Del 379: Kränkt, kränktare, kränktast

Igår var jag i Frölunda kulturhus och samtalade med Sven-Eric Liedman om yttrandefrihet och konst. Ni kan läsa en artikel om detta i GP. Skribenten, Daniel Levin, framkastar en intressant jämförelse mellan Roy Anderssons ”vår tids rädsla för allvar” gentemot mitt andra citat (det första är ”allting är en fördel”): ”allvar är den enfaldiges sköld”. Jag håller naturligtvis inte med Levin. I ett verkligt allvar står den yttersta grunden fram, och, som jag ser det, bildar just en sköld framför en sådan enfald. Men det betyder inte att allting är lika värt. Allting är inte lika bra eller lika dåligt.

I artikeln framgår att jag kallar mig för outsider. Artikelförfattaren vill inte riktigt tro på det. Kanske han har rätt. Jag är ingen renodlad outsider, den korrekta uppfattningen från konstvärldens sida är kuf (dokumenterad benämning).

Idag var det, efter insamlandet av några nya dödshot, dags att debattera hos Axess i Stockholm under Lennart Perssons ledning. Det blev knappast någon djupdykning i frågan. Mats Gellerfelt, en trött kämpe, var min utsedde kritiker, och han menade att muhammedteckningarna var en tom provokation. Som motsats nämnde han Duchamps pissoar från 1917 som sålunda skulle vara ett exempel på en icke-tom provokation. Till det senare får sägas att det tog mycket lång tid innan den blev uppfattad som en seriös provokation. Från början kan man ju se den som fullständigt tom eftersom den förnekar allt; Konst är vad betraktaren gör med den. Flyttar man detta resonemang till mina små teckningar kan man säga att utfyllnaden gått mycket snabbt och att det numera finns ett synnerligen fylligt material skapat av i det närmaste en hel världs synpunkter.

Vi fick idag också se den brinnande svenska flaggan. Om det berodde på kunskapsbrist eller att man inte hade tillgång till alla färger är inte lätt att säga, men flaggan den var grön och gul och hemmagjord. Men man förstår vad de menar.

Ännu ingen fara med det. De svenska muslimerna har hittills visat att de känner sig solidariska med sitt hemland och inte med en onyanserad muslimsk nation. För en god debatt och en konstruktiv utveckling kan vi än så länge tacka initiativet i Örebro.

Det har blivit en fråga om vem som publicerade först. Nerikes publicering var den 19 augusti. Men det var inte den första. Barometern Oskarshamns-tidningen publicerade redan den 15 augusti. I rättvisans namn borde också ett demonstrationståg marschera i Kalmar.

Ett rykte spreds med vindens hastighet i Jönköping med omnejd: Teckningarna skulle ställas ut på museet. Men det var inte fallet. På ett seminarium nästa vecka om folkkonst, om rondellhundar, och även om en Friggebod som jag uppförde år 2000 på museets gård, är det tänkt att visa utskrifter för seminariedeltagarna av rondellhundsteckningarna. Men ryktet var tillräckligt för att skapa en ihärdig hotbild för museet. Polisen avråder konstnär Vilks från att framträda på detta seminarium. Men eftersom den utlösande faktorn var en anka har nog hotbilden drivit förbi till dess.

Kvarstår faktum att det inte är praktiskt möjligt att visa teckningarna på någon institution i det här landet. Originalen är därför ännu osedda men det har inte hindrat att de snart nått alla världens hörn.

Maria Schottenius (DN:s kulturchef) sade i dagens debatt i Axess att hon började bli trött på att bli kränkt och på alla som var kränkta. Ett utmärkt hälsotecken: Kränk tillräckligt mycket och ofta och det blir så småningom färdigkränkt. Utan att världen gick under.

pakistan_sverige_vi_392840b.jpg
Flaggan brann, statsminister likaså och den till Larish döpte konstnären önskades inte välgång i livet.

PS: För dem som skriver kommentarer och blir spammade. Skriv bara, hjälp kommer så snart som möjligt, kommentarerna hämtas från spamsamlingen och återställs. Tyvärr finns det inget man kan göra mer än så.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

106 svar på Del 379: Kränkt, kränktare, kränktast

 1. GE skriver:

  Stå på Dig Lars Vilks! Friheten har inget övre pris.

  Victory at all costs, victory in spite of all terror, victory however long and hard the road may be; for without victory, there is no survival. / Winston Churchill

 2. G skriver:

  Lars, ett påhopp från Mahmoud Göring Ahmadinejad torde vara den största utmärkelse en fritänkande människa kan erhålla. Stå på Dig, Friheten har inget övre pris.

  Victory at all costs, victory in spite of all terror, victory however long and hard the road may be; for without victory, there is no survival.

  Winston Churchill

 3. TJ skriver:

  Välkommen tillbaks Lars.
  Jag håller på dig fortfarande, kuf låter bra tycker jag, har konstvärlden utnämnt dig till en sån måste det va nåt bra! 😉

 4. FHE skriver:

  Sverige har få hjältar men du är en av dem. Keep it up!

