3169: Fakta, endast fakta

Det är mycket åsikter nu. Sådana har stor betydelse eftersom de ofta kan vara medryckande och sålunda känsloupplyftande. Det finns också annat som saluförs. Greta Thunbergs inhopp i DN puffade för fakta. Inga åsikter här utan enbart fakta. Ett sådant påstående har naturligtvis en del övrigt att önska och Sven Anders Johansson skriver en intressant artikel om saken (Aftonbladet).

Ytterligare en sak bör framhållas: kunskap. Kunskap är inte fakta sådana tillkommer först genom ett omdöme: Må detta vara en så säker kunskap att vi må kalla den fakta. Man når alltså aldrig helt fram till den helt säkra ordningen och disharmonin mellan kunskap och omdöme är ett gammalt problem. Tack vare Kants slit med saken har vi fått konsten. Disharmonin mellan kunskap och omdöme kunde harmoniseras genom estetiken där kunskap och omdöme kunde samsas utan konflikt. Uppgiften att framställa denna hårdvaluta gavs åt konsten. Som man brukar säga idag: Det gick sådär.

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på 3169: Fakta, endast fakta

  1. Nisse W*ke skriver:

    När nu DN städslade klimatgreta kan AB alltid muttra om rönnbärens surhet. DN har plockat woke-trofén, arbetarna röstar på sd, vad göra? Inte nämna några skeptiker förstås. Men. Att följa alla artiklarna som kommer i rad därunder är en exposé över all ondska som ”vi har varit naiva”-politiken ackumulerat. Ändå kan de inte förmå sig att fundera över vad som hänt om de använt fantasin och avstått från att fylla Malmö, Borås, Lycksele, Kil, Filipstad och Ronneby med skäggbarn redan vid gränsen.

    Allt är någon annans fel. ”Vi” består bara av andra. Överallt ”högern”, fullproppad med egna gamla väljare som blivit orcher.

  2. bjarne skriver:

    Tja… Beträffande klimatet. Jag hoppas fortfarande att en forskare med faktaunderlag och med muskler (i form av stora kapitalägare med investeringsbehov) skall föreslå att flytta jorden ”en aning norrut”. Dvs några meter/kilometer/parsek bort från solen. Då torde årsmedeltemperaturen sjunka i motsvarande grad. Vågar man hoppas på ett sådant projekt, där man ställer om jordens samtliga vindkraftverk till propellerdrift och därmed kunna övervinna solens dragningskraft för lilla skuttet.
    Om det ej fungerar kunde det kanske tänkas bli ett konstprojekt. En bild av hur angelägen men ändå omöjlig lösningen på klimatkrisen dessvärre är…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.