Mot framtiden: konstens gränser

En liten händelse kan visa att påståendet om att det inte längre finns några gränser i konsten inte är helt korrekt. Exempelvis har vi Gränsen mot islam. I konstvärlden får man inte utsätta islam för några kränkningar. Muhammedanerna kan bli ledsna. Och terroristerna kan bete sig på ett (i viss mån förståeligt) men ändå otrevligt sätt. Terroristerna är för konstvärlden (som alltid lutar mot vänster) fiendens fiende. Västvärldens stormakter kan utsättas för kränkningar eftersom vi då har yttrandefriheten.

Ni kan själv se här i Nya Wermlands Tidningar.

muhammed-rondelllit.JPG
Vilks: Muhammed som rondellhund (2007)

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

555 svar på Mot framtiden: konstens gränser

  1. anonym skriver:

    kom till linköping så får du se vad vi gör med dig

  2. IslamGotTheLastLaff skriver:

    Alltså hur blåsta får man vara? Ni snackar om yttrande frihet hela tiden men vet ni ens vad det innebär? YTTRANDE FRIHET INNEBÄR ATT MAN FÅR UTRYCKA SIG UTAN ATT KRÄNKA NÅGON OCH NI HAR NU KRÄNKT EN HEL FOLKGRUPP ÖVER HELA VÄRLDEN. Men Gud bestämmer hur Han ska straffa er, hoppas att ni ändrar er. Ni vet inte ens vad Islam innebär EGENTLIGEN. Allt ni lyssnar på är media. Men en sak ska ni veta, om ni som troende icke-muslimer kränker vår älskade Profet så kränker ni er egen Gud eftersom att det var Han som sände Profeten. Vad skulle ni ha gjort om någon kom och ritade fula bilder på Jesus eller Mose och de andra Profeterna? Muslimerna skulle ta illa upp då också eftersom vi också tror på de. Och förresten Lars Vilks var absolut INGEN innan han rita de här syna bilderna. Kan du inte hitta ett annat sätt att bli känd på eller? Hoppas att du inser hur mycket fel du har gjort så att Gud kan förlåta dig. Allah är ständigt förlåtande, barmhärtig.
    Till alla mina bröder och systrar, sprid detta och gå emot detta så mycket ni kan utan våld. Peace

  3. fuck you skriver:

    jävla fufan aså den där mannen e konstig, vet någon vart han bor eller?

  4. fuck you skriver:

    ni som är på hans sida kom till skäggetorp aaa och alla ni vet vad SKÄGGETORP är, kom bara hit och säg högt att ni är på hans sida om ni lekker grymma slltså .

  5. fuck you skriver:

    per, MJMAMASSE, JL och alla ni andra som snckar om oss HÅL KÄFTEN fattar ni fan bara jag visset vart ni fanns. Tro mig vi fackar liv

  6. Se hela bilden i sitt sammanhang skriver:

    Liberala publicister: Med fara för sitt eget liv har Lars Vilks visat var gränsen för yttrandefriheten numera går i Sverige. Vi ser med oro på hur en stor del av det svenska etablissemanget sviker yttrandefriheten och upplysningens värderingar i fallet Lars Vilks. Det gäller inte bara reaktionen från Sveriges äldsta universitet – symbolen för den svenska upplysningstraditionen – utan också hur Publicistklubben och Pressombudsmannen valt att fördöma Vilks. Svenska opinionsbildare, nyhetskanaler, konstnärer, publicister, journalister och författare döljer sig bakom svepskäl när de väljer att gå skränande islamister till mötes. Lars Vilks förtjänar ett aktivt stöd i den fortsatta kampen för några av samhällets allra viktigaste principer, skriver Paulina Neuding och Johan Lundberg.

