Del 383: Utsikt från Asker

Tack før all omtanke.Jag lever ænnu i høgønsklig vælmåga och befinner mig inte på flykt æven om jag ær i rørelse dessa dagar.

Några saker har intræffat idag. Jag skulle hålla ett føredrag på biblioteket i Trelleborg den 1 oktober. Bibliotektschefen har bestæmt att føredraget skall stællas in. Denne menar att det finns risk att min nærvaro skall øka fræmlingsfientligheten i staden. Jag kan inte se annat æn att ett sådant beslut och en sådan instællning ær betingat av enfaldighet eller møjligen skræck.

I morgondagens slutna seminarier har det meddelats mig att de muslimska førsamlingarna fått genom kravet att seminariet inte får næmna rondellhundsteckningarna. En høgst besynnherlig munkavel. Det borde nog vara sjælvklart att vad ett seminarium med vetenskaplig inriktning och som dessutom inte ær offentligt kan tala om vad de ønskar utan att någon skall lægga sig i det.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

94 svar på Del 383: Utsikt från Asker

 1. TJ skriver:

  I fråga om bibliotekarien lutar jag åt enfald.

 2. per skriver:

  Vilka slutna seminarier syftar du på?

 3. Germund skriver:

  Ibland urartar kulturell mångfald och ombildas till kulturell enfald.

  Dina rondellhundar har startat ett drev som i bästa fall tydliggör hur muslimer i Sverige strävar efter en upplösning av vår grundlagsstadgade rätt att tycka och trycka fritt.

 4. Bagdad-Bob skriver:

  Utvecklingen som jag ser det förnärvarande är att debatten som Lars startade är på väg att kvävas till följd av att ingen media,diskussionsforum etc vill eller vågar fortsätta debatten. Det är ytterst oroväckande, i synnerhet mot bakgrund av de nu häktade terroristerna i Danmark. Sverige som av tradition sedan Olof Palmes dagar hyser en mängd terrorister som gömmer sig i ”flyktingmängden” har ett ansvar mot den egna befolkningen och omvärlden att tillse att det inte finns något utrymme för islamistiska terrorister att bo och leva i Sverige, att släppa in människor utan kontroll och uppföljning om vilka de är och att göra fullständigt klart om vilka värderingar som vi anser skall råda och vilka värderingar och som är oförenliga med svensk kultur och sed. Det officiella Sverige måste ta sitt ansvar och sätta ned foten. Tyvärr verkar det som om Sverige viker ned sig återigen vilket endast kommer att betraktas som en svaghet hos islamisterna, ty i deras kulturer betraktas kompromisser och hänsyn som ett utslag av svaghet, det stärker dem i deras kamp. Det är därför israelerna alltid slår tillbaka på hårdast möjliga sätt, det är det enda språk islamisterna(och kulturerna i mellanöstern) förstår.

  Jag är orolig för att debatten kvävs och att den stora förloraren, förutom samhället i stort, blir Lars Vilks som under överskådlig framtid i Sverige kommer att leva under permanent dödshot utan att svenska myndigheter kommer att bry sig. Svenska polisen är ju inget man kan lita på när det börjar blåsa och politikerna vill bara ha 400 000 muslimska röster i nästa val. Det är klart att de offrar Lars!

  Hur undviker vi att debatten dör och att Lasse offras? Måste det till en internationell bojkott innan politikerna börjar diskutera saken? Är det rimligt att sprida diskussionen internationellt?

 5. golge skriver:

  Nu har självcensuren slagit igenom med full kraft! Skräcken att ö.h.t befatta sig med Vilks i vilket sammanhang det må vara är för stor. Mullorna har fått som det vill och världens islamister jublar över hur man med hot om våld knäckt Sverige…Nu är bara en grundlagsändring och en offentlig ursäkt och förödmjukelse som återstår. Vi får väl se när den kommer…

 6. ketil skriver:

  Det du gjør er riktig og viktig. Jeg er takknemlig for at du våger å stå i første rekke.

  Ketil
  Norge

 7. david 28 malmö skriver:

  Till försvar av de monoteistiska religionerna: Här är en utav samtidens mest övertygande kreationister, håll till godo!
  http://www.youtube.com/watch?v=NaEj3g5GOYA

 8. Blåbæret skriver:

  Hei!
  Jeg synes det er kjempefint det du gjør! Ikke la deg bli skremt til taushet. Ikke av noen! De vinner ikke på det.

 9. Gote skriver:

  Bagdad Bob skriver:
  ”Hur undviker vi att debatten dör och att Lasse offras? ”
  Kanske vi bla skall använda humor, liksom david 28 malmö hänvisar till med sin länk. Vilks brukar använda ett citat ”allvar är den enfaldiges sköld” (eller ngt i den stilen). Humor och satir kan vara det svärd som tränger genom denna sköld. Inte flamsig och tramsig humor, men vass och fyndig humor som vet var den tar. Ett exempel hämtat från en annan blogg är nordicdervish ”syntest”:

  http://nordicdervish.wordpress.com/2007/08/31/syntest/#comment-2690

  Sen skriver Bagdad Bob även att han är rädd för att Lars Vilks offras. Den risken finns såklart. Ett sätt att förhindra detta kanske kan vara att nominera honom till Humanisternas Hedeniuspris:

  http://www.humanisterna.se/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=37

  Glöm inte att motivera er.

  Mvh Gote

 10. danpark skriver:

  Så man kan bara låna Koranen och Mein Kampf på Trelleborgs bibliotek? allt annat kränker ju de utsatta muslimerna. Och det är väl snarare främlingarnas fientlighet som är problemet.

 11. Vasa skriver:

  Ja Lars har verkligen avslöjat och blixtexponerat främlingens fientlighet. När får vi en svensk myndighet för främlingars hatbrott gentemot meningsmotståndare? Mitt intryck är att främlingars fientliga dödshot är långt vanligare än de så kallat främlingsfientliga dito.

 12. Lennart skriver:

  I Sveriges ”största nyhetskanal” i den statliga ”fria televisionen” nämnde man inte ett ord vid kvällsändningen om att polisen gripit en av de grövsta dödshotarna.
  Det säger väl en hel del om vad det är för statlig TV vi har i detta landet. Man kan naturligtvis tolka en sådan tystnad på olika sätt men en tolkning som jag tror är den mest troliga är att man tar inte upp något som man på SVT anser vara onödigt negativt för muslimer. För flertalet muslimer i Sverige låter det naturligtvis inte bra om man läser upp en nyhet: ”i dag har polisen gripit en muslimsk man som uttalat dödshot mot den kände konstnären Lars Vilks”.
  Men utan tvekan är det här en sensationell händelse i vårt land och att dödshotet drabbar en känd konstnär gör det ytterliggare intressant speciellt eftersom det förekommit en debatt om den sk. rondellhunden.
  Det är en präktig skandal som naturligtvis de snälldumma svenska TV tittarna inte gör mycket mer åt än att diskutera det hemma i köket. I stället borde man åtminstone påminna (vilket jag gjorde i dag vid lunchdags) SVT om nyheten med ett mail.

 13. P skriver:

  Jag har kollat upp via eniro.se Nyhetssök att det inte står något om att en person förhörts av polisen. Det intressanta är att media slutat bevaka dessa händelser. Det sker bara i örebromedier och på bloggar. Tipsade därför Expressen, som sa att de inte var säkra på att det var intressant. Aftonbladet sa att de fick se om det var något att skriva om. Och så SVT som bara sa att de skulle framföra det till redaktionen, de var ointresserade av detaljerna. Den ene tidningen visste inte heller vem Vilks var eller att han hade en blogg. Den andre tidningen var osäker på om det var Vilks som ritat muhammedhunden. Det stod i alla tidningar och på SVT Text-tv när Vilks hade mordhotats. Då kan det väl inte vara ointressant när en av mordhotarna är gripen? Det är en medveten taktik från SVT att vilja döda debatten. De har inte sänt nånting denna veckan.

  Det är skrämmande dålig nyhetsbevakning av stockholmsmedierna. Men så fort Carola brutit en tå så ska det vara på förstasidorna.