  Om några svenska journalister läser detta vill jag till er säga: Ni är de fegaste kräk som finns. Att attackera kristendomen går bra, men muslimsk makt-ideologi vågar ni inte kritisera.

  Till de muslimer som inte accepterar yttrandefriheten vill jag säga som det står i Koranen: ”Ta ej de otrogna till beskyddare”, m.a.o. flytta härifrån.

 5. Jihad i Malmö skriver:

  Det känns som en repris på JP-debatten….

  Se kommentar på http://jihadimalmo.blogspot.com

 6. Viktor Sodermark skriver:

  Äntligen någon som inte viker sig ner för dessa barbarers hot och våld. Mitt lynne är ytterst gott när man äntligen (betoning på äntligen) får se någon med stake nog att sätta ner foten mot dessa kreaturer som saknar såväl moral som normal värderingar. ÄNTLIGEN (betoning än en gång) har vi någon i Sverige som visar mod, hjärta och viljan att slå tillbaks mot dessa vålnader som sprider sig som en löpeld i det medeltida mellanöstern. Herr Vilks har endast använt sig inom de ramar och normer som finns tillgodo i Sverige och på något underligt vis har detta lyckats provocera några outbildade vildar i Pakistan till den milda grad att de svarar med att bränna dockor föreställande vår statsminister (hur nu han drogs in i denna röra) samt våran flagga.

  Hur skall vi som nation reagera på följande provokation? Är det inte dags att vi nu en gång för alla greppar modet inom oss och sätter ner foten? Att vi för en gångs skull säger ifrån? Att vi för en gångs skull inte tänker låta vika ner oss för deras hot och våld?
  En sådan pass avancerad och upplyst civilisation som det västerländska samhället är bör icke tolerera dessa provokationer och förnedringar gång på gång utan att säga ifrån. (Vad gjorde vi när våran ambassad sattes i brand för ett år sedan då danskarna var i farten med att yttra sig likartat)

  Om vi inte agerar nu och visar våran ståndspunkt i denna fråga, visar vi enbart upp för omvärlden en vag och mesig politik som sedermera uppenbart leder till slutsatsen att vem som helst (även ett primitiv/spartanskt u-land) kan och bör provocera detta lilla land så fort det är något problem ty dem viker sig som oragami under allt för hård press…

  Vart ska vi sätta gränsen? Hur mycket skall vi tolerera? Jag ställer mig frågan, VARFÖR ska vi tolerera detta inhumana svar på en mänsklig rättighet som vi i västvärlden tar för givet?
  Agerar vi inte med hårdhandskarna nu låter vi enbart denna historia upprepa sig än en gång och med tiden även våra demokratiska rättigheter som vi kämpat för i generation efter generation gå till spillo… Detta må ses som bara en konflikt i mängden från mellanöstern, men utgången av denna frågan kan mycket väl lägga grunden till vår barn och barnbarns framtid. Huruvida de får leva i ett tolerant, öppet samt västerländskt samhälle vilar idag i våra händer. Frågan är om vi har modet, staken, viljan och hjärtat för att göra den här världen bättre eller om vi (som allt för många gånger tidigare) kommer vika oss för hot samt hot om våld.

  Idag är en milstolpe i historien… Idag har DU (ja! du och dina medmänniskor) chansen att skriva in er i historieböckerna. För första gången på länge har DU chansen att bidra och förbättra framtiden för kommande generationer och se till så att de icke behöver leva i en tid då hot och våld förtrycker förnuft och västerländska normer/värderingar!

  Ta detta på största allvar, ge ditt bidrag och insats till denna kamp som, dessa vildar har satt igång. Och kom ihåg att VI är inte dem som skall vika sig! VI är dem som är civiliserade, inte dem!
  Punkt
  SLUT!

  (Heja Sverige!)

 7. TJ skriver:

  Jag har läst Lars Levin i GP. Som jag läser dina texter Lars Vilks uppfattar jag det inte alls som om du skulle anse världen, världen utanför konstvärlden, som ointressant. Tvärtom nästan vill jag påstå, varför driva det här projektet annars. Som konstnär verkar du i konstvärlden (om det nu ska behöva påpekas) och konstvärlden är en spegling av världen, den stora världen. Ditt projekt har nu visat på konstvärldens självgodhet och inneboende lögner vilket uttalat var ett av dina syften och samtigt har konstvärlden fått kontakt med den stora världen, vilket du helt korrekt beskriver som ovanligt – och vidare engagerat såna som jag exempelvis, för att inte tala om andra nationer, haha. Nä, jag tycker nog att det är uppenbart att omvärlden intresserar dig.

 8. G skriver:

  Oavsett Lars erfarenhet från ikväll kan jag, för er som inte enbart tolererar socialistisk press, varmt rekommendera tidskriften Axess – i pappersform eller (lite bökigare att läsa förstås) på nätet.

  Dess överlägsna TV-kanal och framför allt webb-TV gör att du kan kasta ut din vanliga TV när det gäller dokumentärer och samhällsprogram!

  http://www.axess.se/ välj Tidskrift eller TV
  http://tv.axess.se/ klicka vidare på ”Webb-TV”.

  Här finner du en rad högkvalitativa program och intervjuer om bl.a. Islamism.

