3164: Jihad Jane – filmen

En irländsk dokumentärfilm om Jihad Jane finns nu SVT play. Jihad Jane – hon vill som hon säger i filmen inte kallas för något annat – blev världskändis 2010 då hon erbjöd sig att mörda en svensk konstnär. Hon hade skapat sig ett nytt liv genom kontakter på nätet och konverterat till Islam. Men den jihadcell på Irland som skulle organisera dådet var dåligt organiserad. Hon åkte hem igen och det gjorde också en annan konverterad kvinnlig blondin ”Jihad Jamie”. Damerna fick tio respektive åtta års fängelse. Tragiska öden med svår social bakgrund men det visar också var det är möjligt att finna villiga martyrer.

Jihad Jane kom att förändra mitt liv. 2010 hade den omfattande uppmärksamheten med fatwan från 2007 lagt sig. ”Jihad Jane” blev en medial världssuccé som förstås även drabbade mig och ledde till flera allvarliga incidenter: kaoset i Uppsala, mordbrännarna i Nyhamnsläge och självmordsbombaren i Stockholm. Det slutade med livvakter dygnet runt.

Filmen har också ett inslag från den kortopera som sattes upp i Stockholm för ett par år sedan. Och den opera som jag tillsammans med musikern och konstnären Amit Sen fortsatt arbetar med. Jag deltar med sång…

Jihad Jane fann sin identitet. Nu frisläppt står hon stolt fast vid den.
Det här inlägget postades i film, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

5 svar på 3164: Jihad Jane – filmen

 1. Jor-El skriver:

  Världen är full av människor som världen hade klarat sig väldigt bra utan…

 2. CeDe skriver:

  Hon har fel färg och form på ögonen för att passa i den där brevlådemunderingen.

 3. Jaha Johoansson skriver:

  Vilka sorgliga konvertiter.

 4. bjarne skriver:

  Man får hoppas det går bra för pojken… Verkar intelligent och vaken.

  För LV:s del. Tja… Har LV fått vara med i ”Min sanning”, ”På spåret”, eller ”Mitt ljuva konstnärsliv i parken vid kanten av den blå oceanen”. Eller dylik SVT-produktion. Lukrativa gissar man. Med lite intäkter den vägen kanske det går att hyra livvakt privat mellan varven. Som det ser ut idag i TV finns det 4 konstnärer i Sverige. Lars, Lars, Ernst och Marie-Louise. Men Lars verkar sopa hem alla stålar. Kanske för att han verkar vara rejält snäll den karln´? Den andre Lars alltså.

  För min egen del! Otroligt koolt att ha ”jycken” på sin egen vägg hemma!!! Ett av världens mest kända konstverk. Passande inramad. (Nätt silver). Bara smittan går över så man får hem lite folk snart.

 5. Vsrhd skriver:

  Tanken att låta Lars Vilks delta i ”På spåret” väcker frågan vilka som då sätts upp på dödslista. Lindström och Luuk är förstås självskrivna. Studiomusiker och tävlande gäster låge nog också illa till. Lång skulle listan kunna bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.