 14. Hansa skriver:

  Bagdad Bob, P: Jag tycker det inte finns anledning att vara så pessimistisk om sakernas tillstånd. Debatten är i gång och stenen är i rullning. Innan Muhammedhundarna var det knäpptyst om dessa frågor. Det tillhör väl debattens dynamik att det lugnar ner sig ett tag; folk(inklusive journalister och bibliotekarier) måste få chans att ta in de nya intrycken och smälta dem. Lars konstverk (med det avser jag debatten som startades av den dråpliga bombhunden Muhammed) är otroligt komplext och expanderar och förändrar form.

 15. Jostein skriver:

  Takk for ditt mot, og din vilje til å forsvare avgjørende viktige friheter. Det er mange av oss som støtter deg.

  Jostein fra Norge.

 16. jazz skriver:

  Varför gör man skillnad mellan ett kulturellt arrangemang och ett sportarrangemang. Det skall mycket till innan man stoppar en fotbollsmatch i allsvenskan även om man vet att ett gäng bråkstakar är att vänta. Det brukar inte vara några problem med polisiära insatser för att bollen skall få rulla. När man däremot befarar bråk vid ett seminarium offras det fria ordet. Om det vore nån stake i arrangörerna skulle man genomföra det man tänkt med hjälp av polisbevakning.
  Mvh Jazz

 17. Jiddrare skriver:

  Hur kan en fredlig religion frambringa så mycket hot och våld.
  Är kejsarn naken eller vad är det dom ”vuxna” inte vill se?

 18. Profeten Kalle Anka skriver:

  Jag vill se fler teckningar av Lars Vilks!

  Nu har förresten statsministern krypit till södermalmsmoskén för att TACKA muslimerna.

  Har inte han förnedrats tillräckligt denna veckan med brända dockor och flaggbränning?

  Det är ju trots allt muslimerna som satte igång med demonstrationer och hotelser.

  Jag har tappat tron på att det går att leva i fredlig samexistens med dessa religiösa fanatiker.

  Förbjud islam!

 19. Lena Jonsson skriver:

  Kan man tänka sig att dina kollegor Dorinell Marc och Pål Hollender snart dyker upp och försöker stjäla uppmärksamheten då du befinner dej i exil. Där det luktar artiklar brukar ju de befinna sig. Håll hårt i det du har Lars (tips från mej)

 20. Politiken skriver:

  Fra Politiken.dk

  Infantile svenske Muhammed-karikaturer

  Skrevet af Rune Engelbreth Larsen 01. Sep 9:39 | 23 Kommentarer

  Muhammed som hund? Stort. Kunsthistorien er ligesom ikke længere den samme, vel?

  Det har med rette vakt nogen opsigt, at den svenske kunstner Lars Vilks ikke fik Muhammed-karikaturer udtillet med henvisning til manglende sikkerhed.

  Det bør ikke være en rimelig grund i et retssamfund.

  Han burde have fået afslag, fordi de er udtryk for et infantilt, selvsmagende og selviscenesættende stunt.

  Nu er det så en nyhedshistorie, og derfor er det heller ikke odiøst, at aviser har bragt Vilks tegninger – ellers kunne vi ikke vide, hvad sagen drejede sig om.

  Vilks forklaring om, at der skal være plads til at »kritisere islam« er om muligt endnu mere imbecil end hans tegninger.

  Som om der ikke var plads til dét? Islam bliver kritiseret og diskuteret mere end nogen anden religion. I Danmark bliver islam og muslimer endog dæmoniseret i en grad, der grænser til det propagandistiske.

  Hvis offentliggørelsen af Muhammed som hund er stor og relevant »islam-kritik«, er »pik og kusse« skrevet på en toiletvæg relevant samfundskritik.

  Vilks’ subtile kreativitet og kritik bliver ikke mindre infantil af, at han også har tegnet en jøde-karikatur, fordi han skulle bevise over for en journalist, at han også kan fornærme jøder. Teksten til tegningen lyder: »Moderne kapitalistmæt jødeso på vej ud for med trynen at rode rundt i nogle fredelige landsbyer.« (Jf. Netavisen 180Grader, 31.12.2007).

  Flot. Den var så skriblet ned i forbifarten – ville han også lancere en udstilling hermed? Nej, muslimforskrækkelsen skal først bære ham frem, så kommer pseudoforklaringerne bagefter.

  Hvordan sagen vil udvikle sig internationalt, er for tidligt at sige definitivt – men den svenske islamforsker Jan Hjärpe påpeger en væsentlig forskel fra den svenske sag til den danske: »Den danske statsminister opførte sig stupidt, og det skete i en meget anspændt politisk situation.« (Politiken.dk, 29.8.2007).

  Selv Irans uberegnelige præsident, der fremturer i vilde zionistiske konspirationsteorier, har senest bagatelliseret offentliggørelsen: »En mindre avis har begået en dum fejltagelse, og jeg er sikker på, at det svenske folk er imod fornærmelserne mod den hellige profet. Emnet skal ikke overdrives.« (Ritzau, 29.8.2007).

  Imens står Vilks fast på sit værks principielle betydning: »Et kunstværk, der afsøger grænserne for, hvad der er tilladt i kunstens verden. Det blev pludselig et principielt spørgsmål.« (Netavisen 180Grader, 31.8.2007).

  Hvis dét er argumentet, kunne vi jo passende genudgive nazisternes propaganda-avis Der Stürmer og udstille det hele på kunstmuseet Aros. Eller tegne paven i færd med at forgribe sig seksuelt på en lille dreng og udstille det på Louisiana? Eller smøre en altertavle ind i afføring? Det ville »afsøge grænserne« for det tilladelige – et fantastisk visionært kunstsyn, ikke sandt?

  Muslimerne gør selvfølgelig ret i at protestere ved fredelige demonstrationer og kritisere Vilks – men derudover bør de trække på skulderen, hvilket det altovervældende flertal naturligvis også gør.

  Ekstremisternes brøkdele, der reagerer med trusler og flagafbrændinger er udtryk for hysterisk idioti, der kun gavner Vilks platte provokation.
  Skriv Kommentar | Permalink |

  Emner: lars vilks, karikaturkrisen, islam

  23 Kommentarer til “Infantile svenske Muhammed-karikaturer”
  Hvis du læser en kommentar på Politiken.dk, som du mener, er i strid med vores retningslinjer, kan du indberette den til Politiken.dk. Klik under den enkelte kommentar for at indberette den. Politiken tillader ikke anonyme kommentarer.

  1.

  christian larsen, wien den 1. Sep kl. 10:26:

  Lars Vilk var blevet inviteret af en skole til at udstille, og denne sagde nej tak af sikkerhedshensyn og hensynet til eleverne etc.

  Senere kom Vilk frem og haevdede at han efterfoelgende havde ansoegt tre museer om at udstille tegningerne, men at han blev “cencureret”.

  Kan det taenkes at disse museer rent faktisk afslog p.g.a. manglende kunstnerisk kvalitet og kunsthistorisk relevans og ikke, som Vilk paastaar, p.g.a. cencur? Et museum forpligter sig jo ikke til at udstille enhver kunstner der ansoeger, men har et ansvar for at udvaelge udstillinger med relevans og kvalitet.

  Medierne har desvaerre vaeret meget hurtige til at goere sagen til et spoergsmaal om cencur i jagten paa en ny (islam-kritisk) sensation.

  Jeg har kendt til Vilks kunst i nogen aar, og har endda moedt ham et par gange. Han er en intelligent mand og har lavet et par interessante projekter, men fyren er medie-liderlig, hvilket i dette tilfaelde er gaaet ud over kvaliteten.
  [Rapporter kommentarID #1644 som stødende.]
  2.

  Betty Chatterjee, Vallensbæk Strand den 1. Sep kl. 10:45:

  Hvordan kan det være, at samtlige chefredaktører, med undtagelsen af Erik Bjergager, vil så gerne puste til ilden? Uanset om det handler om fornærmende karikaturtegninger om jøder eller muslimer, er det totalt usmageligt. Det eneste man får ud af sagen, er at man overbevise også moderate muslim medborger, (endnu en gang), at respekten for deres følelser er tilsyneladende en by i Rusland. Selv om det er en menneske ret,at kunne udtrykke sig frit, almen fornuft og anstændighed må gerne være med i spillet.
  [Rapporter kommentarID #1645 som stødende.]
  3.