  Dessvärre har man ännu inte sorterat in debatten med Lars, men den kommer väl så småningom.

 9. vindi skriver:

  Såna som ni brukar kvinnor abortera….Ni är parasiter för samhället!NI ÄR VAD NI ÄTER-FUCKING PIGS-PORKS-VAD ska du skriva lilla viktor?Vilka historijer böcker kan du skriva,om vad???Ni har knullat era syskon i hundra år och ni kallar de för demokrati.Det är svenk histori.Det handlar om pedofiler,bögar och självmord…CIVILISERAD_PATETISK

 10. ACuBe skriver:

  Virker som en replica av det som skjedde i norge

 11. ln skriver:

  http://gatesofvienna.blogspot.com/2007/08/cavalry-of-neo-colonialism.html
  ———————————————————————————————–
  These have been the Dog Days of August, and thanks to Lars Vilks and his drawings, the last day of the month is the doggiest of them all.

  The following comment on Lars Vilks’ blog entry for today is written by one Arash Sedighi . All the emphasis in these passages was added by me (Baron Bosissey):
  – – – – –
  I hope you read this Lars Vilk
  the most intresting thing about this whole Mohammed issue is what it reveals about European psyche and mentality. Firstly, the way in which the classic: “This is a free country with freedom of speech so can all you protesters please shut up”-mentality has survived from colonial times amazes me. What does it mean when the Swedish Prime Minister comes out and says “We do not want to interfere politically in what is published”? And here comes the second issue which all of you Europeans seem so fond of. The whole Jewish-Muslim dichotomy which you have concurred up to legitimize your actions is creative but insulting. For Muslims the Jewish example is one way to illustrate the hypocracy in Western mentality. The way in which you allow certain things to be common sense, like perpetuating Jewish stereotypes and sometimes (but rarely) other racist material, but the way in which Mohammed and Islam has fallen under political correctness and therefore there to be challenged. Why do we not challenge our perceptions of the Holocaust or “the Jews” ?

  *Everything is political.* And Politics is man’s *relationship with Power*. Some however are closer to power than others. Muslims, and really all non-white/non-male/non-heterosexual people in the world, have since the beginning of *Western hegemony* been represented, spoken for and rationalised by their subjects. The West divided state and church and began its quest to do so in other places, saw a mosque called it a church and has been dividing since. This form of *ethnocentric criticism of the Other* is most visisble in the western liberal feminism and it’s criticism of Third World countries (or rather non-Western countries). This ideology assumes the issues facing women as the same, shared experience of women is said to be represented by White heterosexual middle class women, i.e. boredom in the household, man as the enemy holding the woman down, keeping her in the house etc…What all forms of *Western colonial mentality* (and western liberal feminism is one part of it)ignores is the way in which They in fact are the enemy of many non-white women, western imperiailsm is the most common enemy, not male oppression (husbands are often allies in the *struggle against imperialism*).

  So for you, Lars Vilks, to assume that you are acting rationally and according to the fundamentals of democracy and freedom of speech is something we (non-Westerners) have heard since the dawn of Western hegemony. Islam is not the same as Christianity, it is only in the West which the word Religion has clouded imperialist minds. Islam has been, and is still today one of the very few alternatives which exists on fields outside of Western hegemonic spheres. For you too challenge the way in which Muslims see their religion (or lack of sarcasm which you call it) is therefore not new to us. It is the good old ‘mission civilatrice’, as the spread of ‘modernism’, ‘secularism’, capitalism and other sisms which you, the West, once in a while decide needs to spread.
  – – – – – – – – –
  You right to do so is there, and our right to protest is here as well. But we are not fighting on equal terms, you have the Archers of the Empire and the Cavalry of Neo-Colonialism on your side guarded by the Assasins of Representation. We are the army of the Wretched, with pitch forks and daggers, larger in number but stand no chance. Please Lars Vilks, remember this. Read some Chandra Mohanty, Frantz Fanon, Albert Memmi, Ngugi Wa Thiong’o. Empatize with us, realise what you are doing. You Art itself might not mean what you think others misrepresent it as. But you Art is not empty, it does not exist in a vacuum but it is like slave ship which in itself in not racist, your Mohammed as a dog is loaded with the cargo which continues *hundreds of years of oppression* and misrepresentation.
  thank you for your time
  Arash
  Unveristy of London
  – – – – – – – – – –
  Now let’s look at the highlighted phrases:

  Everything is political
  relationship with Power
  Western hegemony
  ethnocentric criticism of the Other
  Western colonial mentality
  struggle against imperialism
  hundreds of years of oppression

  Do these sound like they were drawn from the Koran?
  One detects the discordant themes of PoMo deconstruction in these catchphrases. The post-colonialist theme music could be taken directly from *Edward Said*, and it’s no surprise to see Frantz Fanon’s name in there. The other authors mentioned — *Chandra Mohanty, Albert Memmi, and Ngugi Wa Thiong’o* — are singers in the same choir, the revolutionary/anti-imperialist/feminist/Marxist medley that has become all too familiar in West for the last forty years or so.

