Del 379: Kränkt, kränktare, kränktast

Igår var jag i Frölunda kulturhus och samtalade med Sven-Eric Liedman om yttrandefrihet och konst. Ni kan läsa en artikel om detta i GP. Skribenten, Daniel Levin, framkastar en intressant jämförelse mellan Roy Anderssons ”vår tids rädsla för allvar” gentemot mitt andra citat (det första är ”allting är en fördel”): ”allvar är den enfaldiges sköld”. Jag håller naturligtvis inte med Levin. I ett verkligt allvar står den yttersta grunden fram, och, som jag ser det, bildar just en sköld framför en sådan enfald. Men det betyder inte att allting är lika värt. Allting är inte lika bra eller lika dåligt.

I artikeln framgår att jag kallar mig för outsider. Artikelförfattaren vill inte riktigt tro på det. Kanske han har rätt. Jag är ingen renodlad outsider, den korrekta uppfattningen från konstvärldens sida är kuf (dokumenterad benämning).

Idag var det, efter insamlandet av några nya dödshot, dags att debattera hos Axess i Stockholm under Lennart Perssons ledning. Det blev knappast någon djupdykning i frågan. Mats Gellerfelt, en trött kämpe, var min utsedde kritiker, och han menade att muhammedteckningarna var en tom provokation. Som motsats nämnde han Duchamps pissoar från 1917 som sålunda skulle vara ett exempel på en icke-tom provokation. Till det senare får sägas att det tog mycket lång tid innan den blev uppfattad som en seriös provokation. Från början kan man ju se den som fullständigt tom eftersom den förnekar allt; Konst är vad betraktaren gör med den. Flyttar man detta resonemang till mina små teckningar kan man säga att utfyllnaden gått mycket snabbt och att det numera finns ett synnerligen fylligt material skapat av i det närmaste en hel världs synpunkter.

Vi fick idag också se den brinnande svenska flaggan. Om det berodde på kunskapsbrist eller att man inte hade tillgång till alla färger är inte lätt att säga, men flaggan den var grön och gul och hemmagjord. Men man förstår vad de menar.

Ännu ingen fara med det. De svenska muslimerna har hittills visat att de känner sig solidariska med sitt hemland och inte med en onyanserad muslimsk nation. För en god debatt och en konstruktiv utveckling kan vi än så länge tacka initiativet i Örebro.

Det har blivit en fråga om vem som publicerade först. Nerikes publicering var den 19 augusti. Men det var inte den första. Barometern Oskarshamns-tidningen publicerade redan den 15 augusti. I rättvisans namn borde också ett demonstrationståg marschera i Kalmar.

Ett rykte spreds med vindens hastighet i Jönköping med omnejd: Teckningarna skulle ställas ut på museet. Men det var inte fallet. På ett seminarium nästa vecka om folkkonst, om rondellhundar, och även om en Friggebod som jag uppförde år 2000 på museets gård, är det tänkt att visa utskrifter för seminariedeltagarna av rondellhundsteckningarna. Men ryktet var tillräckligt för att skapa en ihärdig hotbild för museet. Polisen avråder konstnär Vilks från att framträda på detta seminarium. Men eftersom den utlösande faktorn var en anka har nog hotbilden drivit förbi till dess.

Kvarstår faktum att det inte är praktiskt möjligt att visa teckningarna på någon institution i det här landet. Originalen är därför ännu osedda men det har inte hindrat att de snart nått alla världens hörn.

Maria Schottenius (DN:s kulturchef) sade i dagens debatt i Axess att hon började bli trött på att bli kränkt och på alla som var kränkta. Ett utmärkt hälsotecken: Kränk tillräckligt mycket och ofta och det blir så småningom färdigkränkt. Utan att världen gick under.

pakistan_sverige_vi_392840b.jpg
Flaggan brann, statsminister likaså och den till Larish döpte konstnären önskades inte välgång i livet.

PS: För dem som skriver kommentarer och blir spammade. Skriv bara, hjälp kommer så snart som möjligt, kommentarerna hämtas från spamsamlingen och återställs. Tyvärr finns det inget man kan göra mer än så.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

106 svar på Del 379: Kränkt, kränktare, kränktast

 1. Jocke skriver:

  Vi stödjer dig till 100%!

 2. Hmm skriver:

  Det är skamligt att läsa de kommentarer som skrivs här, speciellt av all rasister och Islamifober. Vad tycker du Lars om det som skrivs här?

  Mohammed var en bra människa en av de bästa i historien, bortsett från hur vissa människor nu tolkar religionen. Han var inte pedofil som många här påstår, på den tiden och kanske fram till början av 1900-talet var det accepterat att ha ett sexuellt förhållande med mindreåriga personer. Svenska kungar och storheter utövade denna ”aktivitet”. Islam var den första religionen som gav kvinna rätt till skilsmässa, på den tiden levde de flesta kvinnor i förtryck inklusive svenka kvinnor. Islam var den religion som gav kvinna rätt att ärva, det var långt innan västvärlden inkl Sverige instiftade lagen om kvinnans rätt att ärva. Det har alltid varit förbjudet inom islam att förgripa sig på en kvinna eller tvinga henne i ett sexuellt förhållande, kvinna har alltid haft rätten att begära skilsmässa eller lämna en man hon inte vill leva med. Islam handlar om renhet och medmänsklighet. Kommer ni ihåg korståget och vilka hemskheter som begicks, gå tillbaka till historieböckerna så får ni läsa! Islam har aldrig tvingat eller hotat kristna eller judar att konventera till islam genom mord eller hot, när Grenada invaderades av kristna tvingades alla konvetera till islam eller dö.

