3292: Anpassad konst

Det som kan klassificeras som konst omfattar en hel del. Fortfarande är det så att åtskilliga konstintresserade och andra aktörer inom området föreställer sig att när något kallas för konst utgör det en kvalitet. Rätteligen bör man tala om bra konst och dålig konst och medelmåttig men även tillfällig och konst genom missförstånd. Man kan t ex uppleva en viss situation som konst för en stund. Det kan vara så att någon tycker att en solnedgång eller ett bruksföremål är konst.

SVT:s Kulturnyheterna hade idag ett inslag om konstfirman Desenio. Desenio tar fram kollektioner av konst, ”tavlor och posters” som det heter i annonseringen. Desenio arbetar målmedvetet att utforma sådan konst som skall passa olika grupper och nationaliteter.

Verkligt konstintresserade har blivit upprörda över denna gratisreklam för en produkt som självfallet inte kan nå upp till någon större kvalitet. Det handlar om konst som designobjekt. ”Narrativet” kring verken är inte särskilt avancerad – kan man lugnt säga. Se t ex här.

Det rör sig alltså om konst för den fåkunnige och för personer med begränsade estetiska krav.

Det som är intressant är att den förmodligen går att skapa något liknande på lite högre nivå eftersom konsten har sina normer. T o m sådant som dekolonisering, klimat och genus skulle kunna skapas genom lämpliga algoritmer. Skillnaden är dock att ironin skulle väga tungt i bakgrunden.

Det här inlägget postades i konstteori. Bokmärk permalänken.

3 svar på 3292: Anpassad konst

 1. mohammad skriver:

  Ett särskilt tillrättalagd utbud för mer högstående estetiska krav och kunnighet låter spännande – men fordrar tveklöst en kompletterande likvärdig publik av välvilliga konsumenter.

  Att söka implementera typ ”dekolonisering, klimat och genus” inom ramarna för just Desenios företagsidé – ”konst för den fåkunnige och för personer med begränsade estetiska krav” – synes väl utmana denna.

  De okunniga och kravlösa betraktare ur den enkla folkstammen som nu bär upp omsättningssiffrorna (600 miljoner/2019) ville nog rynka på näsan åt tilltaget.

  Nah…

 2. SSAB skriver:

  Även en kritiker måste kunna leva

  Från Svt Nyheter

  Kulturkritik klassas nu som egen konstart – i alla fall i region Halland. Med sin unika kulturplan som antogs i vintras, får nu kritiker och recensenter samma status som andra kulturutövare och ger dem bland annat rätt att söka ekonomiskt stöd, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

  https://www.svt.se/kultur/unika-beslutet-recensenter-likstalls-med-konstnarer

  Minst sagt fascinerande eller när skam går på torra land

 3. ND skriver:

  Dekolonisering, klimat och genus. Menskonst i metron. Konst är per definition vänster, och det som gör anspråk på att vara konst men inte är vänster är i själva verket ett yttrandefrihetsbrott, och ska därmed förverkas genom förbränning, samtidigt som upphovshennen ska sitta av tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.