På spaning….del 15: häxan

Häxan

Det finns inte mycket konst att hämta i konsthistorien. Strängt taget ingen alls. Och skälet är att det är omöjligt att få fram någon; konst finns överhuvudtaget inte. Ett sådant påstående kan vara svårt att tro på men förmodligen ligger det till på det sättet. Låt oss gå till häxan! Finns häxan? Ja, vilken häxa då? Vi tänker väl främst på den klassiska häxan från 1600-talet, en fängslande figur, främst identifierad som kvinna och med synnerligen intima förbindelser med Den Lede själv. Enligt senare tiders forskning är det inte mer än omkring 50 000 som avrättades, tidigare hade man betydligt högre siffror. Uppenbarligen fanns häxan, men idag är det inte samma sting om ens något. Moderna häxor kan ibland möta upp i tevens soffprogram men talar då inte om något snaskigt sexliv med Hin Håle. Men för de flesta människor som levde på 1600-talet var häxan en realitet och kan därför sägas existera i varje fall under den perioden. Häxan både finns och inte finns, finns inte för oss.

Konsten går samma väg och det är bara en tidsfråga innan dess välde faller samman. Konsten kommer inte att försvinna med det utan kan leva vidare eftersom den är betydligt mer konstruktiv och säljbar än häxan. Men konsten har funnits, främst under perioden 1800 – 1990, alltså under nästan 200 år. Sålunda kan man lätt förstå varför det inte är lätt att finna någon konst i våra dagar.

Men det går ändå att göra något åt saken. Mera om detta i följande spaningar.


Gammaldags häxa


Modern häxa

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.