterian, för sig själva. Nu, när det snart var dags för publikens frågor, ställer sig männen med korslagda armar i gångarna mellan stolsraderna. De har yviga skägg. Huvudbonader. Den man som ser ut att vara deras ledare har kaftan. De tränger sig framåt. Markerar närvaro.”

  ”Jag är rädd, och mitt hjärta bultar. Jag skäms för det. Rädd för vad då? Fromma människor?

  Deras ledare får mikrofonen. Han presenterar sig som Husam. Efter några meningar på bruten svenska om hur sårade rättrogna muslimer är vänder han sig direkt till Lars Vilks. Men för själva hotet använder han arabiska, vilket tolkas omgående av en panelist. ”Jag hoppas att ditt öde blir en lärdom för andra”, säger han menande.”

  http://gudmundson.blogspot.com/2007/09/islamisterna-kom-med-frtckta-hot-mot.html

  Mer:

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17111721.asp
  http://nordicdervish.wordpress.com/2007/09/19/om-seminariet-med-lars-vilks/
  http://www.erixon.com/2/blogg070923.htm#13

 16. Abbas skriver:

  Den ständigt lika nyskapande och politiskt medvetna konstnären Hausswolff med stort H skriver här ovan att man inte får nedvärdera andra samhällen i demokratins namn. Andra talar i liknande ordalag om man inte ska sparka på de som ligger. Men hur är det med de som hänger då? Får man sparka på dom?

 17. Grattis Sverige! skriver:

  Vem blir Sveriges första KALIF?

  Inom de muslimska kretsarna går debattens vågor höga om vem som ska bli utvald till Sveriges första KALIF när demokratin störtats och islam vunnit sin totala seger i Sverige senast år 2010?
  Det finns i huvudsak tre stora kandidater till KALIF-posten med olika personliga och historiska meriter:

  1. MEHMET KAPLAN (turk), för närvarande riksdagsledamot för Miljöpartiet!
  Det som talar för KAPLAN är:
  Han är den mest rutinerade av alla kandidater!
  Har erfarenhet av politiskt arbete på högsta nivå (sitter nämligen som riksdagsledamot för Miljöpartiet!)
  Är den mest verbala och den som behärskar det svenska språket bäst
  medievan och SVT-gunstling
  Det som däremot talar emot honom är:
  Han är TURK! Araber anser nämligen att islam är en arabisk religion och ser sig själva som herrar över alla övriga folk på jorden. Därför bör ledningen inom islam vara helt arabisk!
  MEHMET´s turkiska anatomi gör att han passar bättre i FEZ (huvudbonad som de osmanska ”ottomanska” sultanerna hade på sig) än TURBAN (som en arabisk Kalif bör bära)!
  Kaplan åberopar, som motargument, det osmanska rikets insatser för att sprida islam till Europa (Balkan) och han hävdar att han i egenskap av turk har lättare att tala med européer än någon arabisk kalif!

  2. MAHMOUD ALDEBE (ARAB), ordförande för Muslimska rådet och storImam på Stockholms moské!
  Det som talar för ALDEBE är:
  Han är ARAB från NORDAFRIKA. I egenskap av arab ser han sig själv som den naturliga kandidaten till posten!
  Det som talar emot honom är:
  Han saknar den verbala listighet som Mehmet Kaplan besitter
  Talar sämre svenska
  saknar politisk erfarenhet på hög nivå
  orutinerad i mediesammanhang

  3. ABDULKADER (SOMALIER), Blivande celebritet på SVT!
  Han är nog den svagaste kandidaten.
  Han använda sig ihärdigt av sin mörka hudfärg som slagträ i maktkampen om Sveriges första kalif. Han försöker misskreditera sina konkurrenter (araben och turken) genom att anklaga dem för rasism och ständigt påminna om det förtryck och slaveri som både araber och turkar utsatte de svarta för när de hade befälet över det islamiska imperiet!
  Som merit hänvisar han till Memluk- perioden i islams historia då de svarta slavarna under en kort period lyckades ta makten över det islamiska riket i Nordafrika!

  Medan debatten om Sveriges första KALIF pågår för fullt på Al-Qaidas högkvarter vid Björns Trädgård i Stockholm och strömmen av muslimer som invaderar landet tilltar, sitter svenska folket ”lyckligt ovetande” hemma på soffan och tittar på Bingo Lotto!

