3294: Ulla fram

Jag har läst Göteborgs konstmuseums skrift Skiascope nr 10. Nog så intressant angående alternativ konsthistorieskrivning. Dock har jag tillfälligt (jag hoppas det går över) drabbats av en textuell överbelastning alltsedan jag i varje text och så gott som på varje sida tvingas läsa ”lyfter fram” eller det kortare ”lyfter”. Denna plåga har pågått i flera år och tycks nu nå en sällsamma höjder.

Jag ilar därför till Aftonbladet som bjuder på en recension av utställningen ”Mitt liv som Ulla Winblad”. Recensenten passar på att beklaga Bellmans 1700-tal och Ulla Winblads framtoning i hans epistlar. Det ingår liksom i ett nutida mönster att påtala den fasanfulla historiens misstag som nu kan belysas och förfasas. Det tycks som om vi har kommit mycket nära nu, den slutgiltiga rättfärdigheten, den moraliska hållning som världen i alla tider väntat på. Visserligen är vi inte riktigt där än. Det går fortfarande att bekänna sin skuld och sitt tillkortakommande alltmedan man följer tidens rekommenderade gören bättring.

I fallet Ulla Winblad kan man dock försiktigt mena att tack vare Bellman har ”Ulla Winblad” (Maria Christina Kiellström) inte försvunnet ur tiden. Hon finns kvar, återupprättad och det är alltid något, kanske det enda som gives för dem som försvinner i mörkret.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

6 svar på 3294: Ulla fram

 1. ND skriver:

  Vi har knappt doppat tårna i den stora kränkthetens hav…

  Vänta bara tills ropen skallar för att avskaffa namnen på veckodagarna med hänvisning till den orättfärdiga forna sed som våldtog och gick bärsärk på löpande band.

 2. GG skriver:

  Ett annat område som det i detta sammanhang kan vara värt att ”lyfta fram” är svensk standard för bokstavering av alfabetet. Som kvarleva från den maskulina maktstrukturen består denna standard fortfarande av enbart maskulina namn.

 3. Yosip skriver:

  När det gäller svensk alfabetesbokstavering kom det väl ett förslag för något år sedan som var inkluderande åt alla håll och kanter men det verkar inte som det gick hem hos gemene person. Den som vill kan ju lära sig det internationella bokstaveringssystemet.

 4. Jaha Johoansson skriver:

  Att lyfta fråger med ett rejält tilltaget ejenklien tillkommer endast de rättfärdiga.

 5. Från Graven skriver:

  Mycket förortshat i pressen för stunden.
  Mycket svartmålande av Sverige.
  Fiskar man månne i grumliga vatten?
  Var är Betnér och Schyffert när landet behöver dem som mest?

 6. Från Graven skriver:

  BETNÉR!
  SCHYFFERT!

  LANDET BEHÖVER ER!!!

  UPP PÅ SCEN OCH RALJERA LITE ÖVER DOM SOM BEKYMRAR SIG OM UTVECKLINGEN!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.