Del 308: Konstnärens anseende något bräckligt

Jag har varit inne på det tidigare. Det är ett problem med konstnärens sociala status. Trots alla goda ansatser och hängivenhet för världens alla problem har konstnären inte precis någon framskjuten position i samhällets ögon. Den undersökning i Expressen som publicerades idag bekräftar den uteblivna framgången. Högsta status tilldelas ambassadören. Professorn, trots stor inflation, håller en hedrande fjärdeplats. Författaren klarar sig hyggligt på en 27:e. Konstnären finner vi på plats nr 50 just förbisprungen av kronofogden på 49.

aaartst.jpg
O konstnär, du är nästan som en kronofogde.

För övrigt önskar jag alla intresserade välkomna till Surahammar på lördag kl 12. Då skall Notre Dame de Surahammar invigas. Den gnyr och gnisslar en smula i samhället. Är denna skapelse verkligen ”ett Herranom värdigt tempel”?

kyrkalit.JPG
Mellan värdigt och ovärdigt tronar den på platsen för den nedbrända gamla kyrkan i Surahammar.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt. Bokmärk permalänken.

14 svar på Del 308: Konstnärens anseende något bräckligt

 1. Rasmus West skriver:

  Vad jag hört så är det extremt stor skillnad i konstnärens anseende i ex.vis. Tyskland jämfört med Sverige.. Jantelagen som håller sig framme?

 2. Lars Vilks skriver:

  Rasmus. Det vi talar om här är nog i första hand klassamhället som är starkare på kontinenten. I Tyskland sprutar man inte vatten på förbundskanslern.

 3. Rasmus West skriver:

  sant, så sant..

 4. Dorinel Marc skriver:

  Hej Vilks och West!

  Konstigt att ni inte ifrågasätter doktorsavhandlingen. Jag ser att listan brister i konsekvens. Läg märke till att det står idrottssproffs i fråga om idrott, något som indirekt betyder framgångsrik fotbollspelare eller liknande, medan när det gäller konstnär står det bara konstnär, något som för de flesta betyder en människa som svälter för sin konst.
  Vare sig curator, kritiker eller museidirektörer finns med bland de 100 yrkena. Betyder det att de hamnar längre ned på listan än diskaren?

  Hälsningar
  Dorinel

 5. Porfavor skriver:

  Tror att flertalet inte känner till vad en curator är och därför inte gett yrket någon siffra, precis som copywriter inte finns med, men som har snäppet högre status än ad inom reklambranschen. Att pilot hamnar så högt fortfarande tycker jag är förvånande (astronaut verkar iof inte ha nån status alls).

 6. Lars skriver:

  Vi kan nog utgå ifrån att avhandlingen är seriös och följer vissa givna konventioner. Alla yrken kan ju inte vara med och många är alltför okända eller alltför likartade för att man i allmänhet skall ha en uppfattning om dem. ”Idrottsproffs” är nog korrekt eftersom ”idrottare” eller ”fotbollsspelare” knappast kan sägas vara något yrke.

 7. Dorinel Marc skriver:

  Hej igen Vilks!

  Det jag egentligen vill säga när jag skrev att listan saknar konsekvens är att vissa av yrkena som listas är topppositioner i en yrkeshierarki. VD och professor är två exempel på sådana positioner.
  Det behövs ingen doktorsavhandling för att komma fram till att en VD har högre status än diskare.
  Men en fråga som inte kommer fram av listan är om en VD på ett flygbolag har samma status som en VD på ett företag som håller på med diskning.

 8. Lars skriver:

  Hej Dorinel. Jag skulle tro att listan är genomförd enligt mycket bestämda kriterier. För precis som du skriver är det svårt att välja hur yrken skall avgränsas. En del saker är självklara. Om man är VD i ett litet företag för diskare behövs det ingen avhandling att avgöra om VD för microsoft skulle ha högre status.

  Jag tycker ändå man kan få fram en del intressanta saker ur listan.

 9. Dorinel Marc skriver:

  Jag håller med dig om att det kom fram en del intressanta saker ur listan, och jag tycker att det var roligt att du tog fasta på att kronofogden och konstnären hamnade så nära varandra. Att kronofogden har något högre status än konstnären beror nog på att folk tycker att det är roligare att jaga än bli jagad. Denna var för mig en av de roligaste artiklarna du skrivit på länge, men jag tycker fortfarande att listan är inte logisk. De yrken som listas motsvarar inte varandra, utan listan är en blandning av vanliga arbetarjobb, chefsposter och titlar. Det är självklart att en chef har högre status än en vanlig arbetare och en professor högre status än en lärare. Du var så kritisk när det gällde andra doktorsavhandlingar så jag tyckte att du i konsekvensens namn borde vara skeptisk även till denna avhandling eftersom listan har så uppenbara brister.

 10. Lars skriver:

  Dorinel, vi måste inse att det vi sett är ett utsnitt av en avhandling. Och listan är presenterad av en kvällstidning. Det finns inga som helst möjligheter att bedöma avhandlingens kvalitet eller listans. Vi vet inte hur den är tänkt eller hur den konstruerats. Vi får nöja oss med att den säger i varje fall något.

 11. Felice Hapetzeder skriver:

  Jag tycker det är symboliskt mäktigt att konstnärerna hamnar på 50:e plats på en lista mellan 1-100.
  Ni är ju båda stora demokrater, ska inte konstnären vara i samhällets mittsegment för att kunna beskriva det, kritisera det och tolka det?
  Eller har konstnären blivit en karriärklättrare som alla andra? -Säkert, kan jag svara själv.
  Har inte läst avhandlingen men vem vet, det kanske är konstnären som håller index på pass 50.
  Man behöver inte förlita sig endast på kvällstidningarna.
  Läs abstract på http://g722.ub.gu.se/sok/dissdatabas/detaljvy.xml?id=6806
  Kram
  / Felice

 12. Lars skriver:

  Felice. Ditt tänkande har nog en assymmetri. Att vara i samhällets mittsegment och kritisera det, om status är tämligen låg, kommer ju ingen att bry sig om kritiken. Författaren, som har en mycket starkare röst i samhällsdebatten, har t ex högre status, något som framgår av listan men som vi redan känner väl till.

 13. Dorinel Marc skriver:

  Hej Felice!

  Kul att du hittat till vilks.net.
  Jag läste abstrakten men det hjälpte inte så mycket när det gäller min fråga varför professor och VD hamnar i samma kategori som lärare och barnskötare. De förstnämnda är inga vanliga yrken utan är titlar och chefspositioner. De befinner sig högre i yrkeshierarkin och har per definition en högre status. Jag tycker helt enkelt att några av de yrken som listas passar inte in rent logiskt. Utifrån listan känns studien lika avancerad som att gå runt och fråga folk ”Vilket yrke skulle du vilja ha kung eller dräng?”

 14. Dala skriver:

  De är tamig fan de fulaste jag någonsin sett alltså. Ta bort skiten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.