  VILKS! Vad vet du om ISLAM, är du glad över alla rasistiska åsikter som folk skriver här?

  Och snälla kan du inte rita Hittler som en Ängel för att se hur omvärlden skulle reagera? Du kommer inte att kränka någon folkgrupp genom din målning det lovar jag. Jag vill bara se hur reaktionerna kommer att bli. Oh glöm inte att måla en davidstjärna i ena handen och ett kors i det andra.

  Förresten muslimer varken kan eller får enligt Islam måla en kränkande bild av Jesus, David, Adam eller någon av profeterna och sändebuden. Dessa är heliga personer och storheter som man respekterar.

 3. Allan skriver:

  the nazis also made this kind of ”art”.

 4. hmm skriver:

  Iman_Islam du har verkligen sjunkit till en nivå där ingen människor med logik och hjärna kan eller bör diskutera dina åsikter. Har du personliga problem med någon som påstår sig vara muslim så är detta ditt problem. Det du skriver här är klart och tydligt diskriminerade!

  Please grow up and use your brain. If you have anything to discuss without hurting others feelings you are welcome if you don’t then please go somewhere else. BTW what you are writing + including what some muslims and other non muslims here writing is illegal and you risk going to jail!

 5. Göran E skriver:

  It is a shit job, but someone has to do it!

  Ungefär så uppfattade jag din inställning när hela denna tragiska fars drog igång. Jag misstänkte dig för effektsökeri, barnslig pajkastning och inslagning av öppna dörrar, ja, uttrycken är många och väl formulerade i olika versioner, inte minst på en diskussionssida som denna.

  Men utvecklingen visade att du enbart pekat på vägskälets skylt som vi i vår bekvämlighet velat förneka:
  Vår Frihet eller den Totalitära Ideologins bekvämlighet.

  Det är skillnad mellan yttrandefrihet, hets mot folkgrupp och mordhot. Det ser dessvärre ut som om du måste fortsätta ditt skitjobb att förklara skillnaderna mellan och innebörden av dessa begrepp. Inte minst för en del av dem som begåvat oss med sina morddrömmar på denna sida.

 6. Bill Osterman skriver:

  Hej Lars och alla medföljande dilletanter !
  Jag vill att man utkräver fullt ansvar av er för all ondska och skadegörelse ni släpper loss nu.
  Det är inte den som har atombomben som är skyldig utan den som utlöser den.
  Ni frossar som bäst nu pacifister och vapenvägrare och då skall heller inte samhället ställa upp med denna form av försvar av er, ni vet ju vilka ni leker med över rödvinspavan.
  Sedan kräver jag att ni ställer upp vid begravningen av de ofrivilliga martyrer ni skapat bland hjälparbetare i Iran och i tunnelbanan den dan det smäller.
  Varför skall en oskyldig polis (beväpnad) riskera sitt liv som
  konsekvens av era rödvinskvällar ?
  Kom med argument direkt till honom/henne som är familjeförsörjare.

 7. WR skriver:

  Härligt att du finns, Lars. Stå på dig!

  Ge inte vika för primitiva, medeltida mörkesmän!

  Det rakaste man kan säga är redan sagt och tryckt i Expressen:
  http://www.expressen.se/debatt/1.819136/sjalvmordsbombare-varre-an-muhammed-karikatyrer

  Läs det, alla muslimska medeltida hycklare och svenska politiskt korrekta vänsterslödder!

 8. Kai Mikkelsen skriver:

  Heja Sverige

  Godt at se, at I er ved at vågne op!
  Det er dog lidt deprimerende at se, hvor mange anonyme indlæg der skrives.
  Stå dog frem med fuldt navn.
  Hent inspiration til modstandskampen på siad.dk

  I skylder at slå et slag for Skandinavien.

  Jeres neutralitetspolitik gjorde det lettere for tyskerne, at besætte Norge.
  Jeres fremmedpolitik gør det lettere for muslimer at besætte Danmark.

  Tænk på hvor mange brave svenskere og danskere, der mistede livet i kampen om Skåne.
  I vandt – og så forærer I det gratis til muslimerne????

 9. Hund skriver:

  Fler Muhammedhundar!
  More Muhammed-dogs!


  http://hundprofeten.blogspot.com/

 10. Gud? Run! skriver:

  Bill Osterman,
  Är det inte bara dilettanter eller möjligen dilletanter som stavar dilettanter dilletanter?

  Argument: Du verkar utgå från att om bara de icke-sekulära muslimerna lämnas i fred så är allt frid och fröjd. Så är det inte. Det finns enormt mycket religiöst grundat förtryck här och nu. Det pågår och på vissa håll ökar det, oavsett konstnärliga provokationer. . För att komma bort från det krävs en sekularisering, ett tillbakaträdande av religionen från samhällets maktsfärer åtminstone till den svaga typ av inflytande som svenska kyrkan har idag. Sekularisering görs på flera vis men ett viktigt medel är att utmana i alla frågor där religionen kräver universell rättning i leden, där saker inte får sägas, sjungas eller avbildas. Ju tidigare ett sådant motstånd sätts in desto tidigare kan förtrycket hävas. Dina frågor kan alltså vändas mot dig själv: vad svarar du de framtida anhöriga till mångdubbelt fler terroroffer som frågar varför du inte bjöd motstånd direkt när hotet började växa utan undfallande lät förtrycket hållas och växa?

