3211: Lång trendighet håller i sig

Det här med rasismen är tveklöst en stark och populär trend. För några dagar sedan noterade jag aversionen mot att en lokal på Konstfack bär namnet Vita Havet. Detta hade intet med rasism att göra menade rektorn. Så lätt går det inte. Allting har med rasism att göra. Och har man inget särskilt kan man alltid tala om strukturell och internaliserad rasism. Tillräckligt många öron lyssnar och önskar bli tillrättavisade för att intresset för rasisms härjningar i samtiden (särskilt i Sverige) skall hållas levande. Konstnärskollektivet Brown Island går i svaromål gentemot rektorn och blir publicerade i DN. Bland annat menar man: ”Homogeniteten på skandinaviska konsthögskolor, och inte minst Konstfack, är ett demokratiskt problem. Bristen på representation och kulturell mångfald avgör vilken sorts konst, värdesystem och uttryck som skapas på högskolorna. Detta upprätthåller och reproducerar ett smalt konst- och designfält som i sin tur bidrar till att forma samhället.”

Konstens elitförband är ett smalt område och rekryteringen sker främst från den bildade medelklassen. Tidigare har man varit bekymrad över att arbetarklassen inte var representerad i någon utsträckning. Trots många försök har man inte lyckats väcka något större intresse.

 Nu har vi andra grupper som man menar bör finnas med. Antagligen är intresset inte större nu än tidigare. Hela saken är väl i första hand ett sätt att bedriva politik som kan göra anspråk på att ligga på en lite högre intellektuell nivå. Men fortfarande helt och hållet en sak för den bildade medelklassen. (DN)

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 3211: Lång trendighet håller i sig

 1. Pablo skriver:

  Alternativet framstår som självklart; Bruna havet. Där är vi redan, och alla inkluderas.

  ”Tänkte in på det”.

  Varit naiv.

 2. CeDe skriver:

  Hur fungerar Svarta havet?

 3. den bildade medelklassen skriver:

  Undrar när genusfascismen når Djungelboken, och hur okunnig är Disneypöbeln ?

  ”Jag kungen är över alla här
  under trädens gröna höjd
  Jag har nått opp till högsta topp
  men ännu är jag ej nöjd
  Jag vill ju bli en man, en mänska
  och kunna allt ni kan
  Jag vill ej längre apa mig
  jag vill bara va en man”

  Apans sång, artist King Louie, trumpetsolo Louis Armstrong.

  ”Bra kusin Louie, du klarar dig fint”

  Hittills.

 4. minnesdagen skriver:

  En del kanske vill ändra från Vita till Röda havet.

  Ställ in en giljotin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.