3180: Ej att förglömma

Påminnelse. I morgon infaller i hela landet Julafton. Därefter följer Juldagen då inget särskilt inträffar och än mindre inträffar på Annandag Jul. Sedan är det slut med julen alltsedan Tredje Dags Jul avskaffades på 1700-talet. Nästa Julafton kommer med största sannolikhet att infalla den 24 december 2021. Dessförinnan kommer vi att med största intresse ägna oss åt Jubileumsåret 2021. Dante Aleghieris (1265 – 1321) död för 700 år sedan. Matsedelsförslag: Grillspett, Salladsblad och creme caramel med vispgrädde.

För övrigt önskar jag alla mina läsare och vänner en oförglömlig jul!

Det här inlägget postades i Allehanda. Bokmärk permalänken.

7 svar på 3180: Ej att förglömma

 1. CeDe skriver:

  Så god julen kan bli önskas alla berättigade.

 2. Från Graven skriver:

  God Jul på er allesammans!

 3. minnesdagen skriver:

  God Jul !

  Man lär så länge man lever. Kände inte till tredjedag jul. Men nu har jag lärt mig att tredjedag och fjärdedag jul försvann tillsammans med flera andra helgdagar i en reform år 1772, som kallats ”den stora helgdagsdöden”. Skyldig till detta var Gustav III som tyckte folket arbetade för lite. Nu förstår jag Anckarström bättre. Vilken slavdrivare. Fick kungen blodad tand när Sverige skaffade sin slavkoloni ? För mig får de gärna återinföra de gamla helgdagarna.

 4. SSAB skriver:

  Börjar inte jul-firandet bli lite passé?

  Tycker mig se ett ökat intresse för den fornnordiska midvinterbloten.

  Även den kan firas med sång och musik, mat och dryck.

  Att vi lämnar mörkret är faktiskt något att fira

 5. Lars Vilks skriver:

  Jag skulle snarare fundera över vad julen numera representerar. Jag tänker mig att det är en bred och rätt slarvig sammansättning som endast kan sammanfattas under ”julbegreppet”, lite av varje från skilda tider men obeveklig tradition.

 6. ND skriver:

  Det som är passé sedan länge är kristmässan, medan julen lever i allra största välmåga sedan urminnes tider.

 7. Steen Raaschou skriver:

  God jul fra København, Lars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.