    Vi kan inte dra oss till minnes att något liknande har hänt i modern tid. En akademisk föreläsning vid Uppsala universitet får avbrytas efter att publiken gett sig på föreläsaren – en professor i konstteori – med våld. I efterhand gör universitetet via en presstalesperson klart att Lars Vilks förmodligen inte kommer att bjudas in igen på grund av det tumult som hans föreläsning orsakade i förra veckan. Professorn i jämförande religionsvetenskap vid samma universitet, Mattias Gardell, säger att föreläsningen aldrig borde ha hållits (UNT 15/5). Han uttrycker också förståelse för att ilskan rann över bland åhörarna.

    I filmklippet från Lars Vilks föreläsning ses en mobb skandera religiösa slagord när tumultet bryter ut. Kameran zoomar för ett ögonblick in en kvinna som skriker ”Allahu akhbar” medan nävarna far i luften. Därmed förmedlar hon en bild av sin gud och hans profet som borde betraktas som betydligt mer kränkande för världens muslimer än Lars Vilks rondellhund. Men detta är en debatt där extremister har fått sätta grundtonen. Således är det Vilks bild av Muhammed som blir föremål för omfattande kritik, inte den skränande, våldsamma mobbens.
    Annons:

    Som publicister ser vi med oro på hur en stor del av det svenska etablissemanget sviker yttrandefriheten och upplysningens värderingar i fallet Lars Vilks. Det gäller inte bara reaktionen från Sveriges äldsta universitet och själva symbolen för den svenska upplysningstraditionen. Såväl Publicistklubbens ordförande som Pressombudsmannen, vilka båda har till uppgift att slå vakt om svensk yttrandefrihet, har valt att fördöma Vilks i skarpa ordalag.

    Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson gjorde i Fokus (10/3) klart att Lars Vilks rondellhund är ett dåligt konstverk som det inte finns anledning att skydda i yttrandefrihetens namn. Pressombudsmannen Yrsa Stenius menade i en intervju (DN 30/9 2009) att teckningen utgjorde en provokation som aldrig borde ha publicerats. Journalisten och mångårige chefredaktören för kulturtidskriften Moderna Tider, Göran Rosenberg, menade i samma anda att Vilks hade ”brutit mot den oskrivna regeln att inte kollektivt förödmjuka och såra människor som i stort sett saknar röst i offentligheten”. Alltmedan Saam Kapadia, vinnare av Stora journalistpriset 1999 och flerårig SVT-medarbetare, på Twitter frågade sig omedelbart efter attacken i Uppsala om inte Vilks nu måste vara väldigt nöjd över uppmärksamheten.

    I stället för att ställa sig bakom Vilks har många liksom Kapadia valt att förmedla bilden av honom som en uppmärksamhetssökande pajas, som i någon mån har sig själv att skylla för hoten och överfallet. Och i stället för att tala om muslimer som moraliska subjekt, tycks denna grupp förväntas reagera som Pavlovs hundar när den utsätts för fel stimuli.

    Denna sorts resonemang rymmer en rad felslut. Syftet med Lars Vilks konstverk har varit att undersöka konstens gränser och hur konstetablissemanget och kulturvärlden fungerar. I det avseendet har verket visat sig vara extremt effektivt – och lyckat.

    Det är fullt möjligt att Vilks avslöjanden av konstvärldens inre mekanismer hade kunnat uppnås med andra medel än genom en tafflig teckning av Muhammed som rondellhund. I ett fritt samhälle måste det ändå få vara upp till den enskilda konstnären hur han eller hon väljer att utforska konstens gränser.

    Att dessutom beskriva muslimer som ett kollektiv, som inte klarar av att handskas med den upplevelse av kränkthet som måste betraktas som ett normaltillstånd i varje fritt samhälle, går inte bara stick i stäv med upplysningens syn på människan som ansvarig för sina egna handlingar. Det underförstår också att muslimer är oförmögna att leva i samhällen där vi ideligen utsätts för yttranden som vi finner stötande därför att de provocerar våra estetiska, etiska, religiösa eller politiska övertygelser.

    Denna sorts uppfattningar hotar kort sagt svensk yttrandefrihet, försvårar Sveriges möte med muslimska invandrare och spär på rasismen mot muslimer.

