Del 307: Skulpturprojekt Münster, några smakprov

Bland sommarens stora konstevenemang har vi också Skulpturprojekt Münster från den 16 juni. Det förbereds nu för fullt. 35 konstnärer. Mycket att se på en gång. Men några kan man kanske klara av redan nu och hemifrån.

Vi har t ex den flitige Pawel Althamer (552) som kommer att anlägga en stig som för den hugade vandraren över ängar och fält ut ur Münster. Stigen slutar mitt i ett sädesfält. Här menar Althamer att flanören skall fundera över sin situation. Utgångspunkten för detta projekt är den observation konstnären gjort. Han har nämligen iakttagit att människor tenderar att följa stigar och gångleder. De går helt enkelt inte utanför. Jag tvingas tillägga att jag har viss förståelse för att det är på det sättet. Man kan visserligen gå utanför gångbanorna och kämpa sig fram genom björnbärssnår, brännässlor och illasinnade vildrosor, men frågan är om det är en särskilt bra idé. En ytterligare iakttagelse som Althamer konstaterat är att cyklister och fotgängare inte gärna vistas på varandras leder. Även för detta har jag en personlig sympati. En fotgängare som hamnar på en cykelled befinner sig i ett utsatt läge och bör noga överväga sitt beslut. Man kan inte räkna med någon större medkänsla från de hänsynslösa cyklisterna.

Vad jag kan förstå vill Althamer få folket att inse att de skall bryta med invanda konventioner och söka en större frihet. Den eventuellt påkörde eller svårt brännässlade fotgängaren kan då glädjas över att lidandet skett i konstens namn. Man kan nog få med sig innehållet i detta relationella projekt utan att ha prövat det in situ.

Guy Ben-ner från Israel/New York (4625) kommer att placera ett antal cyklar i staden. Varje cykel har en bildskärm där man kan få se en film av den cyklande konstnären om man trampar runt med pedalerna. Filmen kommer att gå fortare ju snabbare man trampar. Det förefaller som om även detta projekt kan konsumeras på avstånd.

Hans-Peter Feldmann, Tyskland (175) ägnar sig åt de underjordiska toaletterna på Domplatz. Dessa skall sättas i stånd och erbjudas publiken utan kostnad. Kort och gott en sanitär angelägenhet. Om man inte har trängande behov borde också detta projekt kunna kontempleras hemifrån.

Nå, det finns mycket kvar. T ex skall Jeremy Deller ägna sig åt småparker i staden och Guillaume Bijl anlägger en arkeologisk utgrävningsplats med kyrktopp som sticker upp.

Så långt Skulpturprojekt Münster. Nu till en helt annan sak. På Hayward Gallery i London ställer Antony Gormley (418) ut. Det har skrivits en hel del i berömmande ordalag om utställningen. Mycket ånga. Man kan här se en kort glimt av den ånggångsverksamhet man kan pröva på. Hur bra är han egentligen? Konjunkturerna har rört sig i hans riktning. Mera upplevelse och estetik. Men ändå?

Och slutligen till ytterligare en helt annan sak. Om ni händelsevis skulle vilja läsa lite mera personligt om konstnär Vilks bedrövelser kan ni gå till Konstvilks.

gonzalaes-foerster-miniatyrer-munster-07.jpg
Dominique Gonzales-Foerster har låtit tillverka miniatyrer av kända skulpturer från Münster genom åren. Här återges hennes version av Artschwagers cykelställ från det legendariska utställningsåret 1987. Då var Münster ett genombrott för ett nytt sätt att se på skulptur.

Det här inlägget postades i Grand Tour 2007, Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

2 svar på Del 307: Skulpturprojekt Münster, några smakprov

  1. karin hasselberg skriver:

    stigen ar fin.. fortfarande off line. lider. fruktansvart. haller pa att bli galen.

  2. Pingback: why you may need credit card debt consolidation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.