3128: Roman med förnyad aktualitet

Unga Klara-teatern sätter upp en dramatisering av Johannes Anyurus roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”. Romanen fick Augustpriset 2017. Premiären är den 29 oktober. Under våren 2021 spelas pjäsen i Uppsala, Göteborg och Malmö.

Romanen handlar om en terroristattack i en bokhandel där en konstnär, känd för sina karikatyrer av profeten Muhammed, visar sina senaste alster. I boken ser man ”tydliga paralleller till konstnären Lars Vilks, Guantanamolägret, Charlie Hebdo, IS, hets på sociala medier och främlingsfientligt hat mot muslimer och judar. I boken leder metoderna vi använder i dag för att stoppa terrorismen – mer kontroll, skärpta lagar och hårdare straff – till framtidssamhället kvinnan har sett.” (Vision)

Den kontroversielle konstnären är inte precis sympatiskt framställd. Parallellen till den där Vilks är nog allra tydligast när läsaren genom en författare möter konstnärsgestalten efter attentatet. Då har han livvakter dygnet runt. Han skriver blogg och har återgått ”till den typ av konst som han hade skapat i början av sin karriär, då han utforskat tiden och döendet, inte sällan i mer eller mindre rättshaveristiska former – till exempel med olagliga och allmänfarliga skulpturer”. Jag får vara glad åt att kunna inspirera litteraturen till uppburna gestaltningar.

Ett centralt budskap i boken är ett inte ovanligt tema: Terrorn leder till att främlingsfientliga krafter inför fascistiska regimer. Recensenten i Timbro ställer sig skeptisk till denna slutledning. Något som nog är rimligt.

Det här inlägget postades i Böcker, politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

8 svar på 3128: Roman med förnyad aktualitet

 1. bjarne skriver:

  Låter trist och banalt. Bättre ta sig an en annan bok istället. Med ständig aktualitet. Girard, ”Syndabocken”. Post utan att vara postmodern. Kristen utan att bekänna sig till kristendomen.
  https://www.gp.se/kultur/ren%C3%A9-girard-syndabocken-en-antologi-1.1195251

  Dax för en renässans för fransk filosofi dans la Suedé?

 2. Petrusjka skriver:

  Islamisk fascism sprider sig i Europa, med stöd av vänsterfascismen. De kristna vänder andra kinden till. Ingenstans ser man de antiislamofascistiska grepp som kombinationen av tidigare och nuvarande ansvarslöshet, inkompetens, missgrepp och naivitet kräver. När de arabiska bröderna blivit tillräckligt många är det försent, då måste man riva hela huset för att bli av med ohyran.

 3. CeDe skriver:

  En aningslöshet utan like att fylla landet med islam i tron att man gör en välgärning.

 4. CeDe skriver:

  Men det är klart som röstboskap för de rödgröna är de ju ovärderliga.

 5. minnesdagen skriver:

  Det är obehagligt att veta att bara för att man är en vit svensk,
  så börjar somliga tänka på Förintelsen när man går förbi dem på gatan.

 6. Liberal provokatör skriver:

  Hej Lars
  Som många andra har jag följt ditt öde under de senaste åren. Jag har blivit illa berörd av att våra politiska ledare och många som kallat sig liberaler inte orkat försvara dig och yttrandefriheten och istället tagit den enkla vägen och avfärdat dig som vilseledd.
  Jag har själv varit politiskt aktiv i ett liberalt parti och sett detta från insidan. Min drivkraft har alltid varit den individuella friheten där såklart yttrandefriheten är en väsentlig, om inte den viktigaste delen. Jag hörde dig på radion igår med anledning av det fruktansvärda illdådet i Frankrike. Kan bara hålla med om det du sa ” om fler vågat erkänna eller publicera dessa teckningar så hade de förlorat sitt värde”. Jag tänkte då också att jag kanske kan dra mitt strå till stacken genom att förvärva ett av dina verk. Om du har någon teckning kvar vill jag gärna köpa den, nämn ditt pris. Tillsammans kan vi få den islamistiska bubblan att spricka.

 7. Per skriver:

  Joe Biden är väl körd nu?
  Knäpptyst i msm o bigtech
  men mörkläggningsmuren rämnar antagligen.

 8. AgitProp skriver:

  Syftar du på Hunter-affären? DumNytt har fullt upp med att anställa Klimathysteriker nr Ett som chefsredaktör för en dag, trots att sveriges malligaste tidning är proppad med woke-nyheter sju dagar i veckan. För den som vill ha ofiltrerade nyheter från USA finns alltid VDH;

  http://victorhanson.com/wordpress/a-few-cracks-in-the-progressive-wall/

  Eftersom vi vet så mycket om Kardashians, men så lite om USA, är den en krävande artikel för läsaren. Man förstår att det amerikanska perspektivet inte påminner så mycket om det svenska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.