3204: Inskränkningsförhoppning

Envist återkommer representanter för islam med krav på inskränkningar i yttrandefriheten. I GP skriver Kashif Virk, Islams Ahmadiyya Församling, något försåtligt om vådorna av yttrandefriheten. Han är inte ensam om att driva denna linje som i praktiken innebär att yttrandefrihetens grundidé skall tas bort. Det är bara att läsa den här sekvensen för att förstå att vi har att göra med ett svårt fall av kulturglapp:

”Det kan vara svårt för vissa att förstå den djupa kärlek som troende muslimer hyser för sin profet (frid vare med honom) och vår skrift. Men vi bör fråga oss själva, utifrån moraliskt perspektiv, om yttrandefriheten innebär att vi inte längre behöver respektera varandra, inte behöver ta hänsyn till varandras känslor och kan säga vad som helst utan att det får konsekvenser? Vad för slags samhälle leder detta till? Yttrandefriheten bör ju främst ses som en frihet att tillämpa för att protestera emot orättvisor, vare sig de sker i religionens eller politikens namn. Yttrandefriheten bör inte ses som en ursäkt för att vara respektlös, polarisera och demonisera andra människor.”

Om igen och om igen. Vi får hoppas att vi äger en annan kultursyn som kan stå emot denna malande strategi.

Det här inlägget postades i politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

8 svar på 3204: Inskränkningsförhoppning

 1. Jor-El skriver:

  Här är en bättre länk till den berörda krönikan:
  https://www.gp.se/debatt/använd-det-fria-ordet-för-att-bekämpa-orättvisor-inte-för-att-polarisera-1.40192206
  Och här är ett bättre land för Kashif Virk – Saudiarabien.

 2. Lars Vilks skriver:

  Tack för hjälpen. Det har blivit svårare med länkar eftersom det allt oftare inte längre går att kopiera länkadressen på sidan. Kopierar man får man en rubrik som inte vill fungera på bloggen. Men det går att med möda delkopiera vilket dock lätt leder till fel.

 3. CeDe skriver:

  Sagt av en som lever efter en bok som stipulerar att judar och kristna ska förgöras och där vänskap med icke muslimer förbjudes. Haha!!!

 4. minnesdagen skriver:

  ”Yttrandefriheten bör ju främst ses som en frihet att tillämpa för att protestera emot orättvisor”
  – Vem bestämmer vad som är orättvist ? Knappast de religiösa auktoriteterna. Om någon råkar illa ut så påstår de att det är guds straff.

  Yttrandefriheten är att få vara en whistleblower eller att få säga sånt som är blasfemiskt så att ens medmänniskor inte tror en massa nonsens och behandlas som dumma får.

 5. Yosip skriver:

  140 kommentarer 18.00. Flera verkar vara ganska skeptiska till herr Virk, ja rentav negativa.

  Artikeln avslutas:
  ”Om vi inte redan i dag vårdar en rättighet som vi tar för given – yttrandefriheten – så kanske vi inser konsekvenserna av detta först när det är försent.” Det gäller tydligen att hålla tand för tunga i fortsättningen annars står man där med skägget i brevlådan en vacker dag.

 6. CeDe skriver:

  Men Löfven har dålig koll på yttrandefriheten då han förbjuder kritik av islam.
  Yttrandefriheten får stryka på foten för valboskapen.

 7. minnesdagen skriver:

  Det är den kristna världen som är utsatt. Inte islam eller judendom, som båda har en del likheter, speciellt det, – att inte tåla kritik.

  Muslims believe Muhammad and the Jewish prophets belonged to the same religion (deen), and although they were given different laws (shariahs). Muslims call it Islam (Submission) and Jews call it Universalism (Noahidism).
  http://www.judaism-islam.com/the-islamic-view-of-judaism/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.