    Attacken på Lars Vilks i Uppsala måste ses i sitt sammanhang, nämligen i ljuset av den utveckling som löper tillbaka till fatwan mot publiceringen av Salman Rushdies ”Satansverserna”. Det var i samband med dödshoten mot Rushdie som idén slog rot i bredare kretsar att även ickemuslimer i väst ska beläggas med straff för hädelse av islam. Denna idé har sedan löpt som ett ledmotiv från mordet på filmaren Theo van Gogh i Amsterdam, dödshoten mot författaren Ayaan Hirsi Ali, mot danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaard och nu senast mot upphovsmännen bakom satirserien ”South Park”. Den svenska tv-kanalen Comedy Central gjorde klart att det är av säkerhetsskäl som man väljer att inte sända ”South Park”-avsnittet där profeten Muhammed förekommer i björndräkt. Det är talande. ”South Park” har drivit med det mesta, inklusive Jesus, Buddha, Förintelsen, judar och svarta. Det var vid profeten Muhammed som självcensuren satte in.

    Det har nämligen blivit förknippat med reell fara att uttrycka sig på fel sätt om islam. Därför är det med förskräckelse och sorg som vi noterar hur svenska opinionsbildare, nyhetskanaler, konstnärer, publicister, journalister och författare gömmer sig bakom svepskäl när de väljer att gå skränande islamister till mötes. Vi menar att demokratins och yttrandefrihetens gränser måste försvaras lika konsekvent oavsett vem som utmanar dem.

    Möjligheten att på universitet – i form av föreläsningar, seminarier eller forskning – pröva hypoteser och tankegångar är själva fundamentet i det samhälle som vuxit fram efter upplysningen. När olika grupper i kraft av styrka, svaghet eller ekonomiskt inflytande börjar diktera vad som får sägas och inte sägas, vad som är sant och inte sant, är en viktig grundstomme i det fria samhället hotad.

    Denna grundstomme kan inte skyddas enbart på politisk väg eller med polisinsatser. Den kräver att vi alla som verkar i det civila samhället står upp mot hoten, tills de grupper och individer som står bakom dem inser att de inte har någon effekt.

    Det är detta som Lars Vilks har gjort. Han har med ett föredömligt stoiskt sinnelag hela tiden uthärdat hoten och uppståndelsen. Han har ständigt försökt att skämta bort allvaret i situationen för hans egen del.

    Denna attityd, som hans islamistiska belackare onekligen skulle kunna ha något att lära av, har emellertid misstänkliggjorts och avsiktligt missförståtts som att det skulle handla om oansvarigt varumärkesbyggande och glädje över att få befinna sig i rampljuset.

    I själva verket har Lars Vilks med fara för sitt eget liv visat var gränsen för yttrandefriheten numera går i Sverige. Han förtjänar ett aktivt stöd i den fortsatta kampen för några av det fria samhällets allra viktigaste principer och värden.

  7. ssssstoltmuslim skriver:

    hehhhej… lars de du har gjort är fel, du va säkert mobbad när du va liten det ä därför du vill bli känd nu… lyssna noga de spelar ingen roll mellan en muslim och en kristen alla vi är människor o plus alla vi ber till samma gud.. tänk om en muslim skulle måla jesus på de sättet som du rita profeten mohammed men en muslim gör aldrig så som du gjorde, för jesus är vår profet. alltså är du inte rädd om din familj varför går du till döden på dina egna fötter. en stolt muslim

    Site Admin: Denna person är också svar till mj | anonymstoltmuslim | anonym | en kristen som älskar muslimer | ssssstoltmuslim mfl!

  8. en kristen som älskar muslimer skriver:

    hhej.. stoltmuslim jag håller med dig, jag är en kristen men älskar muslimer.. lars du förtjänar döden.. du har också ritat jesus tror du att kristna ska vara tysta för de skitet du gjorde. jag fattar inte varför alla vi svenskar är tysta vi borde göra värre äbn va muslimer gjorde med honom jag svär han som slog lars är bäst…. jävla rasist

    Site Admin: Denna person är också svar till mj | anonymstoltmuslim | anonym | en kristen som älskar muslimer | ssssstoltmuslim mfl! Det visar ju hur hon/han/den försöker hålla med sig själv eftersom ingen annan gör det.

