Del 384: Umeå

Först som sist: När ni skriver kommentarer kan de automatiskt stoppas av spamfiltret. Det går inte att göra något åt på annat sätt än att jag går in i filtermaskinen och plockar ut kommentarer som inte är spam. Jag försöker göra det dagligen. Och jag kan garantera att inga kommentarer lämnas åt sitt öde.

Gårdagen var en intensiv mediedag. Ett norskt teve-team från tv 2 i Norge följde mig från Oslo via Jönköping till Stockholm. Reportaget kommer att sändas på lördag kväll om någon händelsevis har tillgång till norska kanaler.

I Jönköping bevakades museet av polis både på insidan och utsidan. Orsaken var inte minst att en av receptionisterna mordhotats av en besökare, ett grovt mordhot. Men jag bedömer det som verbal skrämseltaktik. För övrigt ägnades seminariet åt folkkonst och bl a rondellhundar. Det fanns ingen orsak att i detta sammanhang ta upp min rondellhund – även om den nämndes. Det diskuterades också huruvida den Friggebod jag byggt på museigården år 2 000 skulle rivas eller bevaras. Majoriteten av de närvarande önskade att den skulle vara kvar.

Över allt detta hänger naturligtvis den fortfarande expanderande situationen om teckningarna. Det står klart att de inte kan ställas ut någonstans. Man kan tillägga att det inte heller är någon bra idé att göra det. Om de blir utställda kommer det att uppfattas som en direkt provokation enligt: ”nu skall vi minsann visa vem som bestämmer”. Det är onödigt. Skall det bli en utställning skall man göra en utställning som handlar om provokationer och kränkningar och sätta in teckningarna i en kontext. Längre fram är det säkert en bra idé.

Nu har jag hamnat i Umeå för att delta i debattprogrammet Argument kl 22 i kväll. Jag kommer igen att framföra att jag efter hand blivit en tillgång för svenska muslimer. Jag vet att de flesta av dessa känner sig kränkta eller djupt kränkta men det är inte saken. Saken handlar om att kunna visa fram ett sätt att hantera situationen, en plan för hur svenska muslimer agerar – och hur man undviker att gå samman med fanatiska marginalgrupper.

Det är många muslimer som ringt till mig. De flesta har varit starkt upprörda men det skall understrykas att det endast är ett litet fåtal som har kommit med hot.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

16 svar på Del 384: Umeå

 1. G. Johnsen skriver:

  Jeg har skickat nedanstående indlägg till Nerikas Allehands:

  september 05, 2007

  For pengenes skyld…
  En lantbrukare och ”ledamot i Arla-Foods högsta beslutande organ” är arg och förbannad över Lars Vilks Rondelhund. Därför att han, Berglund har haft en förlust på 100 000 kr. för bristande försäljning av mjölkprodukter till Mellanöstern under den så kallade danska Muhammedkrisen. Och nu är han räd… att förl..
  Hur hemskt! Vilken förlust!
  Här har vi igen en person, som först och främst tänker på pengar. Han tänker inte på, om svenskarna tycker om att underkasta sig islams ideologi och anta deras religion och sharialag. Med undertryckte kvinnor, gömt i stora tältar med eller utan ögon, (tvångs)gifta kvinnor, som ska stå till rådighet med sex varje gång det passar deras herrar och makar, kroppslig stympning av småflickor, taquia-tal, dhimmistatus, misshandling och ”äres”mord”. De, som konverterar till kristendom ska få halsen skuren av etc.etc.
  Jo, genom erfarenhet och läsning vet vi utmärkt hur ”människor i Mellanöstern tänker” Och sådana förhållanden vill vi inte ha. Om du inte tycker om det samhälle, som våra förfäder har kämpat sig fram till med umbäranden och seg vilja, så ta dina kor och res ner till Mellanöstern.
  Du tycks mena, att ”chefredaktören (för Nerikas Allahanda) inte har någon känsla för vad som skapar fred, förståelse och samförstånd mellan världens folk”. Du hör tydligen till de naiva godtroende människor, som inbillar sig att bara man underkastar sig alla de krav som en främmad makt framför, så har man evig fred. – Kanske i vår tid. Så kan våra barn och barnbarn se, hur de klarar sig sen. Läs världshistorien Berglund och bli klokare.

  Vad angår Arla, så har de ett dårligt renommé i Danmark, inte bare i anledning av deras uppförande under den danske Muhammedkrisen, men också för tidigare olagligheter, för vilka de blev dömd (men inte glömd!).

  posted by gertrud at 5.9.07 links to this post

 2. M. Rimfrost skriver:

  Hej! Jag vill ge dig en eloge för att du står upp för den grundlagsstifade yttrandefriheten. Det verkar vara få som gör det. Jag måste dock be dig att belysa vad du tycker om Sverigedemokraternas engagemang i frågan. De har försvarat din bild med näbbar och klor och menar att om inte statsminister Fredrik Reinfeldt imorgon fördömer förslagen om inskränkande på yttrandefrihet (läs http://www.sverigedemokraterna.net/index.php?action=showcat&catid=1) så kommer även de att publicera din bild på sin hemsida. Kan du i något av dina kommande blogginlägg kommentera detta med din åsikt? Tack på förhand.

 3. danpark skriver:

  Ja det är ju jävla tur att man är Vegan (och från Umeå) så Arla kan dra till paradiset med de 72 kvigorna. Ska kolla Argument reprisen. Även på elskåpen cenzureras rondellhundarna och det verkar som om Trelleborgs bibliotek tror att personen Lars Vilks är en kariaktyr på profeten muuuhamed.

 4. stefan peterson skriver:

  Hej Lars
  Ser fram emot TV programmet i kväll, hoppas att ”vinklingen” blir en annan än i morse.
  Sänder dig här info från ett litet Mail jag sänt till SRs filisofiska rummet. Tror att det kunde
  bli ett konstruktivare samtal där. Kanske kan du rent av bli inbjuden, vem vet ?
  För du har väl inte fått någon inbjudan till morgondagens ”möte” i Stockholm. Såg i SVD att
  Carl Bildt inte helt delar Stadmininsterns uppfattning om vikten med detta möte, kanske
  en liten ny ”spricka” i regeringen. Undrar föresten om ”Kul-Tur-ministern” och Justitie d;o
  är inbjudna. Skall bli intressant att se/höra vad ”Media” gör i morgon, när dom är portade ?

  Hej Filosofiska rummet
  Med anledning av den just nu så heta debatten om konstnären Lars Vilks ”bilder”
  av Profeten Muhammed som rondellhund, och den senaste politiska Utredningen
  ”Barnet i fokus” av Solveig Riberdahl
  Tycker jag att det vore MYCKET INTRESSANT om ni ville ta upp ämnet i ert program.
  När blir en bild en bild ?
  Vem skall bestämma vad en bild föreställer ?
  En bild som inte syns (ingen ser på) är det verkligen en bild då ?
  Finns det en skillnad på ”fysiska bilder” och ”Fantasi bilder” vi skapar i våra hjärnor ?
  Har samhället verkligen rätt (och möjlighet) att censurera våra hjärnor ?
  Om man lägger till en informerande TEXT till bilden, för att ”styra” vår uppfattning
  om vad den föreställer, vad föreställer ”bilden” då ? det vi ser eller det vi läser ?
  Skapade miljöer på Internet, typ ”2nd Life” om vi gå in i dessa fantasi världar, vad ser vi då ?
  Kan man verkligen lagstifta om vad dessa 3D figurer gör eller känner ?
  Lagstiftaren verkar ju tro att det är ett problem vad folk fantiserar om.

  Ex på frågor
  Om jag påstår att på sidan 11 i denna bok finns en bild av en hund.
  Hur kan du veta att ”bilden” verkligen finns, uppstår inte en bild i våra hjärnor ?
  Om du inte SER en bild finns den verkligen då ? Hur kan vi veta det ?
  Samma fråga bör ställas om data filer, om dessa inte körs igenom ett bildbehandlingsprogram
  finns ”bilden” verkligen då ?
  Eftersom våra hjärnor uppfattar ”verkligheten” och ”bilder” på olika sätt, vem kan då ”veta” vad ”bilden” föreställer ? Jag ser en hund, Du ser en katt, Veterinären ser ett skadat djur,
  Fantasin sätter INGA gränser på vad vi kan se. Alla ser förmodligen olika saker
  Lars Vilks ser en ”rondellhund” föreställande Muhammed. osv. osv.
  Om lagstiftningen, om det fodras att en data fil med ”olaglig bild ” körs i ett program, för att man skall kunna SE den. VEM utför då en straffbar handling, den som ”laddat ner filen” till datorn, den som ”tittar” på bildskärmen och ser ett foto av ett barn, eller polisen som öppnar filen och ser en barnpornografisk bild. Eller den som med hjälp av annan information, tex TEXT fått upplysningar om vad bilden föreställer ?
  Många intressanta filosofiska frågor, eller ?
  Debatt om Censur och självcensuren i media är mycket TYST just nu,
  inte politiskt korrekt att ifråga sätta om Yttrandefriheten och den konstnärliga friheten är starkt hotat i dagen Sverige. Lars Vilks vågade, Nerikes Allehanda vågade, Vågar ni, ta en filosofisk debatt om detta ? Om ni gör det kan ni väl vara snälla och sända ett Mail om NÄR,
  mvh
  stefan peterson

 5. Skogsmulle skriver:

  BYTES:

  Mindre iögonfallande teckning i blyerts bytes mot ursäkt och sönderbränd grön/gul flagga

  Svar till ”Larish”

 6. benny skriver:

  Jag såg debatten, men växlade mellan NRK1 och SVT1 under tiden. Ett kul sammanträffande att programmet Halvseint precis samtidigt sände en sketch som handlade om blasfemi: En karikatyr förklarar att om man ritar en streckgubbe och skriver MU under så är det okej. Men gränsen går vid MUH! Det är blasfemi.

 7. Matte skriver:

  Bra debatt i SVT-Argument i Umeå. Tyckte att alla fick säga viktiga saker.
  Den unge muslimen gav ett positivt intryck. Kan förstå hans synpunkter,
  även om jag föredrar yttrandefrihet.

  Vilks var lagom underhållande – typ ok, men det är många ronder för honom
  att gå, och det är inte hans uppgift att fronta islam, islmister etc. Kvinnan från
  Liberala Invandrarförbundet var klockren.

  I SVTs 08-soffa i morse ville inte programledaren veta mer om ämnet.
  Hon vill bara utmåla, skuldbelägga etc. SVTs morgonprogram saknar vilja till fördjupning.
  Alla blir förlorare i SVTs morgonsoffa, eftersom
  de aldrig tar deltagarna på allvar.

 8. TJ skriver:

  Lars, en del saker och ting ändrades även i Danmark mot det positiva efter JP:s publicering (som ett tillägg till det du sa i TV ikväll) Om du inte sett följande så varsågod:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=531999

 9. stefan peterson skriver:

  Hej Lars,
  Bra jobbat 1
  Men efter att ha sett dagens hela program så måste man ställa sig frågan:
  Vore det inte bättre att förbjuda Religionsundervisning i ALLA skolor. Sagor och Myter kan ju föräldrarna undervisa sina barn om på ”fritiden”. Det behövs nog MER TID för undervisning i Kont, Kultur och Mänskliga rättigheter. Nytt skolämne Våra Gundlagsskyddade rättigheter ?
  Utan Yttrandefrihet Ingen Religionsfrihet. Då skulle det allt bli TYST inte bara i konstvärden
  utan i både Kyrkor och Moskéer

 10. Cecilia skriver:

  Du skrev:
  ”Det är många muslimer som ringt till mig. De flesta har varit starkt upprörda men det skall understrykas att det endast är ett litet fåtal som har kommit med hot.”

  Skönt att höra. Då är ju verkligheten precis som jag trodde att den är – det är glädjande.
  Livet går framåt då – precis som alltid.
  Skönt att det finns de som orkar ”hjälpa det på traven”. Själv är jag en alltför lat iaktagare, fast med moral i min vardagssituation. Men det räcker inte – det behövs de som går utom sin egen vardagssfär, om det ska ske en förändring
  Vete katten om vi annars skulle vara i närheten av att sådana här ”infekterade” lägen?
  Det skulle nog vara lite mer stegling o dy fortfarande :-). Eller?

 11. Fröken Sverige skriver:

  Bra jobbat i Argument, Lars! Tänk om våra politiker var lika starka som du!

  Du får ta och skaffa dig en webmail när du nu är ute och reser så mycket.

  Islamister hackade Jönköpingskolors hemsidor hemsidor:

  http://www.sr.se/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=1581878

  /FS

 12. Göran E skriver:

  Hej Lars,

  Du har mina sympatier. Jag får tacka för din uthållighet i en viktig samhällsfråga, förstår att det måste kännas ensamt, tjatigt och minst sagt jobbigt att spela rollen som den ensamme busen. Även om du än så länge visar gott mod. För det har väl blivit något av ett rollspel. Kanske är det allra mest häpnadsväckande att du i denna viktiga samhällshändelse (jag menar att ”konstdebatt” är en alltför obetydlig benämning) som konstnär och humanist fått stå ensam i fronten (”Konstnären och provokatören Vilks och hans hundbilder och de över detta så uppretade muslimerna”).

  Jag menar: det är ju knappast frågan om rätten till kanibalism eller barmhärtighetsmord av mindre begåvade som du velat föra upp till ytan.

  Var finns vännerna bland dina kolleger? Finns det någon solidaritet i skrået när det väl gäller? Med tanke på alla amerikanska flaggor (Arndtzéns kompis ”USA Mördare” hjälper oss förresten för närvarande i radion att förstå Prins Eugen) som genom åren skändats åren kan man väl knappast anklaga kollegerna för ett bristande samhälleligt engagemang? Jag har svårt att acceptera ett svar från dig att du i detta ämne är en endaste ”outsider”, eftersom frågan om yttrandefrihet och möjligheten att ibland häda religion och föreställningar om helighet knappast faller under rubriken originaliteter. Var finns de andra? Och vad heter de?

  Ang. bemötandet mot dig: Efter dina minst sagt balanserade framträdanden i TV kan väl ingen längre anklaga dig för att vara en kuf. Men du blir anklagad för att fisa offentligt, liera dig med mörkermän och t.o.m. vara antisemit. Om vi tar suggan från kvällens TV som exempel: Tror du att man medvetet försöker missförstå dig eller tror du snarare att man helt enkelt inte besitter den intellektuella kapaciteten att förstå vad du vill säga?

  Till slut: hur länge kommer du att orka? Jag nämnde tidigare att jag tycker att du givit den muslimska befolkningen ett ypperligt – och kanske avgörande – tillfälle att ta kommandot över sin egen religion, vilket i sin tur skulle kunna underlätta verklig integration och bekämpning av rasism. Ordet katalysator passar förstås utmärkt. Men hur ska du orka helt ensam, medan resten avvaktar för att se hur det går?

  Tacksam för om du orkar svara på i alla fall den där frågan om dina konstnärskolleger. Vad konstkritikerna tycker hör vi jämnt och ständigt.

 13. sandbuzz skriver:

  Bra jobbat Lars! Du har öppnat för en mycket viktig dialog ang. yttrandefriheten i väst…

 14. Timothy Bal skriver:

  I do not merely support your rights of free speech, but encourage all decent people to rally to your support. I know you are an artist, and not an ideologue. We needs millions more artists, and millions fewer ideologues. All the hot headed ideologues who have condemned you and/or your cartoons are a bunch of jerks. May you live a long and prosperous life!

 15. Mohamed skriver:

  Hur känns det att ha uppnått ditt mål? Att uppröra muslimer och få den uppmärksamhet som du så gärna vill ha.

 16. Rashid skriver:

  ” Kommentar av benny | 2007/09/06 kl. 23:06:32

  Jag såg debatten, men växlade mellan NRK1 och SVT1 under tiden. Ett kul sammanträffande att programmet Halvseint precis samtidigt sände en sketch som handlade om blasfemi: En karikatyr förklarar att om man ritar en streckgubbe och skriver MU under så är det okej. Men gränsen går vid MUH! Det är blasfemi.”

  – svar- Hey fin dialog her. vil bare gi dere link til blasfemi klippet til programmet Halvseint på nrk1
  http://www.youtube.com/watch?v=KAoxieqGDLM
  se mere av halvseint på http://www.nrk.no/halvseint – mye fint:)

  R

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.