  Jesper Jakobsen, Vejle den 1. Sep kl. 10:55:

  Det er helt på sin plads med disse tegninger, selvom de i sig selv kan forekomme pubertære.

  Man _må_ simpelthen finde sig i at der tegnes og gøres grin med religiøse autoriteter. Og Muhammedkrisen viste at for mange muslimer har været pakket ind i vat, siden de kan blive forarget over ligegyldige karikaturer.

  Det her er med til at hærde islamisterne, så de holder op med at té sig som barbariske uciviliserede mennesker som vi så i Muhammedkrisen. Det var det samme som skete for de mange fundamentalistiske danske kristne mennesker, som blev ultra forarget over Jesus med stiv pik. Ligegyldig og i sig selv upassende opførsel, men på sigt gav det jo netop den konsekvens at vi i dag ikke kan forarges over den slags.

  At der allerede nu har været store demonstrationer i Pakistan viser jo også at det ikke en rygende klaphat har med statsministre/indenrigspolitik at gøre.
  [Rapporter kommentarID #1646 som stødende.]
  4.

  Jesper Jakobsen, Vejle den 1. Sep kl. 11:21:

  Fra 180 grader, fra kunstneren himself:

  “I første omgang blev de censureret af udstillingen i Värmland. Dernæst sendte Vilks dem til en anden udstilling, som han var blevet inviteret til at udstille på.

  “Da de også censurerede dem, var det som om tegningerne fik en helt anden dimension. Så blev selve reaktionerne et kunstværk i sig selv. Et kunstværk, der afsøger grænserne for, hvad der er tilladt i kunstens verden. Det blev pludselig et principielt spørgsmål,” fortæller Vilks.

  Men hvorfor vækker tegninger af Muhammed stadig røre, her halvandet år efter Muhammedkrisen? Har vi ikke vænnet os til, at også muslimer kan hånes, spottes og latterliggøres? Ikke ifølge Vilks. Der ligger noget uløst tilbage fra Muhammedkrisen.

  “Vi har altså et traume tilbage fra den danske tragedie. Og det traume er aldrig rigtigt blevet behandlet. Man har skjult det. Og nu kommer problemet ligesom frem igen: hvorfor har vi denne undtagelse for Islam, når man ikke har det for andre religioner?” spørger Vilks.

  Jøder beskyttes ikke mod krænkelser
  Vi har altså ifølge Vilks en undtagelse for Islam, der gør, at vi beskytter denne religion på en måde, som ingen andre religioner beskyttes. Og det er denne undtagelse, der også var bevæggrunden bag Jyllands-Postens Muhammed-tegninger, som Vilks med sine tegninger vil udfordre.”
  [Rapporter kommentarID #1647 som stødende.]
  5.

  Jesper Jakobsen, Vejle den 1. Sep kl. 11:31:

  SE hvor meget gang i gaden der er i mellemøsten allerede,
  http://politiken.dk/udland/article371398.ece

  Dermed falder det rimeligt meget på jorden at det har noget som helst med statsministre at gøre.

  Den almindelige pøbel på gaden i mellemøsten har ikke for fem flade øre forstand på hvad der sker i de enkelte lande. Det handler om hvornår de får informationerne omkring begivenhederne, og siden Muhammedkrisen(som jo i starten ikke blev mediedækket andre steder end i DK), mens der nu er meget mere fokus på lignende begivenheder, internationalt.

  Den danske Imamdelegation bar selvfølgelig hovedårsagen til at mellemøsten overhovedet dengang opdagede at der var sket noget i DK. Men det er altid sjovest at kunne give Fogh eller DF skylden for alt skidt.
  [Rapporter kommentarID #1648 som stødende.]
  6.

  christian larsen, wien den 1. Sep kl. 12:40:

  Jesper Jacobsen,

  Det er nogle meget interessante holdninger du giver udtryk for.

  Det er altsaa fuldstaendig berettiget med underloedig hadefuld haan mod bestemte befolkningsgrupper, saa laenge det handler om at “haerde” disse?

  Altsaa er boessefjendsk og nedvaerdigende propaganda mod homosexuelle ogsaa helt paa sin plads? Det kan jo ikke passe at boesserne kan blive forargede over at blive haanliggjort og nedvaerdiget … Vi maa sgu’ da haerde dem lidt … Saa kan de laere det!

  Og det er ogsaa helt paa sin plads at kalde Pia K. for et nazisvin … Hvis hun ikke kan klare lidt kritik uden at skraale op om retssager, saa maa vi gaa lidt haardere til hende saa hun kan laere at klare mosten.

  Mahmoud Ahmadinejad’s udtalelser om joeder er da ogsaa helt i orden. De har laenge vaeret lidt for foelsomme, de joeder. Det kan da ikke passe at man ikke kan benaegte holocaust uden at joederne skriger op som smaa patteboern. Lad os faa dem haerdet i en fart!

  Hvorfor skal vi egentlig ogsaa tage hensyn til handicappede, overvaegtige, udviklingshaemmede, voldtaegtsofre, offentligt ansatte, kvinder, etc.? Lad os da faa dem svinet til i en fart i alle medier saa de kan laere hvordan det er at blive nedgjort. Det skal nok goere dem godt at blive haerdet lidt.

  Den velstillede heterosexuelle vestlige hvide mand skal nok fortaelle dem hvordan de skal taenke og foele, og hvis de ser tingene paa en anden maade, saa maa vi jo bare vaenne dem til at se tingene som os.

  Helt aerligt Jesper, kan du ikke se at det er helt ved siden af at blive ved med at paastaa at det handler om “ytringsfrihed” eller “afsoegelse af graenser”?

  Hvis det vitterligt handler om at afsoege graenserne, og denne afsoegning er saa forbandet vigtig i det “demokratiske” samfund, hvor var saa stoetten til Asmaa’s ret til at baere toerklaede, hvis det handler om “principper” og ikke bare gemen nedvaerdigelse af muslimer?

  I oevrigt er Vilk’s udsagn om at

  “Så blev selve reaktionerne et kunstværk i sig selv. Et kunstværk, der afsøger grænserne for, hvad der er tilladt i kunstens verden.”

  en fuldstaendig banal klische. Det kan man jo sige om alt. Saa er det ogsaa paa sin plads at fylde museet op med svinegylle eller hvad med at spraenge museet i luften som kunstvaerk. Hvis bare det “afsoeger rammerne” er det jo berettiget, ligegyldigt hvor meningsloest eller daarligt projektet saa maatte vaere?

  Da Duchamp, 1914, stillede et lokum ind paa et museum for at “afsøge grænserne for, hvad der er tilladt i kunstens verden” lavede han et intelligent og banebrydende experiment. Derefter har lignende tiltag ikke rigtig vaeret saerlig relevante eller nytaenkende …
  [Rapporter kommentarID #1649 som stødende.]
  7.

  Allan Lindemark, Valby den 1. Sep kl. 13:09:

  hvis dette er at “gøre grin med en religiøs autoritet”, så gjorde det nazistiske partis propagandaapparat også “grin med en religiøs autoritet”.
  [Rapporter kommentarID #1650 som stødende.]
  8.

  Jesper Jakobsen, Vejle den 1. Sep kl. 15:00:

  Der er jo tale om vanvittigt hysteri, når man kan forages over enkelttegninger, over at DF har moret sig med at tegne Muhammed til fest, over at radikal ungdom har tegnet Muhammed på en tavle.

  Personligt så jeg da gerne at det blev mere elegant end bare Koranafbrænding, hundetegninger m.v., Jesus med stiv pik, etc, men borgerskabet har til evig tid blevet forarget over kunstneres afprøvning af grænser.
  Ingen tvivl om der her helt sikkert er et område som skal efterprøves efter hvad vi så med nogle fuldstændig ligegyldige tegninger i JP.

  Og det er som om I vil overse et vigtig element:

  Der er en verden til forskel på at tegne muslimer / jøder /bøsser etc på en hæslig måde og så gøre nar af en religiøs autoritet. Jeg bliver ikke ramt som kristen fordi nogen tegner Jesus meget grimt i WulffMorgentaler. Den slags er iøvrigt sket et hav af gange. Jøderne bliver ikke ramt af at Moses tegnes som en abe. Muslimerne rammes ikke af at Muhammed portræteres som pædofil tyveknægt.