 11. Bill Osterman skriver:

  Hej !
  Jag tycker att du skall ta din anhängare
  och sätta er i en obemannad tunnelbana
  Sedan ringer ni Mujha_Hedin och säger var
  ni är.
  Under tiden ni väntar kan ni fundera på om
  ni gjort en bra och ansvarstagande insats
  eller om man kanske skulle gått någon annan väg.
  Ni är ju duktiga på att utkräva ansvar till
  vardags.
  I London var dom oskyldiga.

 12. Kai Mikkelsen skriver:

  Bill Osterman

  Hvor er du patetisk. Du mener altså at fremmede grupper bare kan komme til dit land og sætte dagsordenen, så retter du ind for ikke at fornærme nogen. Hvor ynkværdigt. Har du ingen identitet ?
  Tror du de stopper når du har trukket dig. Nej, den adfærd man belønner får man mere af stol på det, og gå så igang med at lære arabisk, hvis der er mange af din slags i Sverige får du brug for det.

 13. JU skriver:

  “Islam is part of the ‘Lumpenism’ in Society”.

 14. jazz skriver:

  Signaturen hund efterlyser fler M-hundar. På följande länk kan ses en fotografs funderingar kring hur livet skulle kunna te sig i en värld befolkad av batterier. Där kan man bl.a. se profeten rastande sin hund-.

  http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=171114

 15. Tobias skriver:

  till hmmm..

  tillåt mig att skratta.. Islam var den första religionen som gav kvinnan rätt till skillsmässa? Denna rätt fanns t.o.m innan judendomen. Islam är vår modernaste religion (nu pratar jag inte om scientologer och annat tjafs) och denna religion har verkligen inte gynnat kvinnan.

  Till skillnad från många andra religioner är inte Islam bara en personlig religion utan även politik. 8 av 10 av de största terrorattentaten har begåtts av fundamentala feltolkande muslimer. En vacker dag kommer alla vi ”otrogna” att vakna .. Siar om sisådär 20-30 år.

 16. gerd skriver:

  Hallo TJ (2007/08/31): Ja, det er jo aldeles tydeligt. Nu var det bare ikke det, jeg skrev om. Jeg vil anbefale dig bogen: ”Derfor er jeg ikke muslim” af Ibn Warrq. Han fortæller en del om alle de kulturer, som blev undertrykt/udryddet, da den totalitære ideologi spredte sig ud fra den Arabien.

 17. Serben skriver:

  Stå på dig Lars! Vi måste stå upp för yttrandefriheten, rädda Sverige och det fria yttrandet från religiöst förtryck, detta är inget islamistiskt land och vi ska absolut inte följa deras lagar. Om en svensk kvinna måste bära slöja så fort hon landar i iran så ska vi tvinga de att ta av sig slöjorna så fort de landar i EU. Men det gör vi inte för här har vi frihet medan den inte finns där borta, måste fortsätta satsa på yttrandefriheten, om den förloras är vi förlorade. Serberna stödjer dig fullt.

  Ps medan muslimerna i serbiska provinsen Kosovo brände ner ett dussintal kyrkor för ungefär 3 år sedan så svarade inte europa med något, om det hade hänt idag att svenskar bränner ner en moske hade vi fått hela arabvärlden emot oss. Ett enat Europa är det enda svaret på allt.

 18. Runar Soogaard skriver:

  Yttrandefriheten är en av de viktigaste rättigheterna vi har i Sverige. Ibland kommer det sägas och publiceras saker som kan kännas kränkande av andra grupper. Men om vi börjar förbjuda och inskränka på denna frihet kommer vi till slut inte få tycka någonting alls då det alltid kommer finnas folk som tar illa vid sig.

  Stå på dig Lars och länge leve yttrandefriheten.

 19. jazz skriver:

  Lars! Gratulerar till nyordet ”färdigkränkt”. Om man googlar på detta ord får man bara 1 referens och det är du. Jag är säker på att om något år är det med i ordlistan.
  Mvh Jazz

 20. Lelle skriver:

  Intressant – vad sade Liedman? Han brukar vara intressant att lyssna på.

 21. Göran E skriver:

  Gratulerar Bill Osterman till att han verkar ha inställt sig till mönstringen.

  Kanske var detta under en tid han längtar tillbaka till, när landet i sanning var neutralt och vår beredskap sades vara god. Han kan nu ta till kraftuttryck som ”pacifister” och ”vapenvägrare” mot dem han retar sig på, när han orkar resa sig från Text-TV:n och sin egen rödvinspava. Själv gjorde jag 15 månader och hade grön basker, men strunt samma, ”lumpen” behöver inte betyda att man lyckats identifiera vad som behöver försvaras.

  Men sådan är ju undfallenhetens, defaitistens och samarbetetsmannens retorik: våldsverkarens ansvar förnekas och den som bekämpar våldet hånas. Terroristen är aldrig terrorist. I efterhand skyller de på tidsandan.

 22. Micke L skriver:

  På hemsidan under Bloggar har mullorna något att gotta sig åt.

 23. Elisabet skriver:

  Hej Lars Vilks,

  måste ovillkorligen uttrycka min uppskattning över ditt tålamod med denna exkursion i demokratin och dess – förhoppningsvis – utvidgande utmarker. Stort Tack!

  Tydligen börjar även de mest Absoluta begripa poängen med det hela – demonstranterna i Närke (?) demonstrerar glatt leende och islamisterna i mellanöstern (?) ser inte ens arga ut och flaggan är grön.

  Några synpunkter för islamister:

  1) En Profet skulle aldrig låta sig kränkas. En Profet är okränkbar. Om en ”profet” inte är okränkbar, så är han/hon ingen profet.

  2) För mig är det obegripligt att så många människor världen över låter sig tryckas ner med näsan i en gammal dammig bok från 600-talet och inte ens ifrågasätter dess innehåll – eller dess upphov. Vem var Muhammed? Vilka var hans främsta mål? Vad tjänade han på att hitta på religionen islam?