  9. anonym skriver:

    du som kallade för mahmoud,idiot hållkäften…. fack you
    Site Admin: Denna person är också svar till mj | anonymstoltmuslim | anonym | en kristen som älskar muslimer | ssssstoltmuslim mfl!

  10. anonymstoltmuslim skriver:

    hej anonym jag svär kung är du jag svär på gud ingen når din sko.. anonym du är bäst ä de bästa var din tips hahahahahahahhha så ska de låta din söta anonym älskar dig. stolt muslim
    Site Admin: Denna person är också svar till mj | anonymstoltmuslim | anonym | en kristen som älskar muslimer | ssssstoltmuslim mfl!

  11. svar till mj skriver:

    jävla hora bara för att sverige är fega o inte kan göra någon idiot gå sök hjälp irak o afghanistan är bättre än dig o ditt äckliga land, fack you

    Denna person är också anonymstoltmuslim | anonym | en kristen som älskar muslimer | ssssstoltmuslim mfl!

  12. kristen_muslim skriver:

    de lars gör är ett fel, seriöst tänker du inte alltså du borde skämmas tro inte att det här kallas för yttrandefrihet, jag är kristen men jag är gift med en muslim jag lovar efter allt skit du gjorde ska jag ändra min religion och jag ska bli muslim.. lyssna noga jag är svensk som dig men endå är jag emot det du gör

  13. stoooolt skriver:

    faaan ta er alla som är imot muslimer…. vi är stolta så ni bara vet! Visst vi knullar våra egna pappor men ändå. Vi kan inte alla vara bögar.

  14. peace skriver:

    svar till IslamGotTheLastLaff… walla du är bäst alltså jag önskar att alla skulle tänka som dig.. jag önskar att dem förstår ingen vet hur människor lever alltså tänk på de fattiga i afrika o i asien istället för att göra massa skit. lars du va säkert mobbad som stoltmuslim sa, alltså de finns bättre sätt att man blir känd, tänk på din familj om du äns har en familj alltså du går till döden på dina egna fötter.. lars tänk lite du har en gärna för att tänka.de spelar ingen roll om man är muslim eller kristen vi ber endå till en o samma gud., alla vi är människor o mitt blod är lika rött som ditt lars(peace)

    Site Admin: Men snälla rara, va fan är du en feg liten fitta för och använder olika namn hela tiden? Ena stunden kallar du dig stooolt, andra stunden kristen_muslim. Du är alltså kristen men heter ahmed? Vilket djävla skitsnack. Gå och försök lura någon annan.

  15. peace skriver:

    Förlåt, men du har rätt. Muslimer är horor hela högen. Och mohammed var en pedofil, men å andra sidan så anser vi inte att han är pedofil HAN HJÄLPTE FAKTISK AISHA NÄR HAN KNUALLADE HENNE! HON VA FÖRÄLDRAR LÖS!

  16. emma skriver:

    tjenare!
    ya ibnl gahbe …jag kommer PISSA på din familj och BAJSA på dom samtidigt. wolek ibnl n3aal vettu med vilka du leker… DU LEKER MED ELDEN …. DU KOMMER ATT BLI BRÄND DIN BAQARE …kolla vettu vem anonym är? de är znebe o mreme så om ni vill bråka så är DOM redo OCH JAG ÄR MED SÅ KLART ….HAHHAHAHAAHAHAHAHAHA IBNL KOSSA , HUND ,GRIS ,RÅTTA ,MUS, KATT, APA ,JÄVLA ROOOMBBBA …..
    SHARMOTA

  17. emma skriver:

    Vilken hora vågar svara???? KLAAAAAAAAAAAAAAAAAAAB

  18. emma skriver:

    jävla slynor dom som är med kuken lars…….