  At nogen så selv vælger at lade sig forarge og føle sig stødt er en anden sag, men det kan man ikke rigtig lade kunsteren til last.

  At jeg så selv personligt stadig synes det kan gøres meget mere elegant er en anden sag.
  [Rapporter kommentarID #1652 som stødende.]
  9.

  jan henrik wegener, højbjerg den 1. Sep kl. 16:59:

  Nogle af “Minoritetsvennerne” her mener ikke sådanne handlinger har et klap med ytringsfrihed at gøre. Har det omvendt noget med “minoritetsværn” at gøre?
  Det er svært at se at en eneste indbygger i Iran eller Pakistan i denne sammenhæng udgør en del af en minoritet, der har særlig krav på beskyttelse
  (jo, sikkert mange i forhold til egne myndigheder, men det er jo en anden historie).
  Ethvert samarbejde med religiøse eller politiske autoriteter eller bevægelser i disse eller andre fjerne lande tjener næppe noget som helst “beskyttelsesformål” men er nok snarere en støtte til mørkere kræfter, som f.eks. Det iranske styre.
  [Rapporter kommentarID #1654 som stødende.]
  10.

  Jesper Jakobsen, Vejle den 1. Sep kl. 17:19:

  Det er altså vigtigt, Chr. Larsen, Rune E. med flere snart forstår at der er principielt en verden til forskel på at gøre lave grin med en befolkningsgruppe og så gøre grin med en religiøs autoritet.
  At der er en meget stor forskel på at håne bøsser, jøder, muslimer, kristne og så gøre grin med Jesus, Muhammed, m.fl.

  Jeg er kristen – jeg bliver ikke ramt af at nogen vælger at parodiere Jesus på en grim måde, hvilket er sket et utal af gange i historien iøvrigt, også næsten dagligt. Hvis nogen tegner Moses på en latterlig måde er det heller ikke jøderne der hånes.
  Hvis nogen kalder Pia Kjærsgaard for grimme ting, er det heller ikke alle DF-vælgerne/medlemmerne der kan tillade sig at blive stødte og føle sig ramt personligt. Det kan KUN Pia K.

  At der så findes mange mennesker der hellere end gerne vil føle sig stødt er en helt anden sag.

  Som sagt mener jeg sagtens man kunne have været mere elegant end tilfældet er i denne sag, men det ændrer altså ikke på det overordnede.
  [Rapporter kommentarID #1656 som stødende.]
  11.

  Asger Bonnevie, kbh s den 1. Sep kl. 19:24:

  Man kan håbe den nye muhammed-krise kan åbne den tabubelagte indvandrerdebat i Sverige. Det er en skandale, at man ikke kan tegne en religiøs karikatur uden at modtage dødstrusler. Lad os håbe, at broderfolket benytter lejligheden til at slå de demokratiske principper fast med syv-tommer søm.
  [Rapporter kommentarID #1657 som stødende.]
  12.

  Henrik Wagner, København den 2. Sep kl. 10:34:

  Som borgere i verdens eneste egentligt respektable land er det er vores hellige pligt til stadighed at gøre nar af alle andre religioner og nationer, både for at bringe dem op på vores niveau, men også for med hele tiden at kunne teste om vi stadig har ytrings- og provokationsfriheden.
  Samtidig er intet vel mere konstruktivt og fredsskabende end netop vittigheder, så jeg kan kun opfordre til at udenrigs- og kulturministrene samt naturligvis JP, Kristeligt dagblad og Børsen hurtigst muligt udskriver nogle latterkonkurrencer, så vi kan føre en mere fremadrettet aktiv indsats med nedgørelse af andre befolkningers middelalderlige kulturer, i det mindste alle de steder, hvor vi stadig gider være repræsenterede med ambassader og endnu kan gøre en forskel i form af sort humor, satiriske grafities og vittigheder på telefonsvareren. Snart vil Kina, Indien og Afrika takke os for vores uselviske satire om børnearbejdere, hungersnød, menneskerettigheder og manglende demokrati, og verden vil juble over den genopstande Jens Jørgen Thorsen, som med stiv tissemand afløser styrkerne i Irak og frelser verden fra fundamentalisme og terrorisme.
  [Rapporter kommentarID #1658 som stødende.]
  13.

  Henrik Schmidt, København den 2. Sep kl. 16:17:

  Tak for det der med ” hysterisk idioti” og de ganske få. Du har naturligvis ret i at det er få, men jeg var ellers ved at blive temmelig træt at netop denne hysteriske idioti som møder os fra den arabiske verden hver gang en eller anden elendig fiduskunstner skal ”Udforske grænserne for hvad man ligesom kan og må indenfor rammerne af det demåkradisge samfun på en eller anden måde..!” mine arabiske medarbejdere har ikke engang nævnt hændelsen. Enten har de ikke hørt om det eller også interesserer det dem bare ikke.

  Det er så åbenbart blevet en ny trend at dårlige kunstnere kan bruge (latterliggørelsen af) en minoritet som befordringsmiddel til egen eksponering i (verdens)pressen. Hvad kan vi gøre andet end at le af deres imbecile behov for at komme i avisen..? vi lever trods alt i en tid hvor det at være kendt er vigtigere end at være elsket eller bare god til et eller andet, f. eks at tegne. Så disse små ubehjælpelige personager med deres narcissistiske kunstneriske ambitioner må være lykkelige for her at have fundet den smutvej der over night kan gøre dem kendte.

  Eller..!

  Ser vi i virkeligheden her en ny retning spirer frem indenfor den populærere opsøgende situations kunst (på en eller anden måde) jamen hov…(Hård opbremsning midt i en sætning) Så vil jeg også selv være med. Jeg har sporenstregs komponeret 4- 6 billeder i min nye serie ”Kunstneren som Grip” hvor jeg prøver at sige noget (centralt) om den moderne kunsts enorme behov for at komme helt ud til grænsen for hvad der er grænseoverskridende (på en eller anden, anden måde) Jeg vil være kendt, skal jeg end stå på skuldrene af Skandinaviens mindste fiduskunstner.

  Vupti!!!

  Henrik Schmidt

  Billederne kan ses på min hjemmeside

  http://www.henrik-schmidt.dk/foto
  [Rapporter kommentarID #1660 som stødende.]
  14.

  Henrik Ilskov-Jensen, Odense NV den 2. Sep kl. 16:53:

  Jeg må på det skarpeste protestere imod, at en svensk “kunstner” har vovet at tegne Muhammed som hund:

  Hvilken hån imod hunden, MENNESKETS BEDSTE VEN!!!

  Uddybende kommentar:

  Jeg forsvarer, som de faste læsere og debattører vil vide, konsekvent vor hævdvundne Ytringsfrihed (således naturligvis også i denne sag); men til spørgsmålet:

  ER Lars Vilks tegning af “Muhammed som hund” stor kunst, eller en genial provokation, vil jeg svare klart NEJ…….Lars Vilks er snarere GAL end han er genial!

  (Men bevares: Sådan som mange muslimer ter sig i disse år, kan det måske ikke undre, om en og anden ikke-muslim ser sig gal på dem…).

  Lars Vilks nedgøring af Muhammed, tegnet i en hunds skikkelse, er et plat plagiat af de tolv tapre danske Muhammedtegneres satiriske karikaturer – BÅDE AF MUHAMMED OG AF JYLLANDSPOSTEN – for snart to år siden.

  Jeg forsvarer som sagt utvetydigt retten til at lave satire; men efter min opfattelse er satire kun GOD satire, hvis der er en rimelig årsag til, og mening med, satiren.

  DET VAR DER BESTEMT for så vidt angår Jyllandspostens opfordring til danske bladtegnere om at tegne Muhammed i efteråret 2005: AT avisredaktionen overhovedet fik ideen hertil, skyldtes jo udelukkende de vanskeligheder, som forfatteren Kåre Bluitgen havde haft med at få en ikke-anonym tegner til at illustrere sin Muhammed-bog, samt den kendsgerning, at en lektor med marokkansk-jødisk baggrund kort forinden var blevet kidnappet og gennembanket af herboende islamister for at have berørt, og læst op af, en ægte, arabisksproget koran. (Et overfald, som aldrig er blevet opklaret…).

