Del 214 Det Svenska konståret 2006

För året 2006 kan man göra några noteringar från den svenska scenen. Modernautställningen i början av året var onekligen en manifestation av vad Sverige kunde bjuda på av internationellt intressanta konstnärer. Tidstypisk enligt konceptet ”liten biennal” där man hade, som sig bör, några av de gamla, några väl etablerade och en hel del på väg uppåt. Kritikerna var förtjusta och det var som det skulle vara under 2006: Motståndslös konst som omedelbart är tillgänglig och manifesterar god kvalitetsnivå.

Rooseum fick slå igen sin relationella praktik och Bonniers konsthall öppnades med välfrisserad objektskonst enligt den rådande trenden: Mera Fine Art.

Ann-Sofi Sidén seglade upp som det svenska flaggskeppet nr 1 på den internationella scenen. Det blev också Johanna Billings år, liksom Jonas Dahlberg som kom från till synes ingenstans och började göra sig ordentligt synlig utanför landet. Nathalie Djurberg, Felix Gmelin och Klara Lidén väckte stort intresse inte minst genom sitt deltagande på Berlinbiennalen. Men man får också inse att Sverige fortfarande är sämst i Norden när det gäller att producera internationella storheter. Danmark/Island har sin Olafur Eliasson (22), Danmark/Norge har Elgreen & Dragset (184), Finland har Eija-Liisa Ahtila (284), Sverige alltså en bit efter med Sidén (504).

Det var också det året när våra kritiker började smöra på ordentligt när de skrev om utställningar. De hade uppenbarligen fått vittring på att nya bollar var i rullning, mera utlevelse och inlevelse än den sociala kritikens svårmod.

Vi fick också vår första konstdoktor när Matts Leiderstam erövrade den vackra titeln vid Malmö Konsthögskola tillsammans med två curatorer. Men någon fascinationens vind blåser inte i konstforskningens segel; konstvärlden har tröttnat på högskolornas försök att skapa sin egen kvalitetsnorm för konst.

bonniers khall.jpg
Tecken i tiden: Bonniers Konsthall, ett värdigt tempel för Fine Art

rooseum.jpg
– medan Rooseum försvann med sin relationella estetik

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

2 svar på Del 214 Det Svenska konståret 2006

 1. klas eriksson skriver:

  Hej Lars!

  Bra sammanfattning, social kritikens svårmod är jag mindre förtjust i för tillfället…

  Om du har tid, kan du sammanfatta dina tankar kring ljusfilmen? som ligger på http://www.myspace.com/fjke ? Vi ska skicka in den till en utställning och skulle gärna vilja ha lite kommentarer på den, Måns-Holst Ekström har skrivit en kommentar också.

  Hör av dig på mailen så berättar jag mer.

  KLAS

 2. klas eriksson skriver:

  gOTT NYTT OCKSÅ!!!!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.