  But nothing in particular about Islam. Interesting…

  Arash Sedighi is almost certainly an Iranian. Arash is a famous figure out of Persian mythology, and is often used as a first name, and “Sedighi” is a common surname in Iran. A Google search on the name turns up a student representative in the School of Oriental and African Studies at the University of London, and, interestingly enough, there is more than one reference from the southern Swedish town of Malmö.

  An SOAS (School of Oriental And African Studies) connection would make sense, given the anti-colonialist jargon in Mr. Sedighi’s comment.

  And it also makes sense that he is coming at Lars Vilks from a Leftist perspective. As I mentioned in an earlier post (http://gatesofvienna.blogspot.com/2007/08/ironic-rondellhund.html), Lars Vilks is a traditional Left-Socialist, who by his recent actions has betrayed his co-religionists in the Church of the Left.

  Mr. Sedighi’s comment should be considered a call from a fellow Marxist to return to the fold. Just a friendly warning, man-to-man.

  It’s not clear what part Islam plays in this. Maybe it’s the muscle; the designated enforcer of leftist orthodoxy, called in to help persuade an apostate to reconsider.

  But it’s also another indication that the Left and the Islamists are good buddies, the closest of fellow travelers.

 12. PJ skriver:

  Religion is BELIEF in something unprovable, you are right that this doesn’t deserve much in the way of respect. People can believe what they want – as long as they don’t force it on other people…

 13. Mats skriver:

  Fast är det ändå inte så att en verkligt duktig konstnär inte skulle behöva medvetet förolämpa och kränka andra människor för att få uppmärksamhet? Jag menar hur svårt är det att att få igång en reaktion egentligen? Är t ex säker på att vissa rasistiska organisationer skulle kunna göra något liknande i massupplaga, själva kvaliteten på bildkonsten som sådan är ju sekunda i det här fallet. Det är väl heller inte omöjligt att det är just det som kommer ske nu eftersom reaktionerna och uppmärksamheten blivit så stora och att det är detta som dessa grupper ofta eftersträvar. Men det kanske också skulle passa konstnärens syfte då detta ju faktiskt skulle ställa yttrandefrihetsfrågan till sin spets.

  Hur som helst har Sverigedemokraterna säkerligen plockat ett antal tusen röster de senaste dygnen.

 14. P skriver:

  Enligt danska nyhetsbyrån Ritzau ska svenska muslimer nu träffa danska muslimer för att tillsammans lägga upp taktik:

  http://www.berlingske.dk/indland/artikel:aid=935418

 15. ln skriver:

  I am a wretch, pressing the wrong key and misspelling Baron Bodissey’s name!
  Sorry!

 16. Fröken Sverige skriver:

  Ja, och det vet vi ju hur det slutade när Det Islamiske Trossamfund var ute och reste med fejkade bilder i hela mellanöstern.

  Om man ska tro på något alls, så får man väl tro på att rättvisan lade sin hand över Abu Laban innan han dog i cancer efter den vidriga resan, som förstörde livet för så många….

  /FS

 17. P skriver:

  Abu Laban reste ibland till Örebro och samarbetade med Hussein Aldaoudi, skolchefen som får pengar till sin friskola av Saudiarabien. Aldaoudi vill öpna en wahabitisk moské i Örebro med pengar från Saudiarabien. I gårdagens kulturnytt sa Jan Hjärpe att det är denna islamistiska grupp i Örebro som ringer ner till Mellanöstern och vill spä på konflikten.

 18. P skriver:

  Tvarsnytt i Örebro hade bara en kort intervju utlagd på sin sida med Larish. Sydnytt har däremot intervju i två delar, dubbelt så långt som Örebros. Kan ses via Sydnytts länk nedan. Larish ser lagom galen ut i ögonen för att media inte ska lyckas få grepp om honom, om han skämtar, är intellektuell eller på krigsstigen:

  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33782&a=897932&lid=puff_897932&lpos=lasMer

 19. Mohsen skriver:

  Jag är själv från Iran, jag bodde där i 12 år. blev slagen under skoltid för att jag vägrade be till gud. man samlar barn i 11-13 åldern som boskap, manar in alla i ett rum och tvingar dem att be till gud. jag stod där, varje dag och svor så mycket jag kunde till alla profeter , mohammed, ali, hossein, gud och allt som kunde tänkas heligt. allt detta sker instinktivt, som barn förstår man inte anledningen bakom ens handlingar. och det mest sorgliga var att de som slog oss, tvingade oss att be, var inte muslimer själva heller, om de ej gjorde det skulle de förlora sitt jobb.

  religion är våld. dess lynne är auktoritärt, därav kommer den alltid att investera makt i en elit, som tvingar sina ”guds” givna åsikter och rätt ansedda beteende på andra. och som iranier, som flyttade till Sverige 1997, brukade jag alltid säga att i Sverige kan jag säga vad jag vill, och behöver aldrig vara rädd att polisen ska komma hem till mig och gripa mig, för min ”tro” är fel.

  man kan ENBART förstå värdet av det om man under 12 år levt i ett samhälle där jag blir gripen bara för att ha fel åsikter, där man måste ha dubbelpersonlighet, en hemma och en utanför hemmet. SOM en tolvåring.

