3286: Avstånd och faran med oböjda spik

Tidningen Lundagård har publicerat en intervju med mig. I denna anmärker man på mitt hantverkskunnande:

”Jag var inte bra på att snickra när jag var barn, säger han.

Och om sanningen ska fram är han väl inte någon vidare hantverkare i dag heller. Visserligen har han fått sin byggnadsstil godkänd av ”ingenjörer” – men spikarna sticker ut åt alla håll och kanter och man får vara uppmärksam så att man inte river sig.

Nej – tillgänglighet tillhör varken Nimis eller Lars Vilks starkaste sidor.”

Jag erkänner gärna att mitt hantverk inte utgör någon konventionell kvalitet men de utstickande spikarna har sin egen historia. Att det blir mycket spik i trämaterialet beror på att virket återanvänds, dels efter att det har lossnats eller brutits av och dels genom de många vandaliseringarna. Att få loss spikarna ur virket är ofta omöjligt. Naturligtvis böjer jag alla kvarvarande spik men problemet är att de är i ständig rörelse genom väder och vind. Eftersom jag numera inte kan komma ut till Nimis med samma frekvens som tidigare drabbar detta tillsynens detaljer. Jag vill passa på att be besökare medbringa ett lämpligt verktyg och bidra med att böja några illasittande spikar.

En helt annan sak dyker upp i intervjun. Den brukar valsa runt och handlar om mitt konstnärligt särdeles lyckade deltagande i SION:s konferens i New York 2012:

”Journalisten Jan Josefsson följde då med för att dokumentera, och ställde raka frågor om Lars Vilks politiska position i SVTs Uppdrag granskning. Frågor som vi ännu inte har fått svar på. Lars Vilks har blivit kritiserad för att han inte tar resolut avstånd från antimuslimska åsikter.”

Tyvärr får vi inte vilka frågor vi ännu inte har fått svar på. Jag svarar gärna om någon är intresserad och känner till vilka frågor det gäller. I ett konstverk sysslar man inte med att ta avstånd från det ena eller det andra (om det nu inte skulle ingå som en dramatiskt motiverad profilering). För övrigt har jag inte heller tagit avstånd från antikommunistiska åsikter, ej heller från ESC (även om det varit nära), ej heller från Centerns ungdomsförbund, ej heller från Paolo Roberto (rykande och underförstått spännande aktuell efter Navid Modiris podd – Aftonbladet), ej heller Teskedsorden, ej heller muslimska brödraskapet, ej heller platta jordens sällskap, ej heller Miljöpartiet eller Liberalerna.

I den alltmer fiktionaliserade värld vi numera lever i har det blivit allt svårare att skilja på vad som är språkspel med något underliggande syfte, vad som är social plastik (Beuysjubileum, 100 år i år) och vad som händelsevis skulle kunna tillskrivas ett realitetsvärde.

Det här inlägget postades i Nimis, politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

8 svar på 3286: Avstånd och faran med oböjda spik

 1. Rambla skriver:

  Ta med en avbitartång med avsevärd hävstångseffekt och knipsa av utstickande spik, det är snabbare. Allra snabbast är fogskum på tub, en liten klick växer 400% i alla öppna riktningar och kan ge inbäddad spik. Fogskum är kemiskt dött och förbliver. Då får skulpturen vårtor, men det har ju Paradiset på Skeppsholmen också.

 2. bjarne skriver:

  Spikarna, de långa och utstickande, var för mig ett av de effektivaste momenten för att skapa en stark upplevelse. Under klättringen uppför den där tunneldelen av verket.
  T ex. När vi var där, sambon och jag, var det en familj av östermalmstyp (Stockholm) men med en snäll och orolig mamma. Som hela tiden varnade sina barn att inte halka, inte slå huvet osv. Åsså hade de båda tonårsbarnen väldigt fina kläder på sig. Tänk om den dyra märkesjackan, den fina vita jeansen, skulle fastna (mycket lätt hänt!!) på en utstickande 4 tummare. Hotfullt på riktigt. Men bara konst, bara fantasi. Men på riktigt. Rött blod på vita jeans och vita läderjackor… Dessutom blixtrade det väldigt stilfullt om spikuddarna i eftermiddagssolens sken.

 3. mohammad skriver:

  Att inte få svar från Lars Vilks i annat än rent konstteoretiska frågeställningar är väl snarare regel än undantag.

  Här framstår Vilks ostridigt som ”musslan i rummet”.

  En av de obesvarade frågor på vilken svar efterlyses synes uppenbart vara: Instämmer Lars Vilks i de extrema åsikter som uttalas på SION konferensen i New York 2012?

  https://www.svd.se/uppdrag-granskning-vilks-glider-undan

  Rak fråga – rakt svar…

 4. minnesdagen skriver:

  Det blir väldigt platt när du ställer en sådan fråga, mohammad. Skall LV vara som Annie Lööf och komma med pekpinnar ?
  Att uppdrag granskning följde med som sällskap – borde väl vara svar nog. Vi fick alla se i öppen dager vad som pågick.

 5. Lars Vilks skriver:

  Vad är det mera bestämt du menar jag skall ta avstånd ifrån?

 6. Från Graven skriver:

  Lol – en sådan enastående dubbelmoral från mohammad, forumets hus-islamist; duckar alltid för Sura an nisa, koranen 4:34, ”…om kvinnan inte lyder mannen, slå henne!”

  Då passar aldrig raka svar mohammad!

  😆

 7. mohammad skriver:

  Nu avsåg ju inte frågan om du (Lars) tog ”avstånd” från vad som uttalades under SION konferensen – utan om du ”instämde”….

 8. Lars Vilks skriver:

  Instämma i vad? ”SION” var en helt tillfällig konstruktion av diverse islamkritiker. Någon gemensam deklaration gjordes inte. Man kan naturligtvis diskutera vad som är berättigat i den kritik som framlades. Men det var knappast det som intresserade den svenska mediekoncentrationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.