Del 74: Usama på Kongens Nytorv

Censuren i Sverige

Från konstens håll har en man krupit upp från gömstället i skyttegravarna: Pontus Kyander vill trots allt ha rätten att häda som han skriver i SDS (060216):
”Numera gläder jag mig varje dag över att lagen ger mig rätt att häda. Inte för att jag har ett tvångsmässigt behov av att kränka vad som högt och heligt är, eller för att jag någonsin gör bruk av min rättighet. Det har tagit ett par århundraden att ta sig hit, från upplysningstidens diskussion om pressfrihet till dess successiva och verkliga genomförande. Hädelseparagrafen i svensk lagstiftning försvann först på 1960-talet. Nu talas det om att återinföra den. Argumenten kommer från skilda håll. Religiösa företrädare för islam (fullt begripligt i dessa dagar), politiskt aktiva kristna som kd-riksdagsmannen Tuve Skånberg, och vagt och inte klart utsagt av vänsterdebattörer som argumenterar inte bara för tolerans och förståelse, utan också för att det måste finnas ’en gräns’. En sådan gräns blir i praktiken en ny hädelseparagraf.”

Men Pontus är ett undantag. Tidskriften Konstperspektiv som skulle trycka en av mina teckningar med Muhammed (den som visar honom i sällskap med H C Andersen, den finns här på sidan), men backade plötsligt. Redaktionen hade naturligtvis blivit förskrämd och talade om UD och polisbevakning. Inget att göra någon stor sak av, men det påminner oss om att konsten nästan alltid är till för konstvärldens interna intressesfär.
Nu skall jag inte hänga läpp för en så liten sak, tvärtom har jag ansträngt mig över hövan för att tillmötesgå kravet på försiktighet. Därför är det nu möjligt att presentera en bild som inte kan anklagas för rasism emedan den är entydigt riktad mot terrorismen. Och det skall vara okontroversiellt att ifrågasätta den.


Usama bin Laden, utklädd till Muhammed, har placerat en bomb
På Kongens Nytorv i Köpenhamn intill ryttarstatyn av Christian V

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

7 svar på Del 74: Usama på Kongens Nytorv

 1. Anders Olofsson skriver:

  Som redaktör för Konstperspektiv och ytterst ansvarig för beslutet att lyfta Lars i mitt tycke träffsäkra och roliga bild av Muhammed och H C Andersen vill jag bara förtydliga passusen om UD och polisbevakning, som inte var mitt argument för att inte publicera. Jag betraktar bilden som en bra och legitimt inlägg i diskussionen, men det är inte problemet. Problemet är i stället att diskussionen idag ägs av helt andra krafter, som inte vill föra en debatt av det slag vi är vana vid i vår skyddade kulturhörna, utan tvärtom helst vill ha nu bensin att hälla på den brasa man försöker hålla liv i efter bästa förmåga och därför varken kan eller vill förstå kritik av något mer subtilt slag. Att ge dem ytetrligare en chans vore trist, menar jag. Men var så säker, vi kommer att kasta oss in i denna diskussion igen när pöbeln dragit sig tillbaka till sina hålor. Den är värd så mycket mer än att aningslöst lämnas över åt gatans parlament.

 2. Lars skriver:

  Tack för de orden Anders. Främmande kulturer skall lära sig – och dessutom underkasta sig – vad väst har att erbjuda när väst är som bäst. Och väst har två ofrånkomliga höjdpunkter. Den ena är den intellektuella, kritiska traditionen förenad med fri kreativitet och den andra, som är mer problematisk, att överlämna besluten åt folkets representanter i demokratins namn.

 3. Anders Olofsson skriver:

  Jag vet inte om det var Herbert Tingsten som sade det, men demokratin (som vi känner den) är fortfarande ett experiment. Före den ligger årtusenden av varierande grader av intolerans och förtryck. Att allt skall vara perfekt är mot den bakgrunden närmast omöjligt. Vi får bygga på demokratin efter bästa förmåga, sten för sten. Ibland rasar en bit ner, och så får vi sätta den på plats igen. Och det finns ingen ritning som visar hur det ”ska” se ut.

 4. Lars skriver:

  Nej det finns ingen ritning, men det är väst som bestämmer och det är vår vilja som skall drivas genom. Något alternativ finns inte. Väst kan plocka lite detaljer från andra kulturer men det är vårt sätt att resonera och argumentera som är förutsättningen. Vi behöver inte hymla om det.