  Grattis Sverige i förväg till första kalifen, vem den nu blir!

 18. Gertkvist skriver:

  CMvH skrev: ”… kopirerat den amerikanska (läs västerländska) imperialistiska strategiska invasionsmetoden, som går ut på att skymfa och nervärdera andra typer av samhällen i demokratins namn…”

  Jag antar att CMvH aktivt kampanjade _mot_ bojkotten av Sydafrika under 80-talet? Det var ju rent västerländskt nedvärderande av samhällen med andra värderingar.

  Utan tvivel vore världen en bättre plats om västvärlden inte tvingat Saudiarabien att avskaffa slaveriet på 1960-talet. Åsikten att slaveri är fel måste ju vara rent imperalistisk strategiskt invasion. Eller hur, CMvH?

  Nurnberg-rättegången var en orgie av att skymfa och nedvärdera vissa värderingar. CMvH anser väl att Auschwitz var en vital del av det tyska självstyret?

  Och amerikanska sydstaterna måste ju vara ett verkligt offer i CMvH:s ögon. Dubbla yankee-invasioner som i demokratins namn tvingade på The Good Old Boys massor av neger-rättigheter. Så jag antar att CMvH på varje seccions-dag står utanför amerikanska ambassaden och kräver kompensation till sydstaternas slavägare?

  Eller är det bara vissa påtvinganden av västerländska värden som är fel? Låter väldigt mycket som ”Animal Farm” – ”alla är jämlika, men några är mer jämlika än de andra”. Som vanligt, alltså.

 19. TJ skriver:

  Konstnären Hausswolff väcker också han känslor. Nu ger i.o.f.s. hans inlägg intryck av att vara tillkommet en sen natt, men där finns ändå en substans av något som jag vet är vanlig attityd hos många svenska konstnärer som nått en viss grad av framgång, lyckats bli institutionsuppburna o.s.v. Belysande om man så säger.

 20. Kalabalik! skriver:

  Sansa er ”Gott Folk”!
  Vad är det frågan om?! Varför denna ”kalabalik”?!
  Det är bara en teckning!
  Lugna ner er! Det är ingen ko på isen!
  Har ni inget roligare för er?!
  Här får ni ett litet tips på en rolig grej som ni kan göra:
  Gå in på:
  http://www.abbywinters.com
  och titta på hur de ”undersköna jungfrurna” i Allah´s paradis ser ut!
  Kör en ”Handtralla” eller dra en ”Tarzan”! Gå och lägg er sedan!

 21. AH skriver:

  ”Man tog upp frågor som dödstraff i muslimska länder och den relativa frånvaron av medieintresse för detta.”

  Skojar du? Varenda gång en stening sker så rapporteras detta i media. Till skillnad från exempelvis de tusentals avrättningar som sker i Kina.

 22. Amorin skriver:

  ”teckningen är en tom provokation”, säger Vilks.

  Ett otroligt löjligt uttalande. Man kan inte göra en tom provokation, vi omkring har uppfattat teckningen som en tom provokation och nu vill Lars, ta detta till sig och försöker påstå att han medvetet presterat en tom provokation.

  Det är direkt pinsamt och just Vilks omedvetenhet i projektet är ett problem, han tycks inte förstå vad han gör.

 23. Iman skriver:

  Ni som är inne på sindbad ock kopierar inlägg och lägger här varför tar ni bara de mest hotfulla , varför lägger ni inte upp de där medlemmar har tagit avstånd från våld??
  Ni ser bara det ni vill se—- i er ögon — en massa hemska muslimer som vill slå ihjäl er, påminner återigen om nazismen där judarna utmålades som ett hemskt folk som ville ta över världen och måste utrotas till varje pris.
  För ni vill inte inse att alla muslimer inte är likadana ni har väntat på det här tillfället att komma upp till ytan och använda er av demokrati och yttrandefrihet för att visa era nazistiska sympatier.
  Jag hoppas Säpo håller ögonen på er med, ni är precis lika farliga som vilken terrorist som helst.Ni uppviglar till främlingsfientlighet och islamofobi.
  Det är min yttrandefrihet också men jag försöker använda den på ett förnuftigt sätt.
  Inte genom hat och fientlig inställning.