  jag är inte i Sverige just nu. om jag var det, skulle jag bära en kopia av den bild du publicerat på en T-shirt, och skriva under det ”visa att du är en sann muslim, mörda mig, jag har levt under eran profets barmhärtiga piska i 12 år jag vet vad han går för”. dessa individer är bara tomma hot, och skådespel, och för varje artist, författare, filmskapare, politiker de hotar, ju starkare blir det kollektiva hatet mot islam. för det visar sitt sanna ansikte. för inte kan muslimer få andra att förstå genom argument, hur kan man med argument justifiera religion ? det enda som blir kvar är våld.

  dessa ”guds” trogna, lever på rädsla, hot. det finns över 3 000 000 av dem i iran, de kallas basij, de går i sina bilar runt stan, och misshandlar, griper, skrämmer, och hotar alla som beter sig ”oislamisk”.

  det mest intressanta är att för varje flagga de bränner, för varje mordhot de skickar så skapar de starkare kollektivt hat mot muslimer. vilket jag finner väldigt njutningsbar. de gräver sina egna gravar. men alla dessa imamer, och muslimer är inte precis kända för sina skarpa logiska och analysförmågor. kan inte ens se längre än 1 timme, hur deras handlingar kommer att påverka dem själva.

  det är som nietzsche skrev ”galenskap kan sällan hittas hos enstaka individer, men vid stora grupper, i ett samhälle är det en regel”.

  bara för att 1 miljard tror på en Myt, betyder inte att 9 miljoner i sverige ska ”respektera” detta.

  eller som voltaire skrev ”jag kanske inte tror på det du tror, men jag skulle dö för att du ska få säga det”.

  jag tror den muslimska versionen funkar såhär ”jag tror inte på vad du tror, och om du yttrar din tro så kommer jag att döda dig för att ha sagt det”.

  stå på dig. och be aldrig om ursäkt. för varje 200 muslimska demonstranter, så finns det 20 000 där hemma, som kommer att försvara din frihet, om dessa muslimer skulle gå över gränsen.

 20. Mohsen skriver:

  fast hur mycket jag än letar kan jag inte hitta dina teckningar på internet. var kan man se dem ?

 21. Pingback: Allotetraploid » Post Topic » Den infantila helighetstanken

 22. Daniel Wijk skriver:

  Tack för att du aktualiserar problematiken med konst/yttrandefrihet/tryckfrihet och religiös intolerans. I motsats till en del andra här ser jag ingen anledning att höja Sverige till skyarna. Vi är ett folk som tyvärr har fullt av människor som är rädda för det okända. Vissa utav dom tycker att vi ska slänga ut alla invandrare. Andra anser att vi inte ska reta upp de där skrämmande muslimerna. Både grupperna har lika fel och är lika irriterande att se och höra. Trots detta så står man ut. Dom har ju lika stor rätt att yttra sig som du eller jag och det stör mig inte att dom finns. Det enda som är trist att många politiker är undfallande och fega. Antingen på det ena eller andra sättet. Jag antar att det är den eviga balansgången i frågan om mångkultur och den mänskliga rädslan för folk som är annorlunda…

  Fortsätt aktualisera frågan och var inte rädd. Väldigt få av de arga eller rädda har resurser eller är dumma nog att göra något allvarligt.

 23. Pingback: Sharia, nu! « No Quarter

 24. Krisitan skriver:

  Klockrent skrivet… Håller med dig så innerligt, tänk om alla skulle gå omkring och kränkas hela dagarna.. Alldeles förmånga som redan ägnar sig på heltid åt att bli kränkta…

  Tack för en bra blogg… Och keep it up!

 25. Anders Nilsson skriver:

  Lille Lars är arg. Lille Lars stampar med foten och tar en tugga på sin ostfralla. Tanten tycker inte om att han fiser i hennes matkasse. ”Det är väl inte förbjudet at fisa heller väl!!” säger Lille Lars och stampar en gång till med foten. ”Visa mig var det står att det är förbjudet att fisa.” Skriker Lille Lars med sin lilla femåringsröst. Och så fiser han en gång till i en annan tants matkasse. ”Ha ha vi har väl ändå rätt att fisa här i landet. Prutt prutt prutteliprutt!” skriker Lille Lars och tar en ny tugga på ostfrallan, stampar med den lilla foten. Och hem bär tanterna sina matkassar fyllda med Lille Lars fisar. ”Lars, har du ätit smörgåsen? hörs det inne från köket” Det är mamma som ropar. ”Jaaa…!” ”Och mjölken ?” ”Jaaaaaa din skitkäring.” mumlar Lille Lars. ”Gå då och borsta tänderna och sedan bums i säng!” Nu är mamma riktigt sträng. Och Lille Lars gör som han är tillsagd och snart somnar han in och drömmer söta drömmar.

