3145: Plask i konsten

Nyheter i konsten är alltmer koncentrerat till gårdagens politiska trender. Förmodligen finns det annat men sådant är svårt att upptäcka eftersom konsten sorteras och blir läst genom givna och etablerade mönster.

I alla fall kan det bli en noterbar nyhet i all sin överdrift. Ett bra exempel som åtminstone inkluderar initiativ och handlingskraft har utspelats i Köpenhamn där en grupp konstnärer (som önskar vara anonyma) har tagit en byst av konstakademins grundare Fredrik V från konstakademin lokaler och kastat den i vattnet. Enligt den deklaration som den anonyma gruppen har gjort är det en plaskande protest mot kolonialismens alltid pågående fasor. Handlingen kan följas på en video. (ditoverblik.dk)

Statyvurmen som nådde sällsamma höjder får ett par månader sedan är helt klart på väg ner. Den köpenhamnska aktiviteten är eftersläntrare men kan ha drivits fram genom de diskussioner som förs med skarpa ordväxlingar om hur utbildningen skall utformas för global och individuell rättvisa, erkännandet av omätbara nivåer av skuld – med nödvändiga certifierings- och undervisningsmetoder. För allt i världen, konst kan inte vara annat än våld, grymhet och orättvis något som kan riktas mot såväl orättvisa som rättvisa. Det här fallet lider dock svårt av sin förutsägbara trendighet. Man kunde t ex ha ersatt kungabysten med en uppsättning av de danska karikatyrerna. Då hade man svurit rejält i de konstakademiska lokalerna till alla därstädes verksammas fasa.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på 3145: Plask i konsten

 1. Mohammed Ali skriver:

  Hej, jag vill tipsa om denna youtubeklipp. Jag skulle bli glad om du prenumererar på hans youtubekanal.

  https://m.youtube.com/watch?v=4-ea-6rzb3c

 2. minnesdagen skriver:

  Att slänga en staty i vattnet var lite fantasilöst.
  Yellowism kallas det väl att förädla ett konstverk,
  https://www.bukowskis.com/sv/lots/782519-makode-linde-afromantics

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.