  3) Ni som är muslimer eller bekänner er till islam: TÄNK SJÄLVA!

 24. Bagdad-Bob skriver:

  Bill Osterman har en fullständigt idiotisk och farligt synsätt. Jag håller med det Kai och andra replikerat. Vi kan ju inte falla undan för hot(eller antagande om kommande hot) om terrorism och ändra vårt levnadssätt och kultur i vårt eget land. Det är fullständigt befängt. Vad beträffar svenskar som arbetar i andra länder måste de göra en personlig individuell riskbedömning. Om man är rädd om sitt liv har man ju friheten att avstå tjänstgöring utomlands, inte ens tunnelbana är man tvingad att åka, i alla fall inte i Sverige.

  Ingen människa kan stå till svars för andras terroristdåd! Bill vill anpassa sitt och vårt liv till vad andra tycker utanför Sverige. Är du man eller mus?

 25. jazz skriver:

  Ordet ”kränkt” ligger nära ordet ”skränkt”.

  Skränkning är (enligt WikipediA): ”tändernas böjning på sågklingor. Tänderna böjs omväxlande åt sidorna för att snittet skall bli bredare än klingans tjocklek, detta för att inte sågen skall fastna.”

  Även i livet ”fastnar” vi med tiden i invanda tankefigurer och konventioner. Det kan då vara nyttigt med en ”kränkning” (skränkning) för att vi skall återbördas till den nyfikna sökande människa som vi en gång var.

  Se där – kanske en ide till ett konstprojekt: ”Den kränkta människan och den skränkta sågen.”
  Mvh Jazz

 26. Nobility Top Man skriver:

  Till Mia: Orka kom in i matchen genom att läsa gamla kommentarer och Delar på denna blogg om bristande kvalitet rent konstnärligt i teckningarna och förslag på ”provocerande” avbildningar som oavsett kombinationer av attribut, rekvisita och avstamp i valfri religion bara blir skåpmat och troligen inte skulle höja ett ögonbryn. Men du har rätt i att det är rätt många hejarop från påhejare….

  Påhejare som i kommentarer här eller i andra sammanhang låter göra gällande och kanske också på allvar tror att denna konstgärning syftar till att tex besudla invandrare, måste komma in i matchen. Det är typiskt att vissa ser händelsen i i Värmland för några veckor sedan – en ”lokal injektion” som Lars rubricerade det i svt:s webbtv nyligen – som en långboll från en konstnär som landar precis på era fötter för era syften. Det enda positiva är väl att den här processen får ännu mer skavanker, klädsam patina och slagsida. Dessa hejarop adderar ytterligare en – något långsökt och ofrivillig – humoristisk dimension till den lustifikation som teckningarna andas.

  Fröken Sverige skrev tex: >…vi ska alla vara tacksamma för Lars som fört upp denna saken till ytan. Nu får svenska folket se hur assimilerade våra invandrade gäster är.Vilken plan kan man föreställa sig att jag har haft? Vilken är min avsikt med teckningarna? Rimligtvis kan man nog förstå att planer och intentioner har kommit att förändras genom händelseutvecklingen.

 27. Nobility Top Man skriver:

  INLÄGGET NYSS IGEN- KLIPPTES AV OCH BLEV KONSTIGT, NYTT FÖRSÖK:

  Till Mia: Orka kom in i matchen genom att läsa gamla kommentarer och Delar på denna blogg om bristande kvalitet rent konstnärligt i teckningarna och förslag på ”provocerande” avbildningar som oavsett kombinationer av attribut, rekvisita och avstamp i valfri religion bara blir skåpmat och troligen inte skulle höja ett ögonbryn. Men du har rätt i att det är rätt många hejarop från påhejare….

  Påhejare som i kommentarer här eller i andra sammanhang låter göra gällande och kanske också på allvar tror att denna konstgärning syftar till att tex besudla invandrare, måste komma in i matchen. Det är typiskt att vissa ser händelsen i i Värmland för några veckor sedan – en ”lokal injektion” som Lars rubricerade det i svt:s webbtv nyligen – som en långboll från en konstnär som landar precis på era fötter för era syften. Det enda positiva är väl att den här processen får ännu mer skavanker, klädsam patina och slagsida. Dessa hejarop adderar ytterligare en – något långsökt och ofrivillig – humoristisk dimension till den lustifikation som teckningarna andas.

  Fröken Sverige skrev tex: >…vi ska alla vara tacksamma för Lars som fört upp denna saken till ytan. Nu får svenska folket se hur assimilerade våra invandrade gäster är.Vilken plan kan man föreställa sig att jag har haft? Vilken är min avsikt med teckningarna? Rimligtvis kan man nog förstå att planer och intentioner har kommit att förändras genom händelseutvecklingen.

 28. Nobility Top Man skriver:

  NÄ NU!!!…TYDLIGEN HAR JAG HTML-KODAT KOMMENTAREN MED HAKPARENTESER, BORTA NU, SÅ TREDJE FÖRSÖKET:

  Till Mia: Orka kom in i matchen genom att läsa gamla kommentarer och Delar på denna blogg om bristande kvalitet rent konstnärligt i teckningarna och förslag på ”provocerande” avbildningar som oavsett kombinationer av attribut, rekvisita och avstamp i valfri religion bara blir skåpmat och troligen inte skulle höja ett ögonbryn. Men du har rätt i att det är rätt många hejarop från påhejare….