 26. Iman Islam skriver:

  Hello fellow moslims!
  I have a word from Allah the great Dog and pig eater and his false prophet of pigs and dogs, who are blessed and cursed by Allah:
  Lars Viiks is a muslim prohpet who have seen that i am a dog and pig. I am both at the same time, and Allâh. When i visited kaba i climbed and brought my pigs and dogs with me to clean Kaba with their tounges. then i heard from all the other dog and pig lovers who call themselves moslims Allâh Akhbar, Allâh Akbar. Then i heard a sound from the heavens which was allah, it was a sound of thousands pigs and dogs!
  Next time i visit Kaba i will bring porc from israel to make a offering at kaba to our god Allâh! the God of pigs and dogs!
  Allâh akbar! Allâh akbar! Allâh akbar! prohpet muhammed akbar! The moslims dog and pigs abkbar
  The homosexual friends to prohpet mohammed Akbar!!!

 27. Iman_Islam skriver:

  Hello fellow moslims!
  I have a word from Allah the great Dog and pig eater and his false prophet of pigs and dogs, who are blessed and cursed by Allah:
  Lars Viiks is a muslim prohpet who have seen that i am a dog and pig. I am both at the same time, and Allâh. When i visited kaba i climbed and brought my pigs and dogs with me to clean Kaba with their tounges. then i heard from all the other dog and pig lovers who call themselves moslims Allâh Akhbar, Allâh Akbar. Then i heard a sound from the heavens which was allah, it was a sound of thousands pigs and dogs!
  Next time i visit Kaba i will bring porc from israel to make a offering at kaba to our god Allâh! the God of pigs and dogs!
  Allâh akbar! Allâh akbar! Allâh akbar! prohpet muhammed akbar! The moslims dog and pigs abkbar
  The homosexual friends to prohpet mohammed Akbar!!!

 28. Islam Iman skriver:

  Hello
  I know of a story when i met prohpet muhammed, he was taking care of his pigs and dogs, and then allah spoke to him. Take your holy dogs and pigs according to holy book quaran and clean KAba in mecka with their and your tounges.
  Muhammed did that and was blesses by allah with a homosexual friend, his name was salladin.
  /islam iman

 29. bjens skriver:

  Man borde få avbilda muhammed som hund eller gris. Det har inte några muslimer att göra. Han kanske är helig för muslimer men inte för oss icke muslimer.
  man har all rätt at säga att koranen är påhittad och att muhammed var pedofil för han gifte sig med minderåriga.
  Koranen är fylld med motsägelser och konstiga ta.
  Det fanns åtta olika koranen som var väldigt annorlunda för flera hundra år sedan. För att bara ha en tog man en version slumpvis och eldade upp resten.
  /koranen är gris och hund avföring

 30. Gud? Run! skriver:

  ”färdigkränkt” – vilket bra ord. Det fångar målet på pricket. Utmaningen är att på lindrigaste vis få den ofärdigkränkta diasporan (icke-sekulära muslimer och andra) till det färdigkränkta lägret, förmodligen genom en kreativt hanterad utnötningseffekt. Och rondellmuhammed verkar alldeles lagom vass för att passa som redskap för den nuvarande nivån av avtabuisering. Man kan se det som att du banar väg för vulgärare kränkningar längre fram. Det låter kanske hemskt och känns såklart hemskt i enskilda instanser men om man inser värdet i sekularisering finns det något värdefullt och till och med vackert i det i stort.

  En sak till… Varje gång du numera gör en ny postning Lars så har jag börjat att läsa igenom alla dess kommentarer i ett snabbt svep och försöka tänka att det är skrivet av en enda kreativt spretig poet med intresse för samtidspolitik. Det fungerar! Finns någon etablerad motsvarighet till dina idéer om sociala verk där deltagare dras in och blir en del inom poesin? Vet du till och med några nyckelbegreppen om man vill söka litteratur på det?

 31. Christian Ljung skriver:

  Vad skulle vi göra utan Lars Vilks rondellhundar? Länge leve yttrandefriheten!

 32. Mohsen skriver:

  jag kan bara skriva en sak i alla dessa muslimers försvar, inte rättfärdiga vad de gör, utan en förklaring. . många av dessa som skriver dödshot och diversa hotmeddelande är bara 15-18 åringar som känner sig utanför i sverige och blir muslimer bara för att känna samhörighet i en grupp. jag har levt i sverige i 10 år, och sett vad det händer med alla dessa invandrare som inte kan prata svenska, ”svenskar” mot oss mentalitet. att allt svensk är dåligt, och allt annat bra. och islam är väldigt osvensk.

  jag har levt i Japan i 1 år nu. här är jag Unik, ingen tror att jag ska våldta dem eller råna deras mobil, eller snatta om jag går in i en butik. tänk er bara vad en sådan miljö gör med en tonåring, allah, gud, mohammed blir något att ta skydd i.

  jag ska inte leka psykolog nu, men det är min teori. jag har sett många av dessa tonårs muslimer som VET inget om islam, men det får dem att känna sig mer en bara en snattare, tjuv, eller ”Invandrare”.

 33. Germund skriver:

  Det är dags för andra akten i dramat ”Muhammed som rondellhund” (eller är det en komedi?) Regissören och koreografen Lars Vilks ska ha all heder av att ha skapat en happening med miljarder statister som agerar i stort sett enligt manus.

  De svenska statisterna består bland andra, av massmediernas fegisar och islamkramare samt några med civilkurage som Ulf Johansson i Örebro.