  19. emma skriver:

    Bara för att muhammed va pedofil innebär inte att alla är de ALLA MOSLIMER är inte horor, många ja. w aktar shi henne kellon shramit w wled ahbe. Khasatan anta ya eben el kaleb. Meslim, wa7ad wosikh. tfeh 3lek akho sharmouta w eben sharmouta. jeble emmak ta nika ya ahbe enta.

  20. emma skriver:

    JAG KMR DÖDA DIG DIN BITCH (PEACE) DIN MAMMAKNULLARE HÅLL DIN KÄFT IST…..
    INNAN DU FÅR TOFFLA I MUNNEN…
    Site Admin: Du kommer att polisanmälas för bland annat mordhot. Din ip 80.217.121.166 har dessutom blivit registrerad tillsammans med alla dina inlägg och lokaliserad

  21. emma skriver:

    DIN MAMMMA ÄR PEDOFIL.. OMDAK O OMDE OMEK YAA ZRBE

  22. BAJS PÅ LARS KUKVILKS skriver:

    MYCKE STOOOOOR BAJS PÅ LARRRRRRS ABO TIZ .. KOLLA PÅ DIIIG JÄVLA SNORUNGE
    AN3AL ABOK ..
    DIN BABBA ÄR SÄKERT GRIIIIZ OO BAJS KORV….
    HAHAHAHAHAHA

    Site Admin: Du verkar gilla att använda massa olika namn: Din IP: 80.217.121.166 Du är Emma, Peace med flera

  23. araben skriver:

    Bara för att muhammed va pedofil innebär inte att alla är de ALLA MOSLIMER är inte horor, många ja. w aktar shi henne kellon shramit w wled ahbe. Khasatan anta ya eben el kaleb. Meslim, wa7ad wosikh. tfeh 3lek akho sharmouta w eben sharmouta. jeble emmak ta nika ya ahbe enta.

    svar till dig som har skrivit det här…
    walla 3eb 3alek ist7i 3ale 7alak, kif inte bthki hek. n7na kilayatna laz nkon sawa 2id w7da. och mohammed va ingen pedofil. kan ni inte snacka vanligt måste ni använda sånna äckliga ord… om en gör fel ska inte alla göra det skämms lite inte heller små barn gör som ni gör.. araben

  24. Dodeeeh skriver:

    Shuuuuuu ya a5o el sharmota koss omak 3ala o5tak ya iben el ga7be

  25. Dodeeeh skriver:

    Din amma i fittan larshora

  26. Lajnus skriver:

    Haha det är hysteriskt roligt att läsa alla mysiga kommentarer från de humorlösa muslimerna! Tycker det är pinsamt att de inte själva inser hur jäkla patetiskt det är av dom att sitta och skriva massor av hot (om man nu tolkar ”ABO SKA K****A DIN MAMMA SHUUU” som hot), de bara visar världen hur korkade de egentligen är. Pinsamt att människor i dagens samhälle fortfarande tror på övernaturliga saker, gudar, profeter. Ännu pinsamare att de går upp så pass mycket i varv för att ”försvara” det de tror på, hur jäkla korkat det än är. Mer teckningar!

  27. alan skriver:

    Lars,

    Jag resenpenterar inte islam bra om jag nu skriver fula ord.
    var är sanningen och var e lögnen när killen inte ens vet vad islam är ?
    Jag kan snacka skit om kristendomen att ni tror att det finns 3 gudar. GUD , jesus och den heliga anden.
    inte ens jesus själv sa att han var en gud han sa till sitt folk den största synden ni kan göra är: antingen kan ni hata mig eller dyrka mig som gud!
    Det var därför Allah gjorde mohamed till profeten för att rätta upp denna sak att det finns en gud inte 3.
    tack vare islam är ja på god väg.
    Jag har förbättrat mitt beteende inte varit respektlös mot mina föräldrar o inte slåss mer och jag skyddar de svaga.
    Människan är gömd bakom sin tunga
    En viss man tänker på vad de säger innan de talar ut det , En dum man talar ut vad de säger direkt och tänker på det efter åt.Beteende är det viktigaste i islam så tänk på vad ni säger.