  DESUDEN: Hvad galt er der i at tegne Muhammed med en bombe i sin turban (hvorpå den islamiske trosbekendelse står skrevet med arabiske bogstaver), når SAUDI-ARABIEN – Muhammeds oprindelsesland – som bekendt har samme trosbekendelse indvævet i sit islam-grønne flag, placeret under et SVÆRD!?? (Hvorved islam og krig jo OGSÅ sammenkædes…!).

  Dette spørgsmål har jeg flere gange tidligere stillet kritikere af Jyllandspostens Muhammedtegninger, uden nogensinde at have fået svar…!?

  (Det synes at grænse til “racisme” at forarges over, at en “hvid dansk” ikke-muslim i billedligt symbolsprog forbinder islam med jihad, når ingen – absolut INGEN – hidser sig op over, at de arabiske sunnimuslimer gør PRÆCIST DET SAMME!).

  HVAD ANGÅR den svenske tegner Lars Vilks og hans tegning af “Muhammed som hund”, kan jeg til gengæld IKKE se den fjerneste relevans i eller med denne tegning…….andet end KUN ønsket om at krænke, håne og fornærme.

  Bevares, det er mandens ret; lige som det er min og andres ret at kritisere ham…

  Når Muhammed udstilles som “hund”, spiller tegneren selvfølgelig helt bevidst på hundens status inden for islam som “urent dyr”: Faktisk opfatter rettroende muslimer hunden som værende SÅ uren, at de er nødt til at rense sig ekstra grundigt, hvis de bliver strejfet af en hundepels, eller får hundens sekret på huden (f.eks. gennem hundeslik), for en muslim skal som bekendt være REN, når han eller hun forretter sine fem daglige bønner. (Og dem plejer rettroende muslimer at overholde, hvis det ellers er dem praktisk muligt).

  Vi ikke-muslimer kan så finde sondringen mellem “rene” og “urene” dyr underlig eller frastødende; men før man forsøger at inddrage dette forhold i kritikken af islam og muslimer, vil jeg kraftigt opfordre til at huske på, at forestillingen om såkaldt “rene” og “urene” dyr er udbredt langt ud over islams trosmæssige grænser: Mest kendt i denne sammenhæng er JØDEDOMMENS “ren-uren”-sondringer, hvorfra de islamiske forestillinger i høj grad er hentet. (Jeg fornærmer ikke muslimer ved at nævne dette: Ifølge muslimerne selv er islam jo blot en renset og lutret videreførelse af “Profeterne Abrahams og Moses religion”).

  AT skildre Muhammed som “hund” er således en uhørt krænkelse af denne for muslimer hellige skikkelse, og jeg spørger: Med hvilket formål (ud over lysten til at fornærme)…!??

  DESVÆRRE vækker Lars Vilks Muhammed-tegning minder om de smædetegninger, som i tidligere tiders Europa – i jødehadets tegn – blev tegnet af den såkaldte “Jødeso”.

  Sådanne tegninger florerede især, siden sen-middelalderen, i de tysktalende områder under titlerne “die Judensau” (”Jødesoen”) eller “der Juden Sau” (”Jødernes So”) – og de blev flittigt genbrugt i nazi-tiden.

  På “Jødeso”-tegningerne præsenteres vi for en stor, fed og stygt udseende so, som en lige så afskyeligt udseende flok jøder andagtsfuldt kredser omkring. Ja, til tider afbilledes jøderne sågar som diende af soens opsvulmede patter…!

  Hensigten med disse medbydelige smædebilleder er jo præcist det samme, som sker i Lars Vilks “Muhammed som hund”-tegning: Man gør sig lystig over at sammenkæde jøder (eller muslimer) med et dyr, som disse mennesker ifølge deres religion anser for at være absolut URENT.

  Tilmed antydes det, at det TABU, som svinet (og hunden) er omgivet af, i virkeligheden skyldes, at disse dyr i det skjulte TILBEDES SOM HELLIGE.

  (Dette er helt tydeligt i de gamle “Jødeso”-tegninger, hvor jøder som nævnt ikke sjældent ses die af soens patter…).

  Jeg må sige, at i SELVE SAGEN er jeg enig med kritikkerne af “Muhammed som hund”-tegningen: Lars Vilks Muhammed-SMÆDEtegning er KUN en plat og lavsindet omgang pjat, uden opbyggelig mål og mening!

  Henrik Ilskov-Jensen

  P.S.: I øvrigt mener jeg, at Pakistans muslimer – for deres egen sjælefreds skyld – skulle holde op med at abonnere på skandinaviske aviser…
  [Rapporter kommentarID #1661 som stødende.]
  15.

  Rune Engelbreth Larsen, den 2. Sep kl. 19:22:

  Jeg ser lige, at jeg ikke fik medtaget linket til Lars Vilks egen hjemmeside/blog – det kommer til almindelig orientering her:

  https://www.vilks.net
  [Rapporter kommentarID #1662 som stødende.]
  16.

  Vibeke Nielsen, København den 2. Sep kl. 22:24:

  Du skriver – hvad bliver det næste? Skal vi nu til at smøre altertavler ind i afføring osv osv.

  Det er allerede gjort for længe siden. Den cubansk/honduransk/amerikanske og strengt katolsk opdragede fotograf Andres Serrano blev verdensberømt på sit billede “Piss Christ” i slutningen af firserne og har lige siden undersøgt det katolske univers på en stærkt provokerende og grænseoverskridende måde. Han har bl. a . lavet pladecovers for Metallica, men er også repræsenteret i den seriøse kunstverden, hvor han sammenlignes med bl. a. Robert Mapplethorpe.

  Desuden kan man gå meget længere tilbage og på opdagelse i fx de franske surrealisters universer, hvis man har lyst til at se provokerende skildringer af kristendommen og katolicismen. Der er et hav af eksempler. Men hvorfor synes du, at vi skal rulle kunsthistorien tilbage til før 1800tallet? Der er lavet rigtig meget spændende kulturkritisk kunst med religionen som udgangspunkt og ja – en del af værkerne har faktisk været fantastisk visionære. Vi ville gå glip af meget god kunst og mange gode diskussioner, hvis religionskritikken som udgangspunkt for kunstnerisk praksis helt forsvandt.

  Når man ser surrealisternes og Andres Serranos billeder i sammenligning med Lars Vilks ubehjælpsomme forsøg på at score billige point med nogle klodsede tegninger, forekommer Lars Vilks at være en lille gøende loppe, som man skulle tro kunne viftes af med en enkelt håndbevægelse. Jeg forstår simpelthen ikke at herboende muslimer kan blive provokerede af den dompap. Han er jo totalt ligegyldig som kunstner og som religionskritiker.
  [Rapporter kommentarID #1663 som stødende.]
  17.

  Ahmed Dualeh, Aalborg den 2. Sep kl. 22:33:

  Når perversitet bliver klasificeret som kunst, meningsløs tilsvinelse, fornedrelse og trampen på stater som brøster sig af at være civiliseredes minoriteters følelser og det, for dem og andre miliarder af folk verden over, helligste nemlig deres religion, bliver klassificeret som ytringsfrihed, så er det at disse staters intellekt går bankerot!

  Men så længe der nogle som Rune Engelbreth Larse, Christian Larsen m.fl., som kan se det idiotiske i disse perversiteter så er der håb for den konkurs ramte intellekt!.

  Dualeh
  [Rapporter kommentarID #1664 som stødende.]
  18.

  bibbi holt, malmö den 2. Sep kl. 23:36:

  Många synpunkter
  men jag måste bara säga till Asger Bonnevie att vi inte har en tabubelagd debatt i mitt land, vi kanske bara uttrycker oss på ett annat sätt an ni gör i Danmark.
  [Rapporter kommentarID #1665 som stødende.]
  19.

  Harald St. Meldgaard, Humlebæk den 3. Sep kl. 0:34:

  Til orientering:
  http://www.israel-online.dk/mediawatch/medier_arabiske_cartoons.php
  [Rapporter kommentarID #1667 som stødende.]
  20.

  Mads Petersen, Amsterdam den 3. Sep kl. 21:38:

  Holdahop..

