3214: Geografisk konstkvalitet

Moderna Museet har fått 25 miljoner för extra inköp av konst för att möta nedstängningsproblemen som också drabbar konstvärlden. Konstkritikern Dan Jönsson kritiserar att Moderna nästan helt och hållet köper konst i Stockholm. Men så fungerar det. Konstlivet i Sverige är koncentrerat till Stockholm och därmed blir också konsten där av högre kvalitet. För man får komma ihåg att kvalitet bestäms av de val och intressen som konstvärldens mest inflytelserika agenter gör. Och då är det lätt att försvara sig med att man köper de bästa verken oavsett var de finns. Det är bara så att de bästa råkar finnas i Stockholm (cirkulärt – eftersom vi som sätter agendan finns här).

Någon ändring kan Dan Jönsson inspel nog åstadkomma emedan det ändå är fråga om en stödjande verksamhet som också bör ta hänsyn till geografisk fördelning. P1 Kulturnytt

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

1 svar på 3214: Geografisk konstkvalitet

  1. Från Graven skriver:

    Vill man ha lite uppmärksamhet så köper man in en Dan Park.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.