Del 356: Heliga kor må slaktas

Signaturen ”Charlotta” menar att diskussionen kring yttrandefriheten har blivit tröttsam: ”sluta skriva om ditt rätt tråkiga och men definitivt ointressanta konstprojekt nu”.

Hur som helst är det många som är intresserade (det har aldrig förekommit så många kommentarer) och det med hetta. Även ”Charlotta” skriver med indignation. Ofrånkomligt att vi har en av vår tids stora frågor. Projektet har kommenterats på många håll, här är ett par av de senaste Södemanlands nyheter och SvD.

Signaturen ”reza” tycker att man skall visa respekt:

”I Korea använder man inte röd färg för det anses betyda döden. I Indien skojar man inte med kossor och budhha, I USA (land of the free) , texts, prova och gå med en karikatyr på jessus som gör något fullt så kan vi se reaktionen, eller vad sägs om England, ha en naken bild på Princess Diana och försök att göra en utställning för det i konstens namn så ska vi se hur länge det varar osv osv. Varje land säkert något man anser helig och tabu.
I Sverige verkar man ha glömt vad order ”respekt” betyder.
Konst i all ära men man ska inte vara respektlös. Tänk om man skulle göra en film och göra narr av judar som dödades i tyskland i konstens namn eller för skojs skull. Tror ni tyskar/judar skulle tycka om det?”

Inte är det lätt. Om Sverige bestämde sig för att visa respekt för den indiska synen på kossan får vi omedelbart sluta slakta och äta sådana kreatur. Svårt att genomföra. Gång på gång kommer man fram till frågan om vad som skall respekteras. Allt sådant som rimligtvis kan sorteras under rubriken vidskepelse får nog acceptera att drabbas av respektlösheten. Och hur skall det vara med respekten för respektlösheten? Medan respekten får en indisk ko kan föras in under vidskepelse blir respektlösheten knappast möjlig att betrakta som vidskepelse. Profeten Muhammeds helighet är vidskepelse och kan inte räkna med att få en skyddad plats i förhållande till allt annat om tomtar och troll.

Signaturen ”reza” förstår inte konsten. Gör man något i konstens namn krävs ett relevant sammanhang. Om något sådant inte föreligger kommer projektet att förpassas till marginalerna och kommer inte heller att uppfattas som konstnärlig kvalitet. Sådana saker sanerar sig själv i konsten.

En väsentlig sida av saken om yttrandefrihet är om det är befogat att böja sig för hot. Hela den här diskussionen har sin upprinnelse i utställningsarrangörernas rädsla. Observera att de inte åberopade respekt och kränkning utan menade att utställningslokalen kunde bombas eller att svenskar i utlandstjänst kunde förlora livet.

Jag får ständigt ta emot e-post som kommer från olika adressater och som formuleras lite olika. Den senaste versionen ser ut så här (ett stavningsprogram skulle inte skada):

“We, the Moslems around the world, object the insulting pictures of our Prophet Mohammed. We strongly demand removing these pictures from your website and publishing a formal apology to all Moslems around the world,if you are a good man then read about the live of our prophet mohammed, then you can jadge otherwise you have no right to do this,this is a big mistake from you.”

aaako.jpg
Skall den skonas av respekt för hinduismen?

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

20 svar på Del 356: Heliga kor må slaktas

 1. TJ skriver:

  Den avgörande skillnaden mellan att som ovan exemplifierats; 1) vanhelga profeten Jesus i en konstkontext, 2) vanhelga prinsessan Diana i en konstkontext, 3) vanhelga profeten Muhammed i en konstkontext är naturligtvis att vad gäller de två första behöver vi i motsats till den tredje inte vara rädda för att bli sprängda i luften eller få halsen avskuren.

