3172: Stort genomslag

Den svenska myndigheten fick ett stort genomslag med sitt till medborgarna massutskickade sms. Visserligen har recensionerna av detta exempel på regeringens visade handlingskraft fått en del negativa recensioner men som ett senkommet bidrag till Conceptual Art håller det hög klass. Inte minst i dessa tider då konsten inte har särskilt mycket att bjuda på. (Expressen)

Vad betyder verket? En möjlig tolkning är att det rör sig om en uppmaning till medborgarna: ”Skärp dig!” En uppmaning som aldrig kan bli missvisande. Men det kan också röra sig om just ingenting, en sentida uppföljning av att ”media is the message”.

Tankarna går tämligen självklart till konceptkonstnären On Kawara (1933 – 2014) som 1979 fick nöja sig med betydligt enklare teknik och begränsade upplagor (jfr regeringens upplaga: 22 miljoner). Hans telegramserie ”I AM STILL ALIVE” från 1979-80 utgör i varje fall en pionjärinsats i utskickets konsthistoria. ”Telegram” var ett kommunikationsmedel som levererades personligen: Ett ombud anländer med frasen: ”Det är telegram till xx”. Tjänsten avvecklades 2002. Ca 9 000 telegram sändes årligen.

On Kawara: ”I AM STILL ALIVE”, 1979
Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

3 svar på 3172: Stort genomslag

  1. Från Graven skriver:

    lol

  2. bjarne skriver:

    Tydlig kommunikation. Tydligt ställningstagande. Politiskt ställningstagande.

  3. Vsrhd skriver:

    Såvitt känt fick regeringens sms enbart negativa reaktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.