 24. Lasse skriver:

  Jaså du Iman, det är ”nazistiskt” att kritisera islam?

  Annars har ju just diverse muslimer varit duktiga på antisemitism och rashat, för övrigt. Stormuftin av Jeruslame allierade sig med Hitler, till exempel. Men alla muslimer är inte sådana förstås, för precis som Iman påpekar finns det även de som tar avstånd från våld och hat. Vi får hoppas att det är de som skriker högst i slutändan.

 25. danpark skriver:

  Varför är det okej att skymfa och kränka min och många andras profet Adolf Hitler utan att någon reagerar och börjar tala om att sparka på en minoritet som ligger ned? Vi Nationalsocialister är hårt förföljda och diskriminerade i samhället men DO gör ingenting åt detta, varför inte? är inte alla människors tro och religion lika mycket värd?

 26. Amorin skriver:

  danpark, du får skilja på ideologi och religion. Jag antar att du är en av dem som har svårt att skilja på islam och islamism, men det är viktigt att du gör det för diskussionens skull.

 27. P skriver:

  SVT säger att de var i samma lokal, men inte vill berätta om detta förtäckta hot som framfördes. De säger att om man frågar dem varför de inte rapporterat om incidenten, så kan de koppla en till någon som lägger på luren direkt istället. De säger att man inte ska lägga sig i, att man inte har med att göra hur de rapporterar, att de utelämnar.

 28. Lasse skriver:

  Ja du Amorin, eftersom hela affären verkar komma sig att folk med viss övertygelse på nåt sätt tror att de har ”rätt” att känna sig kränkta, och beter sig som om den känslan skulle någon som helst betydelse visavi samhället, så kan naturligtvis även en nationalsocialist bli kränkt eftersom det är en övertygelse precis som islam.

  Det viktiga i sammanhanget är att islam, islamism och nationalsocialism får kritiseras. Utan att folk som känner sig ”kränkta” ska komma och kräva lagstiftningar och ursäkter. Rätten att yttra sig går före rätten att känna sig ”kränkt”. Alltid.

 29. Fröken Sverige skriver:

  Iman: Det du skriver är för dumt för att kommentera.

 30. Fröken Sverige skriver:

  Dagsböter för hot mot Vilks

  http://sydsvenskan.se/sverige/article267324.ece

  Lägg märke till TT´s PK-uttryck: ”Hoten ska ha gått ut på att kvinnan uppmanat andra att begå någon slags gärning mot Vilks.”

  /FS

 31. kristoffer skriver:

  ”En tecknare i Bangladesh har gripits för att han i en serie drivit med sedvänjan att sätta namnet Muhammed framför tilltalsnamnet.”

  http://sydsvenskan.se/varlden/article267326.ece

 32. P skriver:

  Jag ringde SVT. Jag sa att det bara stod att läsa i bloggar och Kyrkans Tidning, men att Vilks bekräftade historien på sin egen blogg om det förtäckta hotet. Då svarade SVT att då räcker den nyhetsrapporteringen, så att SVT inte behöver berätta om det.

  Alltså, hur många läser Kyrkans Tidning? SVT-reportern bekräftade 2 gånger i samtalet att de varit på mötet med Vilks där det skedde.

 33. supersaif07 skriver:

  Ja Lars, nu har du fått uppmärksamhet som heter duga. Inte nog med att alla paranoida islamofober samlas runt din ”konst” och vältrar sig i ditt nyfunna kändisskap dessutom så verkar du tro att ditt ”konstprojekt” har något verkligt värde. Vari ligger nyhetsvärdet och det så kallade allmänintresset i dina bilder? Som Carl Michel Von Hausswolff skriver på din blogg så är du ju bara en opportunistisk Copycat, du snodde idén med teckningen från den danske tecknaren och det är tydligen inte din första stöld.

