Del 197: Fallet Halden

Halden är en norsk stad nära den svenska gränsen. Staden har en förnämlig attraktion: Fredrikstens fästning. Karl XII föll där. Jag har besökt staden för att delta i ett seminarium rörande ett projekt i Border Art. Denna organisation är ett samarbetsprojekt för konstnärerna på ömse sidor om gränsen Dalsland – Östfold.

Under sommaren arrangerades ett utställningsprojekt på fästningen. Efter välkänd modell: Konstnärerna får tillfälle att göra site specific på utvalda platser. Tämligen i sådana sammanhang oprövade konstnärer, men så är det ofta. Och resultatet brukar också bli acceptabelt. Det som är intressant med hela detta projekt är inte minst att man här har inlett ett arbete med att bygga upp ett regionalt nätverk med diverse aktiviteter. Alla konstnärer kan inte bli internationella samtidsartister men det finns andra möjligheter. Det regionala är en sådan. Dessutom, och det är nog så väsentligt, finns det EU-pengar för dylika försök.

Nå, alla verkade lyckliga över projektet som avsatte ett antal nedslag på den berömda fästningen. Så kom det som då och då inträffar i sådana utställningar. Haldenborna blir upprörda över deras heliga fästningsmurars besudling. Kommunen blir förskräckt och följden blir polis och vitesföreläggande med omedelbar verkan. Så försvinner hela härligheten. Medierna har fått något skriva om och konstbråket när långt utanför småstadsmiljön.

Oerfarenhet kan man nog tala om från alla håll. Haldens representanter borde ha insett att de äntligen fick lite uppmärksamhet som med all säkerhet skulle styra åtskilliga turister till fästningen. Konstnärerna skulle ha tagit strid och satt en advokat i effektivt arbete.

Hur som helst kan man slå fast att den enkla modellen fungerar än och att det kommer att fungera även ett gott tag framöver. Projekt – reaktion – vandalisering – polis – medier – framgång.

På det seminarium som gick av stapeln den 4 december fanns även representanter för det nog så kompakta motståndet. Det känns igen, låt oss säga att det alltid är detsamma. En våldsam överdramatisering av ett tämligen oskyldigt och temporärt konstinslag. Men användbart. Regionerna lever.

Se mer om Border Art Halden.

border art.jpg
Förargelsens tygdukar på fästningens heliga murar

borderfästn.jpg
Det stolta Fredriksten

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

6 svar på Del 197: Fallet Halden

 1. Per skriver:

  Haha…Sex Pistols öm och om igen….

 2. Per skriver:

  Det som i sanning är riktigt provocerande och förtjänar skäll och gnäll är den ohyggligt fula hemsidan om hela evenemanget…Usch och fy!

 3. Lars skriver:

  Jag bara undrar Per, när du far ut mot regionen var placerar du dig själv då? Hamnar du i samma position som dem du pekar ut som viktigpettrar i konstlivet?

 4. Per skriver:

  Ibland, ofta, sällan, jämt, aldrig.

  Det är inte jag som skall bedöma det. det är inte min uppgift. Min bedömning skulle i alla fall bli missledande.
  Men om det var min uppgift så kanske jag skulle kunna klassa mig som både det ena och det andra.
  Fast när klassifikationen är gjord är jag någon annanstans, så den blir nog missvisande.
  Positionen varierar med vem man riktar blicken mot.

  —————————————————–

  Konst får ju inte bedömas som fult ju, estetik har ju inte plats inom konstbegreppet längre.
  Men inom hemsidesdesign har man den friheten, det har en stooooor betydelse där. Hemsidan ingår i verket….i alla fall positioneringen av sina intentioner. Och det sker med estetiken.
  Din hemsida är föredömligt bra gjord föresten, enkel, funktionell och tilltalande.
  Men den har mer drag av Professor Vilks än den egensinniga konstnären Vilks.

 5. David 27 Malmö skriver:

  Förresten Lars o Per, På tal om egensinniga konstnärer, vad hände med dom egentligen? Är det kört att vara excentrisk inom DIS? Svartbågade medelklassglasögon och en (mycket) utslätad personlighet verkar vara legio här i Sverige. Det intrycket får man i alla fall om man kollar på Arty. Blir man stämplad som modernist eller romantiker så fort aviker ifrån tråkmånsattityden. Finns det några Thorsten Flinkar där ute i den svenska samtidskonsten?

 6. Per skriver:

  Jag har hittat en! Gustaf Broms heter han och vi på Artlab kommer att visa några av hans grejer den 15dec. Jag var knockad när jag såg hans första utställning. En riktigt originalkonstnär.

  Lars Vilks konst tycker jag är orginell och bra.

  Sedan kan jag hålla med dig att det blir svårt att finna dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.