  28. alan skriver:

    isak,

    Allah (SWT) ingen vet NÄR domedagen är. Jag tycker synd om dig lars jag vill att du ska hitta den rätta vägen.O ni människor som säger att han kommer brinna i helvetet ingen vet förutom Allah (SWT). han kan förändras o dyrka Allah (SWT) så mycket o åka till hajj och åka till medina och be Profeten mohammed(SAW)om föråltse men då måste du mena det med ditt hela hjärta. men jag håller med dom andra att du är ett svin . profeten mohamed (saw) bad till gud att förlåta hans fiender kolla sånt kärleks fullt hjärta och ödmjukhet han är profeten mohamed (saw) hade den bästa moralen. lars vilks kanske vill brinna i helvetet vem vet kanske satans bästa vänn

  29. Lars Vilks skriver:

    Alan. Eftersom religioner är påhittade historier är det inget bekymra sig om. Att behandla människor väl och att tänka sig för innan man handlar det kan man göra utan Gudar & Gudinnor.

  30. mohammad skriver:

    Lars Vilks,

    Att förneka existensen av Gud och profeterna (saw)enbart grundat på ett löst ovisat antagande att religion skulle vara ”påhittade historier” är inte att tänka sig för innan man svarar.

  31. Lars Vilks skriver:

    Mohammad. Jag har tänkt mig för men skriver kort. Religioner är alltid uppbyggda med mer eller mindre förvanskade historiska händelser som inslag. Men sedan kommer skildringar av det hinsides. Änglar och helvete och vad man nu kan hitta på för något. Frågan är vad allt sådant betyder, varifrån det kommer och varför så många vill välja den enkla lösningen att tro i brist på annat.

  32. alan skriver:

    Lars Vilks,

    du ger dig aldrig , man kan se att ditt hjärta bryr bara om sej själv en hatad egoistisk person. du skulle tom rädda dig själv före din mor sån envis person du är.
    skäms du inte seriöst skäms du inte den dagen allah (swt)
    kommer fråga dig varför du denna bild vad ska du säga att du inte trodde på allah (swt).
    tom dina händer är vittnen till allah (swt)
    dina händer kommer säga ´´ ya he mad me to touch this haram´´ och dina egna fötter kommer säga ´´ya allah he mad me to walk on this haram´´
    du gör mej bara arg o låt det bli o ge dig be om ursäkt till allah (swt) o mohamed (swt) be inte ursäkt till folket utan allah swt

  33. alan skriver:

    alan,

    jag menar mohamed (as)

  34. alan,

    ”Du skulle tom rädda dig själv före din mor sån envis person du är.”

    Förhåller det sig inte helt tvärtom att en muslimsk mor ibland är beredd att offra sin son för sin tro?

  35. viffslan skriver:

    alan: Lars Vilks,
    dina händer kommer säga ´´ ya he mad me to touch this haram´´ och dina egna fötter kommer säga ´´ya allah he mad me to walk on this haram´´

    Det är inte så lite fascinerande att Lars Vilks händer fötter pratar engelska, och inte ärans och hjältarnas språk. Om nu extremiteterna väljer att kommunicera på ett språk som de inte verkar behärska till fullo (”mad me touch”), varför väljer de inte arabiska för att ge uttryck åt sin heliga vrede över Vilks haramsynder? Sannerligen, miraklens tid är långtifrån över!

