3181: Islam: religion och politik

Under julhelgen har jag haft tillfälle att läsa en bok som jag fick för en tid sedan ”Islams forfaldne hus” av sociologiprofessorn Ruud Koopmans. Boken kom ut 2019 på holländska och året därpå på tyska och danska. Det danska förlaget som har gett ut den förmedlar länkar till recensioner med mera på sin hemsida.

Ett känsligt ämne och inte minst när Koopmans omfattande studier går genom hur religion och kultur påverkar integration, rättssystem, ekonomi osv. Den islamska kulturen brottas med stora problem och Koopmans pekar på fundamentalismen som den helt avgörande faktorn.  Koopmans skriver: ”Även om många integrationsforskare stadigt menar att kultur och religion inte är relevanta för lyckad integration så har jag kommit till en annan slutsats genom min egen och andras forskning”.

Koopmans menar att Islam kan reformeras. Det rör sig om att ta avstånd från fundamentalismen som hävdar att Koranen och de heliga skrifterna är orubbliga: ”Att ta avstånd från fundamentalismen betyder att man avvisar islams politiska anspråk och erkänner delningen mellan religion och stat. Islam får aldrig utgöra en grund för ett rättssystem, inte heller i länder där muslimerna utgör majoriteten av befolkningen. Ett islam som håller fast vid sharia som utgångspunkt för statens och rättsväsendet uppbyggnad kommer att vara oförenligt med demokrati och mänskliga rättigheter. Ett islam som uppfattar Koranen, Hadith och de i dessa fastlagda reglerna bokstavligt kommer aldrig någonsin att bli kvinnovänligt utan vill tvärtom upprätthålla de orättvisa förhållande som muslimska kvinnor över hela världen lever under.”

Boken kan utan vidare rekommenderas som en utgångspunkt för en fördjupad diskussion om islams status och behov av modernisering.

Det här inlägget postades i Böcker, politik. Bokmärk permalänken.

17 svar på 3181: Islam: religion och politik

 1. Ulf R Carlsson skriver:

  En sociologiprofessors föreställning om att islam kan reformeras genom att ”ta avstånd från fundamentalismen” kommer knappast att innebära att några muslimer kommer att ta avstånd. Om ett antal andra människor, vid sidan av professorn ifråga, från islams utsida, alltså de otrogna, tydligare än hitintills tar avstånd från islamisk fundamentalism så stärks nog snarare fundamentalisterna.

  Frågeställningen är felaktig och svaret är felaktigt; islam behöver inte reformeras utan behöver undertryckas. Det finns ingen anledning att västerländska samhällen skall ge samma rättigheter till islam som man ger till kristendomen och andra religioner.

  Kristendomen har byggt Europa. Men islam lär att kristendom och judendom är synd och fel och syftar därför till att på alla sätt, inklusive med hjälp av våld, rätta till detta ”fel”.

  Islam kan inte reformeras, eftersom dess kärna är fientlighet gentemot avgudadyrkan, ateism, kristendom och judendom. Man kan inte reformera bort själv kärnan i en religion. Islam utan dess hat mot andra religioner och synsätt är inte längre islam. Därför bör islam hållas inom så strama tyglar som bara är möjligt.

 2. John Lind skriver:

  OFF TOPIC
  Har du funderat på att flytta till Texas och leva fritt där? Pamela Geller borde kunna hjälpa dig att leva där som konstnär och skydda dig privat med hjälp av sina vänner.

  Bor du i Texas, så kan du ju försvara dig själv, samt skaffa vänner som är beväpnade och därmed leva fritt på ett helt annat sätt. Och kommer någon terrorist och försöker attackera dina utställningar, så vet vi ju sen tidigare vad som händer om man gör det i Texas. se länk nedan.

  Du kan med all säkerhet leva som inkomstbringande konstnär i Texas och leva tillsammans med ett sällskap som kommer skydda dig privat till tänderna, så du kan leva fritt. Don’t mess with Texas. Livet är för kort för att du ska sitta i karantän resten av livet. Du kan leva fritt i Texas, tala med Pamela Geller eller någon annan som vill hjälpa dig i Texas.

  https://www.theguardian.com/us-news/2015/may/04/officer-and-two-suspects-reportedly-shot-at-draw-the-prophet-contest-in-texas

 3. John Lind skriver:

  flytta till ett gated community i Texas tillsammans med likasinnade som är beväpnade, som vill försvara din konst och skydda dig emot terrorister. Pamela Geller borde kunna hjälpa dig att hitta rätt och du kan leva ett fritt liv där
  https://masonwoodtx.com/blog/resources/behind-the-gates-the-perks-of-gated-communities-in-austin-tx/

 4. John Lind skriver:

  Du borde också som konstnär älska Austin Texas, kanske ska vänta tills vaccinringarna är gjorda emot corona. Fråga i alla fall om Pamela Geller kan garantera din säkerhet. Samt det faktum att du kan beväpna dig själv om du bor i Texas, eftersom folk är fria där.
  https://www.austintexas.org/things-to-do/arts/austin-murals/

 5. John Lind skriver:

  Gatestone community och freedom defense borde kunna hjälpa dig att finna en fristad i Texas, och finna en gated community med människor där du kan leva skyddat och kunna ställa ut konst
  https://freedomdefense.typepad.com/
  https://sv.gatestoneinstitute.org/

 6. Thomas Ryberg skriver:

  Thilo Sarrazins bok ”Feindliche Übernahme” med undertitel: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht, kan läsas och begrundas av oss som någorlunda kan tyska. Boken ”plockades bort” på Umeå stadsbibliotek, men köptes åter in efter reaktioner från bl a Arbetarpartiet, Janne Hägglund samt undertecknad som pratade med ca 7 bibliotekarier….och slog näven i bordet.