 2. P skriver:

  För alla oss som såg hur svensk media vek sig i Muhammedkarikatyrkrisen och hur regeringen med Freivalds förtryckte yttrandefriheten, ser vi nu att Lars Viks dagliga modiga insats flyttar fram positionerna i försvar för yttrandefriheten. Du gör oss en tjänst genom ditt jättejobb där en stor del ju består i att du vågar trots att du tydligen fått motta hot. Jag hoppas att ni också följer debatten om religiösa friskolor som medie driver parallellt. All sådan diskussion om islams krav och gränser är nyttig oavsett vilken sida vi står på, så att vi kan få tydliga regler om vad man får göra.

 3. P skriver:

  Tipsade TT och olika dagstidningar om att läsa hur muslimer hotade Vilks på forumet Sindbad. Ingen tidning har skrivit om det. Media vågar inte gräva i detta. Vill ni läsa om kommentarerna på Sindbad så finns en del här:

  http://www.ulfpettersson.se/2007/07/27/svenska-muslimer-forsvarar-religios-censur/

 4. Africanus skriver:

  Ok, ingenting er helligt, ingenting är bra, ingenting är dårligt, alting är konst, alting är likgiltigt and so what?
  Och vem bryr sig iövrigt om konstkritikere, utöver konstnärer, for är det inte som Brecht engång sa: ”han var en dårlig skådis, en sämre regissör, och en urusel förfatare, så han sprang ut i det och blev kritiker.”
  Käre Lars Vilks är du klar över at du är en hjälte blandt sverige demokraterna, dansk folkparti och andra ultra-höger och antireligiöse grupper? Ifs var Wagner också nasisternes favorit, men alligevel…
  (ja och jag behöver säkkert också et bättre rättstavningsprogram ;-))

 5. Valdemar skriver:

  Africanus,

  Ultrahögern tycker om yttrandefriheten lika mycket som de islamistiska fundamentalisterna. De delar även samma syn på konsten.

 6. uwe max jensen skriver:

  læserbrev 07082007

  Sveriges ukendte Muhammed-maler

  Politiken omtaler i en artikel 29. juli 2007 (”Sveriges ukendte republik”) den svenske billedkunstner Lars Vilks’ selverklærede republik Ladonien. Et skulptur- og konceptværk Lars Vilks påbegyndte i 1980. Journalist Gorm Vølver skriver også om andre af Vilks’ værker. Blandt andet at Vilks i 1977 gjorde sig bemærket ved at indlevere sig selv som kunstværk på Vårsalonen i Helsingborg.
  Men meget sigende for Politikens redaktionelle linje er Lars Vilks’ nyeste værkserie – en række ekspressive tuschtegninger af muslimernes profet Muhammed – ikke nævnt, selvom disse tegninger netop i disse dage er genstand for stor debat i Sverige, fordi tegningerne er blevet bortcensureret fra udstillingen ”Hunden i kunsten”.
  Det havde været oplagt, at Politiken – når avisen alligevel vælger at omtale Lars Vilks – havde opdateret læserne om kunstnerens virke.
  Lars Vilks har i øvrigt skabt sine Muhammed-tegninger for at understrege, at kunstverdenen er for passiv i kampen for ytringsfrihed, og at der ikke skal tages særlige hensyn til bestemte religioner, når det gælder den kunstneriske ytringsfrihed.
  Lars Vilks’ tegninger af Muhammed får vi med garanti ikke at se i Politiken, men interesserede kan se tegningerne på kunstnerens hjemmeside vilks.net, hvor kunstneren i sin blog også argumenterer for nødvendigheden af at tegne Muhammed.

  Uwe Max Jensen

 7. david 28 malmoe skriver:

  Enligt Torbjörn Tännsjös utilitaristiska (felstavat?) hedonism bör vi i respekt till kossan äta ännu mera kossa. Läs mer i hans bok ”läget” från 2005.

