3200: Slående bilder, intervju

Bildkonsten vill självklart åstadkomma bra och vinnande bilder, gärna sådana som bjuder på motstånd eller åtminstone någon form av svårdefinierbar överraskning. Presidentinstallationen åstadkom en riktigt bra bild. De flests tycks vara överens om det. Den blev snabbt så känd och spridd att jag antar att alla som läser det här har sett den. Bernie med vantarna. Nu får man säga att enbart bilder räcker inte. Att det är just Bernie är den nödvändiga sältan vilket visar att samspelet mellan kontext och bild tillsammans skapar det sällsamma lyftet.

Jag skulle tro att Nimis äger slående visuella kvaliteter samtidigt som alla strider påverkar vad man ser. I RH-projektet är den utlösande teckningen incitamentet (buret av sin uppenbara kontext) till ett utdraget processverk som fortlöpande levererar bilder och texter, ja även ljud och musik. De båda verken står sig väl hyggligt i denna bemärkelse. I förrgår var jag i Stockholm och blev intervjuad av Martin Wicklin (Söndagsintervjun). Där utfrågas jag om mina verk och leverne. Även mitt beryktade deltagande i SION-konferensen 2012 intresserar utfrågaren. Inte minst händelsen med den indiske deltagaren med sitt omskakande uttalande om att ”de förökar sig som råttor”. Det är många som menar att jag skulle ha protesterat. Å andra sidan kan man lugnt säga att det inslaget gav pressbevakningen det de önskade. I övrigt var konferensen inte särskilt uppseendeväckande. Behovet av en förfärande rysning går inte att förneka.

Det här inlägget postades i konstteori, livvakter, politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på 3200: Slående bilder, intervju

 1. bjarne skriver:

  Nimis är ett enastående starkt verk visuellt och påverkar omedelbart ditt sinnelag. Som besökare/betraktare får man en känsla av någon uråldrig magisk eller utomjordisk närvaro, när man kommer fram och skådar neröver. Samspelet med naturen – branten, havet och vindarna. Och det håller även när man kommer nära. Virrvarret av trä. De långa spikarna som hotar. Sedan processen när man ser hur de andra människorna för sig och beter sig i detta översinnliga landskap. En plats att drömma om, att återvända till. För att …?
  Tja… Klart att man som besökare dessutom påverkas av ”olagligheterna”. For sure.

  Mohammed-teckningen. Undrar. Är den gjord så att du ritat utan att titta? Har för mig du skrivit att du gör så ibland. I så fall är ju uttrycket inte förnuftsstyrt!

  Ska bli spännande höra om den där konferensen. Har ju en känsla av att det är den som ligger dig i fatet. Annars hade du varit intervjuad i Skavvlan 3-4 ggr vid det här laget.

 2. Hans Annellsson skriver:

  Kan det vara denna lilla trudelutt du tänker på när det gäller musikaliska exempel RH-projektet genererat?
  https://www.youtube.com/watch?v=XYApxN1xDIk

 3. Lars Vilks skriver:

  Jodå, den lilla trudelutten finns med men det finns fler, t ex Isildurs bane och operan Jihad Jane. Och sen hela raden av musikvideor som har spelats in vid Nimis.

 4. Lars Vilks skriver:

  Rondellhundsteckningen är inte gjord i blindo. Då skulle resultatet har blivit mycket annorlunda. Trots att blindteckningar är förnuftsstyrda. Det är bara det att det är svårt att beräkna exakt var pennan löper. Konferensen stoppar dock inte Skavlan. Där råkade istället säkerheten ställa till det.

 5. minnesdagen skriver:

  Att en sur gubbe som sitter tyst och ihopsjunken med ett par fula vantar men ingen mössa – stal showen – säger rätt mycket om hur tråkig tillställningen måste varit.
  Bernie är mer tuff och vass än de flesta tror – han var förmodligen irriterad på att en menlös tönt som Biden blir president – istället för han själv.
  Men det visuella är väl inte bara vantarna, munskyddet sitter helt snett.

 6. Från Graven skriver:

  Det ligger nog någonting i kommentaren att med Biden så blev USAs vänster”liberaler” lika blåsta som Trumpväljarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.