 5. Pingback: Snaphanen » Lars Vilks’ tegninger og religionsfrihedens konsekvenser

 6. LN skriver:

  http://tinyurl.com/6jshot

  I MORGON KAN DET VARA DIN (O)TUR ATT FÅ BLI UTVALD TILL RÅNOFFER!

  Minns någon den MORDHOTADE MUSLIMAN som var på tapeten för ett halvår sedan?
  Inte? – Jo, det var hon, som med avsikt att tillskansa sig pengar, sanningslöst
  och uppsåtligen beskyllde en 73-årig svensk pensionär för att ha hotat att döda henne.
  Hon är fortfarande i livet, men ej mera mordhotad. Numera är hon förolämpad, om man skall tro hennes gode vän kriminalkommissarien. Hon är förolämpad över att inte vara MORDHOTAD, ty därför går hon miste om det ursprungligen begärda skadeståndet på 50.000. Som förolämpad har hon av kriminalkommissarien bara blivit lovad att få ut 10.000 av den idag 74-årige pensionären.
  .
  Oansvarigt och illasinnat har det framkastats en misstanke om att hon kanske till och med samarbetar med kriminalkommissarien beträffande skadeståndet — men i så fall ligger hon pyrt till — då får hon bara 3.333 fattiga kronor, dvs hälften av vad kriminalkommissarien skall ha, ty enligt sharia är hon som alla vet bara hälften värd som människa. Som kvinna har det sina klara nackdelar att ha underkastat sig den himmelska supertomten ALLAH.
  .
  Den ondsinte gärningsmannen har anmält allahs ljuva dotter för falsk angivelse enl brottsbalken 15 kap 7 §, men hennes gode vän kriminalkommissarien hävdar med en dåres ihärdighet, att det inte går att visa, att hon någonsin vare sig har anmält eller angivit någon för att ha dödshotat henne. Kanske har kriminalkommissarien råkat ut för en hårddiskkrasch eller så är det bara en propp?
  .
  Man frågar sig om polis och åklagare har mandat på och kapacitet att styra och ställa med verkligheten efter eget skön? Är verkligheten verklig eller är den blott en illusion av typ Matrix? Har polisen verklighetsanknytning? Brottsuppklaringsprocenten 6% tyder på allvarliga brister i polisens kontakt med verkligheten. Har Svensk Polis kanske hyrt in Keystone Cops Corp. för att att sköta bovjakten? Är detta förklaringen till underskotter på 780 miljoner. Polisens (blås)moral är dock hög: maximalt antal utandningsprov, skickligt kombinerat med minimalt antal haffade rattfyllon. Varje haffat rattfylllo tär otillbörligt på otillräckliga personalresurser. Färre antal tagna bovar ger mindre pappersexercis – till gagn för skogen. Fler tagna bovar skulle öka CO2-utsläppen i allarmerande grad. När förmodas alla vi personer med sk svensk bakgrund (vi lär visst vara ca 7,5 miljoner), som pröjsar för SnutDagis, för gott förlora all tilltro till polismakten, som nu för tiden endast med nöd upprätthåller allmän ordning och säkerhet. Skall vi tvingas börja söka stöd hos kriminella nätverk?

  Den fantasilöse gärningsmannen, som inte har tagit intryck av matrixmyten, har anmält den fd MORDHOTADE MUSLIMANs kriminalkommissarie till JK, JO och till hela Sveriges Rikspolischef Benke Svensson för brist på oväld samt för att vara korrupt och möjligen också syssla med ekonomiska oegentligheter. Gärningsmannen, som allt mera börjar påminna om en otrevlig, rättshaverisk typ; anser att i detta fallet är frånvaro av diskretion en hederssak. (- vad var det för ett konstigt ord han använde, ’rättshaverisk’? – vad betyder det? — för info, klicka http://tinyurl.com/6nnswr)

  Hursomhelst, den tidigare MORDHOTADE MUSLIMAN, lär vara på väg till en oväldig svensk tingsrätt för att få utdömt sitt som hon tycker alldeles för låga skadestånd.
  – Har man uppoffrat sig och rest ända hit till Nya Sverige enkom för att berika landets trista kultur, så är man Insha’Allah förtjänt av ett generösare bemötande!
  .
  Tag del av den senaste utvecklingen av ärendet, som fått dansa en lustiger dans, först hos polisen, och sedan nu inför offentligheten; antingen googla MORDHOTADMUSLIMA eller klicka http://mordhotadmuslima.110mb.com.
  Hemsidan utökas kontinuerligt! Ny, förbättrad version (Mark II) från 26 nov.

 7. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Rondelljakten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.