del 120: Debatter och videor

Den kontextuella curateringen, andra debatter och ett släpp

”I takt med att de större offentliga konstinstitutionerna tenderar att likna massmedier med utställningsprogram som förväntas tillfredsställa en bred publik — enkla att uppleva och smälta — har intresset för hur en institution skapar sitt program, tema och konstnärliga metod ökat. Fler och fler utställningsprogram sätts samman i förhållande till lokala omständigheter och historia, där man behandlar sin specifika kontext med särskilt intresse, och ibland t o m med vördnad. Är detta ett tecken på ett nytt paradigm inom institutionell och curatoriell praxis, där regionen / det lokala snarare än de enskilda verken är budskapet?” (från en text som sänts ut av Robert Stasinki; texten finns i sin helhet också på IASPIS hemsida varifrån påbudet utgår)

Debatten om kontextuell curatering är redan förbi. Den ägde rum idag, den 30 november på Konsthall C och utdraget ovan är en del av presentationen av debatten. Dystert nog är det sällan en debatt ger något genljud utöver att de inblandade träffas. Var tar de vägen, alla dessa debatter?

Hur är det då med kontextuell curatering? Att utgå från platsen är välkänt för konstnärer som ägnat sig åt detta sedan 60-talet. Och vad händer när curatorerna sätter slevarna i grytan? Om konstnärerna följer den kontextuella curateringen markeras alltså platsen. Där finns historier att berätta och kommentera, där finns relationella projekt som kan sättas igång. Kan man hamna någon annanstans än i social kritik? Socialt blir det och eftersom det är konst måste det vara kritiskt i något avseende. Lyckas man väl kan man få göra om saken på en biennal. Alternativa vägar är svåra nu. Jag tror att felet är att man inte vill erkänna att det är konstvärlden som bestämmer om något är eller inte. Gillar konstvärlden kontextuell curatering får man poäng för sådana saker på artfacts. Och då blir nästan alla lyckliga. Men det vill man inte erkänna. Jag kan inte se annat än att vad man hoppas på är att det skall finnas en konst utanför konstvärlden. Och som bekant finns det ingen sådan. Men det kommer att ta tid innan konstvärlden (och vi får komma ihåg att debattgänget i Konsthall C är utpräglade exemplar av detta släkte) kan svälja denna beska medicin. Men om den så småningom blir svald kan det möjligen ske något.

Debatten i en debatt är vad maten är i ett relationellt projekt. Inte skall man klaga på detta. I morgon är t ex alla välkomna till Humanisthuset i Umeå kl. 19.15 för att lyssna på debatt därstädes: Samtal om relationen mellan konst och filosofi. Jeanette Emt och Sven-Olov Wallenstein kommer att föra denna diskussion tillsammans med undertecknad. Redan kl. 15.15 kan man lyssna på ett föredrag av Vilks ”Samtidskonsten idag”. Vi får hoppas att deltagarna är djupt oeniga.

Och om någon undrar över hur det är med relationen konst och filosofi? Filosofin är den mest utpräglade formen av högdiskurs. Och konsterna blev Konsten genom att av filosofin i sin födelse nödvändigt krönas med högdiskursens lagrar. Sedan dess lever de som natt och dag. Filosofins ljusbryggor skingrar konstens skuggor men upplöser den samtidigt. Men eftersom dagen och natten alltid spelar jämt sker just ingenting än att rörelsen upprepas. Och det skall vi vara glada för.

Och så har vi slutligen en sak till: Den är nästan ute nu!!! Douglas Gordon (23:a på artfacts) gjorde sin så vittberömda Psycho 24 timmar 1994. Få har sett hela. Nu blir det andra bullar eftersom Gordon snart släpper sin Psycho 60 sekunder. Där går det undan. Den premiärvisas på Detroit MOMA den 16 december.

I väntan på den kan man roa sig med John Hellberg och Klas Eriksson Spooks and Magic, en video som skingrar det tungsinne som understundom sänker sig över konstlägret.

gordon one minute psycho 06LIT.JPG
Douglas Gordon Still från Psycho 60 sekunder 2006

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

7 svar på del 120: Debatter och videor

 1. Klas Eriksson skriver:

  Man bockar och bugar för omnämnandet på din sida!

  Om du kan får du gärna lägga till John Hellberg, då det är vi som gör Ton & Gainer.

  Tack!

  Klasny

 2. Minister of Art skriver:

  Skönt att höra att kortfilms-versionen av Douglas Gordons Psycho nu är ute. Så orkar man kanske se hela. Det gäller ju dock att undvika blinka, annars kan man ju missa stora delar av filmen. Det enda tråkiga i sammanhanget ör förstås att Gordon nu faller för frestelsen och far huvudstupa in i snuttifieringen (det är alltså inte snuttigt-sött, utan snuttigt i bemärkelsen snabbt, kort och enkelt – en trend som är tydlig på TV-kanaler som TV3 och annat visuellt skräp som det sänds allt mer av). Fy Gordon!

 3. Johan Lundh skriver:

  Tyvärr blev det aldrig någon debatt om kontextuell curating värd namnet igår. Enbart presentationer av Per Hasselbergs utmärka Konsthall C och Aneta Szylak Wyspa Institute i Gdansk. Efter det enbart retoriska frågor, som varför Per insisterar på att kalla Konsthall C för ett konstverk.

  Tendernser i tiden, som Iaspis seminarieserie heter, kunde lika hetat, business as usual.

  Johan.

 4. Dorinel Marc skriver:

  Hej Johan!

  Det kanske var ditt fel att det inte blev debatt. Tänk vilken debatt det hade blivit om du hade sagt det du skrev ovan på Konsthall C istället!

  Med vänliga hälsningar
  Dorinel

 5. Johan Lundh skriver:

  Intressant vinkel, Dorinel. Det är mitt fel att det inte blev någon debatt. Tyvärr tror jag problemet är mycket mera grundläggande än så. Konstvärlden är fantastiskpå att posera, men dålig på verklig självkritik.

  Men varför var inte du där går, Dorinel? Du brukar ju ta varje tillfälle i akt predika ditt evangelium? Har vintertröttheten kommit över dig med?

  Kram, Johan.

 6. Dorinel Marc skriver:

  Hej Johan!

  Jag avstod från att åka till Konsthall C för att ge vissa av paneldeltagarna möjlighet att återhämta sig från mig och publiken chans att debattera. Du kunde passa på och ta min roll när jag inte var där. De flesta organisatörer blir trots allt tacksamma när publiken tar initiativet och sätter igång debatten.

  Med vänliga hälsningar
  Dorinel

  Ps Vilken är mitt Evangelium? Det skulle vara intressant att få ta del av din tolkning. Tack på förhand! Ds

 7. Petter Helje skriver:

  😮

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.