Del 59: Dick Bengtsson


Krock i konstmörker: Nilsson & Vilks vid Dick Bengtsson

Det hände sig den 22 januari 2006 att konstnärerna Lars Nilsson och Lars Vilks sammanstötte på Moderna Museet. I denna händelse kan Lars Nilsson bedömas som vållande till den helt oplanerade händelsen. Några skador på delinkventerna uppstod inte och Nilsson var snar att med ett leende be om ursäkt för den plötsliga obalans han skapat hos Vilks. Dessutom föreligger starkt förmildrande omständigheter. De båda herrarna hade infunnit sig för att se Modernas Dick Bengtsson-utställning. I sin curatoriska estetik hade Mårten Castenfors bestämt sig för mörk lokal med endast målningarna upplysta. Med all sannolikhet hade Castenfors inte tänkt på lokalens trafiksituation. I mörkret och i det vid tillfället mycket välfyllda rummet var det oundvikligt att betraktarna med jämna mellanrum kom att törna ihop med varandra. Nilsson/Vilks-kollisionen skedde framför en målning av ett hus med hakkors.

Begränsningarna i farbarheten hänger dock samman med det större skeendet som de båda konstnärerna deltog i. Dick Bengtssons postuma 70-årsjubileum blir med all sannolikhet tidpunkten för hans slutgiltiga inträde i den svenska konsthistoriens toppskikt. Under många år har han varit känd som konstnärernas konstnär. Men nu har det stora ögonblicket kommit, det är slut med det marginella; i lite äldre svenska konsthistorier är han inte ens nämnd. Vi kan vara säkra på att i perioden 1965-75 självklart kunna räkna in Dick Bengtsson tillsammans med Lena Cronqvist och Ola Billgren.

Och det är väl välförtjänt? Säkert, men man kan naturligtvis fråga sig när Dick Bengtsson var bäst. Före eller efter upphöjelsen? Med självklarheten följer slitaget, det kommer inte att bli lika fräscht att förundras över hans hakkors och plastspadar; kommentarerna om hans kök som ateljé, strykjärnet som patineringsinstrument och hans språng från övre våningen när en stor del av hans produktion brann upp kommer att vara en del av den fastställda mytologin.


Dick Bengtsson: Richard in Paris, 1970
Vad finns bakom skynket?
Varför liknar ansiktet en mask?
Och varför förkortningen för
det franska kommunistpartiet?
Modernt eller postmodernt?
Har vi börjat höra det här för ofta?

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

2 svar på Del 59: Dick Bengtsson

 1. klas eriksson skriver:

  Hej Lars,

  visste att ´man missade nåt extra när jag inte hängde med till moderna!!:-)

  Trevlig pratstund i institutionen bredvid dessförinnan dock..

 2. JOEL SVENSSON skriver:

  Hej !
  Idag var jag och tittade på Kaga medeltidskyrka, utanför Linköping.
  Det är den kyrkan, som är avbildad på Dick Bengtssons målning ”Kyrka med hakkors”.
  Dick såg bilden på kyrkan i Svensk Uppslagsbok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.