3151: Det postkoloniala tillståndet kan lätt bli neurotiskt

Jag skrev häromdagen om den köpenhamnska konstinterventionen då en byst av Fredrik V hävdes i hamnen utanför den danska konstakademin. Att det var ett utslag av den fanatiskt galopperande trenden postkolonialism/antirasism var det ingen tvekan. Ansvarig har nu trätt fram och visat sig vara konstnär och lärare vid konstakademin, Katrine Dirckinck-Holmfeld (Berlingske). Även om intentionen är välment så går det ändå inte an med den formen av desperation. Katrine Dirckinck-Holmfeld har tills vidare fått lämna sin post. Rektorn tar avstånd.

Jag kan förstå att även de mest inbitna postkolonialister till slut inser att endast en intern del av konstvärlden intresserar sig för deras ansträngningar. Det postkoloniala projektet främjas inte. Så blr ”något drastiskt måste göras”. I sådana beslut kan inte referera till några auktoriteter utan hamnar lätt i den amatörmässiga genren. Visserligen skapades en förändring och uppmärksamhet saknades inte. Men priset var högt och man kan utgå ifrån att man inte vann särskilt många nya sympatisörer.

Den som känner att postkolonialismen är ett absolut måste och en total övertygelse bör med fördel ägna sig åt frågan i den politiska sektorn eller de sektorer som ger den underlag. Sämsta alternativet är konsten. Efter postkolonialismen sedan avsevärd är en standard och är en del av den styrande makten kan den allvarligt menande konstnären inte göra mycket annat än att sabotera företeelsen. När en estetik är förbrukad får man i konsten etablera en ny. En sådan är alltid lite smärtsam.

Presentation av Katrine Dirckinck-Holmfeld: Artweekend

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

2 svar på 3151: Det postkoloniala tillståndet kan lätt bli neurotiskt

 1. Hypolydikern skriver:

  Ikonoklasm återkommer då och då inom religionen, och dit får vi räkna klimat- och genuskulten, trots att de låtsas hålla på med vetenskap. Det anspråket hade också Marx.

  Det finns statyer wokisterna inte gett sig på än. Utanför St Clement på The Strand står Bomber Harris och Hugh Dowding staty för sina insatser mot nazityskland. När kommer en hop maskerade klimathispiga mångkulturella veganer och försöker fälla dem?

  Ska det visa sig att britterna fortfarande har ryggrad? Senaste Last Night of the Proms hade wokade vänsterelement på BBC lyckats tvinga bort texten till huvudnumret Rule Britannica, den som lyder ”Britons shall never ever be slaves”. De ansåg att texten skulle tolkas i ljuset av den lilla transatlantiska slavhandeln initierad med muslimska hövdingar i västafrika, medan den stora muslimska permanenta slavhandeln inte var intressant. Ända fram till för några hundra år sen gjorde islams sjörövare strandhugg och hämtade slavar även på brittiska öarna.

 2. minnesdagen skriver:

  England är förmodligen – by far – det värst PK-sjuka landet i Europa.

  Lite om bombdådet i Manchester och dess bisarra följder,
  Tragiskt att se bilden i artikeln, där mördaren går bredvid flera unga kvinnor/flickor strax innan han briserade bomben

  https://www.theguardian.com/uk-news/2020/oct/27/security-guard-avoided-manchester-arena-bomber-for-fear-of-being-called-racist

  22 stycken dog i explosionen och fler lemlästades.
  Morrissey – som firade sin födelsedag i samma stad samma kväll – ilsknade till och svarade på den lama responsen på dådet.
  https://www.news.com.au/world/europe/british-rockstar-morrissey-criticised-for-comment-on-manchester-terrorist-attack/news-story/31ed5530509a8e9db74a6c7480578338

  Morrissey är inte tillräckligt positiv till ’diversity’, så den
  muslimske borgmästaren säger att Morrissey inte är välkommen tillbaka till Manchester.
  https://twitter.com/Afzal4Gorton/status/1143572733499981825

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.