3107: Postmodernismen i Sverige av Johan Lundberg

Jag har läst Johan Lundbergs bok ”När postmodernismen kom till Sverige”. Läsvärd och spännande läsning med text i högt tempo. Det är dags att fundera på vad det var som hände när postmodernismen vände upp och ner på världen. Just nu skall jag inte gå in på något mer än att citera från det underhållande avsnittet i slutet av boken. Det handlar om den del av postmodernismen som blev en del av politiken och rekommenderad norm. Lundberg citerar Skolinspektionens studie av kemiläroböcker

(Utgångspunkten var) ”den inom Samhällsvetenskaplig forskning allmänt rådande synen, att kunskap ses som socialt konstruerade ”sanningar” i form av föränderliga diskurser snarare än exakta och bestående återgivningar av verklighetens fenomen och företeelser. Texter – exempelvis  läromedel – är enligt detta synsätt i sin tur också sociala konstruktioner, både formade och utformare av de normer och, värden och ideal som förekommer i samhället.”

Kullerbyttan är välkänd men bör inte glömmas. Textens innehåll relativiserar sig själv. Den är ju endast en socialt konstruerad ”sanning”.

Om kemiböckerna: ”migrations- och mångfaldsfrågor inte har någon given plats i de renodlade kemiläroböcker som granskats.” Man får anta att detta för författarna var en både överraskande och nedslående upptäckt.

Det här inlägget postades i Böcker. Bokmärk permalänken.

3 svar på 3107: Postmodernismen i Sverige av Johan Lundberg

 1. ND skriver:

  Kravet kan uppfyllas med en smula finurlighet. För vad är kemi om inte annat än migration av elektroner, och vad är väl inte den enorma mångfald som variationen i kolväten uppvisar?

  Även i beaktande av polynukleotider skulle man kunna få in ett resonemang om mångfald, det vill säga i vad DNA uttrycker… man får tänja lite på begreppen för att passa in i den politiskt korrekta akademin.

 2. Luke skriver:

  Martin Aagård har skrivit en av de sämsta recensioner man sett, i kvällstidningen som inte behövs om sanningen ska fram. Man förstår ingenting, och det verkar vara meningen.

 3. minnesdagen skriver:

  ” socialt konstruerade ”sanningar” i form av föränderliga diskurser ”

  Som den tragiska transrörelsen som förstört livet för massor av ungdomar. Hur kan Karolinska sjukhuset tillåta att några Mengele-läkare kastrerar ungdomar och skär sönder deras kroppar ?
  När man läser transaktivisternas tjafsande på twitter där de skall utesluta alla som avviker från den rätta läran så låter de som någon form av marxister. Enligt vissa av dem finns en mångfald av kön.
  – Nej, det finns bara två kön. Man och kvinna.
  Att vara könslös, att ha fått sitt kön förstört, innebär inte att man har något nytt odefinierbart kön.
  Det innebär att man inte har något kön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.