  Andra statister, den så kallade kultureliten, som i vanlig ordning inte fattar vad det handlar om, diskuterar bildkvaliteten i stället för motivets motor. Helt enligt manus.

  De internationella statisterna beter sig som vanligt. Hetsade av religiösa ledare som vill vrida energin från sina egna misslyckanden till fokusering på det externa hotet, hoppar de och skriker ”allahu akbar” medan de för en tid glömmer det egna eländet.

  I andra akten avgörs om skådespelet är en komedi eller ett drama.

  Mitt hopp är att de islamistiska ledarna ska befinnas vara nakna kejsare och att deras pinade folk ska vända sig mot dem. Då blir det ett drama, men ett kanske nödvändigt drama.

  Jag tror dock att det i efterhand kommer att klassas som en komedi där lättmanipulerade muslimer ännu en gång har visat oförmåga till kritisk omvärldsanalys och gjort bort sig totalt.

  Hur det än blir kommer jag att finnas bland dem som entusiastiskt applåderar konstverkets skapare när ridån går ned.

 34. Hansa skriver:

  Det är fenomenalt bra gjort av dig Lars! Du kommer att förvandlas från KUF till MAINSTREAM!!

 35. Haakon H skriver:

  Stå på Viks. Gode nyheter fra Danmark er at flere store aviser nå trykker tegningene. Norge følger håper jeg…

 36. Nicklas skriver:

  Extremister begår brott mot mänskligheten i Islams namn runt om i världen och inga protester från ”fredliga” muslimer hörs.

  Någon ritar en karikatyr på Muhammed och ”fredliga” muslimer blir ursinniga och kräver inskränkning i yttrandefriheten.

  Yttrandefriheten är den grund i vilken ett mångkulturellt och öppet samhälle som accepterar flera olika religioner är baserat på.

  Många ”Fredliga” muslimer accepterar inte yttrandefriheten som den är, många sympatiserar extremistiska värderingar och de accepterar inte heller ett öppet mångkulturellt samhälle.

  Om ett mångkulturellt samhälle ska fungera måste vi vara överens om att alla har rätt att tycka vad de vill således att de inte försöker inskränka andras frihet. Man kan inte både ha kakan och äta upp den.

  Demonstrationer mot ett mångkulturellt samhälle är inte bra. Det som många muslimer gör är att uttrycka samma argument som vissa rasistiska organisationer.

  ”Inskränkning på demokratiska värderingar till fördel för en speciell etnicitet är fel och etniskt kränkande”
  ”Jämställdhet innebär inte att alla ska vara lika utan att alla ska ha lika villkor”

  Muslimer har lika rätt att kritisera andra religioner precis som andra religioner har rätt att kritisera dem.

  Enligt mina egna värderingar är religiösa utan respekt för övriga religioner, inte religiösa; utan sekt medlemmar. Religion ska vara något fint som ger hopp och tro, inte en ursäkt för att skapa fiender.

  Fortsätt stå på dig Lars! Det krävs fler som dig!
  //Nicklas

 37. Serben skriver:

  Ännu ett anfall från muslimskt håll på oss kristna europeer, vår tro har bliviti vår kultur genom en omvanlig som skett under 2000 års tid, muslimer är kvar i den perioden där vi var innan… SDe beteer sig som djur, det är ju en fas i historien vi gått igenom nu är det deras vi måste bara få kalrt för de att deras laga inte gäller i Europa, vill de leva som djur får de göra det i sina länder där de styrs av sina fina diktatorer. SWEDEN MEANS FREEDOM

 38. grellety skriver:

  This not step the fact that the head of the prophet is located on this dog body that is scandalous, this is the fact that this head can find itself on the body of a Bin Laden. For it is necessary to say it: these Muslim supposed ones do not respect the islam more intelligent, more soft, more subtle, incarnate by the prophet, they blaspheme as soon as they claim speak in the name of god, and because they revere the prophet, more while the reverence is forbidden by the islam!

 39. Iman Islam skriver:

  Prophet muhammed mibun tees mamhoon

  ???? ???

 40. Rasmus West skriver:

  Hej Larish! Bra jobbat. ”Projektet” blir allt intressantare och tyngre och samtidigt är det ett bekant spektakel, farsen håller på att bli ett faktum. Är i Kassel som bäst, och timingen med rondellhunden och sommarens/höstens konstvärldsmassmöten är s.g.s. perfekt. Knivskarp kritik. Hoppas att debatten och sakerna faller väl ut, för alla inblandade!

 41. cannon skriver:

  Du e min idol

 42. A Danish Voice skriver:

  Almost all major newspapers in Denmark have or will publish your cartoons. Denmark is behind you…

 43. Fredrikzon skriver:

  Nu har jag nog överträffat dig, Larish!

  http://fredrikzon.blogspot.com/

  Till alla som kommer att kräva att jag ber om ursäkt: Jag ber om ursäkt!

 44. Pingback: Om fega islamistiska strutsar

 45. Harry Harrysson skriver:

  Det kusliga är att ingen talar om den anti-Förintelse-teckningstävlan som Ahmadinejad själv satte upp, och gav pris till den som kunde rita den mest antisemitiska teckningen. Varför nämnde inte de svenska diplomaterna det, när de kallades upp till Irans UD?

