Del 266: Rum för institutionskritik

De är mycket fyndiga, det dansk-norska paret Elmgreen & Dragset (196). Outtröttligt har de under många år ständigt kunna överraska konstvärlden med sinnrika variationer på konstens och utställningens rum. I samtidskonsten intar de positionen institutionskritik. Sådan kritik har som bekant inte någon större verkan, snarare det motsatta. Institutionerna är mer än förtjusta i att bli utsatta för sådan. Därför har det länge varit klang och jubelföreställningar för Elmgreen & Dragset. Spetsad med gaykultur och understödd av lite Foucault-diskurs har deras konst en perfekt passform i samtiden. Paret kan erbjuda visuella överraskningar, oväntade vändningar och ironiska kommentarer. Nu finns de på Malmö konsthall. För övrigt den första större utställningen i Sverige för deras del – och det var på tiden.

I det som nog kan kallas för deras primära hemland Danmark har man insett deras betydelse och placerat installationen Please Keep Quiet från 2003 permanent på Statens Museum for Kunst.

Konstnärerna har precis avverkat Moskvabiennalen med en Rolls Royce i tjära och fjäder och skall medverka i Skulpturprojekt Münster i sommar.

I Malmö konsthall har de byggt om hallen till att omfatta ett antal dörrar vilka besökarna kan öppna och ta sig genom en rad av deras tidigare high lite installationer. Jag blir inte riktigt övertygad om kraften i denna samling. Genom den ständiga nyemissionen av verk vänjer man sig snabbt vid dem man redan sett. Ibland använder de sig av tillverkade människofigurer; en svår genre. Andrea Candela på konsthallen och patienterna i Please Keep Quiet gör sig bäst när de förmedlas genom foto. Och att bygga en hel historia med installationerna med den prompta avslutningen med två par avdragna jeansshorts och låst dörr förefaller lite för enkelt.

Bäst lyckas de med något som inte är markerat som något särskilt arbete: Dispositionen av konsthallen. Potentialen av det icke utnyttjade rummet i konsthallen är slående enkel och kraftfull. Vad som finns bakom dörrarna spelar i det sammanhanget mindre roll.

vaskar.JPG
Marriage 2004

elm-drag-golv.JPG
Överblick konsthallen

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 266: Rum för institutionskritik

 1. Minister of Art skriver:

  OK, och varför har kuratorerna i Münster inte bjudit in Nimis-skaparen?? Känner dom inte till honom? Är han för kontroversiell (som bygger olagligt i naturreservat) eller är han inte tillräckligt kontroversiell? Denna fråga är inte ställd som ett debatt-inlägg, inte heller som menande elakt (skulle vara mig främmande) utan jag menar faktiskt vad jag säger. Ska jag mejla dom?

 2. Lars skriver:

  Käre Minister of Art!

  Förklaringen till att curatorerna i Münster inte bjudit in Nimismannen beror på att han inte tillhör den nätverksfrekvensen som rattar in skulpturutställningen. Det är mycket jobb att dra ledningarna in i det systemet.

 3. Minister of Art skriver:

  Jag ska se vad jag kan göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.