 7. Lars Vilks skriver:

  Nej, jag har inget behov att liera mig med PG och hennes kretsar. Om jag skulle flytta vore det i så fall till Danmark.

 8. CeDe skriver:

  Håller helt med sign Ulf R Carlsson.
  Ett moderniserat islam är inte längre islam och kommer aldrig att accepteras av dess fundamentala följare.
  Nej, väst måste åberopande det islamska våldet hålla religionen i mycket hårda tyglar.
  Tyvärr faller dock politiker till föga då muslimer är en viktig del av valboskapen.
  Tvi tvi!!

 9. Jor-El skriver:

  Jag har varit inne på det själv innan – Vilks borde söka politisk asyl i Danmark, ett konstprojekt i sig själv.
  Mer realistiskt är kanske att få till någon sorts överenskommelse med danska staten om att köpa in beskyddartjänsten för att utföras av dem, i Danmark.
  Man verkar ju uppenbarligen gå in i den gärningen med helt annan empati för skyddsobjektet på andra sidan sundet…

 10. minnesdagen skriver:

  Det finns en ny abrahamitisk underkastelse-religion, skapad av ortodox judendom (Chabad). Än så länge är ganska okänd – Noahide.

  Noahide har en symbol som liknar regnbågsflaggan. Den liknar fundamentalistisk islam med Sharia, fast med egna lagar. Kan vara därför vi har så stor invandring av muslimer. De bereder vägen.

 11. ND skriver:

  Visst kan islam reformeras, men till samma pris som när dess systerreligion reformerades i Europa (30-åriga kriget med flera). Man måste förstå att islam finns kvar i medeltiden.

  Apropos flyttplaner torde väl Ladonien vara ett alternativ? Med diktatorns kontroll över gränser och politik kan man sova säkert om natten!

 12. Ulf R Carlsson skriver:

  ND.
  Islam är i sig en reformrörelse. Islam utgår ifrån att kristendomen och judendomen och liknande rörelser, vid tiden för dess grundande (600-talet), hade förvrängt den ursprungliga abrahamitiska läran, speciellt dess grundläggande monoteism. Islam är alltså den rena och okorrumperade abrahamitiska religionen, återfödd tack var Muhammeds uppenbarelser. Kristendom och judendom är, i bästa fall, bara vrångbilder av denna ursprungliga rena och oförfalskade religion, islam. Därav följer också att islam är fundamentalistisk: Den gör ju redan från början anspråk på att vara en renare och sannare variant på abrahamitisk religion, än vad kristendom och judendom är.

  Nästan alla reformrörelser inom olika religioner har också, för det mesta, handlat om att återgå till de egna rötterna och till en oförfalskad ursprunglig lära, så även den kristna reformationen. Luther rensade bort allt vad ont han ansåg med tiden hade korrumperat kristendomen, genom påvedömets vanstyre. Han var inte, vilket många tror, en revolutionär utan tvärtom en reaktionär: Han ville delvis återgå till den kristna urförsamlingens tankar. Att resultatet i ett längre perspektiv blev positivt beror naturligtvis på att en ren kristendom i det stora hela ofta är positiv, vilket en ren islam inte är. För övrigt hade vi mycket våld och blodsspillan i Europa kopplade till såväl Luther som andra, samtida, reformatorer. Läs om Zwingli och Calvin m fl. Du har rätt ND, priset för en hypotetisk reform av islam skulle vara högt och det skulle bara kunna betalas i blod.

 13. John Lind skriver:

  Hej Lars Vilks. Jag förstår. Jag tänkte att du hade ett behov av att leva som en fri man och kunna ha ett samliv med din partner/kvinna privat i ditt hem och inte bara träffa henne utomhus etc. Svårt att se att du kan få det i Danmark, men om det finns möjlighet till det så förstår jag inte vad du väntar på. Jag kan bara se att du kan leva fritt i USA då du kan försvara dig själv där. Kanske finns andra grupper i Texas.

  Men visst det är ditt liv, förstår dock inte hur en sådan fri själ som du inte försöker fly fångenskapen. Eller låter du bli för att synliggöra orättvisan och angreppet, terrorn som sker emot dig av politiska skäl? Tror du kan vara mer verksam och effektiv emot dina politiska motståndare om du lever mer fritt än vad du kan göra i Sverige.

 14. John Lind skriver:

  Men jag kanske har fel om Danmark. Vilket skydd kan du erbjudas i Danmark, till skillnad från Sverige, som innebär att du kan bli mer skyddad och leva mer fritt i Danmark. Kan du leva privat i ditt hem där med dina anhöriga och få tillbaka din integritet i hemmet och slippa att bara träffa din partner utomhus? Kan du leva skyddat och vara mer fri på en högre nivå i Danmark? I så fall borde du ge dig själv det i nyårs present, att fly Sverige skulle vara ett enormt politiskt ställningstagande.

 15. John Lind skriver:

  Sen har jag förvisso ingen aning om du försökt lämna Sverige, men inte hittat något bra alternativ. Har du försökt flytta till Danmark, men kommit fram till att ditt privatliv inte skulle bli mer fritt där när det gäller skydd? Men att du tänker på att flytta dit pga att du skulle kunna ställa ut konst där?

 16. Lars Vilks skriver:

  I Danmark är skyddet långt mer utvecklat att möta skyddsobjektets behov. Jag har varit i kontakt med skyddspersoner i Danmark och de skakar på huvudet när jag berättar om hur det fungerar i Sverige.

 17. Hellhounddog skriver:

  John Lind> Vem är denna Pamela Geller? Fungerar hennes community som en privat polis-/skyddsvakts-styrka som garanterar säkerheten för alla boende där? Vad kostar det att bo där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.