  Inte heller den israeliska reaktionen på denna utställningen – ett gapflabb. De stora muslimska tidningarna har dagligen nidbilder mot judar och kristna, men – i stället bad de svenska diplomaterna om urschäkt för att de inte kunde kontrollera massmedia här…… Man undrar om de faktiskt inte kände till historien om detta, utan utgår att vad TT berättar är den kompletta sanningen och att inget annat behöver nämnas.

  Läs vidare http://israelisverige.blogg.se/1188581316_ahmmedinajads_antisem.html

 46. Mia skriver:

  Vilks! Du har verkligen lockat till dig fel grupp av människor (en massa rasister och islam hatare).
  Jag vill påpeka följande:

  1. För det första är din teckning otroligt dålig gjort, inget som jag kallar för konstnärlig. Ifall du kallar dig för konstnär så är du en misslyckas sådan.

  2. När det talas och skrivs om yttrandefriheten, vad säg om att göra bilden fullständig? Jag föreslår att du kanske ska måla kungen som en apa, statsministerns en snigel och måla dig själv som en åsna, och hur skulle svenska folket reagera om du illustrerade folket som ett flock lamm eller kor? Hur skulle omvärlden reagera om du målade hitler som en ängel med vingar? Kallar du detta för yttrandefrihet.

  Ibland måste man sätta gränser och respektera sina medmänniskor! Tänk efter före!

 47. Iman Islam skriver:

  About the muslim woman!
  Allah has spoken to me, i am his chosen, the clean, never touched pigs and dogs, like all the muslim men do:
  Hear ye women, the Islam relgion as it is today, is a product of muslims men, the culture of inbreeding and pig and dog worship comes from the muslim man. If you decide not to obey a muslim man and divorce him, or if you are married to a muslim man, make sure your children dont become muslims. That is the will of the true Allah, which it is not written in the quaran. But in the heart of the non-traditional muslim!
  The muslims today follow a false Allah and false Quaran, which was written by a preteen lover and pig & dog farmer 1200 years. The true Allah is in your heart and has another name which is freedom and selfindependnce.
  Allahs true servant Iman Islam: cousin of the ancient kalifs and prophets before fake prophet Allah!
  Allah Akbar! Peace to you all and convert to the true Islam(what is true islam, i will ask Allah, and read the Quaran what is is for next sermon!
  Iman Islam (founder of pig & dog islam)

 48. TJ skriver:

  En mer perifer fråga (mitt i allvaret) är huruvida Islamic Rage Boy ska dyka upp igen på bilder från pakistanska demonstrationer. Måhända har islamisterna insett att han är körd nu och letar upp en Rage Boy II.
  http://www.slate.com/id/2169020/

 49. turken skriver:

  hej alla jag vill bli rondellhund

 50. stefan peterson skriver:

  Hej Lars
  Det är fortfarande MYCKET TYST i media och kulturdebatten om de SVENSKA ”lagstiftarnas”
  brott mot vår grundlagsskyddade yttrandefrihet. och mot det ”förbättringar” som man nu på fullt allvar vill införa. Var står ,du, Nerikes Allehanda, vår kulturmininster och Sveriges television i den
  mycket intressantare debatten. Att skapa konfliketer mellan Svenskar och Muslimer är lätt.
  Det skulle vara minst lika lätt att skapa konflikter mellan konstvärlden och den svenska
  ”moral polisen” om bara någon VÅGADE. Så varför så TYST ? Tänk dig följande senario:
  Du eller jag gör en bild, ett kollage med en Erotisk Anime bild och ett foto på Irans precident.
  Om nu någon tidning skulle tycka att det var o.k att visa den, troligen ingen debatt. MEN skulle det vara förenligt med Svensk Lag ? Tveksamt. Om den uppfattas som ”Politisk karikatyr” både laglig och troligen ett måste för publicering. Om den uppfattas som ”barnporniografi” klar olaglig att visa.
  Dålig, Ful, osmaklig, önödig, förnedrande Ja visst !
  Men om vi lägger till en ”förklarande” TEXT under bliden, Vågar någon tidninge då publicera den, eller konsthall visa den ?

  ”Stadminister Reinfeldt utklädd till Profeten Muhammed förnedrar och utnyttjar den 11 åriga Irania”

  Kränkande ? troligen , men för vem ? Stadsministern, Precidenten, Iranska folket, Muslimer, Svenska moral tanter eller vi konstnärer ?
  Med dagens lagstiftning blir bilden troligen olaglig, med det ny lag förslaget definitivt olaglig. dessutom olagligt att ens TITTA på bilden. !!!! Men det intressanta är ju att det egentligen ät TEXTEN
  som förorsakar hela problemet. Och skriven TEXT omfattas inte av den gällande lagstiftningen. så
  därmed kanske alla bilder är lagliga ? Den intressanta frågan är ju I VEMS HJÄRNA UPPSTÅR DEN
  KRÄNKANDE OCH FÖRNEDRANDE BILDEN. I din, i min, hos en Muslim, hos stasministen, hos den SVENSKA MORAL POLISEN ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.