  Påhejare som i kommentarer här eller i andra sammanhang låter göra gällande och kanske också på allvar tror att denna konstgärning syftar till att tex besudla invandrare, måste komma in i matchen. Det är typiskt att vissa ser händelsen i i Värmland för några veckor sedan – en ”lokal injektion” som Lars rubricerade det i svt:s webbtv nyligen – som en långboll från en konstnär som landar precis på era fötter för era syften. Det enda positiva är väl att den här processen får ännu mer skavanker, klädsam patina och slagsida. Dessa hejarop adderar ytterligare en – något långsökt och ofrivillig – humoristisk dimension till den lustifikation som teckningarna andas.

  Fröken Sverige skrev tex: ””..vi ska alla vara tacksamma för Lars som fört upp denna saken till ytan. Nu får svenska folket se hur assimilerade våra invandrade gäster är.” Lars tillskrivs gudomliga egenskaper och smider med precision en plan med det slutliga syfte du anger. Det är kanske en klatschig koppling för vissa. Jag tror dock att du menar att du personligen är glad att det lilla embryot för i somras har blivit en mindre lavin där vissa nu anser sig ha legitim smaschboll för det syfte du anger.

  Lars säger det bäst själv i förra Del 377:
  ”Vilken plan kan man föreställa sig att jag har haft? Vilken är min avsikt med teckningarna? Rimligtvis kan man nog förstå att planer och intentioner har kommit att förändras genom händelseutvecklingen.” Det känns igen från tidigare verk och processer. Så fort processen är igång kommer allt fler aktörer medvetet eller omedvetet in på banan. Aktörer med egen agenda som får fotfäste eller löses upp, som Lars rimligtvis inte kan styra. Och då agendor krockar uppstår helt nya skeenden. Självklart kunde inte Lars förutse att bollen skulle komma till att rulla exakt så här. Det var ju redan utspätt, avsmakat och klart i samband med de danska bilderna. Hans förändrande intentioner är säkert inte Sjöbo-typens.

  Om hot: Hot har framförts. Oftast agerar hotaren helt själv på basis av gammal vanlig praxis att hot helt enkelt ska framföras i dessa sammahang men att det är någon annan som ska realisera hoten. Därför kan det bli många hot. Sedan följer copy-cat hotaren som hänger på när det blir alltmer utspätt med hot. En malström med hot följer. Varje enskild hotare vill gärna omnämnas som en ”minoritet”, för det ger omvärlden och honom själv intrycket av att han sittandes på sin kammare är en del av något större.

  Hotarens typiska logik passar även in på påhejare med invandrarfientlig agenda.

  Sedan följer också copy-cat hundtecknaren, någon frågar efter mer. Det verkar vara fler läsare nu på denna blogg så jag dänger in mitt skådespel en gång till eftersom det inte rör sig om ett fotomontage i Photoshop eller teckning i Paint, utan en gestaltning. Jag har inte sett till så många ännu.

  http://varningforhunden.blogspot.com/2007/08/vad-ska-man-bli-nr-man-blir-stor.html

  NTM

 29. Lennart skriver:

  Uppriktigt sagt kan jag inte förstå varför en sk. rondellhund i profeten Muhammeds skepnad är kränkande. När Vilks ville deltaga i en utställning med Hund som tema kom han tydligen på den genialiska och den ironiska idén att teckna en rondellhund. Ursprungligen var det ju så att konstnären Stina Opitz lät uppföra ett konstverk i form av en hund i en trafikrondell och som vi ju alla vet blev detta så populärt att många människor själva lät tillverka hundar i olika och roliga varianter som sedan sattes upp i rondeller lite varstans här i Sverige. Ingen förargades av dessa. Till och med Vägverket hade ingen erinran mot dessa hundar som ju faktiskt skulle kunna utgöra ett störande moment vid bilkörning då de oftast med sin konstnärliga särart drog till sig blickarna.
  Vilks idé att just teckna en rondellhund med profeten Mohammeds huvud är ju just det som gör teckningen så fantastisk. Teckningen är enkel (inte dålig som jag i all hast uttryckte det häromdagen). Den kan tolkas på många olika sätt precis som all annan konst och det är upp till var och en att ha sin egen tolkning för sig själv eller om man så vill som på denna bloggsida uttrycka sina tankar om vad man anser om den. Vi svenskar tycker naturligtvis att det är inget märkvärdigt med den i och för sig men jag kan inte tänka mig att det är någon svensk överhuvudtaget som tycker att den är kränkande. Vad är det som är kränkande egentligen? Är det därför att man enligt vad muslimer säger inte överhuvudtaget får avbilda profeten Muhammed. Men då är det ju en annan sak. Då är det tydligen ett brott mot Koranen och den islamiska tron och så vitt jag vet så har ju Vilks inte konverterat till islam och är alltså inte underställd Koranen och kan därför inte straffas. För straff enligt Koranen skall väl bara drabbas den muslim som inte står i profetens gunst och inte följer vad som stadgas i Koranen. Slutsatsen är att de muslimer som angriper och till och med dödshotar för något som egentligen saknar betydelse för muslimerna. Koranen omfattar rimligtvis bara de som har islam som sin tro. Däremot måste man tillägga att dödshot omfattas av ett lands juridiska lagar så därför kommer vi med all säkerhet framöver att se en del gripande av människor som kommer att förhöras av polisen och naturligtvis åtalas.
  Jag tror att den muslim som anser att den här lilla och enkla teckningen är kränkande inte inser i vilken värld vi lever. Vi lever inte idag som man gjorde för tusentals år sedan då man trodde att spöken fanns eller att solen var en gud. Vi lever i en civiliserad värd. Där hotar man ingen till livet för att man anser att något kränker en. Där resonera man eller diskuterar. I en ociviliserad värld, t.ex. den som finns i Irak visar man med all tydlighet att man inte kan göra detta, där dödar man varandra dagligen på marknadsplatser när man inte kommer överens och det till och med inom den egna familjen om man anser att det är något som är kränkande.