  Hursomhelst försvarar jag din rätt som svensk medborgare och konstnär att utöva din konstnärliga frihet. Men vad är ditt verks syfte? Det enda det gör är att kränka och såra så många andra svenskar och folk runt om i världen som håller sin tro som det heligaste? Nej, ditt verk fyller ett syfte till, nämligen att entusiasmera alla islamofober som verkar rasa över vår blotta existens.
  Man ska ha friheten att utrycka sina övertygelser, men hur förvaltas denna frihet? Ska jag kunna hissa upp en stor flagga med ett hakkors på Sergelstorg? Skulle det vara konst? Anser du att en storbilds TV i Kungsträdgården som visar Jesus Kristus föreställande en apa skulle också vara ett konstverk värt att beundra och debattera? Observera att om du fick för dig att göra en sådan installation skulle lika många muslimer som kristna demonstrera mot dig då Jesus är en älskad profet i Islam.

  Och nu för att besvara ditt senaste inlägg (del 395: Bland Ex-muslimer).

  Vad är en ”ex-muslim”? Eller ännu mer konstigt en ”sekulariserad ex-muslim”? Antingen så bekänner man sig till en tro eller inte. Om man har avsagts sig tron man är född i kan man väl hitta på ett mer smickrande namn eller kalla sig ateist. Folk som för en politisk debatt och har en politisk agenda (ofta riktad mot repressiva regimer i deras ursprungsland) kan inte lära dig mycket om känslorna din ”konst” väcker hos muslimer. (Obs! skriver konst inom citationstecken, vill väl inte jämställa din teckning med Strindbergs verk). De två bröderna som försökte uttala sin vrede över ditt förakt förstår jag, de ville tala om att du själv är att förakta!

  Det är helt sant att dödstraff existerar i de allra flesta länder där Islam är statsreligion. Vissa extremt grova brott anses så allvarliga att en människa har förbrukat sin rätt att leva. Däremot stenar man inte folk till döds för att de varit otrogna mot sin make/hustru (med undantag för mullornas Iran). Enligt Amnesty International är de länder som avrättar mest människor varje år:
  1. Kina (en kommunistisk diktatur).
  2. USA (kapitalismens högborg och ”frihetskämpen nummer 1”).
  3. och på tredje plats kommer Saudiarabien (en absolut monarki).

  Om Islam har du ingen gedigen kunskap, så du vet inte ens vad du hånar…

  Lars, jag rekommenderar att du och alla andra på din blogg läser Håkan Stenberg och Moualla Mourtadas insändarna till Svenska Dagbladet 11/09/07 (Adobe-format).

  http://www.svd.se/dynamiskt/synpunkt/did_8100806.asp?weekday=37
  http://www.svd.se/dynamiskt/Synpunkt/did_17050460.asp

  PS: Denna fråga/kommentar är för dig ”golge”, har läst ditt inlägg från 2007-09-19.

  Blir du inte lika upprörd när tusentals irakier dödats av USA som när folk spränger upp sig eller spränger amerikanska krigsfordon? Ett krig rasar där ute och folk dör. Den ene säger sig vilja sprida demokrati (läs kontrollera och styra världen/mellanöstern som de behagar), de andra vägrar låta sig kuvas och slåss med de medel som är tillgängliga och motiverar sin kamp med min tro. Islam lär oss att fylla våra hjärtan med fred och kärlek till varandra men inte att vara någons träl.

 34. gerd skriver:

  Min computer gik i sort for nogle dage siden, så jeg har ikke kunnet skrive med.
  Der var en eller to, der opfordrede til at skrive forslag til, hvad der kan gøres i forhold til de muslimer, der laver parallelsamfund. Jeg synes, forslaget er godt og ville have skrevet. Der er jo mulighed for konflikt på mange områder. Og det kunne måske være en fordel, at fokusere på dem hver for sig. Men måske det skal vente til senere? Så jeg fortsætter med andet:
  Der var også en, der skrev om muligheden for inbödeskrig. Det er meget svært at være realist her, synes jeg. Hvis de hel eller halv skjulte konflikter glider over i voldelige handlinger, hvilke former for vold har de da potentiale for? Min fornemmelse er, at den vold, der i de nærmeste år (det bliver anderledes, hvis/når muslimerne nærmer sig majoriteten) kan blive virkelighed mellem muslimer og resten af befolkningen vil være enkeltstående handlinger. Diffust – ikke to velafgrænsede grupper over for hinanden – så disse handlinger vil falde under kategorien ”selvtægt” og ikke borgerkrig/inbördeskrig. Motivet for enkeltpersoner eller smågrupper i den etniske svenske befolkning kunne være så godt som at ville forsvare demokratiet/retsstaten, fordi de nuværende magthavere ikke gør det eller gør det for dårligt. Men midlet duer jo slet ikke. Så vi bliver nødt til at være omhyggelige med at vælge politikere, som kan dét job.
  Jeg tror mere, der er mulighed for inbördeskrig (forstået som vold mellem to afgrænsede grupper) mellem muslimske grupperinger. I historien og nutiden ser det ofte ud til, muslimer kan lade indbyrdes konflikter ligge, så længe de kan blive enige om en fælles ydre fjende. Men i det øjeblik fjenden forstår at fjerne sig/ holde lav profil, ja så kriges de. Det var en muslimsk politiker, der gjorde mig opmærksom på det. Jeg spurgte ham om noget med konflikterne mellem muslimer og ikke-muslimer, og – gengivet efter hukommelsen – sagde han, at disse konflikter jo er småting sammenlignet med konflikterne mellem forskellige muslimske grupperinger, og sluttede med: ”muslimer er muslimer værst, ved du nok”. Hvis det nu er sandt, hvad gør man så, når man ikke vil lægge jord til en inbördeskrig´s slagmark ? At fjerne sig eller holde lav profil kan man heller ikke, når man bor i samme land. Skal vi have disse grupperinger og deres konflikter mere frem i lyset, så vi ved, hvem der truer og forfølger andre, og hvem, der er mest farlig? Så man kunne inddæmme dem, hævde retssamfundet, retsforfølge dem for deres trusler og vold mod andre muslimer og få dem stoppet.

  P.S. Jeg ved godt, jeg ikke får noget svar på dette spørgsmål, men jeg har altså tænkt: mon der har været nogen muslimsk demokrat, som klart har valgt side og bl.a. viser det ved at melde sig som body-guard for Lars – bare én – nej, jeg er nok for pessimistisk – der har nok været en hel del – – – som i det mindste har ønsket at gøre det og overvejet det.
  P.S.P.S. Tak for tegninger. Der er dog et ”men”: jeg synes ikke, hunden ser ud til at befinde sig i barockstil. Underligt. Nej – det er vist mig, der laver en projektion – så nu må jeg forsøge at se hunden lidt klarere.

 35. js skriver:

  Några kommentarer

  I Sverige har vi sedan länge möjlighet att fritt yttra oss. Att kritisera och ifrågasätta tillhör vardagen.

  Att provcera har bl a konstnärer gjort vid olika tillfällen. En provokation innebär oftast att någon eller några blir ”förbannade” och då uppstår en debatt. I det öppna samhället uppkommer ständigt debatter om olika ämnen och företeelser. Det är det som driver på utvecklingen.

  Det är uppenbart att i denna debatt finns det en del som inte kan tåla, klara av eller accepterar
  kritik.

  Det blir extra känsligt när del gäller religion. Oavsett vilken.

  Men frågan är om religion ska undantas från kritik eller provokation.

  Om du svarar JA på denna fråga skulle det innebär att någon form av blasmefilag eller trosfridslag måste införas. Det innebär då en inskränkning av yttrandefriheten. Vad de skulle få för konsekvenser skulle vara intressant att diskutera.

  Om du svarar NEJ, så råder det full yttrandefrihet och så tar vi debatten när den kommer.

  För min del är svaret på ovanstående tveklöst ett NEJ.

  Då uppstår nästa fråga. Om jag nu svarar nej, betyder det då att jag, i denna debatt, kan betraktas som islamofob?

  Eller kanske snarare ”Religionofob”???

 36. P skriver:

  SVT meddelade mig just att de inte tänker berätta att en muslimsk kvinna idag dömts till böter för hoten mot Vilks. De vill inte ge någon förklaring heller till varför nyheten ej ska med. Inget i Sydnytt heller i första sändningen. Någon som vet om det sänts i Västnytt, för därifrån kommer ju den muslimska kvinnan. 100 dagsböter får hon. Vafd händer om hon råkar ha socialbidrag? Räknas det som 0 kronor i inkomst då? I så fall innebär det att böterna blir 0 kronor. Då kan ju fler muslimska extremister som går på socialbidrag få för sig att hota Vilks till livet och slippa gratis undan med det.

