Pedvale: När han hade spikat

Pedvale skulpturpark ligger 120 km från Riga. I parken finns 116 skulpturer (nu alltså 117). Det kan verka mycket men parken är också mycket stor, kuperad med flera dalgångar och med betydande skogspartier. Vid huvudentrén möts besökaren av en restaurang och en herrgårdsbyggnad. Men det finns ytterligare en entré med en ännu större herrgård där det inrättats två huslängor med gallerier och utställningar. Ojars Feldbergs är alltså mannen bakom detta livsverk, en i landet välkänd skulptör som med obändig energi får allt att gå framåt.

Det är huvudsakligen lettiska konstnärer som arbetat i parken men även en del andra länder är representerade (USA, Finland, Estland, Holland, Danmark, Sverige bl a).

Det handlar om Land Art och om skulptur, kopplingen mellan dessa har blivit alltmer en självklarhet, skulptörer tänker numera site specific och ger sig gärna ut i landskapet. Det är en stor genre och en betydande del av konstvärlden, men naturligtvis gäller den inte som internationell samtidskonst. Kopplingen mellan Land Art och egentliga samtidskonst finns, men den är relativt sällsynt. Mina arbeten har ofta identifierats med Land Art och jag har därför fått en rad tillfälle att få kontakt med denna del av konstvärlden. Och det finns ett stort nätverk som sträcker sig världen över.

Jag skall på intet sätt beklaga detta, jag kan bara rekommendera Pedvale, eftersom det är svårt att undgå att få med sig en positiv upplevelse av denna pastorala idyll. Den goda modernismen håller sig levande, för det finns mycket att se på. Den utställningsform som skulpturparkerna kan erbjuda är attraktiv även för en stor publik.

Jag spikade och klättrade i 6 dagar och resultatet kan ni se här:

EmpireLIT.JPG
Empire, ca 12 meter

PedvaleoverLIT.JPG
Entrén till Pedvale med en skulptur av Ojars Feldbergs till vänster, ingången genom det ”svarta hålet”; längre bort skymtar Empire.

Det här inlägget postades i Projekt. Bokmärk permalänken.

51 svar på Pedvale: När han hade spikat

  1. Samuel skriver:

    Minns inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.