  36. alan skriver:

    asså shit så tröga ni e !
    jag menar att han är en egoistisk person att han inte har nått kärleksfullt hjärta utan bara hat!
    och jag pratar inte med dej!
    just nu vill jag förklara för den fucking lars vilks att han ska hålla sig i från att rita bilder för den dagen kommer komma fram när han kommer dö av rädsla.
    om allah (swt) bad min mamma att döda mig så kör på.min mamma e inte religös så stfu.
    asså usas regering vad med på att world center skulle bombas
    bevis nr 1. judarna tog ledigt den dagen
    bevis nr 2. hur skulle dom terrorister kunna ta med sig 6 knivar och en bomb inombords ?
    bevis nr 3.usa gjorde detta för att israel skulle ha
    bevis nr 4. usas politiker är fullt med judar de va därför de tog ledigt den dagen.
    bevis nr 5. och hur fick dom fram att de va muslimer?
    surklart usas regering var med på detta.
    detta var anledningen till att bomba palestina och libanon.
    det enda jag tycker om han ritar en bild till om någon profet så kommer han ångra sig.
    du har min respekt hittills låt dig inte förlora det.

  37. alan skriver:

    emma,

    jaja lars tänker inte skriva mer.
    och ni andra svennar om ni e man kom mot man!

  38. viffslan skriver:

    alan: emma,
    jaja lars tänker inte skriva mer.
    och ni andra svennar om ni e man kom mot man!    

    Taget Allan, även om jag är kvinna. Vi ses på Stortorget imorgon kväll, kl. 21.00, det blir direktsändning i Aktuellt. Som den utmanade duellanten får jag välja vapen, det blir frusna grisfötter. Må bästa man/kvinna vinna!

  39. mohammad skriver:

    Christer Eriksson,

    Nej, ingen muslimsk far eller mor skulle före sig själv offra sin son eller dotter för sin tro.

  40. mohammad skriver:

    viffslan,

    Ja visst, ”frusna grisfötter” passar väl bra till dig…hehe!

  41. mohammad skriver:

    Lars Vilks,

    Det är en avsevärd skillnad mellan ”påhittade historier” och ”mer eller mindre förvanskade historiska händelser som inslag”.

    Det framstår vidare som tämligen oärligt av dig att i motställelse söka göra gällande någon som helst objektiv historisk metod.

    Att gå i polemik i transcendentala frågor genom att transformera dess innehåll i fenomenvärlden låter sig ju inte heller göras.

    Men om du nu besitter bevis för Guds icke existens, så presentera gärna dessa för oss kompis.

  42. viffslan skriver:

    mohammad: Lars Vilks,
    Men om du nu besitter bevis för Guds icke existens, så presentera gärna dessa för oss kompis.    

    Mohammad, du har som vanligt fått saken om bakfoten. Dessutom är din grammatik sämre än på länge, det är helt enkelt väldigt svårt att begripa vad exakt du vill ha sagt.

    Hursomhelst: i frågan om guds existens eller självutnämnda profeters gudomlighet har inte religionskritikerna skyldighet att komma med bevis, utan de som vidhåller dessa metafysiska, eller om du så vill transcendentala, fenomens existens. Och ännu så länge har ingen religiös apologet lyckats presentera ett endaste bevis för guds existens som håller för en stringent vetenskaplig prövning. Evidens, käre Watson, evidens. Alltsedan Kants ”Kritik av det rena förnuftet” har guds ontologiska status mer eller mindre varit ett dödfött diskussionsämne inom filosofin, lika trist som en liten tekanna i rymden. Kants moraliska gudsbevis är mera intressant ur ett sociologiskt perspektiv, men med tanke på alla dåraktigheter som fortfarande sker i olika gudars namn, också synnerligen tveksam. Fridens liljor!

  43. viffslan skriver:

    mohammad: viffslan,
    Ja visst, ”frusna grisfötter” passar väl bra till dig…hehe!    

    Ja Mohammad, det gör det faktiskt! Hellre ett ”orent” djur än en ”ren” idiot, även om han går på två fötter och svamlar dagen lång. Man kan klä honom i frack och hög hatt, men det är fortfarande en idiot.

  44. momed skriver:

    lars din clown ta ett steg tillbaka innan dit liv förkortas , du högg min polare e ni så coola bre 5 mot vilka fucking smutsiga förlorare kom man mot jag dammar skam mannen smuts som du borde vara haram , sluta härma reinfeldt e din pappa , lär dig din slyna eller sluta rappa om jag är bög så är du trög eller döv , gör nästa bild så ska du se!