 37. Mushrik skriver:

  Signaturen js skrev:

  ”Det blir extra känsligt när del gäller religion. Oavsett vilken.”

  Nej, inte oavsett vilken. I dagens globala samhälle utmärker sig Islam som den religion som ständigt lyckas producera fler kränkta, arga och våldsamma individer som svar på provocerande böcker, filmer och teckningar, än vad någon annan religion kan frammana. Islam är helt enkelt i en egen division här. Alla andra religioner är för närvarande utklassade i denna tävlingsgren, i dagsläget åtminstone.

  Det vore idiotiskt att i det läget inte ställa frågan: är det en ren slump att lättkränkta, våldsamma människor som har problem med impulskontroll och hantering av ilska är så överrepresenterade inom just Islam? Detta borde vara en extremt angelägen fråga för muslimerna själva.

  Alla religioner är mer eller mindre ren vidskepelse. Det kan jag leva med, för vidskepelse är normalt sett inte farligt. Vidskepelse kan stundtals vara charmig rentav. Men när vidskepelsen leder till konstkritik som kräver blodsutgjutelse så är den underliggande vidskepelsen/religionen skadlig per definition.

 38. Gunnar skriver:

  Tack Lars för att du fått fart på en nödvändig debatt.

  Tråkigt att många medvetet eller omedvetet missförstår din konst och utnyttjar den som segel för att fånga upp främlingsfientliga vindar.

 39. ln skriver:

  Står det inte i bibeln att av ’dårar och spenabarn’ skall man få höra sanningen? Jag är osäker — det var länge sedan jag läste den ’heliga skriften’, alla 1270 sidorna i konfirmationsbibeln, 1957 var det.
  .
  Vad jag menar är, att även i ett dumhuvud kan en nästan klok tanke understundom spira.
  .
  Jag citerar *supersaif*:
  .
  ”Vad är en ”ex-muslim”? Eller ännu mer konstigt en ”sekulariserad ex-muslim”?
  *Antingen så bekänner man sig till en tro eller inte. Om man har avsagts sig tron man är född i kan man väl hitta på ett mer smickrande namn eller kalla sig ateist.*

  Ex-muslim och ex-kommunist kan man kanske i förklarande syfte få kallas sig – dock icke Lars Ohly, ty han är enligt egen utsago krypto-kommunist.
  Men alla dessa löjliga sig kallandes *sekulariserade muslimer* respektive ej utövande sådana är inget annat än *krypto-muslimer* — alltså i själ och hjärta MUSLIMER, om än tillfälligtvis fungerande som sleepers eller blindgångare.
  Det krävs en påfrestande och genomgripande avprogrammering för att man för gott skall ge avkall på alla de stolligheter och idiotier som man sedan man var ett litet muslimbarn blivit påtvingad. Jmf hitlerjugend vintern och våren 44/45.

 40. Wow…
  Inlägget från signaturen ”Hausswollf” måste vara det mest schizofrena erbjudandet om hjälp i en svår stund jag någonsin har sett…

  Kulturetablissemanget har uttalat sig. Och här sitter vi och säger att dom är tysta. Det där var ju pang på rödbetan. Kollegialt uppställ utan dess like.

  Pajkastning och personangrepp om vart annat. Man får tycka vad fan man vill, men mycket ska man höra innan öronen skärs av!

  Vad Hausswollf tycker om dödshot, Sharia-lagar och extremister glömde han helt bort att förtälja i hastigheten. Skål ta mej fan…

 41. Göran E skriver:

  KALLE von HASSELHOFF OCH SUPER SAFE 007:

  Ni låter som två gamla bittra kärringar. Är det verkligen så lågt i tak inom konstnärskåren? Eller är era konstnärskap så originella att de är oförenliga med ett uns av kollegialitet med en dödsdömd broder?

  KALLE: Är du förbannad på att Liza Marklund säljer skräpdeckare och att ungdomen tittar på Kanal 5 också? Känns det orättvist när Lars får så mycket uppmärksamhet?

