Del 290: Från Madrid till Surahammar

Uppdateringen av den här sidan har varit något långsammare än brukligt. Det beror på att jag varit engagerad i ett projekt i Madrid med studenter som arbetar med landart. En av lärarna, Luis Ortega, är geolog och konstnär. Det landskap han arbetar med är ett område i Burgos, ganska långt norr om Madrid, Ayoluengo de la Lora. Här finns de spanska oljefälten som på allvar exploaterades under 1960-talet. Förhoppningarna om en omfattande fyndighet var då stora och producenterna menade att man skulle kunna leverera 10 – 12 % av den spanska förbrukningen. Men det blev aldrig mer än under 1 %. Produktionen har gradvis minskats och området betraktas numera som ett objekt för återställning. Nedläggningen har emellertid dragit ut på tiden genom de på senare år kraftigt stigande oljepriserna. Även om det inte är några stora mängder som tas upp har företaget bestämt sig för att fortsätta så länge de gamla maskinerna håller. Maskinerna är de klassiska pumpjack, välkända för de flesta som sett bilder från Texas och Kalifornien.

pumpjack.jpg
Pumpjack från Texas

Det kommer alltså att dröja ännu en tid innan Lora-området blir ett restaureringsobjekt. Och något halvdussin pumpjacks fortsätter att, likt mobila dinosaurieskulpturer, dag och natt pumpa upp sina blygsamma mängder olja.

caballgrupplit.JPG
Pumpjack i Ayoluengo med studenter

caballlit.JPG
Detalj

cabjagluislit.JPG
Lars Vilks och Luis Ortega

Nästa uppdatering på den här sidan kommer den 30 april. Innan dess kan de som passerar Surahammar få se en ny skulptur födas. På söndag den 29 april blir det debatt i Göteborgs konsthall om ”Fotografiet och samtidskonsten” med Maria Lantz (fotograf/konstnär), Katarina Nitsch (konstnär), Fredrik Gunve (konstnär) och undertecknad. Kl. 14.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 290: Från Madrid till Surahammar

 1. Förläggaren skriver:

  Väldigt trevligt med oljeutvinning. Att det sker i liten skall
  jag ansluter väl till den kvalificerade samtidkonsten. Endast
  det som är litet kan bli stort och mycket olja behövs om vi skall rädda välfärden.

  Väldigt fina lampetter på restaurangen.

  Roligt att se att konstnärerna skrattar och verkar ha roligt.
  Det är mycket ovanligt att konstnärer skrattar.

  Hälsar förläggaren

  David Stansvik

 2. Förläggaren skriver:

  Jag ber om överseende med vissa felskrivningar
  i mitt föregående mail:

  skall skall vara skala
  jag skall vara vilket

  Hälsar förläggaren

  David Stansvik
  Nya Doxa

 3. Lars skriver:

  Många tack till förläggaren för hans utmärkta inlägg i de sinande oljekällornas estetik och de glada konstnärernas sammankomst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.