 8. DJ eSlam skriver:

  Dessverre er Lars Vilks blitt en helt. (hjelt) Dessverre fordi vi har fått en ett stort problem som har en ufattelig feig organisering. Allerede har addressen hans og andre data blitt notert av disse krenkede hevnhissere.
  Som vi vet fra Rushdie saken, kan imamer i hvilket som helst land utstede en fatwa med spesifikk dødsdom, og dermed få hvilken som helst muslim til å prøve å gjennomføre denne dødsdom. Om ikke dette er feigt, og en klassisk HYENE organisering, så vet jeg ikke av noe bedre eksempel.
  Jeg mener bestemt at mot hyener bør man ikke gå ut med menneskenavn, men burde helt bevisst opptre anonymt og at det ville være en reell kommunikasjon. Ett direkte svar på tiltale. Man kan utmerke seg som mann ved å sloss mot andre menn, men i dag er det ikke spesiellt mandig å sloss mot hunder. Selv ikke om det farlig.
  Jeg vil absolutt fraråde andre å provosere muslimer under navn. De fortjener ikke ett ansikt å rette hatet sitt mot, dem burde få svar fra den tåka som de selv organiserer seg i.

 9. Göran skriver:

  Ett citat från WikipediA angående Dawkins bok ”The God Delusion” kan vara på sin plats i detta sammanhang:
  ………
  Dawkins maintains that religion is given a privileged and undeserved immunity against criticism, quoting Douglas Adams to illustrate the point:

  “ Religion … has certain ideas at the heart of it which we call sacred or holy or whatever. What it means is, ’Here is an idea or a notion that you’re not allowed to say anything bad about; you’re just not. Why not? – because you’re not. If someone votes for a party that you don’t agree with, you’re free to argue about it as much as you like; everybody will have an argument but nobody feels aggrieved by it. … But on the other hand, if somebody says ’I mustn’t move a light switch on a Saturday’, you say ’I respect that.’
  ………

 10. ali skriver:

  Firstly, Mr. Lars Viks, I condemn you because of your art work related to Hz. Muhhamed ( He is our everything).You are a ignoble person.Because , you insult value of humanity.Hz. Muhhamed is prophet of God(Allah) and is honour of all humanity.You suppose that insulting Hz. Muhammed and go down in his value.No No No , Mr Lars , you are mistaken.Your this behaviour rising our Hz.Muhemmed love.And there is a meaningful speech in our country.The dogs like you always bark when they see a worth ( at the same time , like Hz. Muhammed is the the biggest value for all humantiy).Certainl , you will die a day. I hope, You change your beliefs about islam and Hz. Muhhamed.All in all , your right is anything. Because , you are worthless person….

 11. Gud? Run! skriver:

  Kon ska skonas i kraft av att den är kännande varelse och de rättigheter som därigenom tillkommer den. Muhammed, i kraft av tankefoster, är inte det, tillkoms inte det och ska inte det.

 12. Brian skriver:

  Firstly, Mr. ali, I condemn you because of your work related to His lowliness. Muhhamed ( He is our nothing).You are a ignoble person.Because , you insult value of humanity.His lowliness. Muhhamed is prophet of Satan(Antikrist) and is dishonour of all humanity.You suppose that insulting Hz. Muhammed and go down in his value is true.Yes Yes Yes , Mr Ali , you are mistaken.Your this behaviour rising our His lowliness Muhemmed hate.And there is a meaningless speech in our country.The dogs like you never bark when they see a worth ( at the same time , like Hz. Muhammed is the the lowest value for all humantiy).Certainl , you will live a day. I hope, You change your beliefs about islam and His lowliness Muhhamed.All in all , your right is anything. Because , you are worthless person….

 13. Brian skriver:

  Firstly, Mr. ali, I condemn you because of your idiotic mail to Mr Lars Vilks. In Sweden we have freedom of opinion. if you live here you shall adhere to this.

 14. Brian skriver:

  Helt rätt Gud? Run!

 15. Pingback: Ironic Surrealism II » Mo’s Dog Days of Summer

 16. Nigger skriver:

  Muhammed is our profet. You respect him or else…

 17. Lars skriver:

  Dear Nigger: I kick asses of all prophets. No exceptions made.

 18. Lars skriver:

  And hey Nigger, you are false, you did not write PBUH after his name…

 19. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Rondelljakten

 20. Pingback: Mo’s Dog Days of Summer [updated bumped] at Ironic Surrealism v3.0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.