3226: Vad rätt och riktigt är

I flera decennier har den mystiska frågan om invandrare och brottslighet lett till ståndiga strider. Nu tycks ett svar ha kommit. Inte särskilt överraskande men saken har mest handlat om att det på inga villkor får vara på det sättet. De utredningar som nu läggs på bordet kommer att ge vind i seglen åt en del politiska ståndpunkter. (Expressen)

Jag minns tiden efter 2007 när jag på allvar kom i kontakt med kränkningens politiska betydelse och då framför allt lättkränkthetens. Ändå svårt att föreställa sig den explosiva utveckling som vi nu har hamnat i. Särskilt imponerad är jag av det djupa allvar som det föranleder och den skräck som sprider sig när någon riskerar att bli ertappad med att säga eller göra fel saker. Det ger i alla fall profil åt vår tid som blir lätt igenkännbar när man blickar tillbaka.

Hur ser då den korrekta konsten ut? Dagens kvalitetssäkrade produkt? Som exempel kan man ta John Akomfrah. Född 1957, sedan början av 2000-talet har han etablerat sig. Documenta 2002, Venedigbiennalen 2015 och 2019.  Uppväxt i England men född i Ghana. Han arbetar med videoinstallationer. Artfacts (som ger honom plats 370 i världen) beskriver hans inriktning: ”His work examines colonialism, the Black diaspora, and environmental degradation.” Så skall det vara. Det innebär inte att han är någon tråkig konstnär. Hans filmer som spelas upp simultant på flera dukar är fascinerande och består till stor del av material som han hämtar från andra filmer, särskilt naturfilmer.  Det lilla problemet är att det är så rätt och omedelbart väldigt bra. Som sagt är Akomfrahs installationer sevärda. Nedan finns ett avsnitt ur ”Vertigo Sea” som jag såg på Venedigbiennalen 2015.

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 3226: Vad rätt och riktigt är

 1. Jor-El skriver:

  Död länk till Expressen-artikeln i första stycket, den rätta finns här:
  https://www.expressen.se/kvallsposten/svensk-studie-detta-ar-den-vanligaste-valdtaktsdomde/
  Men det är en Premium-artikel bakom betalvägg. Så vill man läsa om detta utan betalning får man gå till ’ful-media’, tex. här:
  https://samnytt.se/ny-rapport-invandrare-begar-flest-valdtakter-nu-rads-forskarna-bakom-rapporten-repressalier/

 2. Lars Vilks skriver:

  Lite märkligt med länken. Den som jag har satt in fungerade tidigare och var inte låst. Tack för hjälpen.

 3. Jor-El skriver:

  Jag gissar att artikeln snabbt erhöll hög klick-frekvens och förpassades till premium-avdelningen, där den då fick en annan url…

 4. Hellhounddog skriver:

  Det hade ju varit intressant att få veta exakt hur stor överrepresentationen är.

  Enligt Tobias Hubinette var 33,1% av Sveriges befolkning (2020) invandrare. Utifrån denna siffra får jag en faktor på 2,94. Ganska hög, men inte anmärkningsvärd hög det i avseendet, att jag ända sedan 90-talet hört gissningar på att den ligger på typ mellan 2 och 3.

  En sak som skulle göra faktorn större är, om andelen invandrare under perioden 2005 till 2015 var mindre än Hubinette siffra för 2020 (något som förefaller troligt).
  En sak som åas skulle göra faktorn mindre är, om icke-invandrare i större utsträckning än invandrare har tidigare våldtäktsdomar (något som också förefaller troligt, eftersom invandrare utgör en relativt sett större andel av ”low offendering class”).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.