 30. Michael Horsley skriver:

  Here’s hoping that your fellow Swedes will rise to the defense of freedom of expression by placing Mo-doggies on every roundabout in Sweden.

 31. Gote skriver:

  Vill liksom Nobility Top Man vända mig till Mia. Du skriver:

  ”Ibland måste man sätta gränser och respektera sina medmänniskor! Tänk efter före!”

  Mia, gränsen är satt för länge sen. Den sitter som en smäck i Sveriges rikes lag.

  Sen ditt snack om teckningskvalité . Kan bara beklaga att bildundervisningen i Sverige över lag är sunkig och till stor del sköts av lärare med gammalmodernistiska värderingar. Det är inte ditt fel att du tillhör den stora delen av sveriges befolkning aldrig ens fått en snabb genomgång om vad konceptkonst, relationell estetik, fluxuskonst, samtidskonst etc, är och hur det funkar. Det är helt klart ett specialintresse att vara insatt i de frågorna, men att sprida lite allmänbildning i ämnet borde man kunna avkräva vårt utbildningssystem. Fast filosofi, konst, arkitektur och sån där skit är ju förståss inte på långa håll lika intressant och nyttigt som religion…

  Och du Bill Osterman. Du skriver:

  ”Jag tycker att du skall ta din anhängare och sätta er i en obemannad tunnelbana Sedan ringer ni Mujha_Hedin och säger var ni är.”

  Renodlade självmordsuppdrag ligger nog inte för majoriteten av de som tycker att Vilks projekt är bra. Och ditt snack om ”rödvinskvällar”. Har du kollat för mycket på konstnärsklicheer från Hollywood eller? Pascifist är jag inte, trots att jag gått på konsthögskola. Jag har tom gjort lumpen (med vapen i hand, huuuu).
  Liknelsen med atombomben är ganska konstig. Vad är bomben, är det islamisterna? Vem har tryckt på knappen, Vilks? Du fattar ju säkert själva att den jämförelsen är idiotisk på samma sätt som när man anklagar ett våldtäktsoffer för att hon hade för kort kjol.

 32. Darush Arya skriver:

  För ett par månader sedan skaffade jag en valp till mina döttrar som tjatade i flera år att de vill ha en hund. Just nu vet jag att snällare en hund kan man inte få som en kompis. En kompis som man kan göra väldigt roliga saker.

  Just nu pågår en diskussionen om konstnären Lars Vilks karikatyrbilderna på Islams grundare Mohammed. Demonstationen har förekommit i ett par länder och Lars Vilks har mordhotats vilket är beklagligt.

  Å andra sidan har konstnären jämfört ett snällt djur med en pedofil. När profeten var 56 år gammal ”förlovade” han sig med en sexårig flicka, Ayesheh. När Ayesheh blev 9 år våldtogs hon av Islams grundare. Muslimer tror alltså på en pedofil.

  Jag kan absolut inte acceptera att Lars Vilks jämför hundar med en pedofil. Jag kanske ska polisanmäla Lars Vilks och be åklagarmyndigheterna i det demokratiska Sverige väcker åtal mot hans konst ”Muhammed som rondellhund”. Eller?

 33. Iman Islam:
  I respect Islam, muslims and theur holy book quaran. Why i have written like this, is because some muslims here have written similar things
  about Lars Viiks and the swedish people. They call swedish girls whores, say our country is sick, and similar things. I just wrote the opposit compare what some of the muslims wrote about us.
  If some muslims here not all, didnt write these things im thinking about, then dont care what i wrote, it was not ment for the moderate muslims.
  What i wrote its not true, and its not my or the swedish wiew of islam.
  Sweden and the free speech Akbar

 34. Bosnia skriver:

  Jag vill bara säga jävla efterbliven du är serben..
  Du snackar om hur muslimer under 3 år brände ner era kyrkor ska vi inte ta och snacka om dem 5 år ni serber torterade och mördade oss muslimer då nästan 300.000 bosnier mördes är det ok elr och vi var inte dem enda som fick lida för att ni ville styra fd jugoslavien i diktur..tro inte att d bara är muslimer som mördar och ställer till d jovisst dem ställer också till d men ni kristna är inte heller änglar och gör minst lika många fel tro inte att ni är bättre på något sätt..

  Att inte tala om dem tusentals moskeer ni brände till grunden..så spara ditt snack till någon ngt idiot som bryr dig om ditt serbien..

 35. Feuervogel skriver:

  Mohammed kallade Christer och Juder som apar och sviner, som är värre som fäet, i Koran!

 36. Asalamu aleykum warahmatullah wabaraktuh!

  Kära syskon nu har islams fiender återigen med deras försök att vilseleda oss muslimer från det sanna ljuset som vi fick ifrån Allah,publicerat nya kränkande teckningar på vår älskade,ädla och dyrbara Profet Muhammad(må allahs frid och välsignelser vara över honom och hans ädla familj). Kära syskon DU liksom JAG måste visa att vi stödjer vår älskade profet genom att informera detta till alla muslimer. Både DU och JAG måste agera.

  Älskade syskon GLÖM inte att vår profet sagt att man är inte full troende om man inte älskar profeten mer än allt. Detta innebär att han skall komma före än Din FAMILJ,DITT LIV,och allt som är DYRBART för dig. Du älskar honom genom att praktisera hans sunnah och följa hans ädla budskap. Detta innebär att du är TVUNGEN till att AGERA.