  45. alan skriver:

    för det första du är kvinna om du är en sån program sak för tv4 så gärna jag kommer komma ,
    vilken stad bor du i?
    och lars kolla e du bög ?
    du släpper ut bara ut bög videon ?
    al-qaida e efter dig , jag kan sätta 1000 kr på att killen darrar av skraj

  46. alan skriver:

    mohammad,

    asså ey jag får spel på dig lars !
    de va en kvinna att man har frihet till fritt talande
    så jag får gå o o hota folk o sånt de är lagligt om han får göra så så får jag göra de.

  47. alan skriver:

    mohammad,

    asså ey jag får spel på dig lars !
    de va en kvinna att man har frihet till fritt talande
    så jag får gå o o hota folk o sånt de är lagligt om han får göra så så får jag göra de.

  48. mohammad skriver:

    viffslan,

    Oj så sur man kan vara…hehe!

    För någon som påstår sig att inte förstå sammanhanget har du dock överraskande många glada opponenta synpunkter att komma med, möjligtvis något dammigt ovidkommande.

    För det första, det ligger inte på mitt bord att bevisa Guds existens, särskilt då jag överhuvud inte gjort gällande något sådant förhållande.

    För det andra, det måste stå helt klart att frågan om Guds existens som ”trosfråga” för närvarande inte kan göras till föremål för någon vetenskaplig bevisprövning.

    Det sistnämnda också sagt med tanke på att du uppenbarligen förstår att särskilja betydelsen av en metafysisk och värdslig fenomenvärld.

    Således, om nu saken är sådan att varken Guds existens eller icke-existens nöjaktigt går att härleda, framstår konklusionen som ostridig att Gud både existerar och inte existerar.

    Så vad viffslar du om egentligen…?

  49. viffslan skriver:

    mohammad,

    Absolut, sur är mitt mellannamn. Fast nu, när jag har den andra Mohammad på tråden, den som skriver begripligt och någorlunda intelligent, blir jag förstås lite glad igen. Men även denna Mohammad blandar friskt bort korten, alternativt gömmer några mörka ess i rockärmen. Om man som du hävdar att Lars Vilks med sitt konstverk hädar gud och hans profet (eller för all del, fans moster) implicerar detta påstående att det finns en gud/profet/satanisk moster att häda.

    Och varför skulle Guds existens inte kunna bli föremål för en vetenskaplig prövning? Själva trosfrågan handlar naturligtvis om något annat, det är ju enligt W. I. Thomas välkända sats så att människors definition av en situation som verklig får verkliga konsekvenser (If men define situations as real, they are real in their consequences). På det sättet kan även föreställningen om, eller tron på, en gudomlig tekanna i rymden få verkliga konsekvenser. Det gör dock inte tekannan det minsta verklig, som Russell har visat. Din konklusion är därmed inte alls ostridig utan helt enkelt baserad på en felaktiga premiss, eftersom guds icke-existens får anses gälla tills motsatsen är bevisad. Vi väntar med spänning på fortsättningen, förhoppningsvis av den mer koherenta versionen av Mohammad. Och han får gärna viffsla lite mer och svamla lite mindre :o)

  50. viffslan skriver:

    alan,

    Ja du Alan, eftersom du fegade ur och inte dök upp på Stortorget (där jag och mina Vifflansyrror stog i 98 svenska städer samtidigt och väntade på dig) får vi fortsätta slåss här på forumet. Verbala attacker verkar dock inte vara det vapen du bör använda, det är som att se en treåring lyfta ett svärd avsett att användas av en vuxen, kvinna eller man. Lite sorgligt, man håller nästan med Björklund om förfallet i svenskundervisningen.

    Och vad exakt har Vilks sexuella preferenser med det hela att göra? Nä, här får det bli kvarsittning i cirka fyra år, sedan finns det kanske hopp för dig, Alan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.