3224: Terror i Köpenhamn

Från och med idag kan man se den danska dokumentären ”Terror i Köpenhamn” på SVT Play. Den 14 februari 2015 i kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn. Vad som hände den dagen fick konsekvenser för mitt fortsatta liv. Jag befann mig sedan en månad i skyddat boende. Nu blev det permanent. Och restriktionerna har med tiden inte blivit mindre, i stället har de stramats åt.

Dokumentärfilmen är mycket välgjord och visar att myndigheterna på ett tidigt stadium hade upptäckt Omar El-Husseins radikalisering vilket dock inte ledde till några åtgärder. En intressant detalj är att hans välutbildade mor har den bestämda uppfattningen att det inte ingår i yttrandefriheten att ifrågasätta profetens absoluta auktoritet.

Strax före angreppet. Seminariedeltagare, livvakter, poliskontroll.
Efter attacken fördes jag till en polisstation i Köpenhamn. I det rum jag placerade såg jag en anslagstavla med uppsatta reproduktioner av Rembrandtmålningar.
Det här inlägget postades i film, Muhammedsaken, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

11 svar på 3224: Terror i Köpenhamn

 1. Jor-El skriver:

  Omar El-Hussein får anses ha utgjort en kulturell belastning på Danmark, medans Chang Frick är en kulturell gåva för Sverige.

 2. CeDe skriver:

  Den felutbildade modern får gå en extrakurs i demokratisk yttrandefrihet.
  Medeltida fantasier äger inga företräden

 3. ND skriver:

  Men kvarstår det något egentligt hot? Baghdadi är död och al Qaida är inte längre, och ”fatwan” har därför ingen mening. Det finns inga pengar att hämta i att dekapitera en åldrig man. Hade förmodligen varit smartare att släppa ut Vilks i coronasamhället…

 4. CeDe skriver:

  Allah kräver inga pengar. Det är vedergällning som gäller.

 5. Från Graven skriver:

  @ND

  Du har uppenbarligen inte läst koranen eller haditherna. Gör det.

 6. Lars Vilks skriver:

  Min hotbild analyseras kontinuerligt. Hittills har det inte funnits någon anledning till optimism.

 7. ND skriver:

  @Graven: Det är al-Baghdadi som utfärdade fatwan, och både han och hans organisation är döda. Fatwan erkänns inte av andra, kom ihåg att IS främst dödade muslimer och sågs som en fiende till islam. Det finns alltså inga pengar att hämta, inte heller någon ära.

 8. Lars Vilks skriver:

  Så lätt kommer man inte undan. Glöm inte al-Qaidas dödslista i Inspire Magazine.

 9. Hellhounddog skriver:

  ND> Hur kan man veta att ingen utanför organisationen erkänner fatwan? Al-Baghdadi (oavsett om han är död eller levande) kan väl ha anonyma supportrar och om dessa är beredda att döda för sakens skull, så torde det inte spela någon roll huruvida pengar eller ära finns att hämta.

 10. Jor-El skriver:

  ND försöker här applicera ’västerländskt’, rationellt tänkande på radikaliserade muslimer. Vi är alla människor, men drivkrafterna i livet varierar…

 11. minnesdagen skriver:

  Dokumentärfilmen var välgjord. Många omständigheter ledde fram till de två dåden. Och det var långt ifrån välplanerat. Omar El-Hussein verkar varit impulsiv och aggressiv. Inte speciellt religiös.

  al Qaida finns inte längre ? Jo, det är fortfarande grupper som krigar i norra Syrien, och nyligen hjälpte de till i kriget mot de kristna armenierna i Nagorno-Karabach. Och dom får hjälp av Israel och Turkiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.