3297: Festtalaren

Återigen har det varit Svenska Flaggans Dag. Jag håller fast vid det trots alla påbud om sent inkommen nationaldag. Dagen till ära har statsministern talat till nationen. Ett föredömligt politisk tal. Ett sådant skall förefalla ha ett bestämt och kraftfullt innehåll men som vid närmare påseende är undvikande och suspenderande.

”Vi backar inte för gängen”, sade statsministern. Inte mycket att välja på. Det går liksom inte att säga att ”vi backar lite för gängen”. Sedan påpekar han att det har gjorts mycket och att det kommer mer. Ja, någon större verkan har medborgaren inte kunnat märka och vad som kommer är tydligen att satsa på skolan. Med det vinner man mycket tid, indirekt kan man avläsa att det inte är aktuellt att tala om några förändringar inom överskådlig tid.

Statsministern säger med emfas att inte en krona skall gå till de kriminella nätverken. Om det rör sig om statliga pengar kan man undra varför det tydligen gått pengar dit tidigare. Inför kriminalitet och orättvisor väljer hans talskrivare att låta honom uttrycka sig med adjektiven förbannad”, ”förtvivlad” och ”bestört”.

Talets avslutning anger att hans politik är framtiden ”hopp om att vi har underbara dagar framför oss”.

Så skall det låta även om haspen är på.

Aftonbladet

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på 3297: Festtalaren

 1. Jor-El skriver:

  Gulligt med politiker som är bestörta över konsekvenserna av sin egen politik, och som dessutom hävdar att vi behöver mer av deras gärningar. Dessa kräver i och för sig lite skattehöjningar…men gängens existens har ju som vi vet uppstått ur tidigare skattesänkningar, så det är inte mer än rätt. Nu knäcker vi gängen!

  https://twitter.com/i/status/1397517717050118145

  Man skulle här kunna travestera Mark Twain och säga att ryktet om gängens knäcklighet är betydligt överdriven.

 2. PL skriver:

  Håller med dig Lars, tycker det är rena tramset med en nykonstruerad svensk ”Nationaldag” på bekostnad av den urgamla Pingsthelgen. Svenska flaggans dag var helt rätt nivå med firande i skolan, som jag kom ihåg det, och på kvällen utdelande av fanor av kungen på Skansen. Har heller aldrig hört att det finns någon anledning till just den 6 juni, Gustav Wasas intåg i Stockholm 1523 verkar minst sagt långsökt. Nej ge oss tillbaks Annandag pingst och Svenska flaggans dag som det var förr.

 3. bjarne skriver:

  Svenska flaggans dag. Ja. Den är det rätta att fira. Åkte en lång sträcka bil genom landsbygden längs E4 den dagen. Så snyggt med alla flaggor över röda stugor och gårdar med vita knutar. På den blåa himlen syntes ej ett enda vitt moln. Ängarna var illgröna prickade av gula maskrosor. En och annan brun kossa. Sommarens frihet, den ska vi fira.

  Politikernas språkbruk och retorik idag anser jag vara oacceptabel. Där behövs en regeländring och en skärpning. Tankeskärpning likaså.

 4. Jaha Johoansson skriver:

  Ordens valör kan förändras när de missbrukas av politiker. När Damberg är ”förbannad” händer inget, det är för vanligt, men den talskrivare som hittade ”bestört” gjorde ordet en otjänst, när man ser det i tryck går tanken till den oduglige statsministern.

 5. Jor-El skriver:

  Trojan Shield – stor internationellt samordnad polisinsats genom åtkomst av krypterade chat-tjänster. En skänk från ovan för svenskt menlöst rättsväsende.
  Hittills har 155 personer frihetsberövats i insatser som rör svenska förundersökningar, av totalt 800 stycken i hela världen. Nästan en femtedel – Sverige är uppenbarligen en bekväm lekplats för organiserad brottslighet.

 6. Anon skriver:

  Som utbildad jurist måste jag säga att politikernas tuffa retorik är något som oroar mig. Inte för att jag förnekar att kriminella gäng utgör ett stort problem. Men det är ändå en oroväckande utveckling att hemliga tvångsmedel i allt större utsträckning får användas av rättsvårdande myndigheter i landet. Skälen som ges för detta är ju i den politiska debatten att det är nödvändigt för att effektivt bekämpa den organiserade brottsligheten eller terroristiska tendenser.

  På det viset så undermineras dock samtidigt det fria och öppna samhället av den organiserade brottsligheten samt terroristiska organisationer och individer. Sverige utvecklas alltmer i riktning mot en polisstat och ett övervakningssamhälle. Det förs inte längre någon debatt om detta i Sverige. De stora riktningsgivande partierna S och M tävlar istället alltid om vilket av partierna som mest kan öka inslagen av övervakning och kontroll samt ge de rättsvårdande myndigheterna utökade befogenheter.

  Det finns få som talar om farorna med detta. Det ska dock sägas att alla statsmakter som systematiskt kränker sina medborgare gör det med hänvisning till att dessa ingrepp i de medborgerliga friheterna är nödvändiga för att skapa ett tryggt och harmoniskt samhälle. Den kinesiska regimens omfattande kameraövervakning, dess internpass för resor inom landet, deras sociala kreditsystem där medborgarnas lydnad poängsätts – allt detta motiveras ju med att det är nödvändigt för att samhället ska vara välordnat.

  I sin klassiska text 1984 gav George Orwell oss en bild av framtiden. Han sa att för att göra oss en föreställning om denna framtid ska vi tänka på en känga som om och om igen trampar på en människas ansikte. Om vi inte önskar oss en sådan framtid måste vi någon gång börja tala om andra metoder än polisiär repression för att skapa ett tryggt och gott samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.