3121: Arkadien och tidens elände

Det ouppnåeliga Arkadien är föremål för en utställning på Nationalmuseum. Eftersom inga utopier är i sikte kan man lika väl hänge sig åt lite herderomantik som löper genom den västerländska historien. Claude Lorrain har åstadkommit en del i ämnet men det främsta verket på utställningen är den heliga Ursula med sina 11 000 jungfrur. Av förståeliga skäl är endast ett fåtal återgivna.

Karin Olsson påtalar vikten av yttrandefriheten (Expressen), inte minst mot bakgrunden av statsmaktens behov av yttrandefrihet något som tenderar att betyda inskränkningar.

Som vanligt dominerar rasismen. Det värsta är ännu inte över. Återigen drabbas Jan Guillou, nu i egenskap av vit läsare (Aftonbladet). En liten konstutställning på en restaurang fick en omedelbar rasismstämpel och plockades underdånigt ned (Aftonbladet). Vad som förenar dessa rasistingripanden är den uttalade bristen på att förstå nyanser. Detta får vi dock leva med ännu en liten tid.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

1 svar på 3121: Arkadien och tidens elände

  1. Felix skriver:

    För en gångs skull är gubben Guillou inte ute på svag is, men så får han till det med ”lilla olyckan Ebba”. Hon längre än han, och inte landsförrädare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.