  Denna text som kommer nedan är tagen ur Lars Vilks egen Blogg

  ”Jag blev då intresserad av att göra något som man inte är vanligt i samtidskonsten, nämligen att ställa ut en Muhammedbild. Vid den tiden deltog jag redan med andra Muhammedbilder på en utställning i Vestfossen, Norge (tema ”Oh, My God”). De hade inte väckt någon uppmärksamhet. Något hinder verkade inte förelägga eftersom arrangörerna förklarade sig mer än nöjda med mitt bidrag”

  Subhanallah kära syskon det Jyllandsposten publicerade var tillräckligt kränkande och mer än oacceptabelt men att Lars Vilks gör en rondelhund,La Hawla Wala qowata Illa Bilaah!! Wallahi det finns inga ord att beskriva känslorna som rörs inombords.

  *

  Hur ställer sig Reinfeldt i denna situation?

  Sveriges Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade i dag(2007-08-31) konstnären Lars Vilks omstridda teckningar föreställande profeten Muhammed som rondellhund han sa:

  ”Samtidigt är vi måna om att stå upp för den yttrandefrihet som är grundlagsfäst och som är naturlig för oss och som handlar om hur Viktigt med uttalande är”

  Underbara syskon Svenska utrikesdepartementet (UD) har inga rapporter om demonstrationer i den muslimska världen.Vid Allah syskon detta visar hur DÅLIGA vi muslimer i Sverige är på att rapportera till våra syskon i den övriga världen,om vi inte kan agera då borde vi ge dem chansen att agera. Lägg upp detta i era blogg också och skicka vidare till alla i känner,,Må Allah bevara oss muslimer och höja våran Iman,Gör mycket Dua om det är det minsta du kan göra!!

  ??? ?????: {??????????? ????????? ??????? ?????? ?????? ??????? ???????} – ??????:

  Allah (swt) säger i Koranen: ”Men på dem som talar illa om Guds sändebud [väntar] ett plågsamt straff” [Koranen 9: 61]

  ?? ???? ??? – ???: ???? ???? ???? ??? ???? ???? ???? ????: ( ?? ???? ????? ??? ???? ??? ???? ?? ????? ????? ?????? ?????? ) ??????? – 1/9

  Profeten (saw) säger i en hadith: ”Du kommer inte att vara riktig troende förrän du älskar mig mer än din fader, din son och hela mänskligheten” [Al-Bukhari – 9/1]

  SKÄMS Du som läser detta och inte agerar eller känner ilska

 37. Zack skriver:

  If Muslims don’t like Western values, let them leave the West.

  Religion is pure nonsense. It is a virus that infects the mind.

  http://home.comcast.net/~plutarch/MindVirus.html

 38. pvm skriver:

  det här är nästintill komiskt..människor om inte vet ett piss om islam sitter och kritiserar dess värderingar och framhåller sig själva som perfekta…kom igen!! enligt svensk GRUNDLAG så har man yttrandefrihet i sverige så länge det inte är hets mot folkgrupp..gissa vad det här är??joo hets mot folkgupp!! om ni inte visste så är hund istortsett det värsta som finns inom arabvärlden(om man måste uttrycka sig så), man får inte avbilda muhammed men ändå finns det människor som Lars Vilks som vill starta ett religionskrig..och vi har precis bevisat att vi är på rätt väg..! personer som kallar Sverige mutikulturellt har inte vart här och läst allt d här..jag som muslim repekterar kristna, judar alla religioner och jag förväntar mig desamma av er..tro inte att ni kan allt om islam bara för att ni har läst ett citat ur koranen draget ur dess sammanhang..skaffa er RIKTIG fakta först och grunda er tankar efter d…

  TILL SERBEN:

  du måste va helt borta serben.att sitta och snacka att muslimer bränder ner kyrkor i kosovo är fel..ska vi ta och snacka om allt ni serber gjorde i bosnien..?? att säga att europa inte gjorde nått åt det är en lögn..europa tillät kriget fortsätta under 5 LÅNGA år…ni brände moskeer till grunden, massgravar hittas än idag och ni förstörde liv..!! snacka inte om frihet för du vet inte VAD frihet är.. ni startade kriget mot bosnien för att vi inte ville leva under er DIKTATUR.. snacka inte skit vännen och snacka inte om sånt du inte vet ett piss om.. du motsäger bara dig själv..
  bara för att man inte bor i ett islamskt land betyder det inte att du inte behöver visa respekt..
  det gäller alla..

 39. AM skriver:

  Hur ställer sig Reinfeldt till denna situation om publicering om tecking?

  Hur ställer sig muslimer till situationer där självmordsbombare dödar tusentals civila?

  Vad är mer kränkande muslimer?

  Varför ska reinfeldt agera öve en tecknare. Men ni muslimer agerar inte över era islamister?

  Vad är värre?

  Vem ska SKÄMMAS? Beundrar man självmordsbombare, då tycker jag man ska SKÄMMAS

  Tycker man att en tecknin är mer kränkande än islamisters våld. Då tycker jag man ska SKÄMMAS

  SKÄMMMS MUSLIMER!

 40. pvm skriver:

  till AM:

  jag tror att d e väldigt få muslimer som stödjer självmordsbombare..jag e minsann inte en av dem..!!
  islam är emot mord av alla slag..att döda en person är som att döda mänskligheten..!! jag ser att du inte visste d..
  när du skriver så där så dömmer du alla muslimer, tom dem som inte e ”extremistiska”..
  d är som att säga att alla svenskar är RASISTER elr att alla tyskar är NAZISTER..du drar alla över en kant och det är fel.. DET ÄR DU SOM SKA SKÄMMAS FÖR ATT DU INTE VET VAD DU PRATAR OM!!

