Del 258: Först kommer biennalen, sedan konsten

Nå, de första rapporterna från 2:a Moskvabiennalen som öppnade den 1 mars säger att den knappast går till historien ur ett konstnärligt perspektiv. Man kunde ana att det, som i många andra sammanhang, handlar en hel del om återbruk. Daniel Birnbaum, Gunnar B. Kvaran och legendariske Hans Ulrich Obrist (som har konstant livvakt i Moskva) har tidigare presterat en stor utställning 2005 (” Uncertain States of America” American Art in the 3rd Millennium) om amerikanska videokonstnärer och i princip körde man den en gång till, nu på biennal. Inget att bråka om, så går det till; Moskvabiennalen har sett till att den inte är dålig eftersom man har valt curatorer och konstnärer som är av hög internationell klass. Men det blir liksom ingenting av det, vilket faktiskt får sägas vara mer av ett rådande tillstånd än något som handlar om Moskva.

Det verkar som om det är betydligt klokare att mäta en biennal utifrån den kontakttrafik den lyckas åstadkomma än de projekt och arbeten som visas. Biennalernas viktigaste funktion har blivit just denna: Här möts folket i konstvärldens gällande kretsar och spinner nya nät och förstärker tidigare kontakter. Samtidigt kan man förstå varför de asiatiska inte riktigt vill fungera: Dit åker konstvärlden inte i samma utsträckning. Från det att vi har haft relationell estetik har vi fått biennalen som en relationell tillställning vilket inte är något konstprojekt. Men intressantare än konsten ty precis i dessa intensiva kommunikationsdagar och mot den vackra bakgrunden av oräkneliga konstprojekt mötas samtidskonstmänniskorna och KONSTKVALITET uppstår.

Tills vidare är biennalen som tillställning och tillströmningsort viktigare som konst än själva konstprojekten.

Konsten har det svårt och man kan fråga sig om den kan komma tillbaka. Den gör nog det ändå men det kommer att ta lite tid. Fortfarande vippar den obekvämt mellan två obekväma positioner: den sociala konfliktens tillflyktsort och det estetiska flödets scenografier.

Till detta återkommer jag i morgon.
Idag öppnas också ett litet galleriprojekt på Konstvilks.

aamoskvabiennal.jpg

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.