  SUPERSAIF07: Är det Lars fel att dödsstraff praktiseras i världen? Får han inte lov att driva med konsvärlden och orsaka övertygelseskador innan han först tagit itu med alla i Kina och Förenta Staterna förekommande problem?

  Eftersom du har problem med språket ska jag hjälpa dig: ”ex-muslim” = någon som tidigare var muslim. ”sekulariserad ex-muslim”=någon som tidigare var muslim och nu är sekulär. Går det för fort? Jag kan ta det en gång till.

  STENING:
  Att Kina mördar massvis med människor ursäktar väl knappast terrorstaten Irans praktisering av STENING? Stening praktiseras enligt Svenska Dagbladet år 2007 i Iran efter att ”dubbelt hor” bevisats i en av landets eminenta domstolar. Straffet skall enligt lagen utföras på följande vis: Kvinnan skall först grävas ned till midjan. Sedan kan de som utnämnts till hedersuppdraget börja kasta sina första stenar. Stenarna skall enligt den iranska lagen inte vara så stora att en sten allena dödar, men ej heller så små att de inte vållar någon skada.

  DETTA är – till skillnad från de flesta muslimska seder och bruk – ETT STORT PROBLEM.

 42. Corto skriver:

  Jag kan inte förstå att du använder din konstnärliga förmåga att på ett så banalt och uselt sätt söka uppmärksamhet i media? Att kränka en stor grupp människor med avseende och dessutom kalla det för demokrati visar din brist på empati och total inspirationstorka. Jag hoppas att du i framtiden hittar på ett mer medmänskligt och respektingivande sätt att utöva din konst på. För detta är inte OK, Lars. Det du gjorde var välplanerat och vältajmat inför Ramadan och jag ser att du har lyckats med ditt mål. Men vad tjännar det för syfte, egentligen? Vi ska bygga broar mellan människor oh inte, som du Lars, provocera för att uppnå egna mål. Du borde skämmas för det du gjort, det var verkligent lågt.

 43. Jocke skriver:

  Till Cato:

  Pastor Åke Green testade gränsen med ”Homosexuella utgör en cancersvulst i samhället” och blev friad i domstol. Detta får homosexuella tåla.

  Vilks testar gränsen mot en annan religion. Tåler inte den religionen det?

  Vilks utnyttjar sin rätt att uttycka sig, precis som du gör.

  Lars Vilks är inte muslim och behöver inte följa de regler som islam föreskriver.
  Precis som en muslim inte behöver följa de regler som finns i andra religioner.

  Jag förstår inte varför just religionen islam ska undantas från kritik?

 44. Abbas skriver:

  Corto: Varför det är kränkande att teckna Muhammed som hund. Är det för att enligt en viss tolkning av Islam alla bilder av Muhammed är förbjudna? Eller är det för att Muhammed inte får kopplas ihop med ett orent djur som en hund? Eller är det för att bilden kan tolkas som en förolämpning, som ett förtäckt sätt att säga att ”Muhammed är en hund”?

  De första två skälen är rent religiösa påbud som omöjligt kan ha giltighet för en icke-muslim. Det sista skälet grundar sig för det första på en helt ogrundad tolkning av ett konstnärligt verk. En tolkning som dessutom saknar varje koppling till konstnärens uttalade intentioner. Om vi skulle censurera konst på grundval av alla tänkbara tolkningar blev snabbt inget kvar. För det andra måste det rimligtvis även vara tillåtet i ett demokratiskt land att säga negativa saker om människor som andra uppfattar som profeter eller gurus. Även om det naturligtvis kan uppfattas kränkande av anhängarna.

  Ditt påstående om tajming är ju rent nonsens. Denna artikel publicerades 20/7.

  Lika okunninga är dina påståenden om konstnärens avsikter.

 45. Cecilia skriver:

  Göran – vi talades vid igår. Hej igen! 🙂

  Just nu är jag helt av banan gällande kvällens diskussion (lovar, ska läsa upp mig…eller kanske sova lite först…?)… men jag vill bara berätta att jag talade om ordet pseudso-provokatör i kväll, med en gammal vän som förstår vad jag säger.
  Fast han förstod inte denna gången… förrän jag sade att det heter retsticka i vanliga fall :-).
  SAOL nästa för ps-provokatör:-)? Oj då, ps.. kan ju betyda annat. Jag är visst ute och snurrar på… hal is?

  Hala isen heter visst missfsörstånd och tolkningar.
  … Fast retsticka… funkar skitbra för mig.

  Ha de.

 46. dani skriver:

  Lars,

  jag har inget slott elr gröna skogar, dock ngt soffliknande och ngr blommor som envisas med att suga musten av sommaren på balkongen..

  skulle du mitt i ingenstans:et behöva krascha ngnstans är soffplatsen din sovplats och plantorna din tillfälliga distraktion (?)

  några kallar mig dani, andra säger voladi volada lala

  p.s jag har 2-3 sammanboende så jag kan inte erbjuda lugn och ro, dock nedladdat nöje i form av fotboll, serier, BBC dokumentärer o.s.v tror lådvinet är dags att slängas men det knsk finns en öl elr två och ngn enstaka jazzrunda.. d.s

 47. Gote skriver:

  Alla politiskt korrekta slingermanövrer och sliriga uttalanden på kultursidor, på bloggar, i debattforum, via radio och TV, som kulturpersonligheter, intellektuella, journalister mfl gör, påminner väldigt mycket om de uttalanden som de kristna i Sverige gör, när de skall förklara varför man inte skall såra muslimernas känslor med teckningar.

  I båda grupperna menar man oftast att yttrandefriheten är viktig och central och att man som konstnär, ansvarig utgivare, författare etc, skall använda NÅGOT ANNAT än lagen då man sätter gränsen för sin egen yttrandefrihet. De kristna lutar åt att (deras kristna) moral och etik skall gälla som praktisk gräns, medan den förstnämnda gruppen, som även innehåller en stor mängd bildad medelklassvänster, lutar sig åt den allmänt vedertagna PK-moralen.

  Det slår mig hur lika dessa grupper är varandra i denna fråga. Det är mycket intressant då man traditionellt sorterar den ena gruppen åt vänster, medan den andra till stor del lutar åt höger. Traditionellt brukar även dessa grupper ogilla varandra och tycka tvärtom (mest för sakens skull som det kan verka ibland) i de flesta frågor.

  Om jag skall säga något till ”kulturgruppens” fördel, blir det väl att de inte i lika stor utsträckning verkar propagera för ett återinförande av blasfemilagen. Fast mest besviken blir jag också på just ”kulturgruppen” (den grupp jag på sätt och vis kan sägas befinna mig närmast) då de ofta har både kunskap och ideologi för att förstå att detta beteende och dessa åsikter är förkastliga.

 48. Imam Islam skriver:

  God bless Mohammed
  Ive found some new images of prophet Mohammed (blessed be his name)
  And also some joke images of islam and nazism
  please visit http://imamislam.blogspot.com
  Im a real Imam!
  Allahu Akbar

 49. Camilla Grepe skriver:

  Tisdagen den 18 september 2007 hade Humanisterna Stockholm tillsammans med föreningen Ex-muslimerna ett seminarium som kommer att gå till hävderna. Ja, nog var det som om vi kände en fläkt av historiens vingslag när vi, omgivna av journalister från tre kontinenter, ett försvarligt antal Säpo-killar och tiotalet bedjande muslimer på knä i riktning mot Mecka, genomförde vårt mest välbesökta seminarium någonsin.

  Detta seminarium, som in i det sista föreföll så okontroversiellt, kom efter Al-Qaidas dödshot mot deltagaren Lars Vilks, att resultera i ett intresse som för en stund såg ut att leda till att allt skulle få ställas in. Så skedde nu inte. Vi som var med och fick uppleva detta på plats sänder en tacksamhetens tanke till alla frivilligt och ofrivilligt inblandade som på olika sätt bidrog till att det till slut genomfördes. Vi hoppas också att SVT 24 står fast vid sitt beslut att sända vårt möte när man hunnit titta igenom det bandade materialet. Om något av det som sades av våra inbjudna talare inte kan passera censuren – ja då har vi verkligen problem med yttrandefriheten.

  Camilla Grepe
  Humanisterna Stockholm

 50. Valgeir skriver:

  Neida, det pågår ingen seriøs debatt i Norge om å vekke blasfemiparagrafen, den sover søtere enn profeten noengang har gjort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.