 41. Kai Mikkelsen skriver:

  PVM du er totalt bortskämt
  när du väljer at komma till Norden måste DU respektera att vi inte tycker om dina fantasier. Du måste acceptera att om du fordrar at vi skall respektera at du tror på Jultomten eller Muhammed då bara skratter vi . Antingen respektera detta eller res did der du kom ifrån.

 42. Pingback: Är att häda muslimsk tro en upplysning? « Under den svarta natthimlen

 43. fafa skriver:

  haha… Men sanningen är att muhammed är en hund eller idiot. Han våltog kvinnor o mihandlade många. ÄIslam grundades så här, Hot, misshandla.

 44. Miss Palestina skriver:

  Dra åt helvete alla ni som har skrivit alla dessa komentarer om vår gode profet…..Det dumma ni har skrivit om honom kan ni säga till er morsa era jävla rasister och respektlösa idioter

 45. Grinden skriver:

  Länge leve svensk yttrandefrihet!

  Stå på Dig!

 46. Kai Mikkelsen skriver:

  miss Palestina
  rejs ned hvor du hører til
  du og dine forurener miljøet her i Norden. Du skal ikke komme her og tale om respektløshed.
  Hvor vover I at komme til vore lande Sverige, Norge og Danmark og stille krav og fortælle os , hvad vi må og ikke må. Rejs!!!!

 47. Johan Svensson skriver:

  Tycker inte man skall jämföra detta med att göra en bild av hitler som ängel. Hitler levde för typ 60 år sen och såg till att en jävla massa judar blev mördade och plågade. Judar som var med under andra världskriget kan leva nu idag.

  Koranen har inte någonting med verkligheten att göra. Det är bättre att jämföra med Jesus, skulle inte bli någon big deal om någon målade Jesus som en rondellhund, porrskådis eller vad som helst.

  När dom står där och bränner flaggor och kräver att Lars ska straffas beter dom sig som grottmänniskor, vi kan inte ta hänsyn till att dom är så otroligt outvecklade.

  Sen du som säger med att Kristendomen har en historia med våld och tortyr och att inte islams historia har det. Det var längesedan och har inget med nuet att göra. Därför är det ointressant.

  Det är ju hemskt att dom kan uppfostra sina barn att tro så starkt på en religion, dom hjärntvättar ju sina barn som sedan kommer hjärntvätta sina barn.

  Helt sjukt att muslimer i sverige kan bli så pissed off och kränkta så att de startas krisorganisationer för att muslimer mår så dåligt över att någon dom inte ens känner blir målad som en rondellhund, Mohammed levde för typ 1500 år sen. Dags att glömma honom och gå vidare jävla lipsillar.

  Och om det står i Koranen så som ”FHE” skrev bland de första kommentarerna ”Ta ej de otrogna till beskyddare” så borde ju en äkta muslim inte söka skydd i Sverige.

  Sen så tycker jag att människor som tror och lever så starkt efter religioner är riktigt dumma. Jag säger inte att dom föds dumma, men deras uppfostran har gjort dom helt dumma i huvudet.

  Om ni undrar så är jag överhuvud taget inte rasist, jag har invandrar vänner, en av dom tror starkt på Koranen, och ja, jag tycker att han är dum i huvudet, men han är rolig att umgås med ändå!

 48. Kaffeburk skriver:

  Om Sara: ”Det är aldrig tjusigt ut att sparka på den som ligger. Palestinier och irakier gör det redan och har ingen plats i “yttrandefriheten”. De har ingen röst i media.

  Sluta nu, svensk press i almänhet och TT i synnerhet är i högsta grad pro-palestinskt. Sedan borde Herr Vilks borde läsa på lite om andra saker med. Det finns inget i den muslimska kulturen som motiverar att man har en skylt med ”sparka inte på den som ligger”. Så ser man sig absolut inte. Däremot vet man att den blödiga vänstern faller för sånt. Det kallas list och propaganda. Om Vilks och andra tror att den vite mannen skulle vara den enda som klarar av sådant så misstar sig Vilks oerhört. När man talar om den ”vite mannens övertag” så gör man ofta sig principiellt skyldig till rasism. Man tror nämligen att en speciell sorts egenskaper (ofta dåliga) är unika för den vite mannen. Precis som de ”traditionella” rasisterna ser man den vita rasen som överlägsen, ser vänstern den vita mannen som underlägsen. Detta kallar dom antirasim. Jag vill kalla det omvänd rasism. I själva verket handlar det inte ett dugg om ras – utan om kultur/värdegemenskap. I detta fallet om demokrati mot islamism. Sedan har den västerlänska vänstern varit väldig noggrann med att berätta för muslimerna hur mycket dåligt samvete vi har över slavhandeln med afrika och så vidare. Givetvis utnyttjar muslimerna detta i sin propaganda, trots att dom själva har hadlat med slavar från afrika i både större omfattning och unde rlängre tid. Men så är det med detta om politisk korrekthet. Säger jag att den vite mannen är vedervärdig för sin slavhandel är allt i sin ordning – jag har visat min avsky för rasismen. Säger jag att muslimer är verdervärdiga för sin slavhandel är jag en rasist – trots att muslimer inte ens är en ras. Det politiskt korrekt är således att avsky den vite mannen. Enbart om man tycker illa om vita är man inte rasist. Detta logiska självmål har decennier av hjärntvätt via vänstermedia, skola och så vidare lett till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.