  For mig ser det egentlig ud til, at det store problem her ikke er Islam, Kristendom eller Buddhisme. Maaske er det stoerste problem, at nogen i det hele taget “religioest” overbeviser sig selv om en sandhed fordi de har laest om noget i en gammel bog eller hoert en historie. De bliver saa overbeviste at de insisterer paa at glemme at taenke – og istedet bruger de gamle vaerdier, som de mener at faa ud af den gamle historie i den gamle bog til at anskue den nye verden. Det er jo som at bruge en svensk noegle til at banke en skrue i vaeggen med..

  Hvorfor er det egentlig lige at et kors er saa “helligt”? og hvorfor maa man ikke bande? og er det virkelig sandt, at hvis vi retter os efter de religoese regler – jvf hvilken religion vi nu har – saa behoever vi ikke selv at ta ansvaeret for noget som helst andet end netop det. Saa hvis vi IKKE tegner hunde eller grise, og ioevrigt ber vores bordboen, saa ka vi sagtens smide kviksolv batterier i skovsoeerne og lade bilen gaa i tomgang mens broen er oppe, far saa tager gud eller allan – eller hvad han nu hedder – ansvaret for resten..

  Religion er for lavt. Vi bliver selv noedt til at ta ansvaret for vores tilvaerelse – ikke bare vores egen, men osse den for dem vi nu engang er fanget paa denne her lille planet (nr tre fra solen) sammen med. At diskuterer om hvorvidt en hund eller et kors nu er for helligt til at blive tegnet eller ej er simpelthen ikke vigtigt nok. Vi skulle bruge vores taenke evner til bedre og mere vigtige ting. Som fx. at loese verdens store problemer som ovebefolkning, forurening og sygdom.

  Men .. maaske er vi mennesker ikke smarte nok til at indse at vi bare er en avanceret amoebe kultur, og at de samme regler gaelder for os som for bakterier. Vi gror i antal – forbruger vores resourser og naar livs betingelserne bliver knappe og vi har forurenet vores leve niche, saa doer de fleste af os, og resten ender i en evolutionaer blindgyde.

  Lad os haabe at dem som kommer efter os i den evolutionaere perle raekke har mere at byde paa end tegninger af hunde..

  monastica delenda est
  [Rapporter kommentarID #1681 som stødende.]
  21.

  Morten Sebber, Harpelunde den 4. Sep kl. 15:27:

  Idag har vi fået en ny terrorsag.Denne gang med direkte forbindelse til al-Qaeda. Men uden for-
  bindelse med Muhammed-tegningerne, Krigen i Iraq
  og Pakistan,siger PET – chef Jakob Scharf.

  Hvor véd han dét fra ? Hvem tror, at al -Qaeda
  nogensinde ville have hørt om Kongeriget Danmark
  uden vores forrykte deltagelse i overfaldet på
  Iraq og Pakistan og endnu mere forrykte Muhammed-
  sag ?

  Er Fogh en farlig mand ?
  [Rapporter kommentarID #1683 som stødende.]
  22.

  l Frederiksen, København den 4. Sep kl. 23:20:

  Selvfølgelig skal vi da udtrykke vores meninger…..også i tegninger og kunst!!!
  Det har enhver religion brug for!!!

  Hvad er der gang i?

  Jeg synes Rune E efterhånden lyder som en eller anden sur selvhellig rad fra forrige århundrede.

  Hvorfor støtter du ikke kunstnere til frie ytringer. De danske tegnere blev jo som bekendt forfulgt og skulle beskyttes af PET.

  Bl.a forfulgt af Asmaa, som rejste til Mellemøsten.

  Skal vi kunstnere lukkes inde?
  Er det hvad du angler for?

  Hvad er du bange for? Den egentlige sandhed???
  Den rigtige sandhed??

  Kunstnere har altid været de herskenes klassers fjender. Står du på herskernes side, så vi ikke må udtrykke vores mening om fx. religion og såkaldte profeter??? Eller er du bange for noget???

  Profeter og religion undertrykker mennesker, kvinder og mænd. Religion er herskernes sprog og manipulation. Hvorfor taler du for, at vi ikke må sige noget imod? Jeg forstår dig slet ikke.

  Og jeg forstår slet, slet ikke du nævner paven og hans seksualitet med mindre du meget gerne vil, at det emne tages op. Vi ved jo hvor mange pædofile præster pavestaten/ vatikanet har skullet betale erstatninger for. Så mange ulykkelige drengebørn har en forfærdende skæbne, hvor pædofæli og præster er blandet ind.

  Og vi kender rygterne om den nuværende paves homoseksualitet. Men de er måske ikke nået til dig endnu?

  Hvad har du gang i?? Skal vi grave det hele frem?

  Eller er du bare utrolig naiv??
  [Rapporter kommentarID #1686 som stødende.]
  23.

  Harald St. Meldgaard, Humlebæk den 5. Sep kl. 1:59:

  @ Mads Petersen

  Enig!
  Religioner er evolutionære spildprodukter.
  Og jeg vælger at forvente, at på sigt vil menneskets intelligensudvikling arkivere religiøs tænkning i evolutionens raritetskabinet.
  [Rapporter kommentarID #1687 som stødende.]

 21. Lena Jonsson skriver:

  Lars Vilks som Ernst Billgren

 22. Jiddrare skriver:

  Kalle Anka , frågan är om dom svenska politikerna kräver att svenska folket hotar dom med terror för att lyssna på dom , är inte det slutsatsen efter allt bugande för dödskulten från innan medeltiden.

 23. Matte skriver:

  Alfons verkar ha gäspat klart:
  http://www.na.se/artikel.asp?intId=1213380

  Vore bra om någon gjorde en banner som stöder Närikes Allehanda och Lars Vilks.
  En banner som länkar till Vilks blogg och/eller till na.se

  Texten kan vara enkel:

  Stöd yttrandefriheten i Sverige.
  Support free speach in Sweden.

  Bannern kan sedan läggas upp på svenska hemsidor.
  Jag tror att stödet kan bli stort.

 24. Fröken Sverige skriver:

  ”Kvinna delgiven för mordhot av Vilks”

  ”– Vad som är mer oroande är att hon står helt för det hon säger, med hänvisning till att det här är en skändning och ett övergrepp mot hennes tro och övertygelse, säger förundersökningsledare Håkan Lund vid Helsingborgspolisen. ”

  http://sydsvenskan.se/sverige/article263998.ece

 25. Axel Olsen skriver:

  Til Gnoigr

  [ http://www.profetiskt.nu/ – bilden till höger, ironi? ]

  Billedet til højre – BEHEAD THOSE WHO SAY ISLAM IS VIOLENT – er en Photoshop-manipulation.

  Original-plakaten sagde BEHEAD THOSE WHO INSULT ISLAM.

  Ironien er, at fredens religion halshugger hvemsomhelst, der ikke er muslim:

  http://www.zombietime.com/thai_jihad_photos/

 26. Axel Olsen skriver:

  PS: Enhver ikke-muslim er en fornærmelse mod islam. Vi er for tiden lidt over 5 milliarder på dødslisten, og Lars Vilks er i godt selskab.

 27. amatullah__ skriver:

  Bismillah

  Lars, du kommer att bli jagad in i helvete

 28. P skriver:

  Om Reinfeldt som nu träffat muslimska organisationer även i DN, förutom Aftonbladet och NA som ovanstående skribent tipsade om:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=688760&rss=2216

  Men allvarligast. I alla tidningar, samt TT och Sveriges Radio har nyheten om den gripna kvinnan som mordhotat och erkänt tagits med. Men inget i SVT. Ringde därför dit nu. SVT var inte intresserade. Orsak: försvarsministern avgår. Jag frågade därför redaktören om bara försvarsministern skulle vara med i alla nyhetssändningar i kväll. Då svarade han att han inte hade tid att prata mer.

 29. P skriver:

  Och hur kan det vara så att Reinfeldt säger att den svenska muhammedkrisen blivit ännu värre än förra veckan, och så väljer SVT taktiken att i Aktuellt och Rapport inte sända en enda nyhet om muhammedkrisen denna vecka? SVT vill ta död på debatten. Det har de uttryckt flera gånger till mig i telefon.

 30. Fredrikzon skriver:

  Jag har försökt sätta mig in i konstnärens situation. Jag vet – det är farligt att korsa gatan och det finns många människor, inte minst i de muslimska länderna, som lever under ett värre hot. Men ändå är det otäckt. Att veta att det kan finnas någon som inte nöjer sig med att hota, en person som du sannolikt inte kan nå med rationella argument om demokrati och yttrandefrihet, en person som du kanske inte har något otalt med enligt ditt sätt att se. Vilks kommer nog aldrig att kunna släppa denna oro. Det var modigt men nödvändigt att göra som han har gjorde och det finns självklart ingen som helst anledning att be om ursäkt. Möjligheten finns inte.

  Jag vet inte vad som kan lösa knuten. Jag kan inte tänka mig att det hjälper att spärra in en djupt troende muslimsk mamma som har hotat via mail. Och det verkar inte gå att komma till tals med de mest fanatiska jihadisterna.

  Däremot tycker jag vi har ett ansvar, vi som uttrycker åsikter på denna blogg, att inte driva motsättningarna till det absurda. En förödmjukad människa kan bli en farlig människa. Jag är övertygad om att den absolut största delen av de människor från muslimska länder som har kommit hit vill lägga hot och våld bakom sig. Låt oss se detta som ett diskussionsforum, i bästa fall ett dialogforum, inte ett ställe där man i skydd av anonymiteten kan släppa ut sitt hat. Det är så lätt att stå bredvid och heja på, om man själv slipper bli inblandad. Det gäller naturligtvis bägge sidorna i ”konflikten”.

 31. stefan peterson skriver:

  Självcensuren breder ut sig. Nu räcker det inte med att vara rädd för det som ”syns på bild”
  Vissa måste redan nu censurera det som kan ”bli” en bild och en kränkning.
  För säker hets skull ?

  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=901528&lid=puff_901475&lpos=rubrik

  Dåligt av både rektor (som borde veta bättre) och av FOTOGRAFEN som accepterade att få
  sin ”tänkta” bild censurerad. Inte bra ELEVERNA i denna skola blir KRÄNKTA av denna behandling.
  ALLA medborgare i landet borde ta sig en fundrare på VAD HÄNDER ?????????
  var för ingen debatt om Censur och självcensur i Svenska media ?? för svårt ??

 32. sollan skriver:

  Fredrikzon har en poäng.
  Det är förvånande att så många har en benägenhet att utmåla alla svenska muslimer som anti-yttrandefrihets kämpar vars högsta önskan är utplåning av svensk och västerländsk civilisation. Jag tycker att protesterna i örebro är ett tecken på motsatsen, där deras ledare förklarar att man vill förklara att man är upprörd, varför man är det och att man vill föra en dialog med Nerikes Allehanda.
  Att protestera mot bilderna är inte ett uttryck mot yttrandefrihet, utan ett uttryck för att man tycker sig ha blivit kränkt. Detta måste väl anses vara ett godtagbart motiv?

 33. Jazz skriver:

  Sollan!
  Naturligtvis är det helt korrekt att ge uttryck för sin uppfattning om man av någon anledning anser sig kränkt. Vad som däremot är oroande för yttrandefriheten är att det finns indikationer på att man åtminstone från en del religiösa kretsar gärna skulle se en förändrad lagstiftning som förbjuder publicering av vissa bilder och att blasfemi återigen blir straffbart. Det är att börja tafsa på yttrandefriheten.
  Mvh Jazz

 34. TJ skriver:

  Ska onekligen bli intressant att se hur rättsväsendet hanterar denna dödshotande småbarnsmamma. Förmodligen lär vi inte höra så mycket mer om saken om inte P ligger på i vanlig ordning.

 35. Daniel Wijk skriver:

  Stå på dig Vilks, låt inte det fria ordet förlora!
  Knäpp gärna rasisterna på näsan också om du har lite tid över. Det vore roligt att se dom bli förbannade också. Kanske en liten nassegris som kan leva med din judegris? 🙂

 36. stefan peterson skriver:

  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=901528&lid=puff_901475&lpos=rubrik

  Så ”Rädda” har vissa blivit, att vi inte ens vågar fotografera oss iklädda landslagets tröjor
  När blev tröjan ”politisk symbol” ?. Är den numera en tillhörighet enbart för Sverge demokrater och andra ”förståndshandikappade” ? Kanske bäst att även Landslaget slutar att använda den.
  11 spelare på plan i samma tröja MÅSTE väl uppfattas som en KRÄNKNING. i vrt fall av motståndar laget. Kanske bäst att vi slutar att hissa den Svenska flaggan åxå. Någon KANSKE kan bli kränkt, frågan är vem ???? Alla rektorer, skolelever, invandrare , muslimer, danskar, vår käre Stadsmininster som TACKAR muslimskaföreningar för att dom föler Svenska lagar och INTE eldar på fanatikerna ???
  mest KRÄNKER vi väl den SVENSKA SJÄLKÄNSLAN, men det kanske är helt o.k.
  När får vi se ett skolfoto med elver klädda i samma ”skolunifom” – Jeans och T-shirt med bild
  på Profeten Muhammed eller Kufen Lars Vilks ???

 37. sara skriver:

  Men här sitter vi och är intellektuella hemma vid våra skrivbord när Lars Vilks faktiskt lever under dödshot. Jag tror inte det går att betala sig ut ur den här knipan som vi alla är indragna i. Demokratin är hotad. Jag tror vi behöver göra som Vilks, faktiskt gå ut där i verkligheten och själva ”smutsa ner” våra fina kontorsfingrar lite, om det ska vara något bevänt med det här landet.

  Jag föreslår en demonstration – muslimer, kristna, ateister och buddhister, med pass från Sverige, Danmark, Iran, Irak, Polen, Bulgarien, you name it – det som förenar oss är att vi är:

  1) människor
  2) emot dödshot
  3) för den fria konsten
  4) för yttrandefrihet och demokrati
  5) anser att man får driva med religioner och ingen enskild religion är ett undantag.

  Hade inte det varit underbart att komma ur denna polariserade situation där ”utländska” muslimer ställs emot ”svenska” kristna/ateister? För det är ju för katten inte det det handlar om, det är ganska ytliga attribut vi kategoriseras efter. I denna frågan är de inre värderingarna hos varje enskild människa det enda intressanta.

  Vad säger ni? På lördag klockan 15.00 på Gustav Adolfs Torg i Malmö?

 38. sara skriver:

  Men här sitter vi och är intellektuella hemma vid våra skrivbord när Lars Vilks faktiskt lever under dödshot. Jag tror inte det går att betala sig ut ur den här knipan som vi alla är indragna i. Demokratin är hotad. Jag tror vi behöver göra som Vilks, faktiskt gå ut där i verkligheten och själva ”smutsa ner” våra fina kontorsfingrar lite, om det ska vara något bevänt med det här landet.

  Jag föreslår en manifestation – muslimer, kristna, ateister och buddhister, med pass från Sverige, Danmark, Iran, Irak, Polen, Bulgarien, you name it – det som förenar oss är att vi är:

  1) människor
  2) emot dödshot
  3) för den fria konsten
  4) för yttrandefrihet och demokrati
  5) anser att man får driva med religioner och ingen enskild religion är ett undantag.

  Hade inte det varit underbart att komma ur denna polariserade situation där ”utländska” muslimer ställs emot ”svenska” kristna/ateister? För det är ju för katten inte det det handlar om, det är ganska ytliga attribut vi kategoriseras efter. I denna frågan är de inre värderingarna hos varje enskild människa det enda intressanta.

  Vad säger ni? På lördag klockan 15.00 på Gustav Adolfs Torg i Malmö?

 39. sara skriver:

  Men här sitter vi och är intellektuella hemma vid våra skrivbord när Lars Vilks faktiskt lever under dödshot. Jag tror inte det går att betala sig ut ur den här knipan som vi alla är indragna i. Demokratin är hotad. Jag tror vi behöver göra som Vilks, faktiskt gå ut där i verkligheten och själva ”smutsa ner” våra fina kontorsfingrar lite, om det ska vara något bevänt med det här landet.

  Jag föreslår en fredlig demonstration – muslimer, kristna, ateister och buddhister, med pass från Sverige, Danmark, Iran, Irak, Polen, Bulgarien, you name it – det som förenar oss är att vi är:

  1) människor
  2) emot dödshot
  3) för den fria konsten
  4) för yttrandefrihet och demokrati
  5) anser att man får driva med religioner och ingen enskild religion är ett undantag.

  Hade inte det varit underbart att komma ur denna polariserade situation där ”utländska” muslimer ställs emot ”svenska” kristna/ateister? För det är ju för katten inte det det handlar om, det är ganska ytliga attribut vi kategoriseras efter. I denna frågan är de inre värderingarna hos varje enskild människa det enda intressanta.

  Vad säger ni? På lördag klockan 15.00 på Gustav Adolfs Torg i Malmö?

 40. sara skriver:

  Men här sitter vi och är intellektuella hemma vid våra skrivbord när Lars Vilks faktiskt lever under dödshot. Jag tror inte det går att betala sig ut ur den här knipan som vi alla är indragna i. Demokratin är hotad. Jag tror vi behöver göra som Vilks, faktiskt gå ut där i verkligheten och själva ”smutsa ner” våra fina kontorsfingrar lite, om det ska vara något bevänt med det här landet.

  Jag föreslår en fredlig demonstration – muslimer, kristna, ateister och buddhister, med pass från Sverige, Danmark, Iran, Irak, Polen, Bulgarien, you name it. Då ska ni se att även media intresserar sig igen. Alla är välkomna, det som förenar oss är att vi är:

  1) människor
  2) emot dödshot
  3) för den fria konsten
  4) för yttrandefrihet och demokrati
  5) anser att man får driva med religioner och ingen enskild religion är ett undantag.

  Hade inte det varit underbart att komma ur denna polariserade situation där ”utländska” muslimer ställs emot ”svenska” kristna/ateister? För det är ju för katten inte det det handlar om, det är ganska ytliga attribut vi kategoriseras efter. I denna frågan är de inre värderingarna hos varje enskild människa det enda intressanta.

  Vad säger ni? På lördag klockan 15.00 på Gustav Adolfs Torg i Malmö?

 41. sara skriver:

  Men här sitter vi och är intellektuella hemma vid våra skrivbord när Lars Vilks faktiskt lever under dödshot. Jag tror inte det går att betala sig ut ur den här knipan som vi alla är indragna i. Demokratin är hotad. Jag tror vi behöver göra som Vilks, faktiskt gå ut där i verkligheten och själva ”smutsa ner” våra fina kontorsfingrar lite, om det ska vara något bevänt med det här landet.

  Jag föreslår ett fredligt möte – muslimer, kristna, ateister och buddhister, med pass från Sverige, Danmark, Iran, Irak, Polen, Bulgarien, you name it. Då ska ni se att även media intresserar sig igen. Alla är välkomna, det som förenar oss är att vi är:

  1) människor
  2) emot dödshot
  3) för den fria konsten
  4) för yttrandefrihet och demokrati
  5) anser att man får driva med religioner och ingen enskild religion är ett undantag.

  Hade inte det varit underbart att komma ur denna polariserade situation där ”utländska” muslimer ställs emot ”svenska” kristna/ateister? För det är ju för katten inte det det handlar om, det är ganska ytliga attribut vi kategoriseras efter. I denna frågan är de inre värderingarna hos varje enskild människa det enda intressanta.

  Vad säger ni? På lördag klockan 15.00 på Gustav Adolfs Torg i Malmö?

 42. eriande skriver:

  Nu har i alla fall SVD uppmärksammat den hotande småbarnsmodern.

  http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17015499.asp

  Även en notis gick att finna på DN.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=689087&rss=1400

  Detta bör väl rimligen inte bara behandlas som olaga hot utan rimligen betraktas som hatbrott?

 43. peace skriver:

  Men här sitter vi och är intellektuella hemma vid våra skrivbord när Lars Vilks faktiskt lever under dödshot. Jag tror inte det går att betala sig ut ur den här knipan som vi alla är indragna i. Demokratin är hotad. Jag tror vi behöver göra som Vilks, faktiskt gå ut där i verkligheten och själva ”smutsa ner” våra fina kontorsfingrar lite, om det ska vara något bevänt med det här landet.

  Jag föreslår ett fredligt möte – muslimer, kristna, ateister och buddhister, med pass från Sverige, Danmark, Iran, Irak, Polen, Bulgarien, you name it. Alla är välkomna, det som förenar oss är att vi är:

  1) människor
  2) emot dödshot
  3) för den fria konsten
  4) för yttrandefrihet och demokrati
  5) anser att man får driva med religioner och ingen enskild religion är ett undantag.

  Hade inte det varit underbart att komma ur denna polariserade situation där ”utländska” muslimer ställs emot ”svenska” kristna/ateister? För det är ju för katten inte det det handlar om, det är ganska ytliga attribut vi kategoriseras efter. I denna frågan är de inre värderingarna hos varje enskild människa det enda intressanta.

  Vad säger ni? På lördag klockan 15.00 på Gustav Adolfs Torg i Malmö?
  Då ska ni se att även media intresserar sig igen.

 44. peace skriver:

  Men här sitter vi och är intellektuella hemma vid våra skrivbord när Lars Vilks faktiskt lever under dödshot. Jag tror inte det går att betala sig ut ur den här knipan som vi alla är indragna i. Demokratin är hotad. Jag tror vi behöver göra som Vilks, faktiskt gå ut där i verkligheten och själva ”smutsa ner” våra fina kontorsfingrar lite, om det ska vara något bevänt med det här landet.

  Jag föreslår ett fredligt möte – muslimer, kristna, ateister och buddhister, med pass från Sverige, Danmark, Iran, Irak, Polen, Bulgarien, you name it. Alla är välkomna, det som förenar oss är att vi är:

  1) människor
  2) emot dödshot
  3) för den fria konsten
  4) för yttrandefrihet och demokrati
  5) anser att man får driva med religioner och ingen enskild religion är ett undantag.

  Hade inte det varit underbart att komma ur denna polariserade situation där ”utländska” muslimer ställs emot ”svenska” kristna/ateister? För det är ju för katten inte det det handlar om, det är ganska ytliga attribut vi kategoriseras efter. I denna frågan är de inre värderingarna hos varje enskild människa det enda intressanta.

  Vad säger ni?
  Då ska ni se att även media intresserar sig igen.

 45. peace skriver:

  Men vad nu? Blogadmin stoppar mig som föreslår ett fredligt möte över religions- och natioinsgränserna till skydd för demokratin??? Men mordhota, det får man, och spy ur sig rasistiska kommentarer, det får man. Förklara nån som kan?

 46. Lars Vilks skriver:

  Fröken Sverige

  Länkarna du har funnit är synnerligen intressanta. Kan du inte skicka dem vidare till polisutredningen? Jag är själv stadd i rörelse ännu några dagar.

  Lars

 47. stefan peterson skriver:

  Hej Lars
  Lite mer om ”skolfotograferingen”

  http://sydsvenskan.se/malmo/article263887.ece

  Intressant filosofisk fråga uppstår (som borde intressera alla kulturarbetare) kan man censurera
  bilder INANN dom uppkommit ? Om man tycker att man kan det, med hänvisning till att man
  INTE får kränka andras känslor. Då måste man väl i konsekvensens namn STOPPA alla möjligheter
  att tillverka obehagliga bilder. Förbjuda Kameror, Pennor, Färg och Pensla etc. sluta trycka böcker och tidningar, för att inte tala om det ”Hemska Internet” med alla Blogg möjligheter som sprider kränkande, fula, farliga bilder.
  Men hur gör man med de ”fantasi bilder” som ändå uppstår i folks hjärnor, speciellt konstnärernas ?
  Alla Svenska medborgare borde känna sig MYCKET KRÄNKTA av denne tångsynte rektors agerande
  framför allt de Svenska Landslagen, som nu får sin vackra blågula dräkt utsedd till en ”farlig politisk symbol”.
  Hoppas innerligt att Svenska Riksidrottsförbundet har kurage att skriva till skolan eller sklministern och PROTESTERA. Vore väl på sin plats med en protest till ”Kul-tur-ministern” från alla fria konstnärer.
  det måste finnas fler ”kufar” än Lars Vilks i Sverige, som